Intrebare dulciuri fara zahar

24-05-2017
Iulia.C
Nu este medic/terapeut
Iulia.C
Buna, bunicul meu are de ceva vreme diabet, pentru ca ii plac foarte mult dulciurile am zis sa ii trimit si lui o mica atentie, eu sunt in spania iar aici intr-un supermarket erau biscuiti, gem, napolitane etc..pe care scria sin azucares (fara zahar) si m.am gandit ca ar fi potrivite pentru el, insa dupa ce a mancat i-a crescut glicemia foarte mare.Intrebarea este de ce si daca dulciurile respective nu sunt bune pentru diabetici! Multumesc
3 comentarii
0
24-05-2017, ora 13:17
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Bună ziua!

Contrar mitului „diabetul se face de la zahar”, cel pe care il punem noi cu lingurita in cafea/ceai si se gaseste si in multe dintre dulciurile din comert, modificarea glicemiei are loc in functie de consumul de glucoza (glicemia este glucoza din sange).

Glucoza nu este prezentă doar in zahar, acel „azucar” care este un compus din glucoză si fructoza. Cel mai probabil biscuitii, napolitanele si produsele cumparate contineau cantitati crescute de faina rafinata, care inseamna pentru organism amidon si care este transformat in urma digestiei in cantitati mari de glucoza.

In cadrul terapiei nutritionale la un pacient cu diabet nu se recomanda doar limitarea/evitarea dulciurilor concentrate cu zahar, dar și consumul cu prudenta al produselor din aluat (paine, biscuiti) mai ales daca sunt din faina rafinata (alba), a cartofilor, a fructelor, care la randul lor contin in anumite cantitati glucoza, sub diferite forme.

Prin urmare, dulciurile fara zahar nu sunt neaparat pentru diabetici. In general consumul de alimente se stabileste in functie de cantitatea de carbohidrati (zaharuri) pe care o contine si se ajusteaza cantitatea de aliment astfel incat sa respecte recomandarile nutritionale specifice pentru fiecare pacient tinand cont de tipul de diabet, tratament si gravitate.

Cel mai bine va interesati daca acesta si/sau persoanele care il ingrijesc sunt instruite cu privire la dieta in diabet, eventual sa ceara mai multe lamuriri de la cadrele medicale ce il au sub supraveghere si sa nu se mai repete experienta cu alte alimente.

Multa sanatate dvs. si bunicului!
0
24-05-2017, ora 20:35
Iulia.C
Nu este medic/terapeut
Iulia.C
Multumesc mult !! La fel si dumneavoastra !
0
10-12-2019, ora 01:58
Cristi199
Nu este medic/terapeut
Cristi199
Încearcă să îi iei alimente gustoase care să nu fie dulci (au euri sau conțin zahar)
Sa renunte la pâine și altele de la patiserie/brutarie
Sa bea mai multa apa si sa mănânce multi carbohidrati complecsi
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.