gonartroza

02-08-2007
vengje22
Nu este medic/terapeut
vengje22
cu aici incercam sa ne clarificam imdoielile referitoare la cea mai importanta problema a tuturor SANATATEA, vreau sa consult si eu pe cineva care mi-ar putea preciza daca o operatie de protezare de genunchi in conditiile in care persoana respectiva, in speta mama mea-care are 62ani, diabet zaharat tip 2 insulino dependent si osteoporozacu DS-2.85, poate fi efectuata?.va multumesc anticipat.
1 comentarii
0
30-08-2009, ora 00:08
Dr. Enescu Dumitru Marius
Ortopedie si traumatologie, Constanta
Dr. Enescu Dumitru Marius
Daca problema mai este de interes dupa aproximativ 2 ani sau retine atentia celor suferinzi de aceeasi afectiune, putem afirma ca interventia este posibila. In mod evident, existenta unei patologii asociate - si nu vorbim de cea mai fericita asociere - presupune investigatii pre-operatorii minutioase si o reechilibrare convenabila a diabetului - aceasta insemnand preferabil fara glicemii peste 150 mg% in ultima luna care precede interventia. Osteoporoza poate fi amendata partial doar intr-un rastimp de luni de zile sau chiar 1 an, ceea ce nu intereseaza in "economia" interventiei chirurgicale. Riscul operator este dublu, cel chirurgical general (sa nu uitam efectele nocive ale micro si macro angiopatiei diabetice asupra tuturor organelor) dar si prin usurinta infectarii in conditiile unei glicemii si glicistii ridicate.
Osteoporoza poate impiedica o fixare corecta a protezei, de aceea se cer luate masuri energice pentru a asigura un pat osos convenabil pre-operator. Centrul nostru pilot din Constanta se numara printre cele trei din lume care au posibilitatea de a asocia tratamentul ortopedic cu aplicarea precoce a oxigenoterapiei hiperbare. Oxigenoterapia hiperbara este in masura sa ofere siguranta unei asepsii post-operatorii a plagii care nu poate fi egalata de niciun antibiotic. La aceasta se adauga efectul benefic rapid asupra cresterii masei osoase sau refacerii structurii osoase acolo unde este cazul (fapt constatat si utilizat si de noi in tratamentul fracturilor). Pe langa reechilibrarea corespunzatoare a diabetului, exista deci necesitatea unui numar de proceduri de oxigenoterapie hiperbara (HBO) pre- si post operator. Este de mentionat si efectul benefic pe care aceasta il are aupra celorlalte organe afectate de angiopatia diabetica. Centrul de Medicina Hiperbara Constanta, cu care colaboram in cadrul Centrului Pilot, este practic unicul in zona est-europeana si are deja o experienta bogata in afectiuni diverse asociate cu diabetul.
In aceste conditii, noi consideram ca interventia este posibila si cu un risc controlabil.
Cu stima
SL Dr. Marius Enescu
Medic Primar Ortopedie-Traumatologie
Medic Sef Sectie Ortopedie SCJU Constanta
Doctor in Stiinte Medicale
Coordonator Centru Pilot O-HBO
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: