Fobie sociala?

19-11-2013
davidblueeyes
Nu este medic/terapeut
davidblueeyes
Buna ziua, am observat ca imi este teama sa vorbesc in locuri publice (ex platirea unei facturi, sau sa cer ceva la magazin), am emotii mari in asemenea situatii.Mi se pare lucru imposibil sa vorbesc in public, sau in clasa(sunt la liceu) in timpul orei, daca am o idee imi este frica sa o expun, si stau aproape toata ziua cu emotii din cauza posibilatii de a fi intrebat ceva de un profesor.Si cand trebuie sa ma prezint am cateva emotii.De cele mai multe ori inrosesc(fara motiv) si imi lacrimeaza ochii(asta am observat si in gimnaziu), dar acum la licceu ii si mai complicat, parca s-a mai agravat situatia.
Cred ca de aceea am aceasta stare caci am un accent putin mai ciudat(nu sunt 100% roman) si cele mai multe persoane ma roaga sa repet ceea ce am spus ca nu au inteles.Daca aveti alte idei despre aparitia aceastei fobii sau cum mi-as putea imbunatati accentul(de ex mult citit, invatat etc).
7 comentarii
0
19-11-2013, ora 15:58
davidblueeyes
Nu este medic/terapeut
davidblueeyes
Sau sa-mi dati indicatii cum sa fiu calm, linistit intr-o discutie sa-i zic vanzatorului ca nu a dat restul corect, si sa nu fiu asa "speriat" care asteapta doar restul si intinde mana tremurand de abia asteptand momentul luarii la revedere si sa plece, simtandu-se racorit dupa aceea.
0
19-11-2013, ora 16:19
adirafa
Nu este medic/terapeut
adirafa
david

pot sa zic ca este prima data cand aud despre asa ceva...dar cu toate astea tin sa iti dau cateva sfaturi care sper sa te ajute cat de cat!!!acum fiecare fobie vine de la ceva...eu ma gandesc ca atunci cand erai mai mic poate ti s-a intamplat ceva si de atunci ai aceasta retinere...apoi mai vine si din familie, adica sa vorbesti cat mai mult cu parintii tai despre orice si asta inseamna sa iti dai drumul la vorba, sa fii mai indraznet cu alte cuvinte...(daca nu cu familia, s-au cu prietenii tai atunci in nici un caz cu vanzatoarea de la magazin:)..aaa si inca ceva atunci cand ai de spus de ceva...spune mai rar(ca ardelenii)si atunci toti vor intelege ce vrei sa zici...in ceea ce priveste fobia de a merge si de a vorbi cu vanzatorul s-au exemple de genul asta...tu trebuie sa te gandesti in felul urmator(oriunde ai merge si faci ceva, de obicei trebuie sa fii foarte calm si sa iei atitudine...nu are nimeni ce sa iti faca daca esti calm, politicos)...acum daca e sa o luam pe alta parte poate ar fi bine sa mergi la un psiholog cu care sa faci niste terapie...nu stiu care sunt rezultatele dar cred ca te vor ajuta foarte mult!!!!oricum atitudine trebuie sa iei deoarece lucrurile astea nu iti fac bine deloc atat in viata de zi cu zi cat si in viata personala pe viitor(gandeste-te cand vei avea o iubita ce vei face????vei fugi de ea???o vei rupe la fuga???NUUUU vei ramane langa ea, vei vorbi cu ea deschis.si faceti tot ce fac toti indragostitii.)deci sfatul meu este sa iei atitudine acum ca sa ai o viata absolut normala pe tot parcursul vietii si nu sa te temi de fiecare lucru pe care il intalnesti s-au situatie!!!multa bafta iti doresc si mai multa indrazneala si fara frica ca nu se intampla nimic!!!ceau
0
19-11-2013, ora 19:39
blajan_andrei
Nu este medic/terapeut
blajan_andrei
Si eu iti recomand mult sa vizitezi un psiholog bun, pentru cateva sedinte, daca simti ca altcumva nu poti! Iti va prinde foarte bine!! Daca nu, ca sfat, cel mai usor poti sa incerci sa te 'expui' progresiv in situatii, sa iti faci totusi curaj. Nu se va intampla nimic, chiar daca noi tindem foarte usor sa aratam cu degetul, ca doar noi romanii suntem perfecti. Nu iti fie teama, chiar daca uneori vei mai zice prostii sau nu, toti o facem. Incearca sa faci pasi mici si desi. Mergi la magazin, intreab-o pe vanzatoare daca iti poate recomanda un produs de genul X sau Y, incearca sa intri in vorba mai des cu lumea, etc.. Nu te forta, incearca sa fie totul natural! Mult succes!
0
20-11-2013, ora 10:11
Psiholog Otvos Monika
Psihologie, Brasov
Psiholog Otvos Monika
In primul rand este nevoie sa te intelegi pe tine insati. Cauta sa iti raspunzi singur la intrebarea: "ce se poate intampla daca vorbesc cu cineva? Daca cei din jurul meu aud accentul ce se intampla (in afara de faptul ca trebuie sa repet)? Cum ma simt eu atunci cand sunt nevoit sa repet si (probabil) toti ochii sunt atintiti asupra mea?" Incearca sa afli fata de ce persoana importanta din trecutul tau ai mai simtit aceasta timiditate sau chiar teama? Astfel vei putea sa iti clarifici mult mai bine situatia in care esti. Poti face asta si apeland la ajutorul unui psiholog. Nu ai nevoie de multe sedinte.
0
20-11-2013, ora 10:12
Psiholog Otvos Monika
Psihologie, Brasov
Psiholog Otvos Monika
Dupa ce lamuresti aceste lucruri, vei fi mai pregatit, iar cel mai eficient mod de a rezolva teama de a vorbi in public, este sa te confrunti cu ea. Poti incerca sa vorbesti in fata oglinzii, sa observi ce anume nu iti place la tine atunci cand vorbesti (postura, lipsa gesturilor etc) si sa le remediezi exersand mereu. Roaga un prieten apropiat sa te asculte, prezinta-i un discurs, raspunde-i la intrebari si cere-i parerea legat de accentul tau, iar cand vei prinde mai mult curaj, ii poti intreba si pe colegii din clasa ce parere au despre acest lucru. Vei fi uimit sa afli ca situatia nu este atat de grava.
0
20-11-2013, ora 10:13
Psiholog Otvos Monika
Psihologie, Brasov
Psiholog Otvos Monika
Chiar daca ai un accent diferit, poti fi comic pt ei, in sensul pozitiv, sau chiar daca au dificultati in a te intelege, nu inseamna ca au ceva personal cu tine. Traieste momentul alaturi de ei si fa o gluma pe seama accentului diferit, astfel incat sa detensionezi atmosfera. De multe ori, lucrurile de care ne jenam pot fi pretexte bune pt a ne perfectiona in anumite domenii (vezi prezentatorul de pe Pro Tv, Dan Mihailescu- ora 10 dimineata, la emisiunea Omul care aduce cartea- are o tulburare de comunicare- balbait).
0
20-11-2013, ora 10:13
Psiholog Otvos Monika
Psihologie, Brasov
Psiholog Otvos Monika
De asemenea, daca descoperi ca aceasta teama, sau timiditatea ta, provin dintr-un relatie defectuoasa cu o persoana din trecut, este nevoie sa indrepti aceasta relatie, lucru pe care il poti face tot cu ajutorul psihologului.
Succes!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Frică, timiditate sau... fobie socială?
  •