Enteritele bacteriene implicatii, diagnostic

05-03-2016
cavit
Nu este medic/terapeut
cavit
In ultima vreme s-a declansat un scandal in logatura cu posibila impicare a unor enterite bacterine cu bacterii toxigene in etiologia SHU la sugari si copiii mici.

In tara sunt relativ putine laboratoare care pot identifica enterobacteriaceele implicate in diverse enterite si putine care fac serologie si identificare de toxine.
pe de alta parte izolarea lor este facila dar de cele mai multe ori nici mediile de tipul SS nu pot da o identificare pozitiva nici pentru Salmonella, sunt destule tulpini care nu inegresc mediul.
Pentru identificare se impune macar testare biochimica dar nu o poate face toata lumea.
Din ce am lucrat eu, la 30% din coproculturi nu au avut coli, dar nu am putut identifica tulpina, in plus sunt destul de multi purtatori de Salmonella mai putin de1% din coloniile din cultura primara ce a innegrit mediul SS.
Toxina shiga o are si Shigella shiga nu numai unele tulpini de E.coli, in afara de asta sunt si tulpini de Salmonella care au toxine ce pot produce afectare sistemica.
Pe de alta parte e posibil sa fie izolate foarte rar tulpini de coli producatoare de toxina shiga din mediul extern, e posibil ca toxina sa fie transmisa prin infectarea bacteriilor de catre un virus care se multiplica la 37 grade chiar la nivelul intestinului, virusul poate prelua gena toxinei si sa o transmita altor tulpini bacteriene.
0 comentarii
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: