Hipotiroidism

03-09-2017
ralupiba
Nu este medic/terapeut
ralupiba
Am o fetiță de 9 ani diagnosticata cu hipotiroidie.luam tratament cu euthyrox de 25 jumate de pastila.la ultimele analize i a ieșit tsh 7.17.ma simt adesea depășită de aceste valori ale tsh și greutate.Mergem la control la sfârșitul lunii.mi e teamă mare de complicații.ce ar trebui sa fac să mențin greutatea sub control? Ce efort fizic are voie sa facă?Sănătate tuturor! Mulțumesc.am uitat sa precizez ca are 55kg.
1 comentarii
1
07-09-2017, ora 12:11
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua!

In primul rand trebuie analizata dieta actuala a fetitei si consultata evolutia ponderala – corelata si cu momentul diagnosticului - pentru a stabili in ce proportie anumite dezechilibre alimentare au condus la cresterea in greutate. Desi pot sa apara tulburari ale metabolismului energetic consecutiv dezechilibrului hormonal si care pot conduce la crestere involuntara in greutate, alimentatia hipercalorica, sedentarismul si inactivitatea fizica raman principalii factori ai supragreutatii la copil si adult.

- o alimentatie bogata in fibre, suplimentarea acesteia cu legume si fructe,
- consumul de leguminoase, proteine animale slabe de buna calitate, peste gras pentru aport optim de omega 3, nucifere si seminte oleaginoase, lactate natur,
- limitarea zaharurilor si a grasimilor industriale, spre evitarea lor,
- consumul alimentelor doar in prezenta senzatiei de foame si pana la instalarea senzatiei de satietate - nu mancat din alte motive: pofta, suparare, faptul ca exista astfel de alimente in casa la care are ea acces
- evitarea excesului de cerealiere și optarea pentru variantele integrale
- si in general, la restul alimentelor incercati sa alegeti variantele cele mai apropiate de starea naturala sau minimum procesate, dar fara a fi necesar adaosul de sare, zahar, grasimi si numerosi alti aditivi.

În ceea ce priveste efortul fizic, puteti consulta intr-o prima instanta un kinetoterapeut, fiind cel mai in masura sa evalueze consecintele surplusului de greutate asupra sistemului musculo-scheletal al fetitei si ulterior sa faca recomandarile specifice pentru sport.

Dar mentinerea unui stil de viata activ: joaca in aer liber, plimbarile si mersul alert, mersul pe bicicleta si alte activitati recreationale individuale, in familie sau cu prietenii nu necesita recomandari speciale pentru a fi parte integranta din viata fetitei dvs. Trebuie doar sa ii creati dvs. oportunitati!

Abordarea acestei afectiuni este una multidisciplinara. Desi la baza este o tulburare endocrinologica, solutiile vin din partea mai multor specialisti. Consultarea unui nutritionist/dietetician in vederea stablirii aportului optim, suficient de energie, dar mai ales de nutrienti care sa ii asigure dezvoltarea și cresterea armonioase, pentru fetita dvs. ar putea fi considerata una dintre prioritati.

Multa sanatate va doresc si putere sa depasiti acest impas! Daca aveti si alte intrebari, va raspund cu mare drag.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
10-10-2016, ora 10:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
La-Pediatru.ro
Căutați un pediatru bun?
La-Pediatru.ro este un proiect ROmedic unde găsiți cea mai completă listă de medici pediatri din România. Alegeți din peste 4000 de pediatri - cu date de contact, prezentări și recomandări de la părinți.
Cunoașteți un pediatru bun? Oferiți-i o recomandare aici! Accesați site-ul