Implant masea dupa cat timp se poate face?

08-07-2009
iri_nna
Nu este medic/terapeut
iri_nna
Mi-am scos ultima masea de pe partea stanga(36) si langa aveam tot lipsa.Sus sunt bune maselele dar nu stiu cum voi mai putea manca asa cu 2 masele lipsa una langa alta.Implantul dupa cat timp se poate face? si ce riscuri implica (am 18 ani) ?
77 comentarii 12 3 Înainte ›
0
09-07-2009, ora 01:24
Dr. Cosmin Marin
Stomatologie, Bucuresti, sector 6
Dr. Cosmin Marin
In cazul dvs. nu vad alta alternativa si nu cred ca e cazul sa asteptati ca problema sa se agraveze si ma refer la migrarile in plan vertical si orizontal pe care o sa le faca dintii. Cu cat mai repede cu atat mai bine, asta in functie si de restul problemelor dentare sau/si generale pe care le-ati putea avea.
0
11-07-2009, ora 00:39
iri_nna
Nu este medic/terapeut
iri_nna
Si cam cat costa un implant ptr maseaua respectiva ?
0
12-10-2009, ora 10:40
nicoandreea
Nu este medic/terapeut
nicoandreea
Buna ziua,

Am facut un implant in mandibula acum 4 zile si tot mai am dureri si sunt umflata in partea stanga. Mi s-a luat os si din alta parte (aveam doua masele lipsa demult).Inainte de operatie am facut o tomografie mandibulara .
Problema mea este ca mi-a amortit jumatate din barbie si buza inferioara, nici dintii de jos nu ii mai simt.Am dureri in continuare, parca mai surde, dar am ramas tot umflata de atunci si " intepenita", simt ca ma strange totul in zona aia.
Intrebarea mea este : Cat mai dureaza sau ce este de facut?
Voi merge si la medic, bineinteles.
0
18-10-2009, ora 14:39
Dr. Claudiu Ilinca
Stomatologie, Constanta
Dr. Claudiu Ilinca
Nicoandreea...este normal sa mai fii un pic umflata la 4 zile de la interventie si sa ai dureri la apasare pe zona respectiva. In mod normal cu medicatia prescrisa de medicul care te-a operat (antibiotic si antiinflamator) in cateva zile te vei simti mai bine decat acum cand scrii mesajul.
Problema este alta si e urgenta. Simti ca ti-a amortit jumatate din barbie si buza inferioara si te simti "intepenita" pe zona aia. Sunt doua posibilitati care sa explice aceste lucruri:
1. Unul din implante este foarte aproape de nerv (sau chiar in contact cu nervul).
2. Este din cauza operatiei in sine - in zona respectiva lamboul gingival vestibular, adica dinspre obraz, contine si acel nerv care inerveaza jumatatea de buza inferioara si de barbie pe partea respectiva. In timpul operatiei se trage de acea zona si uneori (chiar daca se lucreaza cu multa delicatete) nervul este mai sensibil o perioada dupa operatie si isi revine cu timpul.
In ambele cazuri trebuie sa te vada urgent medicul care te-a operat, el va sti ce e de facut sa remedieze situatia si sa te ajute
0
18-10-2009, ora 16:21
nicoandreea
Nu este medic/terapeut
nicoandreea
Multumesc pentru raspuns.
Astazi se implinesc 11 zile de la operatia de implant si situatia cu "amorteala" tot nu s-a remediat.
Medicul mi-a zis sa astept vreo trei saptamani ca implantul a fost mai adanc pentru a tine mai mult timp si nervul a fost lezat. Este posibil sa fie presat de un hematom care nu mi s-a retras complet sau chiar de implant in sine.
Insa trebuie sa astept.
Oricum va multumesc mult pentru raspuns!
1
18-10-2009, ora 16:48
Dr. Claudiu Ilinca
Stomatologie, Constanta
Dr. Claudiu Ilinca
Nicoandreea, lucrurile nu trec de la sine. Daca acel implant, el in sine, preseaza nervul, sansele ca amorteala sa treaca sunt nule dupa parerea mea. Exista doua posibilitati:
1. Implantul ar trebui fie desurubat, ridicat de pe nerv ca sa nu il mai preseze si abia dupa aceea vei astepta (sub tratament cu Milgamma N, este complex de vitamine B) sa se refaca zona lezata si treptat lucrurile pot (nu e sigur) sa revina la normal.
2. Implantul ar trebui indepartat imediat, eventual inlocuit cu unul mai scurt.
E posibil ca nervul sa fi fost atins usor cu freza in timpul forarii, in general sistemele de implant au freza pilot (prima freza cu care se foreaza) sau chiar toate frezele mai lungi cu cca 1 mm decat implantul (acela e varful taietor) pentru care se frezeaza.
Daca vrei sa stii sigur cum stau lucrurile cu implantul si cu nervul, trebuie sa faci o tomografie cu situatia de acum, pana atunci discutam discutii. Radiografie retroalveolara (mica) si panoramica sunt de asemenea utile.
E foarte important ca situatia sa fie corect manevrata acum, pana nu e prea tarziu, ce te faci daca trec 3 luni si nu ai nicio imbunatatire a situatiei? Sau, si mai rau, daca vor reveni problemele cand va fi lucrarea pe implant gata si vei avea dureri la masticatie? Eu in locul tau, cu tot respectul pentru medicul care te-a tratat (sunt sigur ca te-a tratat bine), as mai cere macar inca o opinie. Succes!
0
05-11-2009, ora 14:04
carmens28
Nu este medic/terapeut
carmens28
Eu am facut implanturile la mandibula ieri (premolari), deci mai putin de 24 de ore. Citesc si ma sperie raspunsurile lui clavalik1 pentru ca : de durut nu ma doare inca nimic, de umflata sunt putin umflata dar cred ca asta e normal dar eu am senzatie de amorteala dar nu stiu daca e din cauza umflaturii sau nu, iar implanturile nu sunt facute de un doctor din oras asa ca nu am cum sa ma duc zilele astea la consultatie.
0
05-11-2009, ora 18:11
Dr. Claudiu Ilinca
Stomatologie, Constanta
Dr. Claudiu Ilinca
Carmen, nu e cazul sa te sperii. Te rog sa observi ca in cazul la care am raspuns mai sus trecusera 4 zile de la implant. Senzatiile de amorteala in zona operata sunt de asteptat, mai ales daca pentru inserarea implanturilor s-a desprins si gingia de pe os.
Poti verifica foarte simplu daca totul e ok. Ciupeste-te de buza mai intai pe partea opusa operatiei (vei simti durerea), apoi pe partea operata. Daca simti si aici durere, nu ai de ce sa iti mai faci griji, nervul e in regula.
Esti foarte bine, nu ai dureri, nu e umflat, totul pare normal.
0
05-11-2009, ora 21:39
carmens28
Nu este medic/terapeut
carmens28
Multumesc de raspuns, sper intr-adevar ca sa nu fie nici o problema. La operatie intr-adevar s-a descoperit osul si se pare ca daca ciupesc buza se simte "durerea" deci m-am mai linistit un pic. Multumesc inca odata
0
05-11-2009, ora 21:52
nicoandreea
Nu este medic/terapeut
nicoandreea
Buna seara,
A trecut o luna de la implant si doctorul nu mi l-a scos. Am facut o radiografie in care se vede ca aintrat un pic in canalul alveolar, dar a spus ca nu e nicio problema ca nervul isi revine.
Simptomele mele acum sunt dureri surde in jumatate de barbie si buza, dar si in dintii din fata jos, uneori niste intepaturi mai puternice. Ma gandesc ca isi revine nervul si din cauza aceasta am aceste dureri.
Nu am nimic impotriva acestor dureri atata timp cand ele sunt normale ( sunt si suportabile), atata timp cand stiu ca sunt pe drumul cel bun.
Medicul stomatolog mi-a zis ca ma vindec foarte incet (ciudat, de altfel ), dar poate ca asa a reactionat organismul meu la aceasta interventie.
Cat despre implant a spus ca este bine si nu are rost sa il scoatem pentru ca imi garanteaza vindecarea sau refacerea acestui nerv.
Am incredere in dumnealui ( ce altceva as putea sa fac?).
L-am intrebat daca atunci cand va fi pus dintele si voi mesteca pe acea parte poate apasa pe nerv si mi s-a raspuns ca nu este posibil deoarece impalntul este fix, el nu se misca in sus si in jos ca sa atinga nervul sau sa apese pe el.
Si, apropo, de ciupit.ma ciup de buza opusa operatiei, simt durere.na ciup de buza din partea operatiei si simt o durere mai mare.sa inteleg ca incepe sa fie in regula cu nervul?
0
05-11-2009, ora 22:44
Dr. Claudiu Ilinca
Stomatologie, Constanta
Dr. Claudiu Ilinca
Pentru carmens28 :
Ma bucur ca te-ai mai linistit un pic. Succes in continuare!

Pentru nicoandreea:
Da, nervul incepe sa isi revina. Leziunea initiala a fost minima si sansele de revenire par bune, din pacate "garantia" ca isi va reveni mi se pare putin hazardata. Cat despre ce se va intampla cand vei manca efectiv peste un implant (chiar daca e fix) care sta poate in contact cu nervul... sper sa iti fie bine, ce pot sa spun mai mult.sa speram ca nu e un contact acolo si ca totul va fi in regula, de multe ori organismul se repara singur foarte bine.
Mult succes!
0
06-11-2009, ora 11:55
nicoandreea
Nu este medic/terapeut
nicoandreea
Multumesc mult pentru raspunsuri. Mult succes si dvs. !
0
08-11-2009, ora 23:52
carmens28
Nu este medic/terapeut
carmens28
Au trecut si la mine 4 zile de la implanturi. Pentru ca nu am posibilitatea sa stresez cu intrebari chirurgul care mi le-a facut, pana la urmatoarea intalnire cu dumnealui incerc sa-mi gasesc unele raspunsuri pe internet. Dar din pacate observ ca in loc sa ma clarifice... imi pun din ce in ce mai multe intrebari.
Inainte de operatie ma speria gandul la durere. dar nu m-a durut nici in timpul operatiei si nici in cele 4 zile deloc. Stiam ca voi fi putin umflata...si intr-adevar primele 2 zile...apoi am revenit la normal.
Dar in plus a fost sau este senzatia de amortit... care nu mi-a trecut inca. Asa cum ziceam si acum 3 zile simt durerea, simt si daca pun ceva rece sau cald. dar inca e acea senzatie de amorteala care e deranjanta. Mi-am facut si radiografie panoramica (tomografie n-am de unde in orasul asta) si, desi un implant e putin mai jos decat celalalt, nu pare sa fi atins nici un nerv (asta daca nimeresc eu care e nervul in radiografia respectiva... cred ca apare putin mai inchis la culoare...nu stiu cum sa explic)
Apoi, cum trebuie sa arate gingia ? La mine primele 2 zile cat puteam vedea eu... avea culoare normala..roz. Acum, de cand nu mai sunt umflata. gingia mea e roz.dar deasupra...unde sunt suturile.e mai albicioasa... parca ar fi besici.
0
09-11-2009, ora 01:19
Dr. Claudiu Ilinca
Stomatologie, Constanta
Dr. Claudiu Ilinca
Pentru carmens28

Din ceea ce descrii tu nu ai niciun motiv de ingrijorare, vindecarea decurge normal.
Acolo langa suturi unde gingia e mai albicioasa...incearca sa cureti cu delicatete firele de sutura cu un betisor cu vata imbibat in solutie cu clorhexidina (apa de gura), e posibil sa fie ceva resturi pe acolo si sa fie iritata un pic gingia, daca firele sunt curate si doar mai jos este gingia albicioasa, sunt depuneri de fibrina, care sunt normale in aceasta etapa.
Daca simti durere, rece, cald, esti ok. Senzatia usoara de amorteala e normala, organismul se repara in zona operata, ai spus ca s-a desprins gingia de pe os. Asta necesita ceva rabdare ca sa se refaca. Mai vorbim peste o saptamana, nu te mai stresa.
0
09-11-2009, ora 13:18
carmens28
Nu este medic/terapeut
carmens28
Multumesc inca odata pentru raspunsuri. Raman datoare :). Sau dau adresa pentru trimiterea facturii pentru consultatii
0
12-11-2009, ora 21:02
Tamerlan
Nu este medic/terapeut
Tamerlan
Buna seara. Am citit si sunt impresionat. As dori sa intreb, sa cunosc o alta parere sau solutie despre lucrarea dentara care ma necajeste. Este vorba de doua implanturi (nu cunosc termenii medicali sau stiintifici) in maxilarul superior in locul ultimilor doua masele extrase in urma cu multi ani, fapt ce a dus la pierdere masa osoasa. In fine, un medic adus la clinica din Israel mi-a facut implant masa osoasa, membrana etc anul trecut si in urma cu 7 luni doi tineri medici romani au introdus doua implanturi unul linga celalalt in zona respectiva. Totul a fost bine pina la montarea (sper sa scriu corect) bonturilor de fixare. La montarea lor am simtit ca sunt prea apropiate unul de celalalt si amindoua de dintele natural de linga. In fine a venit si momentul montarii pieselor(dintilor) pe bonturi, dintr-un material ff scump. Am acceptat sugestia echipei medicale pt cele mai bune si mai scumpe materiale. Pe linga faptul ca se fixeaza ff greu, adica intra greu in locul unde trebuie sa ramina, am reclamat durere la dintele natural impins puternic de cei doi dinti (au fost facuti impreuna total diferit de celelalte lucrari )/ Dar nu asta ar fi problema principala. V-am facut o introducere si prezentare. Am realizat cind cei doi dinti care au corp comun desi nu asta am inteles la discutia purtata inainte de a accepta lucrarea, repet cei doi dinti sunt acum suspendati, adica nu au contact cu ceilalti din mandibula corespondenti lor, nu ma ajuta deloc la masticatie si sunt in contact permanent cu limba si imi dau senzatia unui corp ce trebuie inghitit si se produce o salivare abundenta dar si un disconfort si stres, nervozitate, de care nu am nevoie. Considerind ca ati inteles problema mea, va rog sa imi raspundeti ce este de facut pt aducerea dintilor montati le cele doua implanturi in pozitie cit de cit normala sau trebuie sa renunt la ei pt ca raspunsul medicului curant m-a suparat cind a gasit, , vinovat maxilarul superior care s-ar fi deformat inaintea implanturilor. Multumesc frumos.
0
13-11-2009, ora 19:51
nicoandreea
Nu este medic/terapeut
nicoandreea
Buna seara,

Astazi am scos implantul pentru ca am asteptat inca o saptamana si nimic. Medicul stomatolog a zis sa merg sa "mi-l ridice " putin.Eu simteam ca ma strange toata zona amortita. Mi-a spus ca imi da drumul putin la el, insa mi l-a scos. Acum sunt dupa a doua operatie insa simptomele cu " amorteala " persista, desi anestezia a trecut.
Poate puteti sa imi spuneti daca isi va reveni repede, daca osul va ramane afectat si care este parerea dvs. vis-a-vis de eliminarea implantului.
Va multumesc!
0
15-11-2009, ora 13:46
Dr. Claudiu Ilinca
Stomatologie, Constanta
Dr. Claudiu Ilinca
Pt. nicoandreea:

Parerea mea despre eliminarea implantului este ca medicul tau a facut foarte bine ca l-a indepartat. Osul se va vindeca, nu are de ce sa ramana afectat si se va putea realiza inserarea unui implant (mai scurt de data asta) in viitor exact in acel loc.
Cat despre revenire, cum am mai zis, organismul are o mare capacitate de regenerare insa nimeni nu poate garanta 100% o refacere completa sau in cat timp se va produce aceasta. Poate lua de la cateva luni pana la 2 ani. Important e ca s-a indepartat factorul local de iritatie, sa faci tratament continuu cu complex de vitamine B (preparatul Milgamma N de preferat, continutul de vitamine e mai mare) si in mod normal vei vedea in cateva saptamani modificari in bine. Senzatiile din timpul recuperarii pot varia de la aceasta "amorteala" spre usoara sensibilitate, durere accentuata la atingerea zonei respective sau la tragerea de buza / obraz pe partea respectiva), senzatie de arsura, usturime, dar in final vei ajunge sa ai o sensibilitate normala a zonei.
Mult, mult succes si sa ai rabdare ca timpul le rezolva pe toate...

Pt. tamerlan:

Sa le iau pe rand:

1. "Totul a fost bine pina la montarea (sper sa scriu corect) bonturilor de fixare. La montarea lor am simtit ca sunt prea apropiate unul de celalalt si amindoua de dintele natural de linga"

Excelent ca vindecarea dupa inserarea implanturilor a decurs bine, asa si trebuie sa fie. Problema pe care o reclamati este cauzata cel mai probabil de montarea (termenul e corect) unor healing abutmenturi prea late care erau in contact intre ele si cu dintele vecin. Acest fapt nu mai e normal si trebuia rezolvat imediat prin inlocuirea acestora cu unele de diametru mai mic (daca erau disponibile) sau prin frezarea lor usoara pentru a disparea acea senzatie de presiune.

2. "Pe linga faptul ca se fixeaza ff greu, adica intra greu in locul unde trebuie sa ramina, am reclamat durere la dintele natural impins puternic de cei doi dinti (au fost facuti impreuna total diferit de celelalte lucrari"

Well, aici exista o singura explicatie pentru ambele senzatii (presiunea pe dintele vecin si faptul ca intra greu) si anume ca punctul de contact al lucrarii protetice cu dintele vecin este foarte strans, e logic sa simtiti si presiune in dintele vecin si ca lucrarea sa nu intre bine. Trebuie frezata putin lucrarea protetica pe fata dinspre dintele natural in zona punctului de contact pentru a reduce frecarea.

Presiunea pe care o resimtiti in dintele vecin nu e deloc normala si trebuia remediata imediat, in sedinta de adaptare a lucrarilor protetice. Din cauza acestui contact foarte strans cu dintele vecin ("am simtit ca sunt prea apropiate unul de celalalt si amindoua de dintele natural de linga") lucrarea nu poate intra usor pana in punctul maxim unde trebuie asezata.

3. "cei doi dinti care au corp comun desi nu asta am inteles la discutia purtata inainte de a accepta lucrarea"

In zonele laterale fortele masticatorii sunt cele mai mari. Medicul apreciaza daca solutia cu coroanele separate e fezabila sau e mai bine sa fie coroane unite (fortele se impart mai bine asa si implanturile rezista mai bine teoretic). Daca la inceput asta era cea mai buna idee, probabil ca pe parcursul derularii lucrarilor medicii au reevaluat situatia si au luat cea mai buna idee pentru dvs. adica realizarea de coroane unite.

4. "cei doi dinti sunt acum suspendati, adica nu au contact cu ceilalti din mandibula corespondenti lor"

Trebuie sa intelegeti ceva esential. Dintii si implanturile au rezilienta diferita, adica gradul lor de infundare in os sub presiunile masticatorii este foarte diferit. Dintii cu implantare normala (cei care nu sunt mobili deloc) au o rezilienta mult mai mare decat a implanturilor (care sunt foarte fix, rigid fixate in os), aceasta diferenta e si mai mare daca dintii dvs. naturali sunt usor mobili.
De aceea lucrarile protetice pe implanturi trebuie sa fie realizate fara contact cu dintii antagonisti (cei de la mandibula in cazul dvs.) si sa ajunga in contact doar cand dintii naturali sunt in contact foarte strans.
De asemenea aceasta distanta trebuie mentinuta si in diversele miscari masticatorii pe care le faceti.
Cu toate acestea in final distanta nu ar trebui sa fie asa de mare incat sa va deranjeze vizibil.
Cel mai probabil insa in cazul dvs. adaptarea contactelor ocluzale s-a facut cu lucrarea neasezata complet in pozitia corecta (din cauza frecarii excesive de dintele natural vecin, vezi punctul 2). Dupa ceva timp dintele vecin s-a "mutat" un pic din cauza presiunii, frecarea a scazutr si lucrarea de pe implanturi a avut loc sa intre mai adanc pe bonturile implanturilor, astfel distanta fata de dintii vecini s-a marit.
Ceea ce scriu mai sus este o presupunere data e interpretarea logica a senzatiilor descrise de dvs.

5. nu ma ajuta deloc la masticatie"

Sunt curios de ce spuneti asta. Daca va referiti la distanta fata de antagonisti, nu aveti dreptate, aceasta nu are in mod normal legatura cu eficienta masticatorie, daca nu e foarte mare.
E posibil ca relieful sa fie un pic mai "sters" fara pante si cuspizi ascutiti insa asa trebuie facut n cazul lucrarilor pe implanturi tocmai pentru ca implanturile sa nu primeasca forte foarte mari. Tot in acest scop (scaderea presiunilor pe care le primesc implanturile) suprafetele ocluzale ale coroanelor pe implanturi se fac un pic reduse fata de cele de pe dintii naturali.
Mai e un aspect care poate influenta senzatia de eficienta pe care o aveti. In timp de cu dintii naturali simtiti fortele de apasare din timpul masticatiei, acest lucru nu se intampla in cazul implanturilor.
Una peste alta, relaxati-va si mestecati mai mult timp inainte de a inghiti.

6. "sunt in contact permanent cu limba si imi dau senzatia unui corp ce trebuie inghitit si se produce o salivare abundenta dar si un disconfort si stres, nervozitate, de care nu am nevoie".

Limba este organul cu cea mai mare sensibilitate din organism de aceea si un fir de par care e in gura ne deranjeaza foarte tare, pentru ca il percepem ca fiind foarte mare.
Sigur ca neavand dinti pe partea respectiva, maxilarul s-a redus, limba s-a obisnuit sa stea relaxata si sa aiba mult spatiu la dispozitie ("vinovat maxilarul superior care s-ar fi deformat inaintea implanturilor").
In cazul dvs. dintii respectivi mai trebuie slefuiti pe partea dinspre limba in asa fel incat sa nu va mai deranjeze atat de tare, pentru a da posibilitatea limbii sa se adapteze (adaptare care dureaza cateva zile maxim). Atunci cand adaptarea nu e posibila, e clar ca mai trebuie creapt spatiu. E ca atunci cand treci de la un pantof marimea 43 la unul mai mic. 42 te strange dar e posibil sa se mai lase si sa te obisnuiesti cu senzatia, daca vrei sa porti un 41 mai trebuie scurtate degetele...vezi si "Cenusareasa".

In concluzie, mai trebuie lucrat un pic la coroanele de pe implanturi (slefuit un pic aici, pus un pic de material acolo) ca se potriveasca perfect situatiei dvs.

Sper ca v-am raspuns la toate intrebarile.
0
15-11-2009, ora 14:01
Tamerlan
Nu este medic/terapeut
Tamerlan
Buna ziua d-l dr. multumesc pt ajutor dar inteleg ca eu nu am explicat corect. Mai incerc odata. Dintii fixati pe cele doua implanturi nu cad perpendicular pe ceilalti naturali care nu se misca si sunt ok.. Am presupus ca pozitia implanturilor a fost facuta la intimplare fara a se calcula viitoarea pozitie a pieselor legate de implant. Sunt distantati in felul urmator... dintii de implant sunt mai in interior, spre limba, la, , muscatura" nu cad peste ceilalti din mandibula inferioara naturali dar si cei fosti cindva erau bine pozitionati si cadeau perfect unii peste altii... mai pe inteles, eu stiu, sunt paraleli.este vorba doar de ultimii dinti in partea stinga superiori montati la implant care, cind inchid complet gura, nu se ating de ceilalti corespondenti din maxilarul inferior.. intrebam ce ma sfatuiti.. sa renunt la monturi si sa solicit sutura la gingie sau sa refac implantul dupa un timp cu montarea, , corecta{ a acestora in maxilar? multumesc frumos. T
0
15-11-2009, ora 15:03
nicoandreea
Nu este medic/terapeut
nicoandreea
Va multumesc pentru aprecieri si pentru sfaturi. Banuiesc ca in viitor voi opta pentru o lucrare cu punte, cel putin asta cred in acest moment, fiind sub influenta unui esec.
Deocamdata, astept recuperarea nervului si apoi se va pune problema unei hotarari. Sper doar sa nu imi migreze foarte mult ultima masea.
Va multumesc inca o data !
0
15-11-2009, ora 16:04
Dr. Claudiu Ilinca
Stomatologie, Constanta
Dr. Claudiu Ilinca
Pentru tamerlan:

Acum inteleg mai bine. In plan orizontal coroanele montate pe implant sunt situate mai inauntru fata de dintii de la mandibula, nu invers, cum erau odata si cum sunt si acum coroanele dintilor naturali vecini.
Explicatii posibile:

1. Implanturile sunt inserate mult prea in interior (ca pozitie de intrare in os) din cauza resorbtiei osoase puternice a osului maxilar in zona respectiva. Practic acolo osul maxilar este situat mult prea inauntru pentru a obtine rapoarte ocluzale corecte daca se insera implanturi in osul disponibil, fara o aditie suplimentara de os in sens orizontal pentru a mari latimea osului in zona respectiva pentru a se putea insera implanturile in pozitia corecta fata de dintii antagonisti.
In aceasta situatie nu prea se mai poate face nimic, ar trebui sa ramaneti cu rapoarte de ocluzie inversate pe zona respectiva, bine, in conditiile in care se mai reduce din lucrare in interior pentru a nu mai deranja limba.

2. Implanturile nu sunt foarte mult inserate spre interior sau chiar sunt corect inserate.

In acest caz situatia se poate rezolva prin schimbarea angulatiei bonurilor protetice si realizarea unor coroane noi.

In concluzie trebuie sa intelegeti ca aceasta pozitie finala a coroanelor de pe implant fata de dintii antagonisti depinde de mai multi factori :
- pozitia emergentei implantului (locul de iesire din os) in plan orizontal fata de arcada antagonista
- angulatia implantului (inclinarea acestuia fata de planul de ocluzie)
- angulatia bontului protetic montat pe implant
- modelajul efectiv al coroanelor
Toate acestea sunt interconectate si trebuie realizate cu multa atentie, de aceea o buna planificare initiala este esentiala - vreau sa spun ca mai intai trebuie stabilit unde vrem sa fie coroana finala (ca sa aiba contacte ocluzale corespunzatoare cu antagonistii) si in functie de pozitia acesteia trebuie plasat implantul (atat ca punct de intrare in os, cat si ca angulatie). Desi exista multe tipuri de bonturi protetice cu forme si angulatii diferite, uneori ele nu pot remedia diferenta intre pozitia ideala a coroanelor (contacte ocluzale) si pozitia efectiva, reala, a implantului.

Eu va propun sa analizati situatia dvs. impreuna cu medicul / medici care au inserat implantul / realizat coroana pe implant pentru a stabili care e cea mai buna posibilitate de rezolvare a neplacerilor dvs.


Pentru nicoandreea:

Cu placere! Nu opta neaparat pentru o lucrare cu punte, esecul acesta nu e definitiv, un nou implant, mai scurt de data asta, poate rezolva foarte bine cazul. Considerentele care te-au facut initial sa iei decizia unui implant in locul unei punti sunt aceleasi. Ultima masea nu va migra foarte mult in aceste luni de recuperare.
Mult succes!
0
15-11-2009, ora 16:36
Tamerlan
Nu este medic/terapeut
Tamerlan
Multumesc frumos. Toata gratitudinea. T
0
26-11-2009, ora 00:54
Cryssha
Nu este medic/terapeut
Cryssha
Buna seara !Pe mine m-ar interesa cat costa un implant?Daca ati putea sa imi raspundeti dumneavoastra clavalik1.sunt tare curioasa pt ca eu am nevoie de vre-o 4 in partea de jos, nu am mai avut deaface cu implatul, tare imi e frica si oricum pana la implant mai am de tratat.Multumesc frumos:)
0
26-11-2009, ora 09:45
Dr. Claudiu Ilinca
Stomatologie, Constanta
Dr. Claudiu Ilinca
Pentru Cryssha:

Costul implanturilor la mine este de minim 400 de euro, pentru mai multe informatii intra pe www.implant.ro.
Nu e cazul sa iti fie frica de implant, in orice caz trebuie sa iti invingi teama de medicul dentist si sa iti rezolvi mai intai celelalte probleme dentare.
0
12-02-2010, ora 17:45
n.marius
Nu este medic/terapeut
n.marius
Buna ziua ! Mi s-au montat doua implanturi pe maxilar(incisivii centrali) si dupa trei luni m-am prezentat la cabinet pentru montarea bonturilor.Atunci cand medicul a incercat sa desurubeze capacelele, se roteau si implanturile, deci nu se realizase osteointegrarea.Am fost foarte dezamagit...Medicul mi-a spus sa mai astept trei luni si mai incearca o data.Dumneavoastra ce credeti, se vor integra in os ? Ce trebuie sa fac pentru a ajuta la osteointegrare ? Precizez ca am 45 de ani, sunt nefumator, am o igiena bucala zic eu buna.Alaturi de pasta si periuta de dinti am folosit in aceste 3 luni si apa de gura cu clorhexidina(de 3-4 ori pe zi, Ossidenta).De asemenea am luat calciu+D3, 1 gram pe zi, ca supliment.Sunt normal ponderal, la 1, 80 m am 76 kg, fac sport de intretinere.Oare sa fiu in cei 5% esecuri ?Cu ce am gresit ?Va multumesc pentru raspuns si sfaturi
0
12-02-2010, ora 20:46
Dr. Nitu Andreea-Diana
Chirurgie dento-alveolara, Bucuresti
Dr. Nitu Andreea-Diana
daca dupa 3 luni se miscau si implanturile o data cu bonturile, puteti sa asteptati inca un an si tot nu se vor osteointegra. medicul dvs trebuie sa accepte asescul si sa nu va mai amane inca trei luni, timp in care zona respectiva chiar se poate infecta. ar trebui indepartate implanturile, aditie osoasa, si dupa vindecarea zonei, alte implanturi.
0
12-02-2010, ora 22:05
n.marius
Nu este medic/terapeut
n.marius
oare nu s-a grabit cu montarea bonturilor dupa numai 3 luni?Am citit ca pentru maxilar se asteapta osteointegrarea mai mult decat pentru mandibula, 6luni, dupa unii chiar 9.Sau sper degeaba?Oricum, multumesc pentru raspuns
0
13-02-2010, ora 16:25
tana76
Nu este medic/terapeut
tana76
pentru clavalik1:
am intrat sa caut un tratament pentru refacerea nervului dupa operatie de implant si am gasit exact aceeasi situatie explicata in cazul nicoandreea, sper insa sa fiu un caz fericit in care scap de scoaterea implantului: am avut o operatie de 2 implante la maselele 45 si 46; cu 7 luni in urma am avut aditie de os in aceste 2 locuri; la operatia de acum 3 zile, am simtit o singura durere "curentata" la folosirea frezei, insa dupa aceea, cand a lucrat cu freza in acelasi loc si cand s-au insurubat implantele nu am simtit nimic. Dupa anestezie m-am trezit cu amorteala totata a buzei inferioare dreapta si a barbiei, apas si nu simt nimic. Si dupa operatia de aditie os am simtit usoara amorteala, in special cand atingeam cu mana barbia, insa a trecut dupa cateva luni.
Am efectuat radiografie panoramica, am fost la doctorul care m-a operat si a spus ca totul este ok, implantul -cel de langa dinti, cred 45 - este exact deasupra nervului si nu il atinge sau lezeaza (se vedea o linie continua alba sub implant); ca este o situatie des intalnita, cand nervul este deranjat si are nevoie de timp sa se refaca, ca si cu un hematom. Cert este ca sunt umflata - asta nu ma deranjeaza -, nu doare deloc, ci sunt amortita si nu simt nimic, nici cand mananc. Imi puteti spune va rog si opinia dvs? Am avut destule operatii dentare: rezectii apicale, aditie os, lucrari portelan...astept sa termin odata cu totul si refuz sa gandesc negativ, ci doar rational. Multumesc frumos.
0
13-02-2010, ora 16:29
tana76
Nu este medic/terapeut
tana76
tot pentru clavalik1:
am inceput sa iau B6 de 3x/zi, este ok? Milgama N contine in cantitate mare si B12 care ajuta la asimilarea Fe; se pare ca am o tendinta de retentie a Fe - acum este in limite, insa spre cea superioara. penultimele analize arata Fe mai mare ca hemoglobina...tind sa cred ca analizele au fost facute aiurea. Este suficient sau nu? Cat timp sa iau? Pe prospect scrie ca maxim o luna si se reduce treptat...
Inca o data multumesc.
0
13-02-2010, ora 18:07
n.marius
Nu este medic/terapeut
n.marius
D-na andreeastoma, medicul nu mi-a montat niciun bont, ci doar a constatat ca dupa 3 luni osteointegrarea nu se realizase.Dupa cum spun toate site-urile de specialitate, pentru maxilar osteointegrarea dureaza aprox. 6 luni sau mai mult.Astept si alte pareri, daca sunt sanse de osteointegrare.Multumesc
Adaugă un comentariu / răspuns
77 comentarii 12 3 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Medici stomatologi, dentisti, cabinete stomatologice
Recomandă un stomatolog sau caută unul bun!
Medici-Stomatologi.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 7500 de cabinete și clinici de stomatologie din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor stomatologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Persoanele care iau antidepresive de două ori mai predispuse la eșecul implantului dentar
  • Tehnologia digitală ar putea face implanturile dentare mai accesibile și rapide
  • Durata de viață a implanturilor dentare
  • Testul gumei de mestecat pentru inflamaţia după implantul dentar
  • Implant dentar inovator, prezentat de cercetătorii americani
  •