Intrebare sentiment tristete

28-04-2018
Alina11i
Nu este medic/terapeut
Alina11i
Am de ales sa locuiesc in casa parintilor mei, locul in care am copilarit 18 ani pana sa vin la facultate. Desi am avut multe amintiri placute, nimic negativ, simt ca nu pot sa locuiesc in acel loc unde stiam ca am fost odata cu ei. Ma ia f tare melanacolia si mai ales ca ma gandesc ca intr o zi nu vor mai fi iar eu sa raman in casa aia goala fara ei.de ce fugim de locurile unde am crescut chiar daca ne-a fost bn? Nu se spunea ca ne intoarcem cu bratele deschise unde am crescut? Care este explicatia pt aceasta traire? Oare fug de mine?
4 comentarii
0
29-04-2018, ora 16:43
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
N-as crede in clasicele "se spune ca...", pentru ca sunt generalizari si genereaza asteptari neconforme cu realitatea/nerealiste.
Putem spune ca fugi de tine, in sensul acceptarii ca persoana pieritoare. Ca, daca parintii mor, vei muri si tu, la un moment dat si asta e "cumva" pentru tine (de ex "groaznic, de neacceptat, catastrofic, etc"). Asta nu e un gand constient, ci o temere profunda, la nivel inconstient. Tu anticipezi ca te va lua melancolia daca te muti din nou in casa parinteasca, desi nu avem de unde sti ce ne rezerva viitorul. De asemenea, temerea asta de a te muta acasa cu parintii, poate veni si pe fondul unei alte dorinte: aceea de a nu te intoarce de fapt sa locuiesti cu ai tai, dar pentru ca nu indraznesti sa ii superi (ca doar tu te gandesti inca de pe acum, ca ei la un moment dat vor muri si nu-i asa, poate nu ti-ai dori sa ii superi :)), sau pentru ca pe moment nu vezi alta solutie in afara mutatului cu parintii, mintea ti-a bagat in fata teama asta. Ia o foaie si fa-ti o lista cu avantaje-dezavantajele mutatului cu parintii si asa iti va fi mai usor sa iei decizii asumate si realiste. Daca insa, iti raman in continuare ganduri cu privire la moarte, melancolie si tristete, mergi la un psihoterapeut sa discuti despre ce te supara/sperie si sa iti tratezi problema.
0
29-04-2018, ora 17:30
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Poate fi și faptul că de la o anumită vârstă simțim nevoia de independență, de noi explorări.
Copilăria e frumoasă, simțim nevoia să ne întoarcem din când în când spre ea, dar în preajma părinților ne simțim tot copii, suntem mai atenți la deciziile ce le luăm, poate de multe ori din prea multă iubire și respect renunțăm la anumite lucruri cu gândul că ar putea să deranjeze. Trăind sub același acoperiș cu părinții, avem tendința să vedem viața ca pe o continuare a copilăriei, când eram sprijiniți tot timpul de părinți, lucru care ar putea să deranjeze pe partenerul de viață(dacă momentan nu-l aveți, pe cel care va fi), care poate să dorească ca orice decizie să fie luată în doi, nu în trei sau patru. Fiecare caz în parte e unic, importantă este și relația avută cu părinții în copilărie, modul de comunicare dintre generații, flexibilitatea acestora, cât de implicați sunt unii în viețile celorlalți.
Dacă nu reușiți să gestionați situația, vă recomand ca și colega mea să luați legătura cu un psihoterapeut, care să vă ajute să gestionați mai bine trăirile actuale.
0
29-04-2018, ora 20:16
Alina11i
Nu este medic/terapeut
Alina11i
Va multumesc pentru ca v-ati rapit din timpul dvs pt a-mi raspunde. De locuit cu ei sub acelasi acoperis nu se pune problema deoarece ei se muta undeva la casa aproape de oras. Numai ca simt ca m-as simti deprimata sa ma intorc acolo desi as fi foarte trista sa vanda acel apartament unde am toate amintirile din copilarie. Insa simt ca mai bn il vand iar eu trec mai departe in viata decat sa ma intorc 'in trecut'..
0
29-04-2018, ora 21:27
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Înainte de-a vă hotărâ să-l vindeți, încercați să mergeți la un psiholog, să vă ajute să înțelegeți de ce vă deranjează să locuiți acolo. Poate e ceva care v-a marcat și odată întoarsă acolo să aveți impresia că retrăiți momente care nu v-ar face bine. Poate aveți nevoie să vă reinterpretați rațional anumite situații pe care la momentul copilăriei le-ați perceput eronat.
Orice hotărâre ați lua, e nevoie să o luați conștient, fără alte influențe.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul