Intrerupere anticonceptionale - intrebari !

29-11-2013
Libelula08
Nu este medic/terapeut
Libelula08
Buna seara !
Am si eu cateva nelamuriri :
1.Iau de 1 an anticonceptionale Yasmin si m-am hotarat sa le intrerup dupa ce termin blisterul curent. In mod normal, stiam ca sunt protejata de sarcina alea 21 de pastilute inghitie + cele 7 zile de pauza. Deci practic ar trebui sa fiu protejata pana in ziua 28 a ciclului menstrual, nu-i asa ? Adica abia din ziua 29 ( sau prima zi a urmatorului ciclului menstrual ) va trebui sa ma protej printr-o alta metoda ( prezervativ, etc. ) in caz de act sexual, deoarece nu mai sunt protejata de anti, nu ?
2.Cat pot traii spermatozoizii in interiorul organismului femeii ? Eu stiam ca 5-7 zile, dar am citit ca pot trai si pana la 2 saptamani... e adevarat sau posibil asa ceva ?
3. Sa presupunem ca as avea contact sexual neprotejat chiar in ultima zi cand mai sunt protejata de anti ( ziua 28 a ciclului menstrual).In cazul in care incetez administrarea de anti din ziua 29 ( sau prima zi a urmatorului ciclului menstrual ), tinand cont de cat pot trai spermatozoizii in organismul femeii ( Y zile, in functie de raspunsul pe care il primesc ), pot sa raman gravida ?
Intreb acest lucru ca sa stiu daca trebuie sa ma protej un anumit timp inainte de a intrerupe anticonceptionalelel, ca sa nu raman gravida cand ma voi opri din luat, in cazul in care spermatozoizii traiesc alea 5-7 zile sau mai mult...
Chiar nu imi doresc acum o sarcina, si din acest motiv vreau sa fiu sigura ca sunt in siguranta din momentul incetarii anticonceptionalelor.
Astept raspuns !
Numai bine !
16 comentarii
0
30-11-2013, ora 08:50
Dr. Mihnea Dragomir
Medicina de familie, Bucuresti
Dr. Mihnea Dragomir
1. Sunteti sub efectul anticonceptionalelor pana inclusiv in ultima zi in care luati pilulele, dar nu si dupa. Cand spunem "anticonceptionalele protejeaza si in cele 7 zile de pauza", intelegem, prin "pauza", intervalul dintre DOUA folii. De exemplu, cand spuneti "sunt in pauza" la scoala, prin "pauza" intelegeti intervalul dintre doua ore. Cand, la sfarsit, plecati acasa nu mai sunteti "in pauza".

2. Spermatozoizii traiesc, teoretic, 5 zile in interiorul vaginului. Dar mobilitatea, penetrabilitatea si capacitatea de fecundare scad mult dupa ziua a treia.

3.Puteti ramanea insarcinata chiar si a doua zi dupa ce nu mai luati anticonceptionale, deci in ziua a 22-a.
0
30-11-2013, ora 19:31
Libelula08
Nu este medic/terapeut
Libelula08
Va multumesc frumos pentru raspunsuri domnul doctor Dragomir, insa mai am o mica nelamurire cu care o sa va rog sa ma ajutati :
Daca dumneavoastra spuneti ca pot sa raman gravida chiar din ziua 22 / a doua zi dupa ce nu mai iau anticonceptionale, atunci de ce nu am ramas gravida in acest mod pe durata de 1 an de cand iau Yasmin ?
Ca practic la fiecare 21 de pastilute luate am facut o pauza de 7 zile in care nu am mai luat pastilute ( asa scrie in prospectul de la Yasmin ) si apoi am inceput un nou blister ( adica alte 21 de pastilute + alte 7 zile fara pastilute, etc. ).
Si nu am ramas gravida, chiar daca am avut contact sexual neprotejat fix in alea 7 zile de pauza... asta nu inseamna ca s-a pastrat protectia pana la inceperea urmatorului blister ( adica inclusiv in cele 7 zile ) ? Ca altfel nu vad cum de nu am ramas gravida pana acum, fiindca organismul meu nu are habar daca dupa ce trec alea 7 zile de pauza, eu nu o sa mai incep urmatorul blister sau nu, ca sa isi inceteze efectul...
0
30-11-2013, ora 19:52
Libelula08
Nu este medic/terapeut
Libelula08
Imi cer iertare pentru atatea intrebari..
0
30-11-2013, ora 20:17
Libelula08
Nu este medic/terapeut
Libelula08
Din curiozitate, m-am reuitat pe prospectul anticonceptionalelor Yasmin, si am gasit urmatoarele despre protectia pe parcursul celor 7 zile de pauza ( in care nu iau pastilute ) pana la inceperea unui nou blister si am gasit urmatoarele specificatii :

3. CUM SĂ LUAŢI YASMIN Luaţi un comprimat de Yasmin în fiecare zi, dacă este necesar, cu o cantitate mică de apă. Puteţi să luaţi comprimatele cu sau fără alimente, dar trebuie să luaţi comprimatele în fiecare zi aproximativ la aceeaşi oră. Blisterul conţine 21 comprimate filmate. Pe blister, fiecare comprimat este marcat cu ziua din săptămână în care trebuie administrat. Dacă, de exemplu, veţi începe într-o zi de miercuri, luaţi un comprimat cu MI lângă el. Urmaţi direcţia săgeţii pe banda până când toate cele 21 comprimate au fost luate. În următoarele 7 zile nu veţi mai utiliza comprimate. În decursul acestor 7 zile de pauză trebuie să apară menstruaţia (sângerare de întrerupere). De obicei, aceasta va apare după 2 - 3 zile de la administrarea ultimului comprimat Începeţi următorul blister în a 8-a zi după ultimul comprimat de Yasmin (după 7 zile de pauză), chiar dacă menstruaţia continuă. Aceasta înseamnă că veţi începe întotdeauna un blister nou în aceeaşi zi a săptămânii şi, de asemenea, că sângerarea de întrerupere va apare aproximativ în aceeaşi zi, în fiecare lună.

Dacă utilizaţi Yasmin în acest fel, sunteţi, de asemenea, protejată împotriva sarcinii în timpul celor 7 zile când nu luaţi comprimate.

Link :http://prospect-medicament.ro/prospect-yasmin/

Ce parere aveti ? Asta nu inseamna ca protectia e mentinuta si in cele 7 zile de pauza, chiar daca nu planuiesc sa mai incep un alt blister ?
Astept raspunsul dumneavoastra.
0
30-11-2013, ora 20:39
Libelula08
Nu este medic/terapeut
Libelula08
Pentru mine cele 7 zile de pauza = intervalul dintre 2 blistere, numai ca in cazul curent, eu nu il voi mai incepe pe al doilea... insa cum pot sa nu mai fiu protejata din moment ce pastilutele nu au cum sa stie daca eu voi mai incepe urmatoarea folie sau nu, ca sa isi anuleze sau nu efectul ?
Daca intr-adevar nu isi pastrau efectul dupa cele 21 de zile, nu trebuia sa fiu gravida pana acum in asta 1 an de cand le iau ? Si totusi nu sunt. Iar pastilutele nu aveau de unde sa stie daca eu voi mai continua cu un urmator blister sau nu..
Offf.
0
30-11-2013, ora 22:58
Libelula08
Nu este medic/terapeut
Libelula08
Revin dupa ceva timp, ca sa confirm ca am inteles intr-un final ce ati vrut sa spuneti cu protectia pana in ziua 21 de luat pastilute, si de ce nu mai sunt protejata din ziua 22.
Imi cer scuze ca v-am scris atat de mult in postarile anterioare...
Ultima mea intrebare este urmatoarea :
Ultimul contact sexual neprotejat pe care l-am avut este pe 23 Noiembrie.Conform celor 21 de zile care sunt protejata, asta inseamna ca de pe data de 3 Decembrie nu mai sunt protejata... Este posibil sa raman gravida in urma contactului sexual de pe 23 Noiembrie tinand cont de durata de viata a spermatozoizilor precum si a faptului ca nu intentionez sa nu mai am nici un contact sexual pentru cel putin 1 luna ?
Astept raspuns, domnul doctor.
Inca o data, mii de scuze pentru atatea postari.
0
01-12-2013, ora 15:20
Dr. Mihnea Dragomir
Medicina de familie, Bucuresti
Dr. Mihnea Dragomir
Anticonceptionalele orale combinate (clasa din care face parte si yasmin) actioneaza simultan prin trei mecanisme: a) efectul de bariera, care consta in modificarea proprietatilor mucoasei colului uterin astfel incat devine greu de trecut pentru spermii b) supresia ovulatiei, care consta in suspendarea evolutiei ovulului imediat inainte de a cadea de la locul lui de formare si c) efactul avortiv, care consta in subtierea mucoasei corpului uterin, astfel incat embrionul nu se poate cuibari.

In cazul in care ovulatia si fecundatia au loc, o noua folie de anticonceptionale inceputa dupa 7 zile de la precedenta va face ca aceasta cuibarire, moment esential al unei sarcini, sa nu se poata face. Fara sa se cuibareasca, embrionul nu se poate hrani. El isi termina 'benzina' initiala, pe care a avut-o din faza de ovul, si va fi avortat.

Dimpotriva, daca nu mai urmeaza un nou blister, cuibarirea e posibila si sarcina va evolua.

Nota: am simplificat putin, pentru mai usoara intelegere.

In ceea ce priveste ultima intrebare: inteleg ca pe 23 noiembrie erati sub protectie contraceptiva. Durata de viata a spermiilor se considera, asa cum spuneam, a fi de 5 zile.
0
01-12-2013, ora 16:25
Libelula08
Nu este medic/terapeut
Libelula08
Da, pe 23 Noiembrie eram la a 12 pastiluta din blister, deci cred ca eram sub protectie contraceptiva.
Se poate deci sa raman gravida in urma contactului sexual neprotejat de pe 23 Noiembrie dupa ce termin blisterul pe data de 2 Decembrie, tinand cont de toate aspectele pe care mi le-ati prezentat dumneavoastra + faptul ca intre acel contact sexual neprotejat si ultima pastiluta care va fi luata pe 2 Decembrie, exista o perioada de 9 zile ?
Astept raspunsul dumnevoastra si va multumesc pentru toate explicatiile oferite !
0
07-12-2013, ora 18:09
Libelula08
Nu este medic/terapeut
Libelula08
Domnul doctor, va rog din suflet sa ma lamuriti si pe mine referitor la ultima intrebare pe care v-am adresat-o. Va rog mult.
0
02-02-2014, ora 19:25
Ana1691
Nu este medic/terapeut
Ana1691
buna seara!
0
22-04-2014, ora 18:44
Bran Elena
Nu este medic/terapeut
Bran Elena
Buna ziua, am nascut de curand si iau de 2 luni yasmine. M am internat cu baietelul si am uitat complet de pilule.4 zile nu am luat si pe seara mi a venit menstratia, ce ar trebui sa fac? Si cand incep urmatorul blister? Va multumesc din toata inima
0
23-04-2014, ora 21:06
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ Bran Elena

Stiati ca anticonceptionalele produc minim un avort timpuriu pe an ?
0
20-11-2015, ora 13:16
MariaS9
Nu este medic/terapeut
MariaS9
Buna ziua! Am folosit yasmin timp de o singura luna. Ultima pastila am luat-o intr-o zi de 16 dupa care ar fi urmat cele 7 zile de pauza. In urmatoarele 3 zile am avut contact sexual neprotejat, iar ciclul menstrual a aparut imediat in ziua urmatoare. Am inteles ca spermatozoizii pot trai timp de 5 zile. In aceasta luna mi-a intaziat ciclul cateva zile bune. Un sfat va rog! Mentionez ca nu am mai avut relatii sexuale dupa ultimul ciclu.
0
23-11-2015, ora 17:58
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Sfatul e sa nu mai luati ac. Produc avprturi timpurii cu consecinte grave ulterior.
Acum nu sunt sanse mari sa fii ramas insarcinata tinand cont ca erati inaintea menstruatiei.
0
05-12-2015, ora 08:22
whatever
Nu este medic/terapeut
whatever
buna ziua,
am inceput un blister in ziua de sambata. Luni ( 2 zile mai tarziu ) am avut contact sexual ( fara alta metoda de contraceptie ), iar vineri ( aceeasi saptamana ) am uitat sa iau pastila. Exista riscul de a ramane insarcinata ?

Va multumesc
0
05-12-2015, ora 12:23
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Sa nu te superi dar nu ma bag sa iti raspund la astfel de intrebari. E ca si cum te-as incuraja sa iei anticonceptionale. Ac produc avorturi timpurii. Copilul cade in WC intre prima si a 14 zi de viata in timp ce mama habar nu are. Apoi destinul i se schimba in rau si nu intelege de ce.
Sorry ! Nu incurajez ac.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
10-10-2016, ora 10:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
La-Pediatru.ro
La-Pediatru.ro - Centrul de informare pentru părinți
La-Pediatru.ro este un proiect ROmedic ce vine în sprijinul părinților cu informații complete și documentate științific despre toate aspectele îngrijirii copiilor. În plus vă oferă o listă actualizată de peste 4000 de pediatri cu date de contact, prezentări și recomandări de la părinți. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce e de facut daca sunt omise pilule anticonceptionale
  •