Examen oftalmologic - prescriptie ochelari

13-03-2014
almaris
Nu este medic/terapeut
almaris
Observand ca de la o vreme vad mai slab cu ochiul drept, ca exista momente in care vad incetosat, m-am gandit sa merg la un control. Nu stiu daca am facut bine mergand la unul dintre cabinetele deschise prin marile centre comerciale, mai ales ca in ultimii 10 ani nu am purtat deloc ochelari. Examinarea in sine a durat maxim 5-10 minute, timp in care am fost pus sa citesc de pe panou, au fost observati ambii ochi cu ajutorul aparaturii, am testat tipuri de lentile. Pe reteta apare -0, 50 dreapta, -0, 50 stanga, ax 130 grade(dreapta), 20 grade(stanga).

Pentru ca nu am gasit ochelarii potriviti in acel loc am mers in alta parte cu aceasta reteta. Medicului din noua locatie i s-a parut ceva in neregula si am avut parte de un nou consult care a scos la iveala alte date: -1, 00 dreapta, -0, 50 stanga, ax 115 grade(dreapta), 20 grade(stanga). Pentru ca cel de-al doilea medic avea mai multa experienta am mers pe mana lui si am comandat si ochelarii. I-am luat cateva zile mai tarziu si am constatat ca in scurt timp imi dau ameteli, senzatie de dezechilibru, dificultate la urcat, coborat scari, borduri(mai ales seara). De asemenea la coborarea scarilor acestea apar inclinate spre stanga. Desi nu sunt specialist, e clar ca nu este in regula ceva. M-am uitat mai atent prin retete si am remarcat ca ochelarii mi-au fost facuti cu dioptriile de la prima examinare, -0, 50 la ambii ochi, respectiv valorile axului de la a doua consultatie 115 grade(dreapta), 20 grade(stanga).
Am luat legatura cu cei de acolo, le-am spus despre situatie si mi-au explicat ca nu pot trece direct la -1, 00 daca nu am mai purtat ochelari si ca trebuie sa ma obisnuiesc intai cu 0, 5. Nefiind de specialitate, chiar nu stiu ce sa mai cred, dar am impresia ca cineva incearca sa isi acopere o greseala. Ma tem ca cel de-al doilea medic nu a observat ca pe rezultat apare valoare -1, 00, fata de 0, 50 cat aparea pe cea initiala, care i se paruse suspecta. As mai face un al treilea control sa am lamuresc. Dar unde sa ma duc pentru a fi sigur ca rezultatele sunt exacte si unde s-ar putea verifica ochelarii pentru a vedea daca sunt in regula?
2 comentarii
0
14-03-2014, ora 21:42
xulescu2
Nu este medic/terapeut
xulescu2
Asa am vazut ca se practica.
Mereu se da cu jumatate de dioptrie mai putin. sub diferite pretexte.
Eu cel mai des am vazut ca oftalmologii motiveaza ca trebuie sa porti mai putin decat dioptria pe care o da aparatul pentru ca ochiul se mai straduieste sa corecteze putin daca nu vede chiar bine. Ei spun ca in timp miopia (vederea la distanta) progreseaza si daca ii dau ochelar mai mic decat are nevoie sunt sanse sa avanseze mai greu.
0
14-03-2014, ora 22:02
xulescu2
Nu este medic/terapeut
xulescu2
Cauta un medic primar oftalmolog si cere sa iti faca tot ce trebuie. Spune ca platesti pt fund de ochi, tensiune oculara, picaturi.
Locurile in care s evand ochelari s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie. In majoritatea nu ai medic oftalmolog ci optometrist si o asistenta. Acestia te pun al aparat si vezi casuta, apoi citesti leterele pe perete si gata consultatia.
O consultatie data de un medic oftalmolog include si pusul picaturilor, fundul de ochi, tensiune oculara etc. Pt astea se plateste in plus.
Nu orice cabinet oftalmologic (de fapt pravalie cu ochelari) are medic primar oftalmolog! Vezi ce scrie pe stampila medicului.

Poti merge cu ochelarii tai in orice loc unde se monteaza lentile pe rama sa iti verifice dioptria precum si daca lential e sticla sau plastic.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ai nevoie de ochelari? Cum să-ți testezi singur vederea!
  • Prescripție ochelari - explicații termeni OD, OS, CYL, SPH
  • Când ai nevoie de ochelari?
  • Efectele ochelarilor pe termen lung - ne strică sau ne îmbunătățesc vederea?
  •