Extractia premolarilor in vederea tratamentului ortodontic schimba forma fetei in rau?

28-08-2017
Mihai A
Nu este medic/terapeut
Mihai A
Buna ziua. Am citit mai multe articole in care oamenii care au trecut prin extractii si apoi aparat dentar sa prezinte o forma a fetei nesatisfacatoare. Ei spun ca dupa acele extractii si dupa tratamentul ortodontic, in ani de zile s-au confruntat cu foarte multe efecte negative cum ar fi: apnee (aparatul dentar trage dintii si se strang arcadele, iar limba nu mai sta ca inainte, adica se blocheaza fluxul de aer, barba se retrage, facand fata sa arate ca un ou.) Dintii suporta pielea fetei. Odata retrasi, piele "curge" in jos si nici macar nu mai se vad toti dintii atunci cand omul zambeste. Se creeaza o imagine foarte urata. Este adevarat? Multumesc!
4 comentarii
1
28-08-2017, ora 07:56
Dr. Andreea Jianu
Ortodontie si ortopedie dento-faciala, Selimbar
Dr. Andreea Jianu
Buna ziua. Extracția premolarilor în scop ortodontic duce la modificări faciale nesatisfăcatoare, înrăutățind aspectul facial atunci când decizia de a extrage este luată greșit. Sunt situații clinice, în cazul unor pacienți, cu modificări scheletale(ale oaselor maxilare)unde efectuarea extracțiilor nu este suficientă, pentru a corecta anomalia fiind nevoie de chirurgie ortognată pentru a finaliza tratamentul.(chirurgia ortognată- avansarea sau retrudarea chirugicală a mandibulei saumaxilarului)
De obicei decizia de extracție a premolarilor se ia atunci când nu există suficient spațiu pentru alinierea tuturor dinților, sau corectarea mușcăturii. Dacă nu s-ar efectua extracții în astfel de cazuri, alinierea dinților cu aparat ar duce la scoaterea rădăcinilor dinților din os, cu retracții ale gingiei, cu posibilitatea de pierdere a dinților în viitor. De asemenea, un caz în care era nevoie de extracții de premolari si nu s-au facut, nu este un caz stabil în timp- după demontarea apartului au tendința permanentă de a recidiva.

În concluzie extracția premolarilor în scop ortodontic, chiar poate îmbunătății aspectul facial, dacă decizia se ia corect, ținând cont de aspectul facial și scheletal al fiecărui pacient în parte. Iar apoi tehnica ortodontului, și mecanica de închidere a spațiilor în timpul purtării aparatului pot influența satisfăcator aspectul facial.
Cel mai corect este ca viitor pacient de ortodonție să iți fie explicat de la început ce decizii de tratament trebuie luate, și ce modificări pot avea asupra aspectului tău facial.Fiecare pacient este diferit.
0
28-08-2017, ora 10:23
Mihai A
Nu este medic/terapeut
Mihai A
Multumesc foarte mult pentru raspuns si pentru rabdarea de a detalia orice aspect. Acum, totul are sens.
0
28-08-2017, ora 12:12
Dr. Andreea Jianu
Ortodontie si ortopedie dento-faciala, Selimbar
Dr. Andreea Jianu
Cu placere!
0
03-05-2018, ora 09:58
DeeXenia
Nu este medic/terapeut
DeeXenia
Buna ziua, dna doctor! Am si eu o intrebare referitoare la acest subiect. Am 31 de ani, mi-am extras premolarii 2 superiori (stanga, dreapta) acum 10 ani, iar acum m-am decis sa-mi pun aparat dentar si mi s-a spus ca trebuie neaparat sa mi-i scot si pe cei de jos + masele de minte de pe arcada superioara (de cele doua de jos am scapat acum cativa ani). Mi s-a spus c-as avea nevoie, pentru un tratament complet, si de operatie, dar nu vreau asa ceva...iar de aici, se naste si intrebarea: daca recurg doar la tratamentul ortodontic, cu extractiile, dar fara chirurgie, ma poate influenta in vreun fel negativ (estetic, functional?). Va multumesc anticipat.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Medici stomatologi, dentisti, cabinete stomatologice
Recomandă un stomatolog sau caută unul bun!
Medici-Stomatologi.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 7500 de cabinete și clinici de stomatologie din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor stomatologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Extracția dentară
  • Osteita alveolară (alveolita postextracțională)
  • Componentele unui aparat dentar și rolul acestora
  • De ce doare locul extracției?
  • Invisalign vs. Incognito
  • Modalități de conservare a crestei alveolare în urma extracției dentare
  •