Durere antepicior - zona falangelor

28-01-2013
RedDragon
Nu este medic/terapeut
RedDragon
Buna ziua,
Am 42 ani si de aproximativ 1 an am dureri din ce in ce mai mari la antepiciorul drept, zona falangelor.
Am observat ca aceste dureri le am dupa aproximativ un sfert de ora de la plecarile de acasa si crec in intensitate din ce in ce mai mult. Dupa cateva ore imi este aproape imposibil sa merg. Simt ca incaltamintea (care pana de curand imi era foarte comoda) incepe sa ma stranga in zona degetelor, urmand dureri din ce in ce mai mari la degetul mic.
Mi-am cumparat incaltaminte si mai comoda, dar si aceasta a inceput sa ma stranga si sa ma jeneze (numai la piciorul drept). Ce am mai observat in ultimul timp, este ca atunci cand pasesc, piciorul se lateste (latzeshte) incepand cu zona oaselor metatarsiene, in forma de evantai (mult mai pregnant la piciorul drept comparativ cu stangul).
Am fost la medic, si mi-a recomandat, examen radiolagic din mai multe unghiuri, iar in urma acestuia s-a observat o curbura a pozitionarii falangelor 2 si 3 spre interior. Medicul la care am fost nu mi-a putut spune care este cauza si ce ar trebui sa fac pentru recuperare sau pentru a opri evolutia 'deformarii'.
Pana la urma nu pot sa imi explic daca este o problema legata de ligamentele/tendoanele din zona sau una datorata unor deformari osoase.
Rugamintea mea este sa ma ajutati cu niste sfaturi despre ce ar trebui sa fac, sau sa evit pentru a scapa de aceste dureri suparatoare (sper sa nu fie de genul de a ma deplasa numai descult, sau cum a spus in gluma medicul la care am fost, sa mai 'ajustam' putin piciorul :) ).

P.S. Greutatea mea este in limite normale 78-80 kg la 1.88 m inaltime.
Nu am mai avut antecedente de aceasta natura.
Iubesc sportul (nu practic sporturi traumatizante pentru articulatii - gen fotbal), drumetiile, mersul pe munte etc.

Va multumesc!
3 comentarii
0
29-01-2013, ora 10:21
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Cu mare probabilitate este vorba despre o metatarsalgie de origine mecanica
http://www.chirurgiapiciorului.ro/Chirurgia%20antepiciorului/Metatarsalgii, %20boala%20Morton.html
cauzata fie de o dezordine arhitecturala a ante-piciorului (hallux valgus, hallux rigidus, pes cavus etc), fie este cauzata de o suprasolicitare a piciorului (mers exagerat, sporturi solicitante).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
30-01-2013, ora 12:35
RedDragon
Nu este medic/terapeut
RedDragon
Multumesc mult pentru raspuns!
Am studiat informatiile legate de metatarsalgii din link-ul dvs (informatii complete si foarte bine structurate).
Am observat pe situl dumneavoastra ca durerea plantara anterioara este insotita de cele mai multe ori de hiperkeratoza, care la mine lipseste (am numai una foarte mica intre degete).
Este posibil, asa cum ati mentionat, sa fie o problema mecanica legata de arhitectura piciorului (pes carvus). Totusi nu sunt sigur, arcuirea boltei plantare pare sa fie numai un pic mai accentuata decat media.
In cazul in care aceasta ar fi cauza, ce ar putea fi facut?
0
30-01-2013, ora 12:48
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Mai intai trebuie diferentiata cauza metatarsalgiei, printr-un examen clinic de finete.
In orice caz, indiferent de originea metatarsalgiei, prima solutie, logica si viabila, consta din reducerea substantiala a solicitarii piciorului (stat in picioare, mers pe jos). Nu trebuie sa neglijati adaptarea incaltamintei, respectiv adoptarea unui gen de pantof ultra-larg si amortizant anterior, care sa permita piciorului sa se "desfasoare" fara constrangerea latimii anterioare.
Evident ca exista si solutia chirurgicala (la ora actuala practicata prin proceduri micro-invazive), insa trebuie discutata numai dupa o perioada de monitorizare de minimum 6-18 luni.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: