fistula hemodializa

07-10-2011
acosta
Nu este medic/terapeut
acosta
Buna ziua,

Sunt dependent de hemodializa de aproape 8 ani. De la faptul ca fistula e intrebuitata de 3 ori pe saptamana am problema ca in timp se mai infunda. A trebui chiar sa ma duc la diversi specialisti sa ma opereze din nou si sa o schimbe de pe o mana pe alta. Ce ar trebui sa fac sa previn asta? Am fost la diversi specialisti din Valcea si Bucuresti si degeaba. dupa 1 an si ceva trebuie sa merg sa mi-o desfunde. Acum am auzit ca ar fi niste specialiti foarte buni la o clinica privata la Brasov. Dr. Olariu Cosmin sau doctorita Bradean, de la Clinico. Mia-u fost recomandati de niste pacienti cu care m-am intalnit la spital la Bucuresti. Ei nu au avut deloc probleme. Si pe net am citit ceva recomandari bune. M-as duce si eu la ei, daca as sti ca ma rezolva. Cine a mai fost operat de ei?
3 comentarii
0
16-11-2012, ora 11:58
Dr. Halpern Rafael
Chirurgie vasculara, Bucuresti
Dr. Halpern Rafael
Pentru a preveni trombozarea venei de la o fistula arteriovenoasa pentru hemodializa sunt necesare mai multe lucruri.
1. tehnica de puctionare sa fie corect facuta (inteparea fistulei sa fie corecta si tehnica sa fie complet aseptica) (depinde foarte mult de cine va punctioneaza fistula) de aceea in unele clinici din SUA se recomanda inteparea fistulei de catre pacient dat fiind faptul ca pacientul este cel mai constient de importanta fistulei pentru viata lui. Acest lucru necesita insa un antrenament adecvat facut de un cadru specializat.
2. tensiunea arteriala sa nu scada foarte mult in timpul dializei si nici inafara dializei - este bine ca tensiunea arteriala sistolica sa fie mentinuta permanent in jurul valorii de 120 mmHg
3.sa nu existe obstacole pe venele de la baza gatului- obstacole determinate de multe ori de cateterele pentru hemodializa montate anterior efectuarii fistulei arteriovenoase. Aceste obstacole sunt fibroze sau tromboze determinate de prezenta cateterului pentru hemodializa. In acest sens este STRICT INTERZISA montarea de prima intentia a cateterelor pe vena subclavie!!!
4. sa nu existe boli care determina coagularea sangelui. acest lucru trebuie controlat si daca aceste boli coexita atunci trebuie inceput tratament anticoagulant si/sau antiagregant.
5. sa se heparinizeze corect pacientul in timpul hemodializei
6. sa nu existe dilatati la nivelul venei fistulei arteriovenoase (de regula aceste dilatatii se produc in principal datorita tehnicii incorecte de punctionare insa uneori pot apare si datorita slabiciunii peretelui venos)
7 este bine ca pielea de deasupra venei fistulei arteriovenoase sa fie bine hidratata ( se pot aplica la cateva ore dupa punctionare diferite creme hidratante sau hepatrombin)
8 in momentul in care exista scaderi ale debitului fistulei arteriovenoase sa efectuati o ecografie duplex pentru a identifica o eventuala ingustare corectabila survenita pe parcursul fistulei. Aceste ingustari pot apare in special la nivelul anastomozei fistulei arteriovenoase si in momentul si ele trebuies corectate prin interventii minore pentru a nu se ajunge la trombozare completa a fistulei si compromiterea nivelului respectiv.

Asadar corecta punctionare, utilizare si urmarirea unei fistule arteriovenoasa sunt direct raspunzatoare de functionalitea pe termen lung a fistulei arteriovenoase.
Cu stima,
Dr Rafael Halpern, medic primar chirurgie cardiovasculara
Spitalul Medicover, Bucuresti
0
26-05-2015, ora 15:17
andreeach
Nu este medic/terapeut
andreeach
Buna ziua,

In urma unei intewrventii la inima, mai exact studiu electrofiziologic si ablatie prin radiofrecventa, am ramas cu o problema la picior.Am fost la un control, la un medic primar Radiologie şi Imagistică medicală si mi-a gasit 2 hematoame si o fistula venoasa..mi-a recomandat o consultatie chirurgie vasculara..Ce ar trebui sa fac pt a preveni formarea cheagurilor de sange?ce inseamna mai exact acea fistula venoasa?

Va multumesc!
0
26-08-2015, ora 23:10
Dr. Halpern Rafael
Chirurgie vasculara, Bucuresti
Dr. Halpern Rafael
Probabil ca in timpul punctiei de acces pe artera sau vena femurala s-a facut o comunicare intre artera si vena. Asadar fistula venoasa de care intrebati este de fapt o comnicare directa intre artera si vena femurala. Deobicei daca nu este mare fistula poate fi lasata asa, si sa se inchida spontan, insa daca e mare si da o anumita simptomatologie fistula trebuie inchisa chirurgical.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.