HSIL cu suspiciune de invazie

19-04-2018
mm
Nu este medic/terapeut
mm
Buna ziua. Mama mea, in varsta de 55 ani, a facut 2 teste papanicolau la interval de 3 luni.
La primul test i-a iesit următorul rezultat : Modificari celulare reactive asociate cu inflamatia, atrofie ; Anomalii ale celulelor epiteliale, Asc-h.
Descriere citologica : Marcat fond inflamator acut. Celularitate de tip atrofic. Asociat se observa alterari celulare de natura inflamatorie. Diskeratocite si celule scuamoase de tip metaplaziat si parabazal cu atipii nucleo-citoplasmatice ce le incadreaza in celule scuamoase atipice care nu pot exclude o leziune intraepiteliala de grad înalt. Flora microbiana mixta poliforma ( se recomanda secretie vaginala si cultura).
Concluzie : Frotiu cu celule scuamoase atipice care nu pot exclude o leziune intraepiteliala de grad înalt (ASC-H).
Al doilea test l-a facut dupa 3 luni la un alt cabinet, iar dupa 6 zile am facut ERAD. Rezultatul testului papanicolau a fost : analiza efectuata pentru suspiciune macroscopica. Calitatea frotiului este satisfăcătoare pt interpretare. Notam absenta pe frotiu a celulelor cilindrice endocervicale si metaplazice. Frotiu alcătuit din numeroase celule de talie mica dispuse sincitial cu raport nucleo-citoplasmatic crescut, cu citoplasma bazofila si eozinofila, avand rari macronucleoli. Notam prezenta de numeroase polimorfonucleare neutrofile.
Concluzie : Leziune scuamoasa intraepiteliala de grad înalt (HSIL) cu suspiciune de invazie.
Acum asteptam si rezultatul de la ERAD, dar pana atunci am nevoie de o părere, va rog. Cat de grav este ?? ce inseamna suspiciune de invazie ? Este posibil ca in urma ERAD-ului sa se fi excizat toata zona afectată si sa nu mai fie nevoie de alta intervenție ?
Multumesc mult
1 comentarii
0
21-04-2018, ora 20:21
mm
Nu este medic/terapeut
mm
Nu mai răspunde nimeni pe acest site ???
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.