El dependent de alcool, eu dependenta de el

14-02-2018
Mrs.
Nu este medic/terapeut
Mrs.
Salut, am o relatie de un an de zile cu un baiat.. de curand ne-am logodit.. totul era frumos intre noi si ne intelegeam perfect (mici certuri nesemnificative) dar de curand a inceput brusc sa bea si nu se mai opreste. Stiam ca el avusese probleme de genu asta si acum un an cand noi ne-am cunoscut si ba mai mult a fost internat o saptamana pentru problema asta. A fost destul de greu si atunci pentru mine dar eram la inceput si am trecut rapid peste. Dupa faza aceea a incetat sa mai bea 10 luni, mergea regulat la psiholog pentru ca nu mai voia sa treaca prin experienta aceea. Dupa cele 10 luni a inceput sa vorbeasca din noi despre alcool si am cazut de acord ca ii ok daca mai bea din cand in cand, dar treptat nu se mai tinea de promisiune, voia mereu sa bea si nu se putea controla chiar atat de bine, nu rezista la alcool dar el crede ca este rezistent si nu se imbata. Acum 5 zile a fost plecata la tara iar el a ramas in oras la parintii lui (stam impreuna acolo). Am fost anuntata de mama lui ca nu mai stie ce sa faca cu el si uite asa de 5 zile bea incontinuu... nu se mai opreste. Mi-am luat inima in dinti si am plecat dupa 4 zile in care am facut tot posibilul sa il fac sa inteleaga cat de mult greseste, dar in zadar. Mama lui mi-a zis ca o sa il interneze din nou pentru ca altfel nu se termina chinul nici pentru el si nici pentru noi.. sunt devastata, nu mai am putere. Parintii mei nu stiu nimic, nu le pot spune deoarece mi-ar spune sa il las, dar il iubesc prea mult si el ma iubeste extraordinar de mult... ce sa fac?
El spune ca nu poate sa se opreasca deoarece intra in sevraj si se simte foarte rau, nu mai merge la servici de cand e in starea asta, a cerut bani imprumut sa poata sa bea... stiu ca este grav dar vreau sa primesc un sfat, sa stiu ce sa fac? Sa mai astept sau sa il parasesc definitiv?
9 comentarii
1
14-02-2018, ora 13:13
Psiholog Racheleanu Mioara
Psihologie, Galati
Psiholog Racheleanu Mioara
Imi pare foarte rau, este o experienta foarte neplacuta. Sa mearga dn nou la psiholog pentru ca are recadere sau cautati un centru de tratare a dependentelor.
1
14-02-2018, ora 13:16
Psiholog Neacsu Virginia
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Neacsu Virginia
Buna,
Daca oricine in afara de tine va decide ce sa faci in aceasta relatie, exista sanse mari sa regreti daca vei proceda dupa un sfat negandit de tine. Rareori o hotarare se ia fara regrete, insa, atunci cand ea e luata de tine, dupa ce ai gandit-o conform nevoilor tale, vei fi mult mai impacata cu ea.
Este un moment bun sa analizezi acum, inainte de a-ti asuma o viata impreuna cu o persoana care, deocamdata, nu isi poate controla abuzul de alcool. Ar fi util sa iti scrii o lista cu nevoile tale si, pentru fiecare dintre ele, in ce masura, de cand au inceput episoadele de abuz, el reuseste sa iti mai implineasca aceste nevoi. Ce ar trebui sa schimbe fiecare dintre voi ca asta sa se poata intampla?
Daca la un moment dat veti avea copii impreuna, poti vizualiza un viitor cu voi doi ca parinti pentru un copil care sa devina un adult echilibrat (atat cat echilibrul tine de parinti, caci nu doar ei sunt responsabili)? Daca da, cum se poate realiza asta? Cum veti contribui fiecare la un viitor frumos impreuna?
2
14-02-2018, ora 14:05
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Fiecare cu dependenta lui. Lui ii este greu sa se lase de bautura cum va este dumneavoastra sa va lasati de el. Si el zice la fel: ”doar de data asta si ma opresc”. Nu este asa.
Treaba este in felul acesta: viata curge intr-un singur sens, timpul pe care il petreceti in aceasta relatie este timp pierdut nu timp castigat.
Ceea ce numiti iubire este de fapt o relatie de dependenta, toxica si distrugatoare. De la alcoolism la violenta este un pas foarte mic ce va fi trecut curând.
Chiar daca se va trata va fi ca o bomba cu ceas care nu stim când si daca va exploda. In spatele dependentei se afla intotdeauna trasaturi de personalitate.
Nu stim ce va face el dar este important ce veti face dumneavoastra si cum va veti trata tendinta dumneavoastra de a intra/ramane in relatii nesanatoase...
1
14-02-2018, ora 15:08
Psiholog Iosif Szenasi
Psihologie
Psiholog Iosif Szenasi
Adictia de alcol NU se vindeca. Ceea ce insa este posibil este ca dependentul sa devina abstinent o perioada cat mai lunga. Cand bea "doar un pahar", fara doar si poate va recadea! Abstinenta inseamna sa zici "NU!" zi de zi, mereu si mereu. Daca zici "da", "doar acum", la "un singur pahar"... recadearea este aproape sigura.

Daca vor exista sau nu recaderi, este greu de spus. Daca va putea sa devina abstinent si pentru cat timp, din nou este greu de spus.

Sunt multi cei care si-au produs sa ii determine pe alcolici sa nu mai bea, insa putini au reusit asta. Pana si noi terapeutii avem mult de furca cu asemenea cazuri. Este greu sa ii motivam sa mearga inainte pe calea abstinentei.

Alcolismul este o boala in adevaratul sens al cuvantului, este o boala tare greu de tinut sub control. Ar putea sa ii contacteze pe cei de la Asociatia Alcolicilor Anonimi si sa mearga la intalnirile lor, atunci cand intr-adevar este hotarat sa se lase. De asemenea, pe parte psihoterapeutica, din punctul meu de vedere cele mai bune roade ar putea da terapia de familie, cu familia lui de origine.

In concluzie, rational vorbind, din perspectiva mea sunt sanse destul de mici ca tinand cont de istoric el sa devina abstinent si sa puteti avea o viata de familie linistia impreuna. Nu este imposibil, insa este putin probabil. Prin urmare, se pune intrebarea daca vreti sau nu sa porniti la drum lung impreuna in acest context.

Alegerea va apartine.
0
14-02-2018, ora 21:32
Mrs.
Nu este medic/terapeut
Mrs.
Va Multumesc din suflet pentru sfaturi... am uitat sa precizez ca el ma iubeste foarte mult si isi dor ste foarte mult sa intemeiem o familie si sa avem copilasi. Imi vorbeste foarte mult despre dorinta asta a lui si deseori plange cand isi imagineaza ca o sa avem o fetita... isi doreste foarte mult..
0
14-02-2018, ora 22:58
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Da, dar ganditi-va cat ar suferi fetita cu un tata alcoolic.
Am intalnit astfel de familii. Copii si sotii traumatizate periodic.
Incercati sa judecati cu mintea, nu cu inima.
0
15-02-2018, ora 14:52
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Ceea ce va spune este ceea ce AR DORI sa se intample. Este distanta mare pana la ceea ce SE POATE INTAMPLA. Realitatea este foarte diferita.
S-ar putea ca el insusi sa confunde iubirea cu dependenta.
Dependentul de alcool, in cazul de fata, are de foarte multe ori o structura de personalitate dependenta. El trebuie sa se agate de cineva care sa-l duca mai departe si care sa-i asigure dependenta (inclusiv financiar).
0
15-02-2018, ora 15:27
Psiholog Iosif Szenasi
Psihologie
Psiholog Iosif Szenasi
Persoanele dependente de alcool nu sunt implicit oameni rai. Au si ei dorintele lor si emotiile lor. Mare parte dintre alcoolici, atunci cand reusesc sa nu bea, sunt chiar oameni de treaba. Problema apare atunci cand beau. Si cum alcoolismul este o boala greu vindecabila..

Cat despre iubire.. Ce inseamna iubirea?.. Inseamna "nu pot trai fara tine", sau "sunt aici sa fac ce tine de mine sa iti infrumusetez si imbunatatesc viata"? Vreau sa ofer din placerea de a oferi, sau caut sa primesc?

De ce ne dorim un copil? Pentru ca viata este frumoasa si vrem sa o impartasim cu copilul nostru? Sau pentru ca viata noastra nu este tocmai minunata si speram ca acel copil sa ne mai aduca un pic de soare?

Din pacate multi dintre noi intram intr-o relatie si facem un copil nu neaparat din placerea pe care o simtim traindu-ne viata, ci mai degraba pentru a umple un gol pe care il resimtim de mult prea multa vreme.

Ar fi multe de discutat si de lamurit. Tocmai de asta am recomandat psihoterapia. Terapia de familie cu familia de origine ar fi ideala, insa daca nu se poate, este bine si terapie de cuplu sau terapie individuala pentru amandoi.
0
13-03-2018, ora 12:19
Mirela111
Nu este medic/terapeut
Mirela111
Buna, am trecut si eu printr -o experienta asemanatoare, cu siguranta a recazut si trebuie neaparat sustinut, ajutat si incurajat. Sfatul meu este sa se mai interneze o data. S a deschis de curand o clinica private rezidentiala in Bucuresti care trateaza astfel de probleme. Daca esti interesata imi poti scrie.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: