la 3 ani si 3 luni tot face pipi in chilotei

30-12-2013
Gabriela Bacau
Nu este medic/terapeut
Gabriela Bacau
As dori sa va intreb cum sa facem cu baietelul nostru de 3 ani si 3 luni care face inca pipi pe el, uneori spune si merge la olita dar mai face si pe el, uneori, mai rar, se ascunde si mai face si treaba mare in chilotei.
Eu am incercat prima data sa-l 'imprietenesc' cu olita pe la 2 ani, nu am reusit, am facut o pauza pana in primavara cand avea deja 2 ani si 6-7 luni, cand l/am lasat de tot fara pampers ziua, se cerea la olita, dar in timpul somnului de pranz tot facea pipi pe el si noaptea la fel. Asta pana in luna mai, la 2 ani si 9 luni cand ne-am internat in spital pt o enterocolita urata, si timp de vreo 2 luni, a continuat sa faca pipi si caca la olita dar la somnul de pranz si noaptea tot cu pampers.
Am reluat 'operatiunea' fara pampers la nani prin luna august, am vorbit cu baietelul despre asta, am recurs la diverse tertipuri si minciunele, am incercat tot felul de convingeri, dar foarte rar s/a trezit din timpul somnului de amiaza sa ceara olita pt pipi. Dupa multe saptamani in care masina de spalat mergea aproape zilnic cu lenjerii de pat si hainute de pipi, a venit septembrie cu gradinita, unde, din pacate, la somnul de pranz, uneori face pipi pe el, nu mereu, e adevarat, pt ca nu reuseste sa doarma decat f putin.
Mentionez ca nu vrea nici dupa 3 luni sa mearga la gradinita, spune ca nu ii place, am pus pipi pe seama asta, dar si acasa, in weekend, tot face pipi la somnul de pranz. Nu stiu cum sa procedez, am ajuns uneori sa ma mai si enervez pe baiat, sunt disperata, multe mamici imi spun ca e vina mea, la gradinita la fel, mi se bate obrazul ca baietelul uda salteluta, dar numai eu stiu cat am spalat si eu acasa incercand sa-l scap de pampers cand doarme.
El a si racit f des din septembrie pana in decembrie la gradinita si a stat destul de mult pe acasa, spunand in continuu ca nu vrea acolo, ca sa nu-l mai las la gradinita etc.
Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat, nu stiu cum sa procedez, am crezut ca va veni si un pic de la sine, eu am incercat cum am stiut, poate sunt alte metode.
Va multumesc din suflet.
3 comentarii
0
30-12-2013, ora 15:34
adirafa
Nu este medic/terapeut
adirafa
buna gabriela

am citit comentariul tau si pot doar sa iti dau cateva sfaturi care pot sa te ajute(nu am copii, dar am o nepotica de varsta fiului dumneavoastra si am vazut cam cum a procedat si fratele meu cu fetita)...in primul rand copii au o temere de temperatura rece, s-au apa rece(cam tot ce este rece)si atunci ca sa il faci sa stea pe olita trebuie incalzita putin(de ex pe calorifer, ca sa fie placut pentru el cand se pune pe olita)apoi olita trebuie personalizata(adica sa fie cu ceva cu ce ii place lui)nepotica mea nu face decat la olita ei si nici in alta parte(asta pana la o varsta e clar)...apoi cuvantul "pisu" s-au "pisi" trebuie sa fie mai prezent cam dupa fiecare masa si somn(adica sa il intrebi"facem pisu"?nu vrei la pisu...etc)ca el sa stie ca dupa fiecare masa, somn, activitate sa isi faca nevoile si sa ii intre in reflex si cred ca va da rezultate.sper sa te ajute sfaturile si sa iti prinda bine:)!Un an nou fercit si plin de impliniri!
0
01-01-2014, ora 06:50
Dr. Marcovici Tamara-Marcela
Pediatrie, Timisoara
Dr. Marcovici Tamara-Marcela
Buna dimineata.
Pana la varsta de 5 ani este fiziologic ca copilul sa nu aiba control sfincterian permanent. Deci 'udatul patului' in timpul somnului de noapte sau de zi este inca acceptabil. Copilul nu trebuie culpabilizat pentru aceste 'evenimente' nici acasa si nici la gradinita. Situatia trebuie abordata cu mult tact de catre D-voastra si de catre educatoare. Incercati sa-l obisnuiti cu olita punandu-i in jur obiecte familiare (jucarii), lasand copilul sa se joace, stand cu el si povestind, cu calm.Inventati o poveste simpatica despre un copil care se familiarizeaza cu o olita fermecata, etc. Perseverati cu rabdare! Va doresc succes si la multi ani!
0
29-03-2014, ora 22:40
maraanton
Nu este medic/terapeut
maraanton
Si baietelul meu a scapat mai tarziu de pampers, incepuse si el gradinita; impresia mea este ca cu cat insisitam mai mult, cu atat se incapatana sa faca tot in pampers; cand m-a detasat putin, s-a relaxat si piciul si a cooperat! :-) numai bine!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
10-10-2016, ora 10:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
La-Pediatru.ro
La-Pediatru.ro - Centrul de informare pentru părinți
La-Pediatru.ro este un proiect ROmedic ce vine în sprijinul părinților cu informații complete și documentate științific despre toate aspectele îngrijirii copiilor. În plus vă oferă o listă actualizată de peste 4000 de pediatri cu date de contact, prezentări și recomandări de la părinți. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: