extractie premolari superiori pt aparat dentar

08-06-2009
lulu31
Nu este medic/terapeut
lulu31
Am o intrebare...Am 22 de ani si vreau sa imi pun aparat dentar. Am fost diagnosticata cu ADM cl II/ 1 Angle cu inghesuire. Pentru asta stomatologul a spus ca trebuie sa-mi extraga premolarii 14 si 24. Nu stiu ce sa fac. Nu as vrea totusi sa recurg la extractie. Sunt dinti buni. Ma tem sa nu ramana si spatiu apoi. Oare e necesar sa fac extractia aceasta?
22 comentarii
0
08-06-2009, ora 23:45
Dr. Cosmin Marin
Stomatologie, Bucuresti, sector 6
Dr. Cosmin Marin
trebuie vorbit cu un medic specialist ortodont...doar el va putea face un plan de tratament corect. Acest lucru care vi s-a propus este destul de frecvent.
0
09-06-2009, ora 08:59
Dr. Olga Guzun
Stomatologie, Pitesti, Bucuresti
Dr. Olga Guzun
din cauza incongruentei dintre oasele maxilare si dinti apar inghesuirile(oase prea mici in raport cu dintii).
de multe ori este necesara extractia anumitor dinti pentru a putea obtine spatiu necesar alinierii dintilor inghesuiti, chiar daca dintii care se extrag sunt sanatosi.
decizia privind numarul dintilor de extras sau care anume ar fi mai indicat de extras se face in dependenta de spatiul necesar si de starea dintilor respectivi.
de obicei aceste extractii se fac bilateral pentru a obtine o simetrie/estetica mai buna.
dc este nevoie de un spatiu mai mic atunci se poate recurge la stripping, se slefuieste cu un disc 0.3 mm de smalt de pe fetele interproximale ale dintilor.
astfel in spatiul obtinut vor fi aliniati dintii inghesuiti.
0
09-06-2009, ora 19:20
lulu31
Nu este medic/terapeut
lulu31
Multumesc mult pentru promtitudine si raspunsuri.
As mai avea o intrebare. O data cu extractia premolarilor va avea loc si o schimbare a fizionomiei fetei?
Ingustarea arcadei superioare nu va avea ca efect o aplatizare a fetei, o lungire a ei, un zambet mai micsorat?
0
09-06-2009, ora 21:00
andreea33
Identitate neconfirmată
andreea33
Fizionomia se schimba cu siguranta ; daca e cu adevarat indicata extractia atunci ar trebui sa se amelioreze profilul si surasul dvs. Varianta cealalta de tratament la varsta dvs etse un tratament combinat ortodontico-chirurgical.Adica intai aparat apoi interventie chirurgicala si finisarea ocluziei la final
0
10-06-2009, ora 09:21
Dr. Olga Guzun
Stomatologie, Pitesti, Bucuresti
Dr. Olga Guzun
intradevar orce tratament ortodontic iti modifica fizionomia foarte mult, pt ca-ti modifica oasele(masivul facial) si profilul.cat despre zambet micsorat nu pot sa-ti spun mare lucru pentru ca trebuie sa vad poze cu fata cu profil si niste radiografii.
0
12-06-2009, ora 12:47
Dr. Octavian Fagaras
Identitate neconfirmată
Dr. Octavian Fagaras
Mare atentie la extractii din scop ortodontice!!!. Nu sunt chiar asa de dese si necesare cum se practica aici in Romania. Trebuie facute niste masurari ale arcadelor si alte examene diagnostice.
0
14-06-2009, ora 22:55
Dr. Olga Guzun
Stomatologie, Pitesti, Bucuresti
Dr. Olga Guzun
perfect de acord cu D-nu Dr. Fagaras
0
18-08-2010, ora 14:27
soso19
Nu este medic/terapeut
soso19
Buna ziua,
As dori daca se poate sa-mi raspunda un medic. Am 22 de ani si doresc sa-mi pun aparat dentar. In urma masuratorilor facute, medicul mi-a spus ca exista o deficienta a arcadei raportata la latimea dintilor. Nu mai tin minte valoarea exacta (parca 7mm), dar mi-a spus ca acest deficit este cam de 1 dinte si jumatate din celalalt si ca imi recomanda extractia premolarilor. Alta solutie nu ar fi? Nu as vrea totusi sa extrag niste dinti sanatosi si din ce am vazut pe net se modifica si profilul fetei dupa extractii, mai degraba in rau decat in bine.
Multumesc
0
19-08-2010, ora 09:20
Dr. Sas Adina
Stomatologie, Cluj-Napoca
Dr. Sas Adina
In situatia in care nu exista spatiu, pentru a se alinia dintii este necesara extractia. Profilul fetei nu se va modifica, deoarece rolul aparatului dentar este tocmai de a alinia dintii corect pe arcada
0
06-07-2011, ora 00:58
slaux
Nu este medic/terapeut
slaux
Dr. Sas Adina, extractiile in scop ortodontic vor modifica intotdeauna profilul si masivul facial.In urma extractiilor spatiile se inchid si arcadele se ingusteaza.E logc, nu?Tesutul moale se sprijina de dinti, iar in momentul in care extragi si retragi dinti, buzele se retrag si ele o data cu dintii iar obrajii se "subtiaza".Nu vreau sa spun decat ca extractiile sunt binevenite doar in anumite cazuri, iar fizionomia pacientului ar trebui luata in consideratie.Avem nevoie de medici care informeaza pacientii inainte de a le extrage dinti.
0
06-07-2011, ora 20:50
Dr. Sas Adina
Stomatologie, Cluj-Napoca
Dr. Sas Adina
Extractiile in scop ortodontic sunt hotarate de medicul ortodont dupa masuratori exacte in ceea ce priveste lipsa de spatiu. Exista situatii in care inghesuirile sunt date de anomalii maxilare si in aceste cazuri, de regula se intrevine si chirurgical si in acest caz, sunt intr-adevar modificari, uneori chiar dramatice (in sensul bun) ale aspectului facial. Dar sunt situatii in care inghesuirile dentare rezolvate prin extractii si aparat dentar nu modifica aspectul facial in ansamblu ci doar in momentul vorbirii sau a zambetului. Depinde de la caz la caz si repet, de tipul de anomalie
0
06-09-2011, ora 11:36
Anca Teodorescu
Nu este medic/terapeut
Anca Teodorescu
Buna ziua, am 25 de ani si mi-am pus aparat dentar de curand, si tot asa a fost nevoie de extragerea celor doi premolari de sus deoarece caninii erau f inghesuiti. In aprox 1, 5 luni spatiul liber s-a diminuat mult urmand sa se inchida de tot sper eu. Cat despre fizionomie, eu sunt mai plinuta si cred ca orice schimbare in sensul ingustarii fetei va fi binevenita :)
Pentru arcada de jos, medicul mi-a propus metoda slefuirii fiecarui dinte pentru creearea de spatiu, deoarece problemele nu erau asa mari ca sus. Urmeaza peste 1 luna sa fac si aceasta interventie.
0
09-10-2011, ora 16:19
slaux
Nu este medic/terapeut
slaux
Eu sunt slaba, si pe parcursul tratamentului ortodontic fata mi-a slabit si mai tare(cu toate ca am ramas la aceeasi greutate).Am avut extrasi 2 premolari de pe arcada superioara, iar un spatiu a fost deja inchis.Vreau sa va spun ca in urma spatiului inchis, obrazul pare "scobit"acum, iar incisivii superiori calca pe cei inferiori si abia pot inchide gura.Nu vreau sa imi fie inchis si celalalt spatiu..mi-e frica, si sincera sa fiu sunt distrusa.Nu stiu daca ortodontul meu e dispus sa imi redeschida spatiul din moment ce e convins ca stie ce face.
In fine..nu vreau sa mai bat la cap pe nimeni, am vrut doar sa-mi spun "povestea"..
0
20-11-2011, ora 20:21
big smile
Nu este medic/terapeut
big smile
@slaux
buna seara, si io am acc prob, mi am scos 2 premolari de sus, ptr a face loc, in scop ortodontic, problema mea e k ma deranjeaza, nu ma doare, da ma deranjeaza indrozotior spatiile, pana cand o sa ma simt ciudat? nici nu pot vb calumea, sa nu mai vb de mancat si altele..am 5 zile de la extractii, peste 1 sapt juma ar trebuii sa mi pun aparatul dentar, sa mai astept? multumesc
0
23-11-2011, ora 02:23
slaux
Nu este medic/terapeut
slaux
big smile, cati ani ai si de ce ti-a extras premolarii?daca ai un profil plin cu buze mari si o fata rotunda, atunci extractiile sunt binevenite dar daca ai o buza superioara subtire iti recomand sa nu inchizi spatiile pentru ca o sa iti para rau!(mai bine iti pui implanturi)Apar si probleme functionale pe parcurs dar multi ortodonti nu stiu asta-ei aleg sa extraga, ca-i mai simplu.Nu stiu la ce aparat dentar te-ai gandit, dar ai grija si in privinta asta! aparatul dentar metalic traditional nu prea controleaza dimensiunea verticala a ocluziei si la sfarsitul tratamentului o sa ai fata putin mai lunga.Crede-ma, am patit-o si eu, ca multi altii.In celelalte tari, sunt ortodonti capabili sa deschida spatiile inchise in urma tratamentului ortodontic, dar la noi n-am gasit pe nimeni care sa faca asta.Din cauza tratamentului ortodontic am probleme temporo-mandibulare, deci gandeste-te bine inainte sa iei o decizie, te rog!

http://www.youtube.com/watch?v=qoDMlgjVeO4
0
25-11-2011, ora 17:11
big smile
Nu este medic/terapeut
big smile
Buna, in primu rand multumesc ptr raspuns :)
am 23 ani si jumatate
intradevar am un profil plin cu buze mari si o fata rotunda, extracxtiile le am facut in scop ortodontic, pe arcada superioara erau f inghesuiti dintii, iar jos aveam de mica spatii din cauza unei greseli facute de un dentist kre evident nu stia k imi scotea molarii de 6 ani, de aceea s a incercat sa se faca o ushoara simetrie, sa am spatiile cam in acc loc.

mai nou, am facut la una din extractii alveolita uscata, si acu voi mai intarzia aparatul, cel putin pe arcada superioara

Aparatul din cate am inteles se numeste SmartClips cu breketi din ceramica.( adik nu voi avea elasticele acele, ci niste clipsuri ) eu oricum am deja probleme cu articulatia, imi trsneste de vreo 3 ani, problema asta n am stiut si nici nu m a indrumat nimeni cum sa o rezolv, mi s a spus k mare lucru acum nu mai e de facut deoarece condilii de la articulatie sunt ushor tociti, eventual o sa fac fizioterapie, cand o sa ma doara. Aparatul va ajuta f putin.
0
25-11-2011, ora 19:14
Dr. Nicoleta Grosu
Stomatologie, cluj
Dr. Nicoleta Grosu
"iar jos aveam de mica spatii din cauza unei greseli facute de un dentist kre evident nu stia k imi scotea molarii de 6 ani"

Imposibil sa faca un dentist o asemenea confuzie!!!!
0
26-11-2011, ora 22:05
big smile
Nu este medic/terapeut
big smile
eram mica, aveam 6 ani, nu mi aduc aminte excat, mama mi a spus k aveam niste cariutze pe ei, si k eu nu am stat cuminte fiind fricoasa, iar dr a ales in loc sa mi faca cariile, sa mi scoata molarii.

nu stiu excat cum a stat treaba, insa a fost traumtizant k si copil sa mi scoate ceva definitiv, de aceea mi a fost si frik sa mai merg la dentist si sunt la 23 de ani cu probleme si imi pun aparat acum, dak eram informata atunci k voi aveam nevoie..poate sit se prezenta altfel...

k idee am auzit k molarii de 6 ani sunt destul de importanti (un fel de sustinatori)...am zis mai sus k dr nu stia ce face, ptr k nu vad d c i ar fi scos in orice conditii, sau d c nu a antentionat o pe mama k mi ar trebuii niste implanturi pe viitor...
0
28-11-2011, ora 08:56
Amalia78
Nu este medic/terapeut
Amalia78
Buna ziua. Am 33 de ani.Am fost la dentist pentru extragerea caninilor superiori din cauza ca erau rupti.Am facut un opg si medicul mi-a spus ca am caninii inclusi si ca sunt intr-o pozitie favorabila si pot fi adusi pe arcada prin purtarea unui aparat ortodontic.Mai este posibil la varsta asta?
0
23-08-2014, ora 09:08
Eugen1968
Nu este medic/terapeut
Eugen1968
Buna ziua,
Fiul meu are 15 ani si are dintii de pe arcada superioara inghesuiti. Am mers la un cabinet din Bucuresti pentru un tratament de ortodontie prin care sa-i aliniez dintii.
In urma evaluarii doctorul ortodont a indicat extragerea premolarilor (sper ca nu am gresit denumirea) 15 si 25.
In anii '80 si eu am urmat un tratament ortodontic unde la inceput mi-au fost extrasi premolarii, tratamentul a fost facut, sper sa nu gresesc, la o clinica pe langa facultatea de stomatologie Bucuresti.

Va rog sa-mi recomandati un cabinet sau cabinete din Bucuresti unde a putea sa fac o evaluarea pentru tratament ortodontic unde se pune accent pe alte tehnici decat extragerea premolorilor.
Am scris cabinete pentru ca asi dori sa obtin mai multe pareri.
Va multumesc,
0
25-08-2014, ora 10:09
Eugen1968
Nu este medic/terapeut
Eugen1968
Revin cu o rugaminte...
Daca cineva doreste sa ma ajute, sa se uite peste radiografiile panoramica si din profil, si sa-mi spuna daca intr-adevar nu este loc si trebuie facute extractiile respective. Pot trimte pe mail radiografiile respective.
Multumesc anticipat.
0
29-08-2014, ora 01:45
Dr. Dragomir (Parnia) Alina
Stomatologie, Bucuresti
Dr. Dragomir (Parnia) Alina
Buna ziua! Adesea in ortodontie este nevoie de extractia unei perechi de premolari sau a unui alt dinte, pentru ca spatiu pe os este fix si dintii, in poztiile dorite, aliniati, nu incap. Mai cereti parerea unui ortodont curand, la varsta aceasta poate mai sunt sanse sa actioneze asupra osului si sa "largeasca" arcada ( disjunctie se numeste ). Altfel, lucrul acesta se poate face chirurgical ( prin operatie ortognata ) cand se incheie cresterea.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Medici stomatologi, dentisti, cabinete stomatologice
Recomandă un stomatolog sau caută unul bun!
Medici-Stomatologi.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 7500 de cabinete și clinici de stomatologie din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor stomatologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Osteita alveolară (alveolita postextracțională)
  • De ce doare locul extracției?
  • Invisalign vs. Incognito
  • Ghidul persoanei cu aparat dentar - sfaturi utile și întrebări frecvente
  • Modalități de conservare a crestei alveolare în urma extracției dentare
  •