La ce va asteptati de la un "˜psihoterapeut bun"™ de la o 'psihoterapie buna'?

12-05-2014
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Azi universul la care poate apela pacientului cu depresie sau anxietate nediagnosticata este vast si include de la prieteni, duhovnici, la vindecatori paraspirituali sau prin eliberare emotionala, bioenergeticieni si in cele din urma la profesionistii in domeniul sanatatii.

In abordarea depresiilor si anxietatilor (fobii de diverse tipuri, atacuri de panica sau anxietati generalizate), triunghiul terapeutic profesionist include medicul de familie, psihiatrul sau psihologul clinician si psihoterapeutul. Desi importanta terapeutica a acestui triunghi este semnificativ mai bine sustinuta de dovezi solide de vindecare, dimensiunea zonelor in care pacientul depresiv ia contact cu universul terapeutic disponibil e azi semnificativ in favoarea celor ce abordeaza depresia intr-un mod neconventional. Ca atare specialistii in sanatate mintala ajung sa fie contactati adesea doar mai tarziu, cand persoana realizeaza ca abordarea testata anterior nu da rezultatele asteptate.

Cum fiecare dintre noi suntem diferiti, avem si asteptari diferite legate de sprijinul pe care il dorim in vindecare. Va propun sa discutam aici in principal despre asteptarile voastre legate de o "˜psihoterapie buna'. La ce va asteptati de la un "˜psihoterapeut bun"™?

Ca si subiect secundar, va mai propun sa discutam si de motivele pentru care unele persoane cu depresie sau anxietate prefera sa abordeze initial latura neconventionala a rezolvarii problemelor lor, si daca e asta un aspect util pentru ei sau nu.

Dr Rares Ignat - psihoterapie pentru depasirea obstacolelor din viata de cuplu si familie
15 comentarii
0
12-05-2014, ora 22:41
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Domnule Rares, cu toata stima, triunghiul terapeutic trebuie sa fie alcatuit din medic - psiholog, psihoterapeut - si preot, adica sa acopere triada trup (creier)- minte - suflet !

Ce cred eu ca le lipseste psihologilor este o 'initiere' in propria religie fiindca am tot mai mult convingerea ca ei sunt sau devin vocea diavolului in societatea moderna ! Majoritatea psihologilor nu cunosc si nu diferentiaza intre o ispita si o incercare, o dificultate normala si sfatuiesc oamenii prost ! Ei lucreaza doar cu termeni gen 'alegeri', 'oportunitati', 'achizitii' crezand ca ei singuri au ales sa faca una sau alta si baga oamenii in ceata si mai rau ! Faptul ca n-au acest discernamant spiritual se vede chiar in vietile multora dintre ei (ele), majoritatea psiholoagelor fiind cu vietile distruse ele insele de la atatea 'alegeri' ! Asta se intampla mai ales celor care se initiaza in diferite curente spirituale exotice, fara macar sa intrebe in treacat un preot daca e bine, e benefic sa se bage in asa ceva !

Deci ce ar lipsi psihologilor este o colaborare si supervizare din partea unui preot duhovnic si in acest fel rezultatele pt clienti si satisfactia pt dvs va fi maxima !
Parerea mea de (ne)specialist !
0
13-05-2014, ora 08:34
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
De acord ca spiritualitatea si moralitatea reprezinta aspecte importante in vindecarea bolilor psihice. De acord ca "˜nu exista padure fara uscaturi"™ si ca la fel ca in orice profesie (inclusiv in randul bisericii) exista si in aceste profesii exemple de persoane la care moralitatea sau spiritualitatea lasa mult de dorit.

De obicei insa nu evitam sa mai mergem in orice padure daca am constatat ca o anumita padure are multe uscaturi,...evitam doar acea padure (acele paduri) unde am avut experienta neplacuta a "˜uscaturilor"™. La fel si in cazul bolilor psihice: in cazul in care experienta cu un specialist in sanatate mintala nu a fost una corespunzatoare, inseamna asta ca e cazul sa-i evitam pe toti? Eu unul nu as spune ca ar fi o abordare de folos cuiva.

Cum spuneam si mai sus, spiritualitatea are un rol puternic in dezvoltarea noastra ca persoane, dar as pune intrebarea: unde e locul ei in abordarea bolilor psihice?

Daca de exemplu ai un copil ce se imbolnaveste foarte grav de o pneumonie de origine bacteriana (ce stii ca are rate de mortalitate crescute la copii dar si sanse foarte mari de a raspunde la antibioticele existente) te indrepti intai catre biserica sau o faci doar dupa ce copilul tau a inceput tratamentul antibiotic? In depresie si anxietate, psihoterapia si medicatia recomandata de specialistii in sanatate mintala sunt intr-un fel echivalente ale antibioticelor, prin faptul ca si-au dovedit in mod clar eficacitatea.

La fel si cu vindecarea spirituala...e negresit utila...intrebarea e insa: unde e locul ei in abordarea bolilor depresiei si anxietatii?...inainte sau dupa ce apelezi la 'triunghiul terapeutic profesionist'?
0
13-05-2014, ora 10:25
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Ordinea este cea fireasca, pe care am spus-o mai sus ! Intai trebuie stabilizat fiziologicul, ca sa nu existe fluctuatii mari ale parametrilor medicali, infectii, alergii, intolerante, depresie sau psihoza, apoi trebuie echilibrat mediul familial, profesional, amical de catre psiholog si la urma sau in paralel indreptate si erorile spirituale in care poate se gaseste clientul !
Insa pt asta Dvs insiva trebuie sa cunoateti, sa fiti initiati in religie, sa aveti un supervizor spiritual, un duhovnic bun (un preot calugar daca nu va satisfac cei de mir) cu care sa va consultati permanent ca sa fiti tot timpul pe calea cea buna, corecta si nu pe poteci ratacite, pentru ca 'orb pe orb conducandu-se, ajung amandoi in prapastie' !

Deci trebuie sa fiti acea veriga intermediara si necesara intre medic si preot ! Preotul nu e totuna cu vindecatorii spirituali, despre acestia trebuie sa-l intrebati pe preotul cu care sunteti in legatura (in triunghiul terapeutic )!
0
14-05-2014, ora 10:54
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Ma bucur ca in aceasta privinta parerile noastre sunt asemanatoare.

Atat depresia cat si anxietatea se pot manifesta si prin simptome fizice cum ar fi durerile de cap, durerile musculare, la nivelul pieptului, pierderea poftei de mancare, diareea, constipatia, oboseala permanenta, palpitatiile, greata, ametelile, transpiratiile si altele. Cum aceste semne nu sunt specifice doar pentru depresie sau anxietate e util ca initial persoana sa elimine cauzele organice printr-o vizita la medicul de familie.

Ca sa fim realisti, e insa necesar sa admitem ca in unele cazuri medicul de familie poate nu va avea destul timp sa evalueze latura psihica suficient de bine. Daca simptomele nu sunt deosebit de accentuate, se intampla ca dupa ce analizele uzuale au iesit bine medicul de familie sa fie tentat sa recomande in mod direct un remediu natural la indemana si sa nu indice si o vizita la psihoterapeut. De obicei acest tratament natural recomandat este respectat, insa in cazul in care simptomele persista, adesea persoana nu mai revine la medicul de familie si de cele mai multe ori este "˜racolata"™ prin diverse forumuri de "˜vindecatorii spirituali"™ despre care mentionam anterior.

Daca persoana sufera doar de o accentuare a nivelului de stres cotidian, apelarea la acesti "˜vindecatori"™ nu pune probleme, insa in cazul in care de fapt este vorba de o depresie si/sau anxietate, intarzierea vizitei la specialistul in sanatate mintala lasa doar boala sa progreseze intr-o maniera ce nu e suficient controlata.

Ca atare dupa cum e bine mentionat mai sus, urmatorul pas dupa eliminarea "fluctuatiilor parametrilor medicali" este fie o vizita la psihiatru sau psihologul clinican (daca medicul de familie considera ca nivelul simptomelor bolii necesita obtinerea unui diagnostic clinic) fie o vizita la psihoterapeut - unde ar fi util sa se ajunga si dupa ce persoana a primit un diagnostic de depresie / anxietate.

Sunt de acord si ca echilibrarea psihica a unei persoane poate beneficia de sustinerea unor duhovnici sau a altor instrumente adjuvante (stimulare magnetica transcraniana, acupunctura, homeopatie, biorezonanta, eliberare emotionala de stres etc) dar dupa ce a fost incercat tratamentul ce are dovezi clare de eficacitate (psihoterapia si medicatia specifica), ..sau macar in paralel cu acesta, si nu inainte.
0
16-04-2015, ora 09:03
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
A trecut aproape un an de cand am postat acest subiect...timp in care, am mai discutat pe tema asta in cadrul multor alte subiecte deschise de altii.

Cum stiu ca subiectul e unul amplu il readuc in discutie. Deci: La ce va asteptati de la un "˜psihoterapeut bun"™ de la o 'psihoterapie buna'?

Pana acum am discutat doar de existenta unui triunghi terapeutic: tratamentul medicamentos oferit de medic ; tratarea psihicului (emotional-cognitiv-comportamentala) realizata cu sprijinul psihoterapeutului si 'pansamentul' sufletesc al unui duhovnic spiritual.

Exista insa multe alte aspecte ce pot fi abordate aici. alte idei?
0
19-04-2015, ora 18:26
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
As vrea ca copiii de pe Forum cu care tin legatura si care merg de ani de zile la diversi psihologi sa nu ma mai sune si sa imi spuna ca vor sa se sinucida pentru ca le e rau.
Macar atat.
0
21-04-2015, ora 14:21
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Si eu as vrea asta clara, insa ca si la medicamente din pacate nu toti cei ce ofera psihoterapie sunt la fel. In plus unii psihologi ofera psihoterapie si altii consiliere psihologica...si pregatirea si tehnicile utilizate sunt diferite.

Mai sunt si unii 'copii' care merg probabil o data pe luna la psihoterapie si considera asta ca fiind suficient. Cu exceptia situatiei in care e vorba de o mentinerea unei remisii, e putin probabil ca aceasta frecventa sa aiba vreun efect profund.in multe cazuri mai degraba ar fi mai util sa existe perioade de cateva saptamani succesive in care se face psihoterapie, urmate de perioade de pauza in cazul care nu exista suport financiar pana la remisie.

Dr Rares Ignat
psihoterapie pentru depasirea obstacolelor din viata familiala & profesionala
0
21-04-2015, ora 17:13
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Merg de ani saptamanal cu bani de la parinti.
Ba inca unul se angajeaza din cand in cand este posibil part time si lucreaza numai ca sa faca cate 2 sedinte pe saptamana...
S-a mutat in Bucuresti special numai ca sa faca psihoterapie de calitate...
Antidepresivele nu ii merg. Combinatii de antidepresive nu merg. S-a internat, i-au dat combinatie de ad cu neuroleptic, a avut efecte secundare urate.
Nu exista sa nu mearga la psiholog saptamanal.
Si totusi se simte rau si vrea sa moara.
0
21-04-2015, ora 17:23
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
De 12 ani se lupta cu depresie anxioasa severa, fara nici o perioada de remisie.
Citeste carti de specialitate, se documenteaza insa i se schimonoseste fata de durere... A fost inclusiv sa solicite sedinte de electroshocuri insa nu s-au aprobat pt ce are el.
Cam toti copiii cu depresie si anxietate cu care am tinut legatura de la inceputurile forumului sufera ca stau in casa inchisi de ani intregi, fara putinta de a avea un prieten, o prietena, o familie, copii.
Orice discutie am cu ei aceasta tema ii bantuie pe fiecare dintre ei de cand ii cunosc si ii fac sa sufere la nesfarsit.
Oare psihologii nu pot rezolva aceste lucruri ?
0
21-04-2015, ora 21:50
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
in cazurile atat severe precum spui clara, tratamentul medicamentos e principalul mijloc prin care se produce remisia iar psihoterapia doar ajuta la eficacitatea acestuia si apoi la mentinerea remisie. Asa este e nevoie de mult timp uneori si multe incercari nereusite...in plus si psihoterapia poate dura ani buni. Nu stiu insa care e motivul refuzului pentru electrosocuri.nu e posibil sa mai existe si un alt diagnostic pe langa depresie anxioasa severa?
0
21-04-2015, ora 23:15
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Cred ca acest baiat a luat toate antidepresivele posibile in 12 ani.
Combinatii de antidepresive.
Acum e la combinatii de ad cu neuroleptice.
Pare normal dar se autotortureaza in mintea lui teribil pe langa starile de rau fizic in care chiar nu se poate ridica din pat cu orele.
Multi medici psihiatri au spus ca nu prea e caz de psihiatrie, ci mai mult de Psiholog, Psihoterapeut. Desi la rugamintile lui l-au internat sistematic, fara succes din nefericire. Il ajuta oarecum medicamentele sa nu treaca granita. Adica sa sufere astfel incat sa nu se sinucida. Suferinta scade cu ad-uri dar nu trece complet.

Face sedinte la psiholog saptamanal. Cand e pe picioare merge si munceste cate 4 ore si cu banii pe alea 4 ore pe zi mai face inca o sedinta pe saptamana.

Nu am intalnit pe nimeni sa lupte asa.

Desi cand il mai vad observ cum i se schimonoseste fata de durere, ritmul vorbirii este foarte incetinit si imi spune acelasi of, ca la varsta lui nu are sotie, familie, copii, nu pot sa cred cum dupa atatia ani de lupta, psihoterapie, naturiste (cred ca a incercat tot, de la cele mai ieftine la cele mai scumpe), el tot nu e bine.

De peste 4 ani face psihoterapie saptamanal, fara intreruperi.

A schimbat 2-3 psihoterapeuti-psihologi cand a remarcat ca nu merge.

A luat trenul si s-a dus la Constanta la cel mai bun psihiatru de acolo care i-a zis sa ia 2 ad-uri combinate cu un neuroleptic daca nu ii merge bine doar cu 2 ad-uri.

1. Nu stiu efectiv incotro sa il mai indrept.

2. Nu stiu efectiv ce sa le mai raspund copiilor care imi scriu pe Privat ca sunt singuri, nu au familie la aceasta varsta, nu au copii, fostii lor colegi au iar ei sunt condamnati sa nu poata lucra si sa stea in casa. Ma bombardeaza efectiv cu aceeasi placa de 8 ani. As vrea sa existe ceva pertinent sa li se spuna sau sa afle si sa nu mai sufere.
0
24-04-2015, ora 08:15
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Din fericire nu sunt toate cazurile atat de complicate Clara. Majoritatea au un nivel mediu de severitate
0
03-05-2015, ora 17:53
elena55555
Nu este medic/terapeut
elena55555
Pai eu cred ca un psihoterapeut "bun" este acela care se compotra cu tine ca un prieten si se coboara la nivelul tau intelectual (eu avand 17 ani) intelegandu-de mai bine decat proprii parinti.eu una ma simt mai bine cand vorbesc cu un psihoterapeut decat atunci cand vorbesc cu proprii parinti pentru ca ei nu ma inteleg la fel de bine, dar nici nu prea am o relatie deschisa cu parintii mei.Am trecut prin o parte mai grea a vietii mele in ultimele luni, am fost internata si iau medicamente, mi-as dori sa ma duc la psiholog, dar deocamdata parintii mei nu au posibilitatea sa ma duca la psiholog.
0
04-05-2015, ora 09:15
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
e adevarat Elena, in primul rand e important sa percepi ca psihoterapeutul intelege situatia prin care treci si sentimentele ce te incearca. In acelasi timp e poate util si faptul ca te ajuta sa intelegi mai bine ce gandesc si ce simt cei din jurul tau?
1
04-05-2015, ora 14:39
elena55555
Nu este medic/terapeut
elena55555
Presupun ca da.dar imi cunosc foarte bine persoanele din jurul meu.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ședințele de psihoterapie sunt mai eficiente dimineața
  • Dezvoltarea toleranței la anxietate - cheia în reducerea simptomelor tulburării obsesiv-compulsive
  • Identificarea punctelor forte și a celor slabe ale psihoterapeuților și utilizarea lor ar putea îmbunătății rezultatele pacienților
  • O mai bună identificare a efectelor adverse ar putea îmbunătăți calitatea psihoterapiei
  • Tehnica oglindirii și impactul asupra sentimentului de vinovăție
  •