durere sold si genunchi

30-08-2016
vera_2209
Nu este medic/terapeut
vera_2209
Buna ziua!Am 34ani de de ceva timp am niste dureri sacaitoare de sold drept care se lasa pana in jos pe picior.Acestea apareau 2-3 zile si dispareau de la sine.Acum de vreo 2saptamani nu mai trec sunt momente cand sunt insuportabile si nu pot sa ma aplec sau sa ma intorc.In seara aceasta m.am ales si cu o durere de genunchi drept destul de puternica.De la ce ar putea fi si ce ar trebui sa fac?Multumesc!
4 comentarii
0
31-08-2016, ora 00:25
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Simptomele descrise pot fi parte a sindromului compresiv lombar (hernie de disc).
Doar o examinare clinica directa poate solutiona incertitudinea D-voastra.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
31-08-2016, ora 00:57
Dr. Enescu Dumitru Marius
Ortopedie si traumatologie, Constanta
Dr. Enescu Dumitru Marius
Buna seara
Din datele oferite si dupa nume inteleg ca ma adresez unei domnisoare / doamne.
In acest caz este important daca durerea de sold pe care o acuzati se "duce" sau coboara pe membrul inferior anterior (adica in fata) sau posterior (adica in spate).
Desigur, cea mai probabila afectiune este cea a coloanei lombare, care poate prezenta un inceput de spondiloza sau chiar un deranjament discal (discopatie lombara) care s-a agravat si ar putea ajunge la o hernie de disc, ceea ce nu e cazul acum, din descrierea Dvs.
Exista insa si alte afectiuni care trebuie eliminate din discutie:
- daca nu sunteti operata de apendic, este posibil ca o apendicita sa dea dureri cu astfel de iradiere, daca apendicul este ectopic, situat latero sau retro-cecal;
- exista posibilitatea ca durerea in sold cu iradiere sa fie data de o afectiune ginecologica: fie o anexita recurenta, fie un chist de ovar pe fond de ovar polichistic, fie mai rar, debutul unei sarcini ectopice (care obligatoriu se insoteste de semne de sarcina);
- necroza avasculara a capului femural poate aparea, ce e drept mai rar, la femei de varsta Dvs;
- coxartroza precoce poate da astfel de dureri, dar de regula apare secundar unei alte afectiuni de care ar trebui sa stiti, eventual displazia luxanta de sold, care de obicei se diagnosticheaza in copilarie;
- la femei in special la cele slabe, poate aparea hernia femurala, care da iradieri dureroase in jos spre genunchi
Acestea sunt doar cateva variante de lucru pe zona incriminata.
pentru a afla diagnosticul corect, trebuie eliminate celelalte. In acest scop aveti nevoie de explorare de laborator, imagistica si clinica. Daca ati efectuat test de sarcina si e negativ, luati o baterie uzuala de analize de sange, apoi urmeaza: radiografie de bazin pentru articulatiile coxo-femurale, in pozitie normala si in abductie si rotatie externa. Acestea ne ajuta sa diagnosticam artroza si eventual necroza de cap femural in stadii avansate. daca nu se vede nimic interesant, faceti un RMN de bazin si de coloana lombara. La bazin vor fi explorate capetele femurale (pentru a elimina diagnosticul de necroza de cap femural incipienta), dar si organele genitale (anexe, uter, etc.) pentru a elimina cauza ginecologica. RMN de coloana arata afectarea coloanei lombare, de regula cea mai frecventa, dar nu intotdeauna. Corelati rezultatele cu investigarea clinica facuta la medicul specialist ortoped, ginecolog, reumatolog. In mod sigur veti afla cauza durerii. Pana atunci faceti un tratament anti-inflamator usor general si local (ex. Arcoxia de 60 mg 1 tb/ zi si Fastum gel local).
Retineti ca aceasta este o opinie bazata pe descrierea Dvs si nu poate tine locul unui consult medical obisnuit, pe care vi-l recomand. Tratamentul sugerat (si care nu este obligatoriu) este cu efecte simptomatice temporare si nu ajuta la combaterea cauzei / bolii.
Cu stima
SL Univ Dr. Marius Enescu
Medic Primar Ortopedie-Traumatologie
Doctor in Stiinte Medicale
Constanta
0
31-08-2016, ora 12:03
vera_2209
Nu este medic/terapeut
vera_2209
Buna ziua! Multumesc pentru raspuns! Trebuiesa recunosc ca m.am cam speriat si trebuie sa iau masurile necesare.Despre o sarcina nu este vorba.Durerea se lasa pe picior in jos pe fata.In ceea ce priveste probleme de coloana stiu ca am asa ceva din copilarie.Am coloana deformata.Am momente cand ma doare asa de tare de o parte si de alta a coloanei incat ca sa pot sa stau intinsa trebuie ca initial sa tin mainele sub mine si sa ma asez incet.
0
31-08-2016, ora 15:19
Dr. Enescu Dumitru Marius
Ortopedie si traumatologie, Constanta
Dr. Enescu Dumitru Marius
Ramane sa excludeti apendicita si anexita, care pot da iradiere anterioara..
Explorati coloana si insistati pe tratarea acesteia, daca se dovedeste a fi solutia problemei.
Dr. Enescu
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: