Imagini multiplicate

05-09-2009
catosu
Nu este medic/terapeut
catosu
Acum 2-3 ani am observat ca ochiul drept vede imagini dublate: adica mai apare o imagine usor estompata sub cea principala. Imaginea arata ca si cum ai pune 2 stampile la mica disitanta una de cealalta (deplasarea era si pe X si pe Y, spre SV, adica spre ora 7-8 pe ceas). Am constatat dublarea imaginii noaptea, uitandu-ma la un ceas cu cifre rosii.
Ulterior am constatat ca daca analizez imagini cu contrast bun (litere de ziar sau de pe calculator), dublarea imi aparea si ziua. Mentionez ca imaginea dublata nu e sesizabila la 20 cm de text, dar creste pe masura ce ma departez, ajungand sa fie defazata cu 5 mm de original cand sunt la 70 mm distanta de text.
Acum 1 an si 1/2 m-am prezentat la 2-3 medici oftalmologi si am primit reteta de ochelari pt astigmatism miopic (-0, 25 stangul si -1 la dreptul). Am crezut ca utilizarea ochelarilor imi va corecta si vederea dubla, nu numai neclaritatea, dar m-am inselat:
Nu numai ca imaginea dubla nu a disparut, dar chiar s-a multiplicat. Acum vad cu ochiul drept mai multe imagini multiplicate (5-6 care devin aproape o "dira" continua).
Acum 1 luna si 1/2, cand catelul mi-a distrus ochelarii, am profitat de ocazie pentru a consulta din nou citiva specialisti oftalmologi de la clinici de renume din Bucuresti (nu dau nume, ca n-are sens).
In afara de noi retete de ochelari (care niciuna nu seamana cu cealalta: am deja 6 retete diferite, inclusiv una cu +1 la ambii ochi!!!) nimeni nu a reusit sa imi dea un diagnostic exact.
La al 3-lea consul am inteles ca o potentiala cauza ar putea fi petele de pe retina din zona maculara (asociate uneori cu probleme de digestive - pe care intr-adevar le am). Mi s-a recomandat intai o angiografie de retina, dar pina la urma am facut o tomografie care a relevat niste edeme intre straturile 2 si 3 ale retinei. Nu mi s-a pus nici un diagnostic, nici un tratament clar. Mi s-a dat doar o trimitere catre un gastroenterolog.
Abia al 4-lea medic mi-a pus imediat un diagnostic de Corioretinita seroasa centrala recidivata, pentru care am urmat deja un tratament de 1 luna (maxiven, ederen, indocolir, claritin). Din pacate nu am observat nicio ameliorare dupa tratament si nici nu sunt sigur ca aceasta afectiune este cauza imaginilor multiplicate.
Mentionez ca imaginile multiplicate nu apar atunci cand las capul mult pe spate si privesc "pe deasupra pleoapei de jos" (adica atunci cand imaginea se formeaza in partea superioara a retinei).
Mentionez si alte afectiuni pe care le am si ar putea avea legatura (sau nu): rinita alergica cronica la nara dreapta, helicobacter pilory (tratata mai de mult, acum nu stiu), esofagita de reflux, colon iritabil. In plus traversez o perioada de stres maxim in ultima perioada.

Dumneavoastra ce parere aveti? Cunoasteti o alta afectiune care poate cauza imagini multiple?

Astept cu interes opiniile Dvs. si va multumesc anticipat pentru ajutor.
5 comentarii
0
05-09-2009, ora 21:51
catosu
Nu este medic/terapeut
catosu
Mai fac precizarea ca nu sunt fumator.
Sunt chiar alergic la fum de tigara, CO2 (aer inchis), noxe de masina sau mult praf.
Rinita alergica am operat-o acum 2 ani, dar a recidivat.
0
06-09-2009, ora 09:08
Dr. Alina Maria Bălţăţeanu
Oftalmologie, Bucuresti
Dr. Alina Maria Bălţăţeanu
Buna dimineata! Inteleg ca diagnosticul afectiunii oculare este : corioretinita seroasa centrala, afectiune cu potential recidivant si care, din punctul meu de vedere, este cauza simptomatologiei oculare; tratamentul este corect, eu va recomand Maxiven -1cpr pe zi timp de 6 luni, in puls, Lutein omega 3 1cpr pe zi, timp de 6 luni, regim alimentar bogat in fructe si legume, eliminarea stressului, eventual, administrarea unui anxiolitic pe baza de plante( Sedivitax, Fitocalm); in ceea ce priveste prognosticul acuitatii vizuale, sansa de recuperare totala a vederii este de 60 %; sa faceti si o dozare a Ac antiHelicobacter pilory; daca se evidentiaza infectie cu Helicobacter, tratam si aceasta infectie; Dupa 6 luni de tratament, reevaluare la OCT, si se poate discuta si despre oportunitatea laserterapiei; numai bine
0
06-09-2009, ora 19:54
catosu
Nu este medic/terapeut
catosu
Va multumesc pentru raspunsul Dvs. prompt.

Intr-adevar diagnosticul de corioretinita seroasa centrala este cel dedus de ultimul medic pe baza simptomatologiei si a investigatiilor (examen fund de ochi si tomografie de retina).
Din cite am citit insa despre aceasta afectiune, niciun pacient nu vorbeste despre imagini multiplicate, ci doar despre imagini distorsionate.
Tocmai de aceea am dubiul ca aceasta afectiune este intr-adevar cauza imaginilor multiplicate, sau exista si o alta afectiune de refractie a corneei, cristalinului, etc., care este mai rara (mai putin cunoscuta).
De aceea am postat intrebarea aici, poate cineva care a mai intalnit (avut) simptome asematoare ma poate ajuta.
0
13-09-2009, ora 10:10
Dr. Alina Maria Bălţăţeanu
Oftalmologie, Bucuresti
Dr. Alina Maria Bălţăţeanu
Examenul polului anterior poate evidentia existenta unor modificari la nivelul cristalinului sau corneei si, eu inteleg ca nu s-au evidentiat ; inca o sugestie pentru tratament : administrarea de Cosopt ( sau Trusopt, Azopt) 1 picatura de 2 ori pe zi, in ochiul afectat 3-6 luni; numai bine
0
01-08-2012, ora 16:09
liviu808
Nu este medic/terapeut
liviu808
Buna ziua. Se pare ca suferim de aceiasi afectiune (intr-un stadiu mai avansata in cazul meu). Multi ani am avut diagnosticul de corioretinita seroasa centrala, ultimul diagnostic fiind corioretinita placoida multifocala, ceea ce ne duce la o origine inflamatorie sistemica. Orice nou episod este precedat de o raceala, si eu am o rinita ( cu chist sinusal). Pe langa tratamentul mentionat mai sus va recomand antiinflamatoarele nestiroidiene (nurofen, indometacin, etc). Ar trebui tratata cauza in primul rand. Succes!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: