fractura metatars 5 cu depladare si fractura a osului de la glezna

25-06-2011
lucian1982
Nu este medic/terapeut
lucian1982
Buna seara, pe data de 6 iunie am calcat stramb cu piciorul stang. Mi s-a facut radiografie si mi s-a pus piciorul in ghips ( atela ghipsata ) fara drept de a calca pe el timp de 30 de zile. Dupa 10 zile, cand am fost la control am refacut radiografia si domnul doctor a spus sa revin in ultima saptamana din luna aceasta. Intrebarile sunt: mai pot sa fac inca o radiografie tinand cont ca deja pana acum am facut 2 rafiografii. In cat timp pot sa scot atela tinand cont ca la sfarsitul lunii se fac 4 saptamani de stat in ghips. P.s. Am calcat astazi pe el, fortat fiind si am vazut ca nu am simtit nici o durere. Va multumesc.
4 comentarii
0
25-06-2011, ora 09:31
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Nu am inteles exact din relatarea D-voastra: aveti doar o fractura a metatarsianului 5 sau aveti si o fractura a gleznei, concomitent cu fractura metatarsianului?
Pe de alta parte, exista cateva zeci de varietati de fracturi ale metatarsianului 5, avand tratamente profund diferite, de la cel functional si pana la interventie chirurgicala, trecand prin felurite imobilizari (excluzand total atela gipsata, profund inutila).
Atela gipsata este utila numai in 1% din cazuri, in restul cazurilor fiind chiar daunatoare.
Situatia trebuie analaizata prin examen clinico-radiologic, la un specialist care sa cunoasca varietatea deosebita a acestui tip de fractura, precum si multitudinea variantelor terapeutice (atela gipsata nu este in absolut nici un caz un tratament viabil).
Puteti sa faceti radiografii, nu va speriati de acest aspect.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
25-06-2011, ora 10:12
lucian1982
Nu este medic/terapeut
lucian1982
Buna dimineata !
Pe retea pe care mi-au dat-o cei la UPU Ploiesti scrie asa ceva: " fractura baza metatarsian V picior stang ; atela gipsata - nu calca 30 de zile; dupa care spune ca la primul control sa se treaca pe gheata locala dar nu s-a mai facut asa ceva.
0
25-06-2011, ora 10:16
lucian1982
Nu este medic/terapeut
lucian1982
Cand am facut a doua radioagrafie la cei de la Mediurg Ploiesti, au scris asa ceva la interpretarea radiografiei: Fractura epifiza metatarsian V cu deplasare imobilizata in aparat gipsat, lucru pe care eu nu il inteleg caci nu am cunostinte de specialitate.
0
25-06-2011, ora 13:13
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Exista vreo 5 tipuri de fracturi ale bazei metatarsianului 5 (epifiza proximala), care necesita tratamente profund diferite. Intr-un singur caz (cam 1% din cazuri) este vorba despre o cizma gipsata ce trebuie mentinuta 2-4 luni fara sprijin pe piciorul afectat.
In restul de 99% din cazuri, gipsul pana la genunchi este nu numai inutil, ci si profund daunator.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: