doxicilina este periculoasa in sarcina

31-01-2017
ana1993
Nu este medic/terapeut
ana1993
Buna ziua azi am fost la doctor si am aflat ca sunt insarcinata in 6 saptamani si 4 zile...problema este ca ca in prima luna am luat 9 zile cate o pastila de doxiciclina si paracetamol 2 pastile pe zi timp de 9 zile..doctorul mi-a zis ca exista riscul sa iasa cu malformatii...imi puteti spune va rog ce riscuri exista.va multumesc anticipat pentru raspuns
4 comentarii
0
01-02-2017, ora 20:36
Dr. Moise Oana
Obstetrica-ginecologie, Bucuresti
Dr. Moise Oana
Nu exista studii exacte sa puteti avea un raspuns asupra riscurilor dar este cert un antibiotic interzis in sarcina (ce e bine sa lamuriti daca era si implantat embrionul la momentul in care ati luat tratamentul)!
0
10-02-2017, ora 01:46
Dr. Claudia G.
Medicina generala
Dr. Claudia G.
Buna, Ana!

Conform FDA (autoritatea care reglementeaza medicamentele in SUA) si CDC (Centers for Disease Control and Prevention), TERIS (Teratogen Information System) :
- doxiciclina luata in doze terapeutice in timpul sarcinii este putin probabil sa puna probleme de risc pentru fat, totusi se considera ca datele sunt insuficiente ca sa se sustina ca nu exista niciun risc.
- riscurile care se iau in considerare sunt pentru trimestrele 2 si 3 (adica tratament luat dupa a patra luna de sarcina), si anume colorarea dentitiei primare, dinti strambi si probleme de dezvoltare osoasa.
- intr-o anumita circumstanta, CDC chiar recomanda administrarea doxiciclinei la femeile insarcinate care au contraindicatie pentru antibioticele de prima intentie in afectiunea respectiva (pentru care tratamentul este unul de durata mult mai mare).
- un studiu pe 81 de femei insarcinate, dintre care 43 au fost tratate timp de 10 zile cu doxiciclina in primul trimestru, la varsta de un an toti copiii expusi la doxi au avut o dezvoltare normala.

Mai sunt si alte studii care nu demonstreaza aparitia de malformatii la fat cu acest medicament, dar din cauza ca face parte dintr-o clasa de antibiotice (tetracicline) care au prezentat riscuri potentiale (ma repet : in trimestrele 2 si 3), se foloseste prudenta si nu se da in sarcina.

In concluzie, dvs. ati luat tratamentul in primul trimestru de sarcina, pentru care nu se asteapta probleme.
0
10-02-2017, ora 06:39
ana1993
Nu este medic/terapeut
ana1993
Va multumesc enorm de mult pentru raspuns.
o zi buna
0
10-02-2017, ora 15:56
Dr. Claudia G.
Medicina generala
Dr. Claudia G.
Cu drag, o zi buna si dvs.!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
10-10-2016, ora 10:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
La-Pediatru.ro
Căutați un pediatru bun?
La-Pediatru.ro este un proiect ROmedic unde găsiți cea mai completă listă de medici pediatri din România. Alegeți din peste 4000 de pediatri - cu date de contact, prezentări și recomandări de la părinți.
Cunoașteți un pediatru bun? Oferiți-i o recomandare aici! Accesați site-ul