Interpretare RMN... copil 5 ani

12-05-2014
emiliamaria
Nu este medic/terapeut
emiliamaria
Buna ziua. Sunt noua pe forum si o sa-mi cer scuze de la inceput daca voi face vreo gresala pe parcurs. Va rog sa ma ajutati
Am o fetita de 8 ani care in data de 25.12.2013 a avut prima criza si anume: la incerput a simtit ca ii amorteste cerul gurii apoi gurita a inceput sa ii se miste fara a o putea controla, a durat cateva secunde si a fost constienta in tot acest timp. In 27.12.2013 i-am facut analize de Ca crezand ca aceasta e problema, dar analizele bune.In data de 06.01.2014 si in 07.01.2014 la fel i s-a intamplat duran si aceste crize doar cateva secunde si fiind constienta. In data de 09.01.2014 am fost la neurologie a consultat-o, iar in 16.01.2014 i s-a facut EEG care i-a iesti perfect. Am urmat tratament cu Ca, Milgama si Tonotil urmand ca dupa 3 luni sa mergem la control. In 16.04.2014 a fost la ziua de nastere a unui prieten si acolo a baut ( dupa cum zice ea ) 2 sau 3 pahare de Coca Cola ( acasa nu primeste asa ceva ), iar seara la fel a urmat o noua criza de durata de cateva secunde nu stiu chiar cat. A doua zi i-am facut EEG si i-au aparut ceva descarcari in partea dreapta in spate. Mi s-a recomandat un RMN deoarece fetita cand a avut aproximativ 5 anisori a cazut si s-a lovit destul de tare la cap in spate. Ex. RMN spune asa: - evidentiaza intracerebral frontal dreapta modificari usor hipersemnal T2 intr-o zona de 9 4 mm.( nu stiu de ce nu se teasteaza corect asa ca voi scrie altfel : 9 per 4) La nivelul capului nucleul caudat in stanga se evidentiaza modificari hipersemnal T2 intr-o zona de 10 2mm.( 10 per 2) Leziuni heterosemnal in substanta cerebrala supra sau infratentoriala. Fara leziuni la nivelul trunchiului cerebral. Sistem ventricular de volum normal, simetric pe linia mediana. Globi oculari, spatii retrobulbare, sinusuri cranio-faciale, unghiuri ponto-cerebeloase, ambele mastoide cu aspect normal. Hipofiza cu dimensiuni normale, fara formatiuni tumorale.Fara stigmate hemoragice intracraniene. Fara formatiuni tumorale intracerebrale. Fara leziuni suspecte SM. Concluzie: Demielinizari cronice frontal dreapta si in capul nucleului caudat stang-postinflamatorii sau posttraumatice. Rezultatul dat de Doctorul neurolog este : are epilepsie cauzata de niste leziuni care nu necesita operatie si ne-a dat tratament cu Depachine zilnic si Tonotil 10zile /luna si evitarea excitantelor cerebrale. Specific ca poarta ochelari od. +1, 75 si os. +1, 25 de aproximativ 2 ani. De vreo saptamana acuza dureri de cap la nivelul tamplelor si ametiala.Am crezut ca sunt ochelarii devina. Se poate sa fie de la medicament.? Medicamentul il i-a din 18.04.2014 si pana acum o saptamana nu a prezentat dureri.
Imi cer mii de scuze ca ma-am lungit asa mult dar asi vrea totusi sa stiu mai multe despre acest RMN pentru ca nu ma multumesc doar cu cat mi-a zis dr.Va rog raspus si va multumesc foarte mult.
12 comentarii
0
13-05-2014, ora 11:22
Dr. Todorescu Arta-Melania
Neurologie, Timisoara
Dr. Todorescu Arta-Melania
Medicul neurolog a suspicionat o epilepsie focala, ceea ce a sugerat anamneza si EEG-ul efectuat. In mod firesc v-a trimis la investigatii imagistice pentru depistarea "focarului" care duce la astfel de manifestari, iar RMN-ul a relevat acest substrat lezional.
0
13-05-2014, ora 14:08
emiliamaria
Nu este medic/terapeut
emiliamaria
Va multumesc, dar asi fi vrut un raspuns la RMN adica cat de profunde sunt leziunile, exact in ce parte, ce inseamna exact notiunea de Demielinizari, ce inseamna ; evidentiaza intracerebral frontal dreapta modificari usor hipersemnal T2 intr-o zona de 9 4 mm.( nu stiu de ce nu se teasteaza corect asa ca voi scrie altfel : 9 per 4) La nivelul capului nucleul caudat in stanga se evidentiaza modificari hipersemnal T2 intr-o zona de 10 2mm.( 10 per 2);
Imi cer mii si mii de scuze ca insist dar sunt intr-o stare sufleteasca si psihica dezastroasa.
Se poate un astfel de raspuns?
Si inca o intrebare: acest fel de epilepsie se poate vindeca 100%.
Va multumesc inca o data.
0
14-05-2014, ora 21:10
Dr. Cocîrla Mihaela Diana
Neurologie, SUCEAVA
Dr. Cocîrla Mihaela Diana
Leziunile sunt mici si situate profund. Insa parerea mea este ca ar trebui sa mai faca niste investigatii, ma refer la niste analize din sange. Eu sunt neurolog de adulti, va spun ce as face eu la un pacient de al meu cu asa un tablou clinic. Analize uzuale (pe care cred ca le-a facut - cele de rutina), analize pe linie infectioasa (anticorpi IgG si IgM pentru Borellia si Toxoplasma) si pe linie inflamatorie (Proteina C reactiva -PCR, factor rheumatoid, anticorpi ANA si ANCA, anticorpi anti-ADN dublu catenari) si eventual pe linie de trombofilie (proteina C, proteina S si lupus anticoagulant). Sunt multe si scumpe, eventual va mai consultati cu cineva si le faceti pe rand. Va doresc sanatate multa. Si sa nu intrerupa tratamentul.
0
16-05-2014, ora 13:05
emiliamaria
Nu este medic/terapeut
emiliamaria
Va rog inca un raspuns : Cat de mici sun leziunile?( cati mm sau in ce se masoare ele?) Cat de profund sunt situate? ce inseamna acestea? La ce ma pot astepta mai rau decat atat? Ce implica leziunile acelea in timp? Am inteles ca nu se pot opera. Aceasta inseamna ca va trai cu ele acolo toata viata?Nu va intampina si alte probleme pe parcursul vietii?
Are voie sa stea la soare? Are voie sa faca sport?( Ea face dans sportiv si ii place foarte mult, ii place sa mearga cu rolele, cu bicicleta. ). Se va schimba ceva la intelectul ei? Despre alimentatie: poate sa manace orice ( binenteles in afara de excitante cerebrale) ? Care sunt exact excitantele cerebrale ( ciocolata, cacoa, cola, ceai negru ), mai sunt si altele?
Medicamentul Depakine nu are si reactii adverse? nu ii va afecta stomacul sau alte organe?
Si cel mai important: se poate vindeca de aceasta boala definitiv, adica vreodata sa renunte la medicamente?
Va multumesc tuturor din suflet. Sanatate multa.
0
16-05-2014, ora 13:53
Dr. Cocîrla Mihaela Diana
Neurologie, SUCEAVA
Dr. Cocîrla Mihaela Diana
Dimensiunea leziunilor este cea mentionata in rezultatul RMN (9/4 si 10/2 mm). Ele sunt de fapt niste mici cicatrici care nu o deranjeaza in alt fel decat ca ii pot provoca crize din cele pe care le-ati descris. Singurul lucru este ca sa nu se produca altele in timp, caci ele prin acumulare pot da alte manifestari clinice. Excitantele cerebrale sunt cele mentionate mai sus, si desigur bauturile alcoolice dar nu se pune problema la ea. Depakinul ca orice medicament are si reactii adverse, pe care le puteti citi si in prospect, dar ele apar destul de rar si daca e asa se poate schimba cu alt medicament. Trebuie insa sa faca analizele din sange periodic, in special pentru ficat ( o data la 3 luni in primul an, apoi anual). In legatura cu durata tratamentului trebuie sa treaca cativa ani fara nici o criza ca sa puteti renunta la el. Parerile sunt impartite si decizia este individualizata in functie de caz. intre 3 si 5 ani. Oricum la decizia de sistare a tratamentului medicamentele nu se intrerup brusc, ci ele se scad treptat foarte lent. La fel si când se inlocuieste un medicament cu altul, totul se face treptat.
0
19-05-2014, ora 08:14
emiliamaria
Nu este medic/terapeut
emiliamaria
Pt. D-na Dr. Cocirla Mihaela
Va multumesc mult pentru lamuriri.O intrebare : Mi-ati spus ceva de cateva analize. Dr. la care am fost nu mi-a recomandat nici un fel de analize. Analize uzuale le-am facut eu din propria initiativa imediat dupa ultima criza pe care a avut-o pentru ca speram totusi sa fie o cadere de calciu. I-au iesti bune rezultatele. Dr. s-a uitat peste ele si atat. Nu mi-a spus nimic de alte analize. Ce asi putea face? Sa merg sa le fac iarasi din propria initiativa, pe cele care mi le-ati spus mai sus? Si inca ceva, nu mi-ati raspuns : intelectul ei are de suferit in timp pentru ca acum este o fetita de FB la scoala ( cam a 3 din 24 de copii ).Pe langa temele pe care le are aproape zilinic mai face si suplimentar. Oare o obosesec prea mult cu suplimentarul?Sa o las doar cu temele ? Specific ca nu face suplimentar exagerat de mult
Va multumesc inca o data si va doresc sanatate multa.
0
20-05-2014, ora 13:27
Dr. Cocîrla Mihaela Diana
Neurologie, SUCEAVA
Dr. Cocîrla Mihaela Diana
In legatura cu analizele cred ca poate ar fi bine sa va mai consultati cu un medic neurolog de copii, sa ii spuneti ca v-ati documentat si vreti sa stiti daca nu are vreo alta cauza a leziunilor, de exemplu o boala infectioasa sau inflamatorie. Sper sa gasiti un medic cu care sa discutati deschis lucrurile astea, daca nu sa le faceti pe cont propriu. Singura problema e ca sunt scumpe si cred ca majoritatea nu se deconteaza de la casa de asigurari.
In legatura cu intelectul parerea mea este ca intelectul ei nu va avea de suferit (asta luând in calcul informatiile pe care le am la ora actuala despre ea). Lasati-o sa faca si suplimentar, ca este bine sa isi antreneze mintea, dar cu conditia sa respecte orele de odihna si de somn.
0
22-05-2014, ora 08:01
emiliamaria
Nu este medic/terapeut
emiliamaria
Pt. D-na Dr. Cocirla Mihaela
Ieri am avut programare la un alt medic neurolog din Cluj si nu mi-a spus nimic de nici o analiza. Cred ca am sa le fac pe cont propriu pe rand daca sunt scumpe.
Va multumesc din suflet si va doresc sanatate multa
0
29-05-2014, ora 10:33
emiliamaria
Nu este medic/terapeut
emiliamaria
Pt. D-na Dr. Cocirla Mihaela
Buna ziua. Imi cer scuze ca va deranjez din nou, dar am cateva neclaritati in legatura cu analizele pe care mi le-ati recomandat. M-am interesat de pretul acestor analize la un laborator si la ultima analiza " lupus anticoagulant " nu au inteles exact despre ce e vorba. Puteti sa ma lamuriti? Chiar asa se numeste analiza? Si asi mai avea o intrebare. Nu pot sa le fac pe toate odata deoarece sunt scumpe si vreau sa le fac pe rand, dar nu stiu cu care sa incep si cum sa le grupez. Care sunt mai importante si care au legatura intre ele? Inca o intrebare: in momentul in care am rezultatele analizelor ( pe rand ) asi putea sa va mai deranjez pentru a vi le transmite si dumneavoastra ?
Va multumesc mult.
0
29-05-2014, ora 13:31
Dr. Cocîrla Mihaela Diana
Neurologie, SUCEAVA
Dr. Cocîrla Mihaela Diana
Este vorba de aceasta analiza (anticoagulant lupic), http://www.synevo.ro/anticoagulant-lupic/
Puteti sa le grupati asa cum le-am grupat eu in paranteze.
0
11-06-2014, ora 11:32
emiliamaria
Nu este medic/terapeut
emiliamaria
Pt. D-na Dr. Cocirla Mihaela
Buna ziuna. Am revenit din nou in cautarea unui sfat. Ieri dimineata in jurul orei 09.00 fetita mea a facut din nou o criza la scoala de aproximativ 30 secunde. Ea a spus ca a simtit ceva in gat, a inghitit si apoi a simtit ca ii amorteste limba. S-a ridicat de pe scaun si a mers la doamna invatatoare si a prins-o de dupa gat apoi a inceput sa ii se miste gura. In acel timp doamna a cerut colegiilor apa dar fetita stia ca nu are voie si i-a factut semn cu mana doamnei ca nu. Deci ea a fost constienta tot timpul. Doamna a scos-o afara la aer, dar pana la iesirea in curtea scolii si-a revenit. Doamna spune ca nu crede ca a durat mai mult de 30 secunde. Fetita a mai spus ca de aceasta data i s-a miscat si mana stanga.(focarul este pe parte dreapta asa a spus d-na doctor ) Nu stiu poate a fost de frica pt. ca mi-a zis ca s-a speriat foarte tare mai tare ca la celelalte crize.Binenteles ca am sunat-o pe d-na doctor si dupa amiaza am ajuns cu ea la medic.( in jurul orei 17 ) I-a facut un EEG si mi-a spus ca este mult mai bun ca ultimul, cel din 17 aprilie ( ultima criza ), a catarit-o si i-a crescut doza de depakine, deoarece fata s-a ingrasat un pic. Ea cantareste 26.5 Kg si doza de depakine este 1 dimineata 1 1/4 seara timp de 7 zile, apoi 1 1/4 dimineata si 1 1/4 seara. Am fost ieri si la o d-na psiholog deoarece fata este foarte nervoasa ( numai cu noi parintii )si se sperie usor. Psihologa mi-a spus ca IQ este super bun, Gradul de concentrare la fel si ca nervii si frica sunt ceva specific la varsta aceasta la care se apropie de pubertate. Spuneti-mi va rog cum adica EEG este mai bun si mergem spre bine daca ea totusi a facut o criza? Se poate sa nu o fi protejat-o medicamentele deoarece nu a avut o doza suficienta pe kg /corp?Intervalul de la ultima criza este de 2 luni, iar inaite a fost de 3 luni.( 24 decembrie - 06 si 07 ianuarie; 07 ianuarie - 16 aprilie; 16 aprilie - 10 iunie )Va rog sa imi raspundeti si la aceste intrebari.
Va multumesc inca o data din tot sufletul si iarasi imi cer mii si mii de scuze pentru deranj.
0
18-06-2014, ora 08:55
Dr. Cocîrla Mihaela Diana
Neurologie, SUCEAVA
Dr. Cocîrla Mihaela Diana
Scopul tratamentului este sa nu mai faca crize. Se incepe cu o doza mai mica si se creste treptat pana se obtine controlul crizelor. Ideal este sa ia cea mai mica doza cu care sunt controlate crizele(adica cea mai mica doza sub care nu face crize). Daca totusi sub tratament se creste pana la o doza maxima si tot apar crize se poate schimba pe alt preparat/alta substanta sau se pot asocia doua medicamente. EEG arata niste unde emise de creier. Unele dintre acestea sunt numite traseu iritativ si arata ca pacientul respectiv este predispus sa faca convulsii/crize. Probabil ultimul EEG pe care l-a facut a aratat mai putine unde din astea de tip iritativ si de aceea a spus ca arata mai bine. Asta este un lucru bun. Sper ca am fost explicita. Multa sanatate va doresc!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Stimularea acustică a creierului a fost utilizată în reducerea simptomelor cauzate de traumatisme cerebrale minore
  •