Gaura maculara cu edem cistoid

24-02-2012
stefanis
Nu este medic/terapeut
stefanis
Am 63 de ani, s-a descoperit la un control oftalmologic ' gaura maculara cu edem cistoid ' la ochiul drept.Se spune ca nu se cunoaste cauza aparitiei si nici tratament in acest caz.Chirurgical se poate incerca.Stie cineva daca se pot obtine rezultate prin operatie sau sunt doar incercari.Opiniile oftalmologilor sunt impartite.
Cu stima si multumiri anticipate.
2 comentarii
0
26-02-2012, ora 08:45
Dr. Alina Maria Bălţăţeanu
Oftalmologie, Bucuresti
Dr. Alina Maria Bălţăţeanu
Buna ziua! Din punctul meu de vedere, pentru a alege o conduita terapeutică optimă, trebuie stabilit stadiul clinic( 1-4), astfel că recomand OCT pentru examinarea maculei ambilor ochi. În edemul macular cistoid, se poate întâlni un chist macular(o gaură maculară stadiul 1a).
În literatura clasică oftalmologică, se indică tratament chirurgical în gaura maculară stadiul 3 asociată cu o AV vizuală mai scăzută de 1/3 pe durata a cel puţin 1 an; îmbunătăţirea acuităţii vizuale se obţine la 80% dintre ochi, cu o AV de cel puţin 1/2 în 65% din cazuri.. Recomandările recente sunt ca intervenţia chirurgicală să se facă pentru o gaură maculară stadiul 2 sau mai mare ce interesează toată grosimea retinei şi care este documentată( eu recomand OCT).
Ar trebui de asemenea să găsim şi să încercăm să tratăm cauza edemului macular ( afecţiune retiniană vasculară, afecţiuni oculare inflamatorii, chirurgia cataractei, capsulotomia YAG, administrarea de Xalatan, sindromul de tracţiune vitreoretiniană, memebrană maculară epiretiniană, distrofii retiniene ). Mai recomand un supliment cu luteină, de exemplu, Difebiom cu luteină şi omega 3-1cpr / zi, ; numai bine
0
03-03-2012, ora 13:16
stefanis
Nu este medic/terapeut
stefanis
Referitor la raspunsul d.nei dr.Baltateanu mentionam ca diagnosticul de "gaura maculara cu edem cistoid " a fost stabilit in urma unei consultatii OCT.Am revenit la oftalmologul respectiv pentru a vedea stadiul bolii.Din pacate este in stadiul IV.In acest sens va rog sa-mi spuneti daca este operabil sau daca procesul se poate extinde si la celalalt ochi.Un tratament medicamentos poate opri evolutia degenerescentei maculare ?
Cu deosebit respect.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.