Epuizare nervoasa sau depresie ?

29-03-2017
dog4life
Nu este medic/terapeut
dog4life
buna ziua, am avut o perioada foarte stresanta lunile trecute, mult de munca la PC in jur de 12 ore/zi dormeam tarziu si putin plus niste probleme de sanatate ale mamei, sufera de o depresie care a revenit si mam stresat si mai mult sa o vad asa, in trecut am suferit si eu de anxietate acum vreo sapte ani dupa un accident la munca, dar se manifesta cu atacuri de panica si senzatie de sufocare, panica etc, dar acum e altfel. de vreo trei saptamani am o stare ciudata, a pornit cu un tremurat de la stomac dupa ce nu prea am mancat, ca o agitatie inauntru si sa transformat intr o oboseala permanenta, abea tin ochii deschisi toata ziua as dormii, lumina puternica ma deranjeaza, si am stare ceva ca o amorteala a ochilor simt ca parca imi explodeaza uneori parca amortesc , de asemenea am si un fel de oboseala mentala ca o stare de vis si mi se inchid ochii de somn si parca gandesc greu, parca nu am chef de nimic, am luat niste suplimente B naturale sunt putin mai bine, beau si ceai de tei/salcam inainte de culcare, mi e teama ca nu cumva sa fie depresie, sunt de ajuns simptomele ?...ce alt supliment de plante as putea folosii sa imi mai revin putin ? multumesc
4 comentarii
0
29-03-2017, ora 22:23
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Din simptomele descrise pare mai repede o tulburare anxioasa, dar un diagnostic nu se pune fara o evaluare facuta in cabinet. Simptomele pot aparea in mai multe tulburari, deci psihologul clinician trebuie sa faca diagnosticul diferential.
0
29-03-2017, ora 22:30
dog4life
Nu este medic/terapeut
dog4life
Da multjmesc pt raspuns, stiu ca de asta sufar dr pe la 10 ani aveam episoade scurte iarna mai ales, s a declansat mai tare acum 7 ani dupa un accudent am facut un tratament 6 lunu au disparut atacurile de panica si n am mai avut probleme, acum resimt altceva, sunt fara atacuri desii simt o oarecare agitatie, dar nu vine la pachet cu depresia anxietatea ? Asa citisem.
0
30-03-2017, ora 00:34
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Nu intotdeauna. Mergeti sa va vada un psihiatru.
0
30-03-2017, ora 10:07
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Tulburarile afective (depresia e de mai multe feluri si in manualele de psihodiagnostic asa se numesc "tulburari afective", urmat de tipul tulburarii) si cele anxioase sunt tulburari distincte. Totusi, de multe ori apar asociate. Dar nu obligatoriu. Pt ca nativ, exista la oameni tendinte mai depresive, sau mai anxioase, care mai tarziu se regasesc in tulburarile respective, ori in diverse combinatii. Din acest motiv va indrum si eu spre psihiatru, sau spre psiholog clinician - e nevoie de un diferential si de tratament adaptat diagnosticului.
Asa cum spuneam mai sus, de foarte multe ori, tulburarile psihice isi gasesc rezolvarea in psihoterapie, fara medicamente. Chiar si atunci cand apar somatizari. Pt ca somatizarile nu sunt altceva in afara unor emotii neprelucrate eficient si transformate in tulburari de organ - in timp, evident si luand in calcul factorii predispozanti ai individului (bagajul genetic).
Fiecare individ e unic si programul psihoterapeutic se adapteaza nevoilor lui. Personal, nu consider necesara folosirea niciunei substante in tulburarile sau manifestarile psihosomatice. Da, medicatia psihiatrica (si nu altfel de substante!) poate fi utila daca simptomele sunt intense si produc un disconfort mare pe toate planurile, afectand activitatea persoanei. Insa, daca dupa ce s-a produs un minim echilibru in creier datorita medicatiei in paralel cu psihoterapia, nu se continua psihoterapia, raman cauzele somatizarilor (sau a aparitiei tulburarii psihice) si evident ca simptomele reapar in timp, la fel, diferite, sau chiar agravate. Ori, cata vreme individul nu are un echilibru psihic, nu va putea avea nici unul somatic si nici o viata linistita. Psihic fara somatic nu se poate lua in calcul, cu atat mai mult invers: somatic fara psihic.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul