fiului meu ii este frica de orice.. are 9 ani

30-11-2007
iea
Nu este medic/terapeut
iea
fiului meu ii este frica de orice are 9 ani si nici sa se spele nu vrea sa stea singur nici nu stiu cum sa ma potr cu el sau ce sa fac pentru a-l ajuta, astept sfaturi
5 comentarii
0
11-01-2008, ora 00:00
Psih. Sorina Voicu
Identitate neconfirmată
Psih. Sorina Voicu
Te rugam frumos sa incerci sa te concentrezi putin si sa ne dai mai multe detalii despre situatia lui pentru a te putea ajuta.
0
13-01-2008, ora 00:00
iea
Nu este medic/terapeut
iea
intotdeauna a fost mai fricos dar din ce creste ii mai frica de tot, avem rabdare cu el il sustinem, nu il mai lasam la desene animate, sta tot timpul cu cineva, nu are motive sa-i fie frica de aceea suntem ingrijorati
0
21-01-2008, ora 00:00
Dr. Andrei Dumitrescu
Psihologie, Bucuresti
Dr. Andrei Dumitrescu
Buna,

asa cum spunea si Sorina, aici e nevoie de niste detalii...

Vezi tu, fie copilul este in curs de a dezvolta aspecte dependente (si nu vrei asta), fie a invatat anumite aspecte chiar de la tine/ voi, fie totul a pornit de la o anxietate/ nesiguranta a lui pe care acum o rezolva eficient - fiindu-i frica, automat obtine un adult langa el tot timpul, si uite asa va puteti trezi controlati de catre el ani buni de acum incolo (controlul asta aspra voastra poate fi si inconstient din partea lui), cert este ca functioneaza si poate avea urmari dezadaptative pentru el, pe termen lung.

Probabil cea mai indicata solutie este sa mergeti cu copilul si la un psihoterapeut (bun), sa vada si el copilul, sa stati cu totii de vorba pe larg despre toate astea si sa descoperiti despre ce anume este vorba in cazul de fata.

Succes,
Andrei Dumitrescu
0
21-01-2008, ora 00:00
iea
Nu este medic/terapeut
iea
multumesc pentru raspunsuri, mergem le psihoterapeut, daca puteti sa-mi recomandati unul f bun in bucuresti
0
19-05-2008, ora 00:00
psihologul_black
Nu este medic/terapeut
psihologul_black
Neavand nici experienta si nici puterea noastra de gandire, temerile copiilor ni se par adesea stranii sau lipsite de fundament: toate obiectele, chiar si cele mai inofensive, pot fi pentru ei sursa de frica (in primii 5 ani de viata). Nimic insa nu este anormal in aceste manifestari izvorate din nelinisti irationale si specifice fiintei umane in scopul descoperirii instinctuale a lumii. Cele mai curente temeri instinctive sunt: fobiile de singuratate, de intuneric, de persoane straine si de animale. Frica de intuneric este, in mod cert, cea mai raspandita si nu se poate ascunde (fobia noptii, a spatiilor sumbre, a spatiilor disimulate - frica de a privi dupa o perdea, de a deschide o usa care da intr-un loc necunoscut ).
In timp ce aceste fobii nu produc tulburari care sa dezorganizeze viata copilului, altele (ca teama de caini de exemplu) duc la anxietate, fenomen ce naste un sentiment de pericol interior. Aceasta forma de frica (fara cauze aparente; obiectul fricii a disparut, dar frica persista, in amintirile sau in jocul imaginatiei) se manifesta adesea la copiii emotivi sau imaginativi. In acest caz, ei trebuie tratati cu blandete, pentru ca anxietatea sa nu ia proportii alarmante - refuzul de a manca (anorexie mintala), de a dormi etc.
Anumite temeri pot parea anormale prin frecventa (copilul caruia ii este frica de orice, fara incetare) si intensitatea lor (tipete, paloare sau inrosire subita si intensa) ori prin persistenta de la o anumita varsta. Astfel, copilul de 8 ani care are inca nevoie de veioza pentru a adormi seara manifesta o teama anormala, ca si copilul care plange la vederea de la departare a unui caine. Din fericire nu sunt patologice, intrucat nu se diferentieaza de temerile normale decat prin intensitate, iar copilul are un comportament obisnuit. Exagerarea fricii banale, intensitatea si persistenta ei sunt datorate, in cele mai multe cazuri, unei gresite atitudini a parintilor (de exemplu a mamei) care-si ameninta copilul dandu-l la caine daca nu "papa" tot. Uneori parintii vorbesc despre propriile temeri contagiindu-i pe copii.
Cea mai periculoasa teama este frica excesiva, bizara, ce se caracterizeaza prin mare intensitate (tulburari grave de comportament), tenacitate (fobii intense si persistente), prin perseverenta ei chiar si dupa disparitia cauzelor (veritabila criza de frica). Toate fobiile care ating corpul trebuie supravegheate cu atentie deoarece ele sunt adesea (la adolescenti mai ales) semnul unei eventuale schizofrenii (tulburare psihica ce se caracterizeraza prin inconsecventa mintala). Nu trebuie sa neglijam niciodata o stare mai mult sau mai putin permanenta de neliniste - tresarirea la cel mai mic zgomot, timiditatea sau agresivitatea excesiva, ticurile, balbaiala, maniile, inadaptarea scolara, semnele de oboseala - caci pot fi semnele unei tulburari nervoase. In acest caz trebuie neintarziat sa consultati psihiatrul, singurul in masura sa judece manifestarile de teama si sa indice tratamentul.
Care sunt originile fricii la copii?
Constatam ca teama este intim legata de cunoasterea vietii si, prin urmare, un copil fara frica este un copil anormal. Dar modul in care se manifesta ea depinde considerabil de "terenul personal". Anumiti copii sunt mai sensibili, mai nervosi, mai emotivi, mai iresponsabili decat altii. La ei frica se grefeaza cu mai multa intensitate, este stimulata sau intretinuta de atitudinile gresite ale parintilor. La altii "terenul" este net favorabil dezvoltarii unor tulburari obsesive, ale caror manifestari sunt dificil de inlaturat.
Erorile educative care fac din copil un fricos sunt numeroase si foarte raspandite. Cele mai frecvente sunt pedepsele pentru lucruri mai mult sau mai putin grave. In fata lor, copilul poate reactiona in diverse maniere: cand este foarte sensibil si impresionabil, va fi speriat pentru mult timp de ideea pedepsei. De asemenea, lipsurile: daca ele sunt exagerate de adulti, daca i se amintesc prea des, copilul va sfarsi prin a-si pierde din ce in ce mai mult increderea in sine, si-l va stapani o permanenta teama interioara. Pentru a invinge teama, copilul are nevoie de climatul afectiv al familiei (dragoste, calm, incurajare etc.), caci "daca dragoste nu e, nimic nu e"..
va urma...
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tratamentul fobiilor cu o metodă bazată pe inteligența artificială
  • Frica de păianjeni, diminuată cu ajutorul realității augmentate
  • Terapia prin expunere adresate unei fobii poate avea efect și asupra unei fobii din altă sferă
  •