ex CT in urma unei interventii chirurgicale-tumora sarcom

12-12-2008
medamoraru
Nu este medic/terapeut
medamoraru
buna
am si eu o problema- tatal meu, in varsta de 58 ani, a suferit o interventie chirurgicala in septembrie 2008, in urma careia i s-a descoperit o tumora sarcomatoasa de dimensiuni impresionante -4, 2 kg si diametrul de 30 cm pe mezenter cu invazie jejuno-ileala( am invatat deja fisa lui)
acum cand va scriu, este in spital, in urma unei sangerari de vezica.I s-a recomadat un CT(computer tomograf) in care s-a sris asa

"ficat -la nivelul domului hepatic si subcapsular segm. VII spontan hipodense(densitati 33..ceva uh)slab iodofile cu diam 5/4 cm si respectiv 5, 6/2, 7 cm bine delimitate.
splina 14 cm omogena
colecist dilatat, fara calculi radioopaci
pancreas, rinichi, glande suprarenale, vezica urinara, prostata normale CT
interileal, mezenteric si peritoneal formatiuni dense, moderat iodofile, omogene, 4, 1/5.5 cm (dreapta) 3, 2 cm pe linia mediana si 8, 5/6, 5 cm (stanga)
adenopatii retroperitoneale infracentimetrice."

Am scris exact din fisa CT si va implor sa imi explice cineva ce inseamna tot ce e scris aici.

trebuie sa precizez ca, in urma operatiei din septembrie, s-a facut examen anatomo-patologic si a iesit sarcom cu aspect de GIST, dupa care am fost indrumati la examen imuno-histo-chimic unde acest GIST s-a confirmat. de pe net am tot citit de acest GIST...am vazut ca reactioneaa bine la un medicament(citostatic) numit GLIVEC, insa acum, azi, inebunesc caci nu stiu ce "spune" acest CT.
va rog mult sa ma luminati si pe mine... pentru ca la spital nimeni nu pare sa stie in totalitate un raspuns pertinent si coerent.

multumesc din suflet si astept orice semn.
4 comentarii
0
12-12-2008, ora 07:31
Dr. Balcan Anisoara
Medicina de familie, Erbiceni, Iasi
Dr. Balcan Anisoara
Formatiunea hipodensa de la nivelul ficatului poate fi de natura vasculara sau chistica.Formatiunile dense de la nivel ileal, mezenteric si peritoneal pot fi resturi ale tumorii mari /insamantari.Rezultatul trebuie sa-l vada chirurgul dar si oncologul , probabil trebuie sa fie internat si la oncologie pentru terapie.Dupa operatie nu s-au facut citostatice?
0
14-12-2008, ora 10:52
medamoraru
Nu este medic/terapeut
medamoraru
multumesc mult pentru raspuns, NU nu s-a facut tratament, in primul rand ca ni s-a explicat ca avand hemoglobina sub 8 nu poate suporta inca tratamentul, dupa care ne-am lovit de birocratia obtinerii tratamentului...(dupa care si in celasi timp cu perioada de recuperare).
Trebuie a spun ca un dosar facu la inceputul lunii octombrie, a fost aprobat pe 1 decembrie.

multumesc mult pentru explicatii
0
06-05-2009, ora 21:17
lala26
Nu este medic/terapeut
lala26
va rog sa mi spuneti si mie pe intelesul meu ce inseamna> voluminoasa formatiune tumorala toracopulmonara stg dezvoltata in lobul superior, posterior, nativ heterodensa, cu mici calcificari incluse, cu iodofilie inegala, de tip nodular periferic, cu necroza centrala. leziunea prezinta baza larga de contact cu peretele posterior determinind osteoliza arcului costalCv si VI simansonind arcul costal IV cu subtierea compactei si fina osteoliza la acest nivel, dezvoltinduse pana in spatiul paravertebral posterior. Cranial, formatiunea se dezvolta din reg coastei 3 posterior si caudal pana in aria parahilara corespunzatoare arterei pulmonare stg, leziunea descrisa prezinta contaca lobular spre parenchimul pulmonar pe carel infiltreaza prin densitati nodulare si lineare, mansonind scizura oblica.In rest parenchimul pulmonar apare predominent in lobii superiori cu aspect de mozaic, prin tulburari de ventilatie/perfuzie.ingrosarea peretilor bronsici perihilar stg dupa emergenta din bronsia principala. ingrosarea scizurii oblice drt. Multiple adenopatii mediastinale>in spatiul prevascular cu necroza centrala, paratraheale, traheobronsice stg, si in fereastra aorto/ pulmonara.Adenopatii hilare bilateral. calcificari pleurale posteromedial stg. multiple leziuni osteolitice
suglenoidal stg
somatic toracal t9 si t10
Ficat cu doua procese inlocuitoare de spatiu nativ hipodense, cu iodofilie periferica, localizate in seg 2 de 1cm, iseg VII periferic de 1, 5cm
Multiple leziuni osteolitice la nivelul lui>L1 cu interesarea pediculului drt de 2 cm,
si central vertebrale fara afectarea canalului medular, la L2 posterior, la L5, la nivelul osului coxal stg cu intreruperea compactei si la nivelul acetabului stg perete superior si posterior.
CONCLUZIE
Formatiune tumorala toracopulmonara stg cu extensie locoregionala
determinari secundare hepatice si osoase
spunetimi si mie va rog ce inseamna toate astyea ca nu mai stiu va rog spunetimi.
0
23-09-2009, ora 15:31
medamoraru
Nu este medic/terapeut
medamoraru
buna din nou!
oameni buni, iata-ma aici, dupa aproape un an, scriindu-va ca, multumita Bunului Dumnezeu, tatal meu este foparte bine, multumesc!
in urma ultimului tomograf de rutina, nu au mai fost evidentiate nici o formatiune de genul celor descrise in prima faza de mine.e ca si cum nu ar mai fi bolnav. trebuie sa va spun ca in tot acest timp (adica din 15.12.2008) a fost sub tratament citostatic cu GLIVEC( 4capsule pe zi)

cand ma gandesc din ce prognostic a avut(respectiv 3 luni de viata), din ce operatie a reusit sa traiasca(cu hemoglobina de 3.8%)..aproape ca mi se pare aievea.

Sfat: continuati sa sperati pana in ultima clipa si nu uitati ca timpul, indiferent ca vreti sau nu, isi face datoria: sa curga asa cum e scris in stele
NIMIC NU E INTAMPLATOR IN ACEASTA VIATA!

mULTUMIM DOAMNE PENTRU TOT BINELE SI AJUTA-I SI PE SEMENII NOSTRI

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Efectuarea tomografiilor computerizate la copii îi supune riscului de cancer (studiu multinațional)
  •