Gata pentru efort?

03-08-2014
alexcata29
Nu este medic/terapeut
alexcata29
Buna ziua! Anul trecut pe 9 august am suferit o luxatie de rotula la piciorul drept la sala de fitnessc. Aceasta s-a produs cand am efectuat, evident, gresit o fandare laterala. Am stat cu piciorul imobilizat 3 saptamani aproape 4: in prima saptamana in atela ghipsata, apoi mi-a fost recomandata o orteza fixa. Apoi am facut 20 de sedinte de kinetoterapie (dar din cauza timpului am facut 10 imediat atunci si 10 in primavara). Din februarie am reinceput sa fac si la sala sa fac banda, bicicleta si bicicleta verticala. Acum am luat o pauza din motive personale. M-am hotarat ca de pe 15 august sa reincep sa merg la sala si mai mult decat atat sa reincep cursurile de spinnging (Acesta se practica intr-o sala de fitness in care se gasesc aliniate 20-30 de biciclete stationare si este nevoie de un instructor de specialitate. Spinning-ul combina tehnica pedalatului cu cea a concentarii care se incruciseaza cu basii muzicali.Obiectivul este sa lucrezi fiecare muschi al corpului in sincronizare cu ritmul muzicii. Spinning-ul a evolutionat in timp, ajungand a se desfasura pe grupe musculare dintr-o parte in alta a corpului incrucisand exercitii de coordonare combinate.) Ideea este ca nu stiu daca este bine sa ma reapuc de spinning. Este prea devreme si risc o noua luxatie? Ce ma sfatuiti? Cum credeti ca este mai bine?
Cand mi s-a scos orteza anul trecut mi s-a spus ca trebuie repaos doar 30 de zile dupa care este permis orice.
P.S. Am 15 ani si 7 luni, 1.73 si 93 de kg.
Am uitat sa mentionez ca luxatia s-a produs in timpul unei fandari laterale dupa ce am iesit de la sedinta de spinning.
5 comentarii
0
03-08-2014, ora 23:23
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
La cele 30 kg in exces, practicarea sportului conduce, invariabil si logic, la mari distrugeri articulare.
Sfatul meu este ca mai intai sa renuntati la cele 30 kg in exces (evident si logic, exclusiv prin dieta) si, dupa normalizarea greutatii, sa puneti problema unui sport sau a altuia.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
03-08-2014, ora 23:36
alexcata29
Nu este medic/terapeut
alexcata29
Sunt de acord cu dumneavosta in privinta surplusului de kg. Insa, dupa cum stiti foarte bine si dupa cum este logic, orice endocrinolog recomanda dieta insotita de sport, fapt ce ne face, evident, sa ne intoarcem la intrebarea de la care am pornit.
As fi recunoscator daca as mai putea primi si alte pareri.
0
04-08-2014, ora 00:03
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Este evident ca opinia mea va deranjeaza profund, dar va inteleg perfect ca doriti pareri contrare, care sa vina in intampinarea propriilor asteptari..
Din pacate, colegii medici care recomanda miscarea in cadrul eforturilor de scadere ponderala ignora total distrugerea logica, masiva si ireversibila a articullatiilor (logica este una implacabila si se bazeaza pe legile fizicii).
Este o problema grava a civilizatiei actuale, iar colegii americani au inceput s-o sesizeze...(eu ma confrunt de sute, poate mii de ori anual cu aceasta problema).
Pe de alta parte, nu inteleg ce legatura are endocrinologul cu scaderea ponderala: obezitatea reprezinta doar o depedenta de drog, iar cel care o gestioneaza este psihologul..
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
04-08-2014, ora 00:07
Dr. Manuel Nastai
Ortopedie si traumatologie, Stuttgart
Dr. Manuel Nastai
Stiu ca nu raspund intrebarii dvs, insa problema pe care o puneti nu cuprinde un diagnostic complet care sa permita raspunsul. Luxatia dvs. nu se incadreaza intre luxatiile traumatice de rotula, deoarece s-a produs asa cum ati mentionat "in timpul unei fandari laterale". Acest lucru ne spune ca este un factor la dvs care a predispus la aceasta luxatie si care trebuie rezolvat, altfel se va produce in viitor cu foarte mare probabilitate si alte luxatii (recidiva), indiferent de tratamentul fizioterapic pe care il urmati acum.

Nu este scopul acestui forum sa enumeram toate diformitatile scheletice care predispun la luxatia de rotula. Aceasta se poate face in urma unui consult de specialitate la cineva care se pricepe la asa ceva. Va recomand astfel sa consultati un specialist in ortopedia diformitatilor, sau un specialist in chirurgia genunchiului. Acesta va putea sa va faca un diagnostic corect si complet si eventual sa va recomande un tratament conservativ sau operativ.

Fara rezolvarea cauzei nu veti avea rezultate optime. Multa sanatate.
0
04-08-2014, ora 08:00
alexcata29
Nu este medic/terapeut
alexcata29
bineinteles ca nu sunt in masura, neavand pregatirea necesara, sa spun daca luxatia mea se incadreaza intre cele traumatice sau nu. Dar din ce am citit, luxatia produsa in timpul unei fandari laterale executate GRESIT este clasica, aceasta miscare fiind adesea urmata de luxatii. In cazul meu, luxatia s a produs in monentul in care in timpul fandarii laterale am lasat toata greutatea corpului pe piciorul gresit. Dupa ce am facut radiografii, doamna doctor a spus ca existe niste spatii de crestere(nu stiu exact cum a spus dumneaei dar era ceva de genul) formate evident din cauza cresterii bruste in inaltime. A mentionat ca acestea sa vor inchide o data cu incheierea dezvoltarii si ca au fost factorul favorizant pentru producerea luxatiei.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: