leucemie asociata cu sindrom reiter

30-12-2008
gabriel antoniu
Nu este medic/terapeut
gabriel antoniu
Fiul meu in varsta de 2 ani si 1 luna a fost diagnosticat in data de 10.05.2008 cu leucemia linfoblastica acuta. La sfarsitul lunii noiembrie a terminat tratamentul cu citostatice, fiind actualmente in remisie completa. Tot atunci au inceput si problemele digestive. Timp de mai bine de 2 saptamani a, avut diaree cu scaune variind intre 6 si 12 pe zi. Consultand un medic specialist, i-a pus un diagnostic de enterocolopatie dupa citostatice, ne-a prescris un tratament cu biotix, debridat si kreon pentru 30 zile + regim alimentar. La cinica de oncopediatrie i s-a fact un examen de scaun in urma caruia ni s-a spus ca are o infectie la nivelul tubului digestiv si ne-au indicat un tratament cu 1/2 tableta X 3 pe zi de furazolidon pt. adulti. Am urmat tratamentul acesta timp de 13 zile, continuandul si pe cel prescris initial. In ziua a 8 -a de tratament cu furazolidon de la clinica de oncopediatrie ni s-a comunicat ca in scaunul fiului meu a fost depistata si salmonella si ni s-a spus sa mai facem inca 5 zile de tratament cu furazolidon. Astazi 29.12.2008 am fost sunati din nou de la clinica si ni s-a comunicat ca in urma unui examen de scaun efectuat pe o proba prelevata in urma cu 7 zile s-a depistat din nou salmonella spunandu-ni-se ca este vorba de o forma rezistenta. Ca tratament ni s-a indicat 1/2 tableta de ciprofloxacina X 2 pe zi timp de 7 zile. Revazand firul evenimentelor mi-am amintit ca si pe la sfarsitul lunii mai, precum si prin luna iulie fiul meu a mai avut etape de 3- 5 zile cu diaree. In urma cu 2 zile fiul mau a cazut ca din senin si a inceput sa mearga schiopatand. Tot atunci i-a apartut la ochiul stang o pata rosiatica care a disparut in ziua urmatoare dar a reaparut la celalalt ochi. Citind pe internet despre salmonella am ajuns si la sindromul reiter. Simptomele acestei boli par a duce la concluzia ca fiul meu ar fi afectat de aceasta boala. Acum cred ca a fost infestat cu salmonella inca de la inceputul intarnarii in spital, dar nu a fost depistat la timp, astfel ca am ajuns in aceasta situatie. Intrebarile mele ar fi : raportat la boala de baza - leucemie - cat de grava este aceasta boala si cum il poate afecta?; cum se poate trata ?; daca ramane cu sechele ? Va multumesc din suflet.
1 comentarii
0
30-12-2008, ora 06:49
Dr. Balcan Anisoara
Medicina de familie, Erbiceni, Iasi
Dr. Balcan Anisoara
Cam asa este, dar sindromul Reiter a fost confirmat si de pediatru?In leucemia limfoblastica acuta, dupa sistarea tratamentului citostatic se mentine riscul recaderii bolii.Acest sindrom Reiter, care si el evolueaza in pusee, adica anual se poate reactiva de cateva ori, "trezind" sistemul imunitar care, prin varsta mica a copilului si boala de baza -leucemia, este un sistem imunitar deprimat, fragil, netonifiat, nefortificat, poate astfel constitui un factor declansator al manifestarilor clinice leucemice [ sindrom hemoragipar, febra etc.].E un lant vicios :leucemie- varsta mica-imunitate scazuta-infectie cronica cu salmonella- sdr.Reiter.Trebuie sa veti o mare grija la igiena alimentara, igiena mainilor copilului, nu trebuie lasat sa bage in gura nimic de pe jos, jucariile trebuie periodic bagate in masina de spalat, iar infectia cu salmonella, diareea, odata aparuta trebuie tratata prompt si agresiv, pentru a fi remisa chiar din prima zi, fara ai lasa timp sa debiliteze si mai mult organismul copilului.Trebuie sa tineti o stransa legatura cu oncologul pediatru si cu pediatrul care se ocupa de el.In privinta sechelelor aflati destule informatii cautand pe google.Prin gravitate, leucemia este boala asupra careia trebuie sa va indreptati toata atentia.Numai bine!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
10-10-2016, ora 10:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
La-Pediatru.ro
Căutați un pediatru bun?
La-Pediatru.ro este un proiect ROmedic unde găsiți cea mai completă listă de medici pediatri din România. Alegeți din peste 4000 de pediatri - cu date de contact, prezentări și recomandări de la părinți.
Cunoașteți un pediatru bun? Oferiți-i o recomandare aici! Accesați site-ul