interpretare analize

24-11-2007
radu cristina
Nu este medic/terapeut
radu cristina
va rog frumos sa-mi spuneti ce trebuie sa fac pentru a creste colesterolul hdl.
mentionez ca analizele au evidentiat:
colesterol total 234, val normele 120-240
hdl colesterol 37, val. normale 65-99
nr. basofile - baso 0.79, val normale 0-0.2
mii de multumiri!
22 comentarii
0
24-11-2007, ora 00:00
N.
Identitate neconfirmată
N.
As dori sa va adresezi cateva intrebari suplimentare:
Ce varsta aveti?
Ce inaltime si ce greutate aveti?
Care este valoarea LDL colesterol (in cazul in care ati efectuat aceasta analiza)?
Ce alte probleme de sanatate aveti (daca acestea exista)?
Urmati vre-un tratament medicamentos?
Reveniti va rog cu raspunsurile la aceste intrebari.
Va doresc multa sanatate.
0
25-11-2007, ora 00:00
radu cristina
Nu este medic/terapeut
radu cristina
Am 41 de ani, 1, 56 m, 55kg. Colesterolul total este 234, val. normale 120-240. Problemele frecvente sunt ametelile! nu urmez niciun tratament medicamentos!
multumesc!
0
25-11-2007, ora 00:00
N.
Identitate neconfirmată
N.
Valoarea LDL colesterol nu s-a efectuat? S-a efectuat doar colesterol total si HDL colesterol?
0
25-11-2007, ora 00:00
N.
Identitate neconfirmată
N.
Probabil intrebarea mea cu privire la valoarea LDL colesterol va nedumereste. Probabil nu ati efectuat aceasta analiza si din aceasta cauza denumirea ei nu va spune nimic.
HDL colesterol, asa cum probabil stiati deja este fractiunea protectoare a colesterolului (cunoscut sub denumirea de "colesterol bun"). Cu cat nivelul acestuia este mai ridicat, cu atat riscul aparitiei cardiopatiei ischemice este mai scazut.
LDL colesterol este fractiunea aterogena (denumit in mod obisnuit "colesterol rau"). Cu cat cantitatea de LDL colesterol din sange va fi mai mare cu atat riscul de aparitie si progresie al cardiopatiei ischemice va fi mai mare.
Reveniti va rog daca aveti valoarea LDL colesterol. Insist asupra valorii LDL, deoarece aceasta este un indicator al riscului de boala coronariana mai precis decat nivelul colesterolului total.
Exista cateva reguli de baza pe care trebuie sa le respectati pentru cresterea valorii HDL (si probabil scaderea valorii LDL) iar la urmatorul set de analize va rog sa efectuati pe langa colesterol total, LDL colesterol, HDL colesterol si trigliceride.
0
26-11-2007, ora 00:00
radu cristina
Nu este medic/terapeut
radu cristina
Hdl nu este acelasi lucru ca Ldl? Eu asa am crezut... Trigliceridele au fost 189 ( val nor.35-250)
0
26-11-2007, ora 00:00
N.
Identitate neconfirmată
N.
HDL si LDL sunt doua fractini DIFERITE ale colesterolului. Asa cum spuneam mai sus, ambele sunt importante (mai ales daca rezultatele sunt corelate).
Va recomand un regim alimentar in care sa evitati consumul grasimilor saturate. Acestea cresc nivelul sanguin al LDL-colesterolului ("colesterolul rau") mai mult decât orice alt principiu alimentar. Alimente cu continut SCAZUT in grasimi saturate sunt: uleiurile vegetale, produsele lactate cu un continut scazut in grasimi, fructele, legumele. Alimentele cu cantitate scazuta de colesterol sunt alimentele de origine vegetala. Evitati sa consumati carne rosie, organe (creier, ficat, rinichi), mezeluri, slanina, oua (se accepta max. 2 oua pe saptamana), maioneza, smantana, dulciuri rafinate, frisca. Consumati in fiecare zi unul sau doua mere iar cand aveti posibilitatea consumati pomelo.
Nu neglijati miscarea! Sustineti o activitate fizica regulata caci aceasta creste nivelul HDL-colesterol si scade nivelul LDL colesterol.
Evitati stresul (s-a demonstrat ca in perioadele de stres valoarea colesterolului poate creste usor).
Incercati sa va mentineti in limitele greutatii ideale.
Nu stiu daca sunteti fumatoare, dar daca este cazul renuntati la fumat.
NU va recomand tratament medicamentos cu hipolipemiante. Este adevarat ca ele scad nivelul LDL colesterol si cresc nivelul HDL colesterol insa NU sunt necesare deoacamdata in cazul dvs.
Periodic verificativa valoarea tensiunii arteriale si a glicemiei pentru a evita suprapunerea altori factori de risc cardiovascular. La urmatorul set de analize cereti sa se efectueze: colesterol total, HDL colesterol si LDL colesterol.
0
27-11-2007, ora 00:00
radu cristina
Nu este medic/terapeut
radu cristina
Multumesc mult!
Sub nicio forma nu neglijez miscarea : sunt cadru didactic la inv. primar si timp de 4 ore sunt in picioare, printre banci... mai rau cu evitarea stresului!
Multumesc inca o data foarte mult si o zi buna !
0
27-11-2007, ora 00:00
N.
Identitate neconfirmată
N.
Cu placere. Va doresc multa sanatate!
0
28-11-2007, ora 00:00
Dr. Frumuzache Iris
Medicina de laborator, Galati
Dr. Frumuzache Iris
Imi cer scuze ca intervin nepoftita, dar va pot da o sugestie pentru calculul LDL-colesterolului.
LDL-col = Col total - HDL-col - TG/5
Asta inseamna ca valoarea LDL-col este 234 - 37 - 189/5 = 197 - 38 = 159, deci este cam marisor.
Cu aceasta formula se poate calcula oricare necunoscuta, daca pe celelalte 3 le cunostem.
Numai bine va doresc!
0
28-11-2007, ora 00:00
N.
Identitate neconfirmată
N.
Formula Friedewald permite calculul LDL colesterolui INSA un studiu recent (efectuat in 2006) de catre un grup de medici francezi din Clamart si acceptat de catre American Association for Clinical Chemistry, stabileste ca aceasta formula (desi utilizata uneori) are cateva deficiente care pot conduce la rezultate ce NU intrunesc criteriul de precizie al National Cholesterol Education Program, si anume eroarea sa fie mai mica de 12%. Autorii studiului concluzioneaza ca formula de calcul Friedewald, nu este potrivita pentru toti pacientii (chiar daca acestia se inscriu in limitele admise ale valorii trigliceridelor care permiteau aplicarea formulei mai sus mentionate). Pana in prezent nu exista explicatii complete in ceea ce priveste discrepanta intre rezultatul calculat prin formula Friedewald si o metoda directa de determinare la unii pacienti (desi valorile trigliceridelor ar putea permite calculul pe baza formulei). Pentru un rezultat cat mai exact, si avand in vedere rezultatele studiilor din ultimul an, am recomandat o determinare directa a valorii LDL colesterolului. Am avut in vedere (orientativ) formula Friedewald si din acest motiv am facut referinte in cadrul raspunsului si la scaderea LDL colesterol (nu numai la cresterea HDL colesterol) precizand ca o valoare crescuta a LDL este "probabila". Deoarece valorea LDL colesterol este un indicator al riscului de boala coronariana mai precis decat nivelul colesterolului total, am insistat ca valoarea LDL sa fie una cat mai exacta. Formula Friedewald este o formula economica dar din pacate nu exacta in toate cazurile (din acest motiv laboratoarele efectueaza LDL colesterol prin metoda directa).
Va doresc multa sanatate.
0
28-11-2007, ora 00:00
Dr. Frumuzache Iris
Medicina de laborator, Galati
Dr. Frumuzache Iris
Ceea ce ati spus mai sus este cat se poate de apropiat de realitate. Desi nu am citit studiul la care ati facut referire, m-am gandit si eu ca aceasta formula poate da si erori INSA va pot spune cu certitudine ca la orice laborator cereti sa analizeze LDL-colesterolul, acesta se va face prin calcul, deoarece formula este introdusa in softul aparatului si pe langa asta, nu exista reactiv pentru LDL-colesterol. Acest lucru il puteti proba cu un set de analize sa vedeti ca se incadreaza in formula. Probabil ca la ora actuala se dozeaza LDL-colesterolul asa ca o tema de cercetare cum e studiul de mai sus, dar in laboratoarele noastre sigur nu se dozeaza, ba mai mult, dupa ce se fac colesterolul, trigliceridele si HDL-colesterolul, valoarea LDL-colesterol apare automat.
Imi cer scuze daca v-am suparat, nu asta a fost intentia mea...oricum chiar ma bucur sa intalnesc persoane asa informate ca dvs.
Numai bine va doresc!
0
28-11-2007, ora 00:00
N.
Identitate neconfirmată
N.
Chiar imi face placere discutia. Suntem si eu si dvs. medici iar dialogul este numai in beneficiul pacientilor.
Am luat legatura cu laboratorul cu care colaborez. Nu vreau sa fac publicitate nimanui dar va pot oferi numarul de telefon al acestui laborator pentru ca dvs. sa adresati direct intrebarile. Medicii de laborator de acolo mi-au confirmat ca metoda de calcul prin formula mentionata da erori si din acest motiv folosesc determinarea LDL cu REACTIVI. Dansii au confirmat ca pot efectua valoarea LDL colesterolului chiar daca pacientul nu solicita efectuarea trigliceridelor si a HDL colesterolului (deci nu folosesc formula de calcul). Laboratorul cu care am luat legatura este unul dintre cele mai prestigioase laboratoare din Timisoara si as putea spune din tara.
Formula de calcul asa cum spuneam NU este aplicabila pentru valori ale trigliceridelor ce depasesc o anumita valoare (sau poate nu se efectuaza in momentul respectiv). Totusi chiar si acesti pacienti beneficiaza de efectuarea LDL colesterol.
Repet nu vreau sa fac publicitate nimanui dar in alta ordine de idei va pot preciza un alt laborator, de data aceasta din Targu Mures a carui brosura cu instructiuni de folosire a reactivilor de biochimie (din anul 2002) este publicata pe internet si care foloseste REACTIVI pentru determinarea LDL colesterolului. In brosura sunt precizati acesti rectivi.
Va doresc multa sanatate.
0
29-11-2007, ora 00:00
N.
Identitate neconfirmată
N.
Cred ca am omis sa precizez ca autorii studiului mentionat mai sus doreau sa verifice daca aceasta formula de calcul a LDL colesterol este precisa si aplicabila tuturor pacientilor sau nu. Acesta a fost scopul studiului. Problema nu s-a pus doar experimental ci autorii au avut in vedere pacienti internati in clinica la care valoarea LDL colesterol se doza in mod curent (sunt exemple de cazuri clinice in articol). S-a dorit o concluzie in ceea ce priveste corectitudinea formulei si aplicabilitatea ei vs metoda directa de determinare. Formula confera in cazul unor pacienti erori ce depasesc valorile de eroare admise (cauzele asa cum spuneam nu sunt pe deplin cunoscute). Este imposibil sa stabilim care sunt acei pacienti la care formula de calcul da erori si care sunt acei pacienti la care formula este aplicabila. La o parte din pacienti functioneaza, insa la o alta parte din pacienti nu functioneaza iar o valoare eronata poate influenta tratamentul acestor pacienti (mai ales ca acest tratament este unul cu efecte secundare).
Va doresc o zi frumoasa! Salutari din Timisoara (desi frig este un soare frumos in dimineata aceasta).
0
29-11-2007, ora 00:00
Adrian40
Nu este medic/terapeut
Adrian40
Buna ziua. Am 40 ani. Am fost gasit de catre doamna doctor de familie cu un colesterol de 266 mg/100ml. Inteleg si eu ca e mult. Dansa a spus sa fac HDL si LDL. HDL e bun dar LDL e cam mare. Am facut trimis de dansa si trigliceride care sint bune. Aceste analize le-am facut cu 8-9 luni in urma. Merg sa fac colesterolul si LDL dupa trat la 2-3 luni dar de fiecare data d-na doctor mi-a dat sa fac doar colesterol si LDL colesterol, adica cele care erau mari. Am platit scump LDL si separat de restul analizelor cind am facut prima data toate analizele. Cind le-am facut prima data pe amandoua, suma ce am platit-o pentru LDL este cam aceeasi ca suma pentru HDL. Adica am platit HDL si separat LDL pentru o formula ? Sper ca nu! Ma mai linistesc pentru ca urmatoarele dati doamna doctor a cerut sa fac doar colesterol si LDL, fara sa fac HDL si trigliceride. Sper ca nu aveau cum sa calculeze fara ele.
Sint nelinistit pentru ca am rude bolnave de infarct in familie si ma gindesc sa nu se intimple si in cazul meu.
D-na N, am vazut ca sinteti doctor, cam acelasi lucru mi l-a spus si doctorita de familie pentru scaderea LDL dar mi-a dat si medicamente. Va rog sa imi spuneti ce efecte secundare pot avea acestea? Va multumesc.
0
29-11-2007, ora 00:00
N.
Identitate neconfirmată
N.
Pentru a va putea raspunde cat mai corect m-ar ajuta sa stiu ce medicament vi s-a recomandat.
In general tratamentul cu hipolipemiante este bine tolerat. Pot sa apara insa din pacate si reactii adverse. Una dintre cele mai importanta reactii adverse se refera la cresterea transaminazelor serice (ALT, AST). Din acest motiv se recomanda efectuarea acestor teste, periodic pe toata durata tratamentului. Cand tratamentul hipolipemiant a fost intrerupt, nivelurile transaminazelor revin progresiv la cele dinaintea începerii lui.
In functie de hipolipemiantul folosit, s-au observat cresteri tranzitorii ale creatin-kinazei. Va sfatuiesc sa va adresati medicului dvs. la aparitia slabiciunii musculare si a durerilor musculare inexplicabile, daca este cazul.
Nu va nelinistiti va rog! Ereditatea intra in discutie ca factor de risc cardiovascular insa nu este o regula. Respectati indicatiile doamnei doctor care va trateaza, renuntati la fumat (daca sunteti fumator), evitati orice consum de alcool pe perioada tratamentului cu hipolipemiante, mentineti-va la greutatea ideala, respectati regimul alimentar recomandat de medicul dvs, evitati frigul si eforturile intense, stresul si framantarile cu privire la boala. Nu uitati de exercitiul fizic (plimbari pe jos). Repet, o ruda bolnava nu insemna obligatoriu aparitia bolii la unul dintre descendenti.
Va doresc multa sanatate.
0
29-11-2007, ora 00:00
Adrian40
Nu este medic/terapeut
Adrian40
D-na dr. N va multumesc pentru raspuns. M-ati mai linistit. Am citit pe forum raspunsuri despre colesterol dar pentru ca de data aceasta am si scris, as vrea sa va rog daca se poate sa ma ajutati cu un sfat legat de sotia mea. Ea sufera de o boala de inima. Va multumesc inca o data foarte mult. Cu stima, Andrei Jurchescu.
0
29-11-2007, ora 00:00
Adrian40
Nu este medic/terapeut
Adrian40
Ma iertati ca revin, imi puteti da un numar de telefon sau adresa unui cabinet unde consultati pentru sotia mea? Cu stima, Andrei Jurchescu.
0
29-11-2007, ora 00:00
Dr. Frumuzache Iris
Medicina de laborator, Galati
Dr. Frumuzache Iris
Imi pare rau ca am ajuns sa creez panica printre pacienti.
Dar stiti vorba proverbului: Cu o floare nu se face primavara…Cam asa sunt laboratoarele mentionate de d-voastra si despre care ce pot sa spun decat ca e admirabil ca fac treaba asta. Astazi m-am mai interesat si la colegii mei care lucreaza in diverse spitale si laboratoare si mi s-a dat acelasi raspuns: LDL-colesterol se calculeaza. Si colegii sunt din diverse orase, inclusiv un renumit spital universitar din Bucuresti. Sigur e de asteptat ca laboratoarele din spitalele de stat sa nu-si permita sa achizitioneze si reactivul pentru LDL-C (mai ales ca se poate merge pe calculul acestei fractiuni lipidice), avand in vedere ca uneori e criza de reactivi pentru analize elementare cum e ureea si creatinina. Despre laboratoarele private nu stiu ce sa spun, nu stiu cum se procedeaza. Daca nu este o regula standardizata care sa le oblige sa introduca metoda directa de dozare a LDL-C, atunci si lor le convine sa o faca fara reactiv. Acum apare intrebarea pe care a pus-o pe buna dreptate domnul Adrian40 si pe care am pus-o si eu la randul meu asupra altei analize la care apare acesta posibilitate de calcul introdus in softul aparatului si mi s-a dat un raspuns pe care nu pot spune ca l-am inteles prea bine, dar daca ar fi sa fac o analogie cu ceea ce se discuta aici, ar fi ceva de genul – de ex. reactivii pentru colesterol total, trigliceride, HDL-C ar costa mai mult decat se pretinde in pretul final si acest echilibru ar veni prin plata LDL-C calculat…inca nu am reusit sa patrund tainele contabilitatii laboratoarelor.
Astazi cand am ajuns acasa am luat o carte din biblioteca pe care ma mai uit din cand in cand pentru unele lamuriri. Cartea se numeste A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests de Frances Fischbach editata de Lippincott Williams and Wilkins (editura foarte cunoscuta), editia 2004!!! Am deschis-o la VLDL si LDL. Dupa o scurta descriere si valorile de referinta urmeaza procedura unde…..stupoare…va traduc:
1. Folositi urmatoarea ecuatie pentru calcularea (estimarea) VLDL: TG/5;
2. Calculati nivelul LDL-C folosind formula Friedwald (pe care o stim f. bine)……
3. Luati aminte ca formula este valida numai daca colesterolul si trigliceridele sunt recoltate dupa post iar valoarea trigliceridelor este > 400 mg/dl (asta, intr-adevar, nu stiu daca se respecta)
4. Analiza lipoproteica masoara valorile dupa post ale colesterolului total, trigliceridelor si HDL-C. Calculati LDL-C din aceste valori.
5. Pentru valori ale TG > 400 mg/dl apare indicatia indirecta de a testa LDH
Se pare deci ca acesta metoda de calcul e folosita nu numai la noi ci si in strainatate si inca nu s-a introdus necesitatea efectuarii analizei prin metoda directa. Tocmai de aceea se fac studiile de genul celui precizat de dvs, care este chiar recent, pentru a vedea bresele sau punctele slabe ale acestei metode si probabil pentru a aduce o noua norma de standardizare pe viitor care sa oblige la folosirea metodei directe. Dar pana atunci…nu trebuie sa nu realizam ca realitatea este asa cum este, iar intrebarea pe care trebuie sa o punem este: ce procent din populatie beneficiaza de aceasta analiza facuta prin metoda directa? Va spun eu…un foarte mic procent (pentru ca putine laboratoare, numai cele "respectabile" lucreaza metoda directa).
Asa ca putem recomanda LDL-C separat, insa nu putem sti cum va fi determinat, pentru ca metoda prin calcul este inca acceptata. De aceea faptul ca doamna de mai sus se va duce la un laborator si va solicita LDL-C nu ne asigura de modul in care se va lucra, avand in vedere ca majoritatea laboratoarelor nu detin reactiv pentru asa ceva.
Cred ca deja v-am plictisit, oricum imi face placere sa stau de vorba cu dvs. Aaa, sa nu uit sa precizez – inca nu am avut ocazia sa lucrez pe un analizor de biochimie, poate asa as fi avut mai multe sa va povestesc.
Va doresc si dvs. o seara placuta, ca de acum se innopteaza, si poate mai discutam…!
0
30-11-2007, ora 00:00
Adrian40
Nu este medic/terapeut
Adrian40
Am citit tot ce ziceti. LDL se face prin metoda cu reactivi dar scumpa pentru ca sint scumpi reactivii si metoda calculata cu formula. Inteleg si eu ca daca se face cu reactivi este mai sigur decit formula. Eu am facut analiza intr-un spital de stat asa ca a mea sigur au calculat-o daca au putut. Numai ca eu fac acum de un timp periodic doar LDL, pentru ca asa cere doctorita si ei nu au un rezultat pentru HDL si trigliceridele mele. Asa deci la mine nu au toate datele formulei asa ca poate au facut cu reactivi. Asa sper. Daca au si HDL si trigliceride, mai bine le calculez eu acasa ca sint inginer in productie si atita calcul mai stiu. Ei cer bani grei pe LDL si nu spun ca fac cu formula. Sint mai linistit ca la mine nu aveau datele formulei si nu stiau trigliceridele si HDL asa ca nu aveau cum calcula cu formula pentru ca nu aveau toate datele de introdus in formula. Cu stima, AJ
0
30-11-2007, ora 00:00
N.
Identitate neconfirmată
N.
Sunt convinsa ca o mare parte din laboratoare folosesc formula Friedewald pentru calcularea valorii LDL, asa cum sunt convinsa ca o alta parte din laboratoare nu efectueaza HDL colesterol sau LDL colesterol, ci doar colesterol total. Exista insa si laboratoare private (mentionez ca laboratorul la care eu ma refeream este unul privat) care isi permit metoda directa de determinare. Pe tot parcursul discutiei noastre, am incercat doar sa va asigur ca metoda directa de determinare a LDL colesterol exista (ca NU este doar experimentala) si ca acesti reactivi sunt de gasit (chiar si in unele laboratoare din tara noastra). Sigur ca pretul determinarii LDL colesterol prin metoda directa este ceva mai ridicat (nici nu putem avea pretentia sa nu fie asa) iar factorul de eroare este mai mic.
Am atras atentia in mesajele anterioare ca exista persoane la care formula de calcul nu este acceptata si pentru care indicatia de determinare a LDL colesterol prin metoda DIRECTA este ferma (ex: Tg > 4.4 mmol/L) si posibila chiar si in Romania.
In cazul dvs. d-le Adrian40, nu cred ca trebuie sa va nelinistiti. Inteleg ca preferati o metoda sau alta pentru determinarea LDL colesterolului si este dreptul dvs. sa alegeti medicul sau laboratorul caruia va adresati pentru serviciile medicale. Sfatuiti-va in acest sens cu medicul care va trateaza si luati impreuna o decizie care sa va multumeasca din toate punctele de vedere.
In ceea ce priveste cazul sotiei dvs. imi puteti adresa orice intrebare iar daca voi putea sa va raspund o voi face cat mai curand posibil. In prezent imi efectuez rezidentiatul intr-un spital din Timisoara (este posibil sa nu fim in acelasi oras).
Va doresc multa sanatate si o seara frumoasa!
0
13-08-2018, ora 08:53
Asi Alexia
Nu este medic/terapeut
Asi Alexia
Am si eu o nelamurire. Sotul meu a facut niste analize intr-o zi de luni. Marti seara am primit rezultatele, mai putin trigliceridele si lipidele. Colesterol total 247, HDL 29, LDL 94, glicemie 108. Intamplator joia am fost programata la medicul de familie pentru o alta problema si i-am aratat si analizele sotului. A spus ca o intereseaza foarte mult valoarea trigliceridelor si nu-si explica de ce nu am primit pana atunci rezultatele. In functie de trigliceride urma sa facem sau nu hemoglobina glicata. Vineri dimineata, intrucat pe site-ul laboratorului, in contul sotului meu aparea mentiunea ca trigliceridele si lipidele sunt inca in lucru, am sunat la ei. In decurs de apro. 2 h, am primit si rezultatele la cele doua analize + inca una VLDL (care am inteles ca se determina in functie de trigliceride). La primirea rezultatelor am avut un soc: trigliceride 890, lipide 1531, VLDL 178. Precizez ca la analizele facute in iulie 2017 valorile erau: colesterol total 251, LDL 164, 78, trigliceride 227, 6, glicemie 110, 3. De anul trecut pana acum, cat de cat am incercat sa schimbam cate ceva in alimentatie si cand am vazut anul acesta LDL-ul 94 fata de 164 anul trecut, am crezut ca mergem pe calea cea buna. Deci intrebarea mea este ce s-a intamplat acum cu valorile trigliceridelor. Posibil, din cauza faptului ca nu s-au lucrat la timp? O sa mergem sa mai facem un set de analize in alta parte, dar pana atunci mai vreau sa aflu si eu o parere. Multumesc
0
13-08-2018, ora 08:55
Asi Alexia
Nu este medic/terapeut
Asi Alexia
Am uitat sa precizez ca sotul meu are 46 ani, 1, 80 inaltime si 94 kg.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Poate fi colesterolul HDL prea mare?
  • Care sunt valorile normale pentru colesterol dacă am diabet?
  • Nivelul ridicat de HDL poate crește riscul de infarct miocardic
  • Nivel ridicat de colesterol - ce este și cum se tratează
  • Un alt mod în care colesterolul „bun” este bun: combaterea inflamației
  • Colesterolul bun poate proteja ficatul
  • Despre colesterol, cum scădem LDL-colesterolul și creștem HDL-colesterolul
  •