insomnii severe

04-11-2012
sofie
Nu este medic/terapeut
sofie
De ani aproximativ 7 ani am insomnii. De curand am mers la medicul psihiatru care mi-a recomandat imovane pe care le-am luat aprox 2 luni. Desi efectele secundare erau destul de suparatoare, pentru o perioada medicamentul a functionat. Apoi nu mai puteam dormi nici cu imovane asa ca mi-a prescris dormicum. Cu acesta nu ma impac deloc, pur si simplu e ca si cum n-as lua niciun medicament. Va rog sa ma sfatuiti ce e de facut, multumesc anticipat.
6 comentarii
0
14-11-2012, ora 03:08
Psiholog Cristian Andrei Nica
Psihologie, Cluj-Napoca
Psiholog Cristian Andrei Nica
Bună, problemele de somn apar cel mai frecvent pe bază de stres. Soluţia constâ în câteva şedinţe de psihoterapie. Probabil vă confruntaţi şi cu un nivel crescut de anxietate.
Dacă nu doriţi psihoterapie online sau faţă în faţă, am sa vă spun in linii mari cateva indicatii general valabile, pe care le ofer pacienţilor mei:
-Păstraţi aceeasi ora de somn la culcare si trezire.
-Daca nu adormiţi (dupa 12 ore de veghe) ridicaţi-vă din pat si faceţi o activitate. Pentru inceput realizaţi orice doar sa fie ceva solicitant, iar daca nu apare somnolenta, atunci faceţi ceva neplacut (spalat vase, curatenie).
-Evitaţi sportul inainte de culcare.
-Dacă sunteţi hipersensibil la sunete, folosiţi dopuri pentru urechi (chiar dacă pare amuzant, unele persoane nu conştientizează acest lucru şi observă doar după primele seri efectul).
-Nu vă rasfoiţi in pat, pastraţi aceeasi pozitie, mai ales dupa un "cascat". Cascatul este un feedback pentru organism iar atunci este cel mai probabil sa adormiţi daca ramâneţi nemiscat.
-Fiţi calm daca observaţi ca totusi nu aţi adormit si nu te critica. Somnul nu este o dorinta ci o nevoie fiziologica ce trebuie reglata. Daca vă enervaţi, gândiţi-vă ca este ceva normal, multe persoane trec prin asa ceva si va veni o zi când totul va fi mai bine... pana atunci, gandeste-te mai mult pozitiv (optimist), cel putin inainte de culcare.
-Încercaţi sa mâncaţi un mar şi evitaţi dulciurile, în general dulciurile dau energie si trebuie evitate inainte de somn.
Vâ doresc un somn odihnitor si vise placute! Tineţi-ma la curent despre cum evolueaza lucrurile iar daca tot nu cunctioneaza (dupa doua saptamani) atunci este recomandabil să beneficiaţi de psihoterapie fiindcă pe termen lung problemele de somn produc dificultăţi emoţionale şi cerebrale.
0
26-11-2012, ora 13:04
sofie
Nu este medic/terapeut
sofie
Multumesc mult, sunt foarte interesante sfaturile dvs, am sa le incerc! :) Sanatate
0
04-09-2013, ora 09:56
vladut23
Nu este medic/terapeut
vladut23
Pai asa se si intampla. In medicina nu s-a inventat medicamentul minune care sa vindece insomnia. Mergi la doctor iti da sa iei somnifere, a doua zi ai o stare nasoala pentru ca au foarte multe reactii adverse.Eu stiu ca tulburarile de somn sunt foarte neplacute. Medicamentele clasice gen diazepam, imovane, rivotril, trateaza efectul dar nu si cauza. Asta e parerea mea.
0
04-09-2013, ora 10:00
vladut23
Nu este medic/terapeut
vladut23
Si eu ma confrunt cu insomnii severe de 3 luni. Nu pot sa adorm decat 2 ore pe noapte. A doua zi simt ca parca lesin. Am luat imovane si rivotril 2 luni dar dupa ce am lasat tratamentul treptat insomnia a revenit din nou.
0
05-09-2013, ora 07:17
Psiholog Cristian Andrei Nica
Psihologie, Cluj-Napoca
Psiholog Cristian Andrei Nica
Bună, vă recomand psihoterapie, chiar şi online. În aceste cazuri efectul medicamentos trebuie întărit. Insomnia nu constă numai în modificări fiziologice, există schimbări comportamentale şi cognitive ce trebuie îînţelese şi schimbate, la rândul lor.
0
24-11-2014, ora 09:29
Gentiananita
Identitate neconfirmată
Gentiananita
Buna ziua,

Insomnia poate sa apara ca problema primara sau secundara, atunci cand apare ca simptom a unei alte probleme (medicale, psihologice, etc.). Astfel, pentru a o remite, este important sa cunoastem cauzele ei. Daca insomnia are cauze psihologice (ganduri, comportamente), psihoterapia are o eficienta crescuta. Mai mult decat atat, rezultatele se mentin pe termen lung pentru ca dvs. invatati anumite tehnici pe care le puteti aplica oricand. Exista si programe online pentru insomnie care faciliteaza accesul la serviciile de specialitate.

Va scriu cateva recomandari care va pot ajuta sa va imbunatatiti somnul:
1. Mergi la culcare la aproximativ aceeaşi oră în fiecare zi

Corpul nostru are un ceas biologic care îţi determină somnolenţă atunci când trebuie să te mergi la culcare. Culcându-te mai devreme, chiar dacă nu îţi este somn, poate duce la probleme de somn.

2. Trezeşte-te, cu aproximaţie, la aceeaşi oră în fiecare zi, inclusiv în weekenduri

Stabilirea unui timp regulat de trezire este unul dintre cele mai relevante aspecte în setarea ceasului biologic. Ca strategie de a recupera somnul pierdut, multe persoane dorm mai mult în weekend sau după o noapte cu somn prost. Prin urmare, acest lucru va duce la dificultatea de a adormi la ora ta obişnuită şi dificultăţi de menţinere a somnului. Dormitul până târziu în weekend este principala cauză a insomniei de duminică seara, şi nu începutul unei noi săptămâni de muncă. Încearcă să nu depăşeşti cu mai mult de jumătate de oră timpul de trezire dimineaţa. Dacă s-a întâmplat să dormi până târziu, poţi compensa acest lucru prin amânarea orei de culcare. O greşeală pe care o fac mulţi insomniaci după ce au dormit până târziu în weekend este mersul devreme la culcare duminica.

3. Somnul de după-amiază

Somnul de după-amiază este o tendinţă biologică, fiind prezentă şi la persoanele care dorm bine şi sunt odihnite. Studiile arată că un somn de numai zece minute în timpul zilei este benefic, crescându-ne vigilenţa, dispoziţia şi performanţa mentală. Această pauză ne face să ne simţim mai alerţi şi mai plini de energie. Pentru un somn benefic în timpul zilei, ai grijă să-l limitezi la 45 minute şi să nu te culci mai târziu de ora 16.

4. Nu te culca decât atunci când îţi este somn

Multe dintre comportamentele noastre sunt achiziţionate prin asocieri. La fel este şi în cazul somnului; pentru persoanele cu somn sănătos, anii de somn au făcut ca patul să fie asociat cu somnul. Astfel, la scurt timp după ce se intind in pat, sunt cuprinşi de somnolenţă şi adorm. În cazul persoanelor cu insomnie se întâmplă contrariul: stând treze în timpul nopţii încercând să adoarmă, patul s-a asociat cu insomnia. Astfel, pentru a crea o asociere favorabilă este indicat să ne băgăm în pat/să mergem în dormitor atunci când simţim că ne este somn şi, dacă nu reuşim să adormim în 20 minute, să ne ridicăm şi să facem activităţi relexante. Odată ce simţi că eşti somnolent, întoarce-te în pat. În aceeaşi idee, patul se utilizează doar pentru somn şi activitate sexuală.

5. Evită cafeina şi nicotina

Din cauza efectelor stimulante ale acestor substanţe, este indicat să se evite consumul lor cu cel puţin şase ore înainte de culcare.

6. Evită alcoolul

Există multe persoane care consideră că un pahar de alcool înainte de culcare este un remediu pentru lipsa stării de somn. Alcoolul îi poate relaxa pe unii, favorizând adormirea, în timp ce pe alte persoane le stimulează. Cu toate că alcoolul poate facilita apariţia somnului, acesta este superficial şi întrerupt. Se recomandă, de asemenea, evitarea consumului de alcool cu 6 ore înainte de culcare.

7. Fă exerciţii fizice regulate

Există numeroase date care arată că insomniacii duc o viaţă mai sedentară decât persoanele care dorm bine. Una dintre explicaţii este că exerciţiile fizice determină o solicitare a corpului, astfel creierul compensează stresul fizic printr-un somn mai profund. Pentru a beneficia de efectele benefice ale exerciţiilor fizice, este indicat să le efectuăm cu cel puţin 3-6 ore înainte de culcare.

8. Alimentaţia

Alimentaţia are, de asemenea, un rol semnificativ asupra somnului. Întrucât sistemul digestiv lucrează mai lent pe timpul nopţii, este indicat sa evităm mesele grele înainte de culcare. De asemenea, alimentele cu un conţinut bogat de zahăr şi carbohidraţi ne pot tulbura somnul din cauza creşterii nivelului glicemiei, care determină un nivel crescut de energie.

9. Creează un mediu în dormitor care să favorizeze somnul

Aspecte legate de temperatură, pat, zgomote ne pot influenţa semnificativ somnul. Încearcă să păstrezi un mediu răcoros în dormitor. O temperatură crescută în dormitor îţi poate îngreuna adormirea şi menţinerea somnului pe parcursul nopţii. De asemenea, încearcă, pe cât posibil, să păstrezi întunericul şi liniştea în cameră.

Numai bine,
Psiholog Gentiana Nita
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Insomnia
  • Insomnia severă ar putea fi cauzată de slăbirea conexiunilor cerebrale
  • Culcatul la ore târzii a fost asociat cu alimentația nesănătoasă și sedentarismul
  • Thim - dispozitivul care te ajută să dormi mai bine, monitorizându-ți somnul
  • Insomnia crește riscul de astm la adulți
  • Calitatea redusă a somnului la copii, asociată cu insomnia mamei
  •