Fratele meu se joaca la jocuri de noroc, nu se poate opri! Ajutor!

14-09-2012
roxycell24
Nu este medic/terapeut
roxycell24
Va rog frumos sa ma ajutati!!! Am nevoie de un sfat, fratele meu se joaca la jocuri de noroc, nu se poate opri, si-a amanetat aurul lui, laptopul, telefonul, chiar si laptopul meu l-a amanetat odata, a furat laptopul colegilor lui, iar azi am aflat ca a luat tot aurul din casa si l-a amanetat pentru a se juca la jocuri de noroc. Parintii mei sunt terminati...mama plange intr-una. De aproape 2 ani ne confruntam cu problema aceasta, intr-o vreme a mers la psiholog, dar parca lucrurile s-au inrautatit si mai mult. Nu mai stim ce sa facem..se baga in datorii..parintii mei i'au scos lucrurile de la amanet de o gramada de ori, i-au platit zeci de milioane de datorii... Mama crede ca nu poate sa gandeasca lucid deoarece am aflat de curand ca consuma si droguri.Va rog spuneti'ne ce sa facem! Cum sa il ajutam sa treaca peste aceste lucruri!!
16 comentarii
0
14-09-2012, ora 20:53
maria 123
Nu este medic/terapeut
maria 123
buna seara,
Nu as dori sa ma pun in locul mamei tale (sa-ti traiasca sanatoasa) DAR,
sunt alaturi de ea..cu gandul si-n rugaciuni.
E greu, e crud, pt o MAMA, pt parinti SI pt el la adica...sanatatea-i VA fi indoielnica.
parere sau/si propunere:
- incercati (daca NU e violent fizic)...ca verbal.sa.ACCEPTATI ORICE VA ZICE..DOAR sa-l vedeti "salvat";
- Nu stiu daca lucreaza parintii (sigur)asta, ar trebui ca TU ca sora sa-l "urmaresti" pe fb lui, sa-i verifici CAND poti tel, mesajele de pe mess si cele de pe fb,...si sa stai, calm (DACA e vreodata.asa) de vb cu el;
- ii cunoasteti colegii (e elev? student? lucreaza?).si SA luati TACIT legatura cu parintii acelora (fie ca Si ei consuma sau NU)...
- cautati sa plecati in vacante departe de lumea asta (trebuia in vara).sa fi facut pauza.
p.s.
poate detaliezi putin.
Va doresc sa rezolvati in BINE-situatia.
0
14-09-2012, ora 23:02
roxycell24
Nu este medic/terapeut
roxycell24
El este student, avea probleme cu aparatele si drogurile doar la Cluj(acolo este student) cand venea acasa nu intra in contact cu ele, pana vara acceasta...noi l-am chemat cu noi familia, in concediu, sa se relaxeze, dar el a dorit sa petreaca timpul cu prietenii lui... Si prietenii lui se drogheaza si joaca la aparate..cred ca este si influentat de ei.. El recunoaste ca are o problema..dar nu inteleg de ce nu consteintizeaza ca ceea ce face nu e bine, toata speranta si'o pune in aceste doua lucruri: aparatele ii aduc banii de care el are nevoie(desi parintii mei ne ofera tot ceea ce noi ne dorim, niciodata nu ne refuza cand vrem sa ne cumparam ceva sau cand vrem sa ieism in oras), drogurile ii ofera relaxare in opinia lui.. Am discutat cu el..parintii mei nu au fost violenti, nu l'au oprit sa mearga la facultate, chiar l'au incurajat(el vroind sa se lase deoarece nu si'a mai dat interesul deloc..mergea la Cluj si se juca toata ziua la aparate si dupa aia murea de foame k nu mai avea bani). Chiar am discutat cu el, i'am spus ca nu e niciun viitor bun in ceea ce face, dar el continua sa se duca..continua sa se afunde tot mai mult... La un moment dat tot zicea ca vrea sa moara, a intrat intr'o depresie groaznica...foarte greu si-a revenit..dupa ce si-a revenit a mers din nou.. Eu vad cum se distruge..nu i'am intors spatele..dar pur si simplu am ramas fara puteri..si fara resurse financiare ca sa il mai putem scoate din mizeriile in care intra..
0
14-09-2012, ora 23:07
roxycell24
Nu este medic/terapeut
roxycell24
Adevarul este ca nici nu prea mai are prieteni..dloar cei care sunt ca si el..ceilalti l'au indepartat..deoarece el s-a tot imprumutat si nu a reusit sa le dea banii cand a zis ca ii va da..nu mai au incredere in el..i-au intors spatele..si cred ca si asta contribuie la depresia lui..cu noi nu prea mai vorbeste..daca il intrebi ceva iti raspunde ironic..sec..fara sa iti ofere un raspuns concret..sa sti ce face..Noi tot timpu am incercat sa fim alaturi de el..sa il sustinem..prin fapte..comportament..vorbe bune..tata a fost violent doar lla inceout cand a aflat...dar acum niciodata nu ridica tonu la el..nu zbiara..nu il loveste.. Nu stiu cum sa imi ajut familia..fratele meu ne distruge..tata e bolnav de inima, sper doar sa nu pateasca Doamne fereste ceva..mama e mai in depresie..nu i'am mai vazut zambetul de mult timp..
0
15-09-2012, ora 08:58
Dr. Balcan Anisoara
Medicina de familie, Erbiceni, Iasi
Dr. Balcan Anisoara
Nu faci facultatea in acelasi oras cu el ? Trebuia sa faci in asa afel incat sa te transferi, sa stati impreuna in acelasi apartament.motivai orice altceva in fara de faptul ca trebuie sa-l ajuti...trebuie sa-i dai a intelege ca el e cel are te ajuta primindu-te sa stai cu el...nu stiu daca ma intelegi, trebuie sa faceti in asa fel incat sa-i dati posibilitatea sa simta ca e nevoie de el, sa vada ca este de folos cuiva si sprijin pentru cineva...ii va ridica moralul..Doar familia il poate ajuta.parintii tai ar trebui sa-l sprijine in tot ce face, chiar daca face rau, nu scotandu-i, de nenumarate ori lucrurile de la amanet, nu cicalindu-l si reprosandu-i, ci atragandu-l mereu in activitati fel de fel, comunicand cu el mai mult decat au facut-o fara a afisa fata de el disperarea, depresia, durerea, deznadejdea ; lucrurile se lasa la amanet cu promisiunea vaga de a cumpara altele intr-un viitor nu prea apropiat, nu prea indepartat...faceti in asa fel incat sa manance cu voi acasa, in camera lui sa aiba mereu pe masa fructe, ceai cu gheata ci cu miere de albine vara si ceai fierbinte cu miere si lamaie iarna ; incurajati-l sa tina legatura cu colegii buni din grupa, daca ai sta cu el lucrurile s-ar schimba ; ai putea chiar uneori sa-l astepti dupa cursuri, seara sa mai iesi cu el etc.Trebuiau luate masuri inca de acum doi ani..Salvarea lui, repet, esti tu, familia ta.Singur nu va avea puterea sa se ridice si sa se rupa de raul care-l inconjoara...
0
15-09-2012, ora 09:08
maria 123
Nu este medic/terapeut
maria 123
DA, acum am inteles mai bine.
sigur, CAND are o "pasa"buna si DOAR cu voia lui,
trebuie consultat SI un medic..
are o iubita?
ASTA i-ar "distrage" poate, atentia spre EA.
numai bine,
0
15-09-2012, ora 11:05
Psiholog Otvos Monika
Psihologie, Brasov
Psiholog Otvos Monika
In momentul in care cineva amaneteaza lucruri care nu ii apartin, joaca jocuri de noroc si ajunge sa consume droguri este o situatie care nu se rezolva prin distragerea atentiei cu ajutorul unei iubite si nici cu ceaiuri.
Insa este buna varianta de a il face sa inteleaga ca este o persoana importanta in familie, ca este iubit chiar si in aceste conditii (fara a ii scoate lucrurile de la amanet, pt ca asta nu o sa faca decat sa ii intareasca comportamentul). Oferiti-i intelegere, nu critici, oferiti-i un umar pe care sa planga, incercati sa aflati de ce anume are nevoie de fapt (el incearca sa compenseze ceva prin aceste comportamente). Comportamentul deviant si dependent are ca si germene dependenta emotionala si nevoia apriga de afectiune si atentie. Explica-le parintilor tai ca este nevoie de multa caldura si intelegere: faceti mai multe lucruri impreuna, ca si familie.
Apoi, cand credeti ca lucrurile s-au calmat putin, indrumati-l sa vorbeasca in continuare cu un psiholog. Daca intr-adevar a fost mai rau atunci cand urma aceste sedinte, inseamna ca psihologul a reusit sa gaseasca punctul dureros. Probabil acesta e motivul pentru care nu a mai continuat fratele tau sa mearga.
0
15-09-2012, ora 22:29
roxycell24
Nu este medic/terapeut
roxycell24
A avut o iubita, dar s-au despartit, parintii mei nu prea au fost de acord cu ea deoarece ea i'a dat ideea amanetarii lucrurilor, iar consul de droguri s-a marit destul de mult deoarece si ea consuma..pana la urma s-au despartit deoarece ea l-a tot inselat, atunci el a suferit o depresie destul de urata, de atunci nu prea mai ia in serios fetele. Nu isi mai doreste o relatie de lunga durata. Si eu sunt studenta in acelasi oras cu el, eu tot il chemam sa mancam impreuna, sa mergem la film, dar el nu venea niciodata, cand mergeam la el la camin si il sunam el imi spunea ca nu e la camin, sa merg acasa. Azi am discutat cu el, ne-a spus ca se drogheaza pentru ca se linisteste, si pentru o perioada uita de probleme. A spus ca s-a indepartat de familie deoarece el crede ca noi il vedem un drogat si nu putem intelege situatia lui. A zis ca nu e prima data cand a luat aurul din casa, a zis ca l-a mai luat, dar a reusit sa il aduca inapoi acasa inainte ca ai mei sa observe. Spunea ca acest lucru i-a dat si curaj sa faca asta din nou, deoarece odata ce le-a castigat o data, le va castiga si a doua oara. Parintii mei nu vor sa il mai lase sa mearga in Cluj, (deoarece el trebuie sa repete anul, dupa cum v-am spus mai sus a vrut sa renunte la un moment dat) cred ca daca va merge departe de familie lucrurile se vor inrautati, si vor avea un final nefericit pentru el, nu se va mai putea redresa niciodata. Mama mea se simte foarte rau, (plange mereu) as dori sa va intreb, este necesar ca parintii mei sa mearga la un psiholog?
0
15-09-2012, ora 22:37
roxycell24
Nu este medic/terapeut
roxycell24
El lucreaza la firma tatalui meu, tata ii da un salar, dar nu foarte mare, (incearca sa il faca sa pretuiasca banii) cat sa ii ajunga o luna, dar prietenii lui au un venit mai mare decat al lui..spunea ca are nevoie de bani si se duce la jocuri deoarece ii ofera posibilitatea castigului unei sume importante, fara sa mai depinda de parinti(desi parintii mei tot timpul ne dau bani, nu ne refuza niciodata)..iar cand face cate o prostie, prefera sa se tot imprumute, sau sa tot ia din aur(in situatia de fata) ca sa incerce sa se descurce pe cont propriu, fara sa mai depinda de familie. El chiar daca castiga o suma de bani la jocuri, prefera sa o bage toata tot la jocuri, crezand ca isi va mari suma castigata...Parca are si schimbari de comportament, acum este bine dca vorbesti cu el, air maine sau peste doua ziua e total diferit, nu mai vorbeste cu tine, sau si daca vorbeste are un comportament rece, distant, chiar indiferent uneori
0
17-09-2012, ora 12:06
Psiholog Otvos Monika
Psihologie, Brasov
Psiholog Otvos Monika
Comportamentul fratelui tau se datoreaza consumului de droguri, este evident! Insa nu puteti face mare lucru daca el nu isi doreste sa se schimbe. Poti cauta pe internet centre de prevenire a consumului de droguri, unde se organizeaza (gratuit, cred) grupuri de suport pentru consumatori si pentru familiile acestora. Ar fi bine si pentru parintii tai si pentru tine daca ati reusi sa ajungeti sa discutati cu un specialist.
0
17-09-2012, ora 12:08
roxycell24
Nu este medic/terapeut
roxycell24
SI eu cred ca drogurile i'au schimbat comportamentul, dar el nu vede asa, in opinia lui drogurile sunt bune, nu ii dauneaza sanatatea. Va multumesc mult pentru sfaturi si pentru timpul acordat!
0
18-09-2012, ora 10:49
Psiholog Otvos Monika
Psihologie, Brasov
Psiholog Otvos Monika
pentru putin, Roxana.
0
23-12-2012, ora 01:25
roxycell24
Nu este medic/terapeut
roxycell24
As avea intrebare sa a adresez..tot caut centre specializate ptr dependenta de droguri si jocuri de noroc in Cluj-Napoca.. As dori sa stiu daca exista un astfel de centru care sa se ocupe cu aceasta problema in acest oras..AM vazut la stiri ca s-au facut 2 centre..unul la Cluj si unul la Bucuresti, dar nu le gasesc, daca m'ati putea ajuta as fi foarte recunoscatoare.
0
14-12-2018, ora 14:58
Speranta1234
Nu este medic/terapeut
Speranta1234
Buna ziua!
Ma confrunt cu o situatie asemanatoare. Nu stiu cum imi pot ajuta fratele care este dependent de jocurile de noroc inca de mic. In prezent are 45 de ani si tot ce castiga joaca. Nu mai vorbesc ca si majoriatea banilor parintilor au aceeasi soarta. Am incercat toate variantele : cu vorba buna, cu amenintari si cearta, dar degeaba. O perioada e totul OK ca apoi sa o ia de la cap. A pierdut si doua locuri de munca bune, sotia a divortat cand nu a mai suportat si ea, tot datorita jocurilor. Realizeaza ca face ceva gresit, ii pare rau de moment si promite ca se lasa, dar pt putin timp.Ne-am saturat de datoriile lui, cateodata nici nu vreau sa-l mai vad. Nu stiu ce am mai putea face. La psiholog nu vrea sa merga sub nicio forma. Cel mai mult ma ingrijoreaza faptul ca pt a face rost de bani a inceput sa ne ameninte cu sinuciderea, iar dupa ce-i obtine se comporta de parca totul e ok. Sunt constienta ca nu trebuie sa-i mai dam bani, dar pe de alta parte imi e teama pt viata lui.
1
07-01-2019, ora 23:03
Jonny Mnemonic
Nu este medic/terapeut
Jonny Mnemonic
Speranta1234 avand in vedere ca are 45 de ani si ce ati scris mai sus, eu vad doar o alternativa la situatia descrisa mai sus. Ceea ce va spun sa face-ti, in unele familii e MISIUNE IMPOSIBILA. Fiindca unii nu vor vrea. Spovedanie impartasanie parintii, plus dvs si sotul dvs daca va vrea, altfel spus toata familia(eventual si bunici inca in viata), urmat de Impartasanie daca preotul va binevoi asta. Stiu cazuri cand copii au dus pacatele parintilor sau mai exact ale bunicilor, dupa ani au aflat ca o strabunica blestema, O slujba de Sfestanie in casa. Mers constant la Maslu o perioda indelungata cu unele haine deale lui.
Vorbiti cu parintele respectiv si pozitia care sa o adoptati fata de el. Dar eu ma gandesc si la o idee daca locuieste in casa cu parintii.Dupa(dupa ce face-ti ce am spus mai sus) ce ii dau banii ptr jocuri, sa ii spuna ca de maine vor manca toti paine doar jumatate ca inainte, curentul il vor stinge mai repede ca nu au de unde mai mult etc.
1
05-03-2019, ora 13:25
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Daca e foarte agitat si ameninta ca isi curma viata poate fi internat nonvoluntar, pe motivul ca e un pericol pentru el insusi. Fara sprijin medicamentos Speranta e putin probabil sa se schimbe ceva in bine.

In acest caz, psihoterapia poate ajuta abia dupa ce e inceput tratamentul medicamentos. Spovedania va ajuta probabil doar prin faptul ca simtiti ca totusi faceti ceva pentru el, nefiind insa vreun sprijin efectiv atat timp cat el nu-si doreste vreo schimbare.

Dr Rares Ignat
psihoterapie pentru depasirea obstacolelor din viata ta
0
18-03-2019, ora 21:37
Jonny Mnemonic
Nu este medic/terapeut
Jonny Mnemonic
Domnule psihoterapeut sa stiti ca atunci cand cred si se spovedesc 4 sau mai multi oameni dintr-o familie, se pot intampla minuni, fiindca e greu sa convingi 4 sau mai multi oameni sa se spovedeasca si impartaseasca. Nu subestimati puterea credintei. Dumnezeu poate schimba cugete daca si noi ne schimbam purtarile si atitudinile.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Legătura între dependența de substanțe și jocuri de noroc și nevoile de atașament primar
  •