grad de handicap

83 comentarii 1 23 Înainte ›
0
10-01-2012, ora 21:07
cobra5998
Nu este medic/terapeut
cobra5998
Ai dreptate, nu e vina mea ca m-am inbolnavit dar o cunosc pe maicamea si stiu ca imi trebuie curaj sa vorbesc cu ea despre asta si nu va fi usor sa o conving sa ma sustina in treaba asta.merci pentru ajutor.
0
13-01-2012, ora 15:29
schiau
Nu este medic/terapeut
schiau
Buna ziua mai am si eu o intrebare daca se poate sa imi raspundeti: mama mea are boala oaselor de sticla exact ca si mine este in pensie in limita de varsta dar are si gradul II de handicap. mie mia venit de la comisie luna trecuta sa ma duc la reevaluare eu avand gradul I grav cu insotitor nu ma pot deplasa singur numai cu scaun cu rotilesi marti trebuie sa ma duc dupa rezultat si imi este foarte frica sa nu imi mai dea grad de handicap sau sa ma treaca in alt grad. Si in legatura cu mama daca isi face alt dosar ar putea sa spere ca ii da gradul ?
Astept un raspuns. Va multumesc
0
13-01-2012, ora 17:13
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ schiau

Daca bolile sunt reale si aduceti documentele care sa le certifice, atunci veti primi certificatele de handicap corespunzatoare fiecaruia, exact gradele pe care le-ati primit pina acum.
Chiar daca mama dv. are pensie, va primi si ea certificat de handicap.
0
13-01-2012, ora 20:00
amalia cristina
Nu este medic/terapeut
amalia cristina
Buna seara, v-am scris acum ceva vreme referitor la boala sotului.Vroiam sa va informez ca am reusit de i-am luat certificat de handicap, iar comisia i-a dat gradul grav(I).Acum vroiam sa va intreb daca este posibil ca luna viitoare cand are comisia, sa obtinem gradul I la pensia de invaliditate?Asa am putea sa luam si pensie de insotitor.Multumesc
0
13-01-2012, ora 20:08
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ amalia cristina

Daca nu i s-a modificat boala, probabil ca o sa ia gradul pe care l-a avut anterior.
0
14-01-2012, ora 11:37
amalia cristina
Nu este medic/terapeut
amalia cristina
Pai intre timp a recidivat cancerul (metastaze multiple:la stomac, ficat, plamani), se poate deplasa inca pe picioare dar ii este rau totusi, are zile cand urla de dureri
0
14-01-2012, ora 18:56
schiau
Nu este medic/terapeut
schiau
Bolile sunt reale eu am avut gradul I grav permanent am avut peste 25 de fracturi si am vreo 20 de internari am si cifoscolioza ma deplasez in scaun cu rotile nu pot merge deloc pe picioare.
0
15-01-2012, ora 11:26
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ schiau

Stati linistit. Noua ni se dau gradele de handicap conform unor tabele in care sunt cuprinse bolile respective. Fiecare boala este incadrata, conform legii, la un anumit grad de handicap. Comisia de expertiza nu face decat sa respecte legea dupa ce analizeaza documentele care sa ateste boala dv.
Si eu am avut emotii anul trecut din aceleasi motive. Dar au fost inutile. Ca nu s-a schimbat nimic. Mi-au dat acelasi grad. Unora, la un moment dat, dupa cativa ani, le dau gradul permanent. Nu mai trebuie sa se duca anual la comisie.
Fiti sigur ca aveti toate documentele doveditoare pentru bolile de care suferiti si depuneti-le cu incredere si fara teama. Nu s-a schimbat nimic.
Probleme au avut doar cei care au dus documente false sau care nu aveau destule probe la dosar care sa le certifice boala de handicap.
Cei cu actele in regula nu au de ce sa se teama. A spus Ministru Muncii intr-o emisiune la televizor ca aceste comisii nu sunt puse ca sa ne restranga aceste drepturi.
Daca aveti sub 700 de lei pe membru de familie, aveti dreptul si la ajutor de incalzire. Depuneti actele daca va incadrati.
Multa sanatate, pace si liniste sufleteasca va doresc si mai mult curaj !
0
15-01-2012, ora 14:48
schiau
Nu este medic/terapeut
schiau
Multumesc frumos pentru incurajare. Si referitor la ajutorul de incalzire eu stau cu parintii mei si pe membru de familie avem 610 lei si de la primarie au zis ca dau numai pana la 630 de lei si pentru 10 lei cat imi vine scutire nu am mai facut niciun document. Si eu pana acum am avut gradul I grav permanent. Marti trebuie sa merg dupa rezultat. Dupa cate am inteles au zis ca 20 de boli nu se mai incadreaza in gradul de handicap. La cei care nu au o mana sau un picior nu le mai da niciun grad de handicap.
0
15-01-2012, ora 16:15
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ schiau

S-a dat o noua lege in decembrie si s-a urcat plafonul de la 600 la 700 de lei pentru ajutorul de incalzire. Chiar Ministrul Muncii a anuntat asta la televizor.
Daca nu acum, poate de la anul.
Nu stiu si nu am aflat de vreo lege care sa scoata 20 de boli din gradul de handicap.
0
16-05-2012, ora 22:15
vlademagda
Nu este medic/terapeut
vlademagda
buna...am si eu o intrebare...sint pensionat de boala si handicap psihic accentuat...ce as vrea sa stiu, daca ma angajez undeva, cu carte de munca sau alta modalitate de angajare...pierd pensia sau indemizatia de handicap ?...stima
0
17-05-2012, ora 21:14
vlademagda
Nu este medic/terapeut
vlademagda
buna...nu poate nimeni sa-mi dea un raspuns ?...de altfel nici nu m-as mira la cite legi idioate au scos niste parlamentari si deputati mai handicapati mintal decit noi care intr-adevar sintem bolnavi fizic sau psihic...oricum mai sper ca voi primi un raspuns "sanatos".stima
0
17-05-2012, ora 21:43
the_eye
Nu este medic/terapeut
the_eye
Buna, vlademagda. Scuze, am vrut sa-ti raspund de azi-noapte, dar am uitat. Daca te angajezi, pierzi pensia de invaliditate, dar iti poti pastra indemnizatia de handicap. In principiu, legea spune ca pensionarii de invaliditate cu gr I si II de invaliditate nu pot cumula pensia de invaliditate cu venituri obtinute din activitate profesionala. Doar pensionarii de invaliditate cu gr III pot cumula pensia de invaliditate cu venituri din activitate profesionala dar nu pot lucra cu contract de munca pe o perioada ce depaseste jumatate din programul normal de lucru al locului de munca respectiv.

In principiu, se intelege ca nu ai voie sa lucrezi cu contract de munca, dar probabil ca "la negru" sau cu conventie civila, ceva, se poate. Nu inteleg insa exact, incearca sa faci rost de legea 263/2010 si vezi ce scrie acolo.

Sper ca te-am putut ajuta cat de cat!

O seara linistita!
0
18-05-2012, ora 09:18
pulberedestele
Nu este medic/terapeut
pulberedestele
Corect, the-eye..
As mai vrea sa precizez ca pensia de invaliditate si gradele invaliditatii sunt guvernate de HG 155/2011(si e foarte important sa o cititi), iar indemnizatia de handicap si gradele handicapului sunt prevazurte de Legea 448/2006 revizuita si adaugita.In principiu, pentru schizofrenie paranoida se da pensie de invaliditate de gradul II(fara stagiu de cotizare chiar), si grad de handicap accentuat.Un venit sigur, pentru un om in suferinta, si care nu constituie o rusine in nici un caz.Toate cele bune va doresc si incadrarea de care vorbeam pentru cei cu schizofrenie, nu mai rau, nu mai mult, caci important este sa functionam cat de cat bine(eu am depresie unipolara recurenta si alte comorbiditati, dar trebuie sa lucrez, pentru ca cel putin trei ani de acum incolo trebuie sa platesc imprumuturi la banca si nu pot altfel, e o situatie delicata).Toate cele bune va doresc sI multa, multa sanatate!
0
18-05-2012, ora 23:20
vlademagda
Nu este medic/terapeut
vlademagda
buna.multumesc the eye si pulbere de stele pentru raspuns.in principiu am inteles ideea...banuiam dar voiam sa fiu sigur.intr-o alta ordine de idei ma intereseaza daca exista in tara asta vreo banca care sa acorde credit de pina la 20000 de euro(cu sau fara ipoteca) acestor pensionari de boala fara a mai trece prin anph, unde birocratia cam dureaza, pina aproba cererea de creditare catre banca...stima
0
19-05-2012, ora 09:30
pulberedestele
Nu este medic/terapeut
pulberedestele
Exista acolo in lege totul, ma refer la Legea 448/2006, eu stiam ca statul plateste dobanzile pentru o masina adaptata handicapului, parca vag imi amintesc ca trebuie ca persoanele cu handicap sa aiba dreptul si la imprumut, dar nu sunt obligate sa faca asta si sunt mici sau mai mari probleme.Nu v-as sfatui sa faceti un imprumut in euro, ci in lei, care sa va protejeze de fluctuatiile pietei valutare, in caz de ceva.Nici sa apelati la orice banca nu este bine, ramane sa va interesati si sa vedeti cu ce banca lucreaza cel mai bine cei de la ANPH.Alta solutie nu vad.Cu stima!
0
07-08-2012, ora 00:36
GeorgeMiha
Nu este medic/terapeut
GeorgeMiha
Buna seara,

Sotia mea are 30 de ani si sufera de diabet tip 1 de 20 de ani, deci de la 10 ani. In prezent face 4 injectii de insulina pe zi, dupa ce in primii 7 ani a facut 3 pe zi. Acum 8 ani i s-a pus si diagnosticul de epilepsie cu crize de tip grand mal, ca urmare a unei astfel de crize pe care a avut-o la serviciu. In 2005 a intrat in coma cetoacidozica, urmata imediat de o pareza pe partea stanga a fetei. In acelasi an a fost internata si la Parhon, unde i s-a pus diagnosticul de SOPC.

Dupa mai multe caderi nervoase netratate, acum un an a inceput psihoterapia si tratamentul cu antidepresive. Intre timp a fost diagnosticata cu un inceput de retinopatie diabetica şi probleme de auz inca neclare (hiperacuzie sau tinitus).

In momentul de fata tratamentul ei zilnic consta in:
- 4 prize de insulina pe zi (3 Humalog, 1 Lantus )
- Siofor
- Lamotrigina pentru epilepsie
- Cymbalta pentru depresie
- Metoprolol
- Duphaston (10 zile pe luna, pt. inducerea ciclului)
- Verospiron

Pana acum nu a mai avut certificat de handicap si n-a mai facut demersuri pentru obtinerea lui, insa acum circumstantele ne obliga, deoarece firma la care lucra s-a desfiintat si nu mai are asigurare medicala, care, va dati seama, ii este foarte necesara!

In ce grad de handicap s-ar incadra? Am citit pe un forum ca, daca boala a debutat in copilarie, gradul se mareste. Exista sanse sa fie incadrata in gradul I cu insotitor? Se pot obtine cumva si drepturi retroactive? (nu bani, ci scutire de la impozitele neplatite)
Certificatul va fi permanent sau va trebui sa fie reevaluata in fiecare an?
Exista vreo functie cumulativa pentru mai multe boli atunci cand vine vorba de incadrare (mai multe boli, luate impreuna, sa echivaleze unui grad superior)?
De la ce medici ar trebui sa obtinem scrisori medicale? In afara de medicul de familie, vrem sa mergem la diabetolog, neurolog, endocrinolog, psihiatru/psiholog si oftalmolog.

Multumesc.
0
07-08-2012, ora 02:27
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ George Miha

Intrebati la primaria de care apartine sora dv., unde se fac programarile pentru comisia de handicap.
Mergeti acolo intr-o dimineata sa ii faceti programarea.
De acolo vi se va da o lista cu toate actele pe care trebuie sa le depuneti si vi se va spune care este boala care conform legislatiei, ii va conferi gradul cel mai inalt de handicap.
Retroactiv in nici un caz nu se acorda drepturi.
Trebuie ca macar una dintre bolile surorii dv. sa costituie conform legislatiei boala de handicap.
Gradul i se va acorda numai daca boala sau bolile fac parte din lista bolilor de handicap.
Avem o legislatie foarte bizara in acest domeniu. Sunt unele boli intr-adevar foarte grave care nu sunt recunoscute ca boli de handicap.
0
14-08-2012, ora 16:19
lorennna
Nu este medic/terapeut
lorennna
Nu va faceti griji in Romania orice este posibil am un unchi ce in urma unui accident de masina ( a fost lovir pe trecerea de pietoni) a ramas fara un picior si deh este chemat an de an la revelaure pentru a se vedea daca nu cumva ia crescut piciorul de parca oamenii ar fi reptile asa ca de voie dennevoie daca nu vrea sa isi piarda alocatia este obligat an de an sa se prezinte la comisie mai intai pentru programare unde sta si 2 ore apoi tre sa ia tona de referate de la medici referate care sa certifice cer si un analfabet ar putea sa observe dar deh frumoasa birocratie apo sta ara la coada la asa zisa evaluare unde e ntrebat an de an de aceeasi oameni cum si-a pierdut picior de parca nu pot vedea chair ei cu ochiul liber ca picior respectiv lipseste. IN fine dupa asta pe urma tre sa mai revna iara la 3-4 zile ca sa isi ridice certificatul care surpriza este iara pe un an dar deh macr de cam un an si-au mai revenit ca in 2009 o luasera si mai si ajunsasera sa i-l dea pe 6 luni mereu cand intreaba de ce nu ii este dat permanent i se tranteste in fata ca asa e legea. Deci ce sa zic daca nu ar fi tragic ar fi chiar comic.
Cred ca sotia dumneavoastra se incadreaza cu siguranta la un anume grad de handicap dar dvs tre sa va interesati la care dinter ele si mai ales cu ce boala anume pentru a aduce analizele medicale necesare dovedirii handicapului dat de catre acea boala cat despre plata rtroactva nici nu se pune vorba in caz ca il vti obtine ( si sunt sigura ca da ) tre sa stiti ca plata indmnizatiei incepe de luna viitoare lunei in care sa emis certificatul iara prima indemnizatie vione luna urmatoare. ca exemplu daca in luna august primiti certificatul prima plata de indemnizatie se va face pe luna septembrie acesta facandu-se o luna mai tarziu in octombrie.
Cam atata stiu eu sper ca vam fost de folos cu informatiile de vi le-am furnizat
MUlt succes si mai als multa sanatate
0
14-11-2012, ora 19:26
norbert27
Nu este medic/terapeut
norbert27
buna ziua pana acum doi ani am fost incadrat la gradul accentuat, acum din nou mi sa dat gradul mediu permanent, mentionez ca din nastere nu am nici un deget la mana stg, am suferit o multime de interventii chirurgicale ptr reconstructie fara nici un succes, pe tot corpul sunt taiat (mi sa luat os din sold, coaste, grefe de piele si muschiul latisinium-dorsi de la mana dreapta), in ianuarie am fost angajat si datorita conditiilor termice mi-a degerat bontul operat in urma caruia mi sa mai amputat din mama stg, am solicitat sa fiu reevaluat la comisie si tot gradul mediu mi lau dat..., intrebarea mea este cum as putea sa ma pensionez cu grad de invaliditate ? mentionez ca am 32 de ani, sunt din localitatea Carani judetul Timis, si am muncit cu carte de munca aproximativ 12 ani, , ma pot pensiona cu grad de invaliditate???si cat ar fii aproximativ aceasta pensie ca in ziua de azi nici un patron nu te mai angajeaza in situatia care sunt eu in momentul de fata?
0
15-11-2012, ora 18:22
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ norbert27

Suni la medicul de familie si intrebi de adresa comisiei de pensionare.
Te duci la comisie si ceri sa ti se zica documentele pe care trebuie sa le aduci ca sa te pensionezi si te si programezi ca sa intri la comisie.
Mie mi s-a dat pensie 38 % din ultimul salariu net si aveam 31 de ani atunci. Oricum ea va fi mai mare de 350 lei (pensia minima).
Grabeste-te si nu amana lucrurile ca sa nu pierzi vechimea.

Comisia iti da gradul in functie de cum te-a incadrat legea. Nu face de capul ei.
Probabil s-a schimbat legea pentru gradul de handicap si de aceea eu te-au trecut la gradul II.
0
27-03-2014, ora 17:28
regele_mar
Nu este medic/terapeut
regele_mar
Buna.Florin ma numesc si as dorii sa intreb daca pot iesii la pensie pe caz de boala si ce boala anume(as fii incantat pe psihiatrie dar nu vreau sa pierd permisul auto cu toate ca am cateva internari acolo).Mai mentionez ca am pensie de handicap accentuat permananta.In momentul de fata lucrez la o primarie si am 5, 5 ani vechime si inainte de a ma angaja acolo am mai platit lunar timp de 1 an la casa de pensii sa imi mearga vechimea.Sanatate iti doresc!
0
28-03-2014, ora 14:56
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Iesi pe tab. Gradul II.
Poti cere sa iesiti si pe gradul III.

Iei pensie cu 20-30 mai mica insa poti lucra 4 ore.
La vechimea de un an ti se pune doar jumatate.

Daca nu ti-au luat permisul pina acum, probabil nu o sa o faca nici de acum incolo.

P.S.: Stiu ca salariile in Primarii sunt mici. Probabil pensia ta va fi undeva intre 350 si 400 lei. Nu cunosc salariul tau.
0
29-03-2014, ora 12:32
regele_mar
Nu este medic/terapeut
regele_mar
D-na Clara...nu inteleg chestia cu 'tab' si 'La vechimea de un an ti se pune doar jumatate'.pai eu am 5 ani si 5 luni?
Va trimit un mesaj privat.Sarut-mana.
0
31-03-2014, ora 11:11
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Exista doua vechimi.

a. vechimea de dinainte de pensioare care e 5 ani si 5 luni in cazul dv. + anii de facultate la zi daca aveti

b. vechimea care se deruleaza in timpul pensionarii

b 1. in cazul in care optati pentru pensie de gradul III, cu posibilitate de a munci part time, vi se acorda o vechime de 6 luni pe an; pentru ca se considera ca veti munci alea 4 ore; daca le munciti cu acte, vi se pune vechimea intreaga.

b 2. daca optati pentru pensie de gradul II, nu aveti dreptul legal la munca, si toata perioada pensionarii vi se va pune vechime legala.

Cu alte cuvinte: eu m-am pensionat acum 3 ani; aveam 11 ani vechime; acum am 14 ani vechime.

Cand voi iesi la pensie la limita de varsta voi avea vechime in jur de ~ 30 de ani. Desi am fost la pensie pe caz de boala. Mi-a mers vechimea.

Inteles ?
0
31-03-2014, ora 11:20
regele_mar
Nu este medic/terapeut
regele_mar
Inteles. Sarut-mana.
0
09-02-2015, ora 15:44
raluca madalina
Nu este medic/terapeut
raluca madalina
Buna ziua am si eeu o intrebare daca se poate sotul meu a fost depistat cu leucemie mieloidala cronica as vrea sa scotem certificat de handicap aveti idee la ce grad sar incadra urmeaza tratamen si boala este in remisie acum multumesc mult!
0
09-02-2015, ora 18:49
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ raluca madalina

Faceti un dosar cu toate actele dumnealui, in principal toate internarile, sunati la primaria de care apartine cu buletinul sotul si intrebati unde este localizata comisia de handicap. Mergeti acolo cu dosarul si veti gasi un medic care face programari pentru comisie. Ii aratati dosarul si el va va spune cele necesare. Gradul I (indemnizatia de 300 de lei cu insotitor) se da pentru cei care nu au maini, picioare sau nu se pot ingriji singuri. Probabil ca dansul va primi gradul 2 (234 lei, 6 bilete tren dus intors pe an, transportul urban gratuit). Presupun ca i-ati facut deja si pensie.
Bolile sunt trecute pe grade in niste tabele pe care numai medicii le au.

Daca aveti rabdare sa cercetati Legea, o puteti face, dar loco, fiecare comisie are cerintele ei in ograda ei. Trebuie sa va informati la comisia de care apartine sotul cu buletinul.

http://forum.romedic.ro/prod/Lista_cu_Bolile_de_handicap_087514.html
0
09-02-2015, ora 21:13
raluca madalina
Nu este medic/terapeut
raluca madalina
Nu iam dacut dosar de pensie sotul inca mai lucreaza afecteaza la munca acel certificat de handicap?apartinem de sectorul 2
0
10-02-2015, ora 19:17
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Trebuie sa ajungeti la Comisia de Handicap a Sectorului 2, Calea Mosilor 229 cu un dosar cu toate actele sotului.
Nu conteaza ca munceste, va primi grad de handicap dar daca are salariu mare, de ex. in jur de 2.000 lei, va primi doar gradul 3. In jur de 30 de lei.

La stabilirea gradului conteaza si situatia financiara a sotului si daca familia unde isi are domiciliul este un caz social.

Au fost cazuri in care persoana se incadra ca boala pe tabelul de la gradul II, dar avand 1.800 salariu, a primit gradul III, 30 de lei indemnizatie. Indemnizatia e ajutorul banesc pe care il ceri de la Primaria daca situatia financiara a familiei este mai deosebita. La baiatul cu 1.800 lei salariu s-a considerat ca nu e nevoie de gradul II, pentru ca muncea, se intretinea singur si avea salariu mare. La salarii mai mici ii da indemnizatia de gradul II daca se incadreaza in tabelele lor de grad II cu boala. Trebuie sa mergeti cu dosarul cu acte sa verificati. La gradul II are si scutire de impozit pe proprietate.
Adaugă un comentariu / răspuns
83 comentarii 1 23 Înainte ›

15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomanda un Psihoterapeut sau cauta unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care va prezinta peste 2500 de terapeuti din Romania. Avantajul acestui site este ca pune mare pret pe recomandarile pacientilor. Gasiti prezentari detaliate ale serviciilor psihologice, cititi recomandari, va puteti programa online. In plus, exista o sectiune cu o multime de articole interesante si teste psihologice.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Exercițiile de aerobic ar putea ajuta persoanele cu schizofrenie
 • Frații persoanelor cu schizofrenie au un risc mai mare pentru același diagnostic
 • Schizofrenia
 • Mutațiile genetice care cresc riscul de schizofrenie
 • Tehnica neurologică ce îmbunătățește performanțele cognitive
 • Vitaminele din complexul B luate împreună cu tratamentul reduc simptomele schizofreniei
 • Primul test fiziologic pentru depresie și schizofrenie
 • Aplicația Activ (by ROmedic)
  Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

  Accesează gratuit Aplicația
  Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK