leziune de menisc

03-04-2007
aleksy
Nu este medic/terapeut
aleksy
Am 22 ani (f) Am fost la ortopedie unde mi s'a pus diagn. leziune de menisc si apoi am facut un film (la radiologie) unde scrie la rezultat : ingustare de spatiu articular in compartimentul intern.Vreau sa stiu daca trebuie sa ma opereze sau exista tratament de alt tip pt acest diagn. Multumesc...joi merg cu filmul la ortoped.
19 comentarii
0
10-06-2008, ora 00:00
suub
Nu este medic/terapeut
suub
Inainte sa va opereze va recomand o examinare de tipul Rezonanta Magnetica.
Nu spune nimic filmul radiografic despre meniscuri, ligamente, planuri articulare etc.
Nu stiu ce medic mai opereaza direct fara RM. De unde se stie dupa radiografie ca este leziune de menisc. Meniscul nu se vede, este radiotransparent.
Concluzie : examinare RM pentru precizarea tuturor elementelor - tendoane, ligamente, meniscuri (aparat musculo-ligamentar).
0
01-02-2009, ora 17:59
relaxort
Nu este medic/terapeut
relaxort
este bine ca te-ai adresat unui ortoped. dar atentie. nu toti ortopezii se pricep la genunchi.
doctorii care fac chirurgia genunchiului, artroscopii si mai ales ligamentoplastie LIA - ligament incrucisat anterior nu sunt multi in romania. este o subspecialitate mai noua si aparte. de obicei sunt cei din generatia tanara - in jur de 40 de ani care au specializari in strainatate si care au fost dispusi sa invete o tehnica noua.
leziunea de menisc se diagnosticheaza clinic + rmn. in protocol intra si obligatoriu o radiografie. rmn este util insa daca examinatorul tau este bun si semnele de ruptura de menisc clare rmn-ul nu etse intotdeuna necesar. oricum artroscopia cea care va defini exact leziunea si va permite si tratamentul ei.

iata cateva nume de referinta din lumea artroscopistilor:

bucuresti : dr filipescu, dr codoreanu, dr marinescu, dr radulescu, dr predescu, dr dinu
cluj: dr hopulele
timisoara: dr petrascu, dr prejbeanu
sibiu: dr roman, dr fleaca
craiova: dr niculescu

bafta
0
03-01-2010, ora 17:44
Bumbar Vlad
Nu este medic/terapeut
Bumbar Vlad
Buna ziua,

Va rog sa ma scuzati ca postezi pe acest topic dar am si eu o problema..ACuma 3 luni am fost diagnosticat cu leziune de menisc..PRbl era ca nu puteam sa indoi genunchiul la maxim...parca era un bloacaj si ma durea foarte tare...Am facut tratament...(fasa elastica si creme antiinflamatorii)..Ieri mi'am indoit genunchiul foarte tare..dar de data asta ma doare sub rotula...nu stiu sigur daca este tot meniscul sau ligamentele


Astept o parere in cazul meu..ar trebui sa ma operez sau sa continu tratamentul cu fasa elastica.

O zi buna,
0
27-12-2010, ora 17:57
berinde
Nu este medic/terapeut
berinde
buna ziua as dori sa va intreb daca am leziune de menisc intern gradul 4 ce ar trebui sa fac, daca ar trebui operat cat timp ass avea de recuperare o zi buna
0
27-12-2010, ora 19:41
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Nu exista un "grad 4" al leziunii meniscale.
Indicatia de operatie depinde strict de consult clinic (examinarea directa) practicata de catre specialistul in artroscopia genunchiului.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
11-01-2011, ora 12:24
tommy59
Nu este medic/terapeut
tommy59
Buna ziua,
Am facut RMN la genunchi si in urma examinarii doctorul a evidentiat:
-leziune liniara, cu traiect oblic, in hipersemnal lichidian T2, PD si hiposemnal T1 la nivelul cornului
posterior menisc intern, cu extensie la nivelul capsulei articulare (leziune menisc grd III)
-ligamente incrucisate cu aspect normal
-ligamente colaterale-fara modificari de semnal
-revarsat lichidian intraarticular in cantitate mica.
Este mecesara o interventie chirurgicala sau nu?
Daca se poate va rog sa-mi spuneti diagnosticul.
Va multumesc.
0
11-01-2011, ora 15:54
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
RMN-ul este o investigatie valoroasa doar ca imagine neimijlocita (nu rezultat scris) in timpul consultatiei clinice practicata de catre specialistul in artroscopia genunchiului.
Indicatia de operatie depinde strict de consult clinic (examinarea directa) practicata de catre specialistul in artroscopia genunchiului si doar intr-o infima masura de examenul imagistic.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
30-01-2011, ora 20:49
dandita
Nu este medic/terapeut
dandita
Buna seara,

am si eu o problema: acum o luna de zile am simtit ca mi se da genunchiul intr-o parte am avut o durere groaznica si am cazut jos(noroc ca earm in casa) abia m-am ridicat neputand sa ma lasa pe picior, dar apoi incet incet am inceput sa calac in el chiar in aceeasi seara. acum problema este ca il intind, il indoi dar nu pot sa calc bine in el pentru ca ma doare intr-o parte.Dureri mari am insa la urcatul si coboratul scarilor sau dupa ce stau mai mult pe scaun sau in pat. Am facut o radiografie si oasele sunt OK, am fost apoi la un medic ortoped care dupa o examinare superficiala as putea spune eu si fara sa imi recomande RMN mi-a spus ca am ruptura de menisc si ca trebuie sa ma operez. Imi este foarte frica de operatie!!!! I-am spus ca ma mai gandesc si mi-a zis sa iau si eu paracetamol pana cand ma hotarasc. Ce treaba are paracetamolul cu ruptura de menisc? Eu am dat cu creme antiinflamatoare, am luat arcoxia dar degeaba. In cazul in care am asa ceva nu se poate sa ma refac si altfel? Chiar nu mai exista si alta solutie pentru menisc. Va rog sa imi raspundeti pentru ca sunt disperata si nu stiu incotr-o sa o apuc. Va multumesc din surflet!!!.
0
30-01-2011, ora 20:59
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Va voi raspunde punctual:
- diagnosticul leziunii de menisc este 100% clinic (examinare directa) si nu RMN, care poate doar, eventual, confirma diagnosticul clinic;
- in functie de examinarea clinica, se poate pune indicatia de interventie artroscopica. O leziune minora, care nu determina dureri, blocaje articulare sau instabilitate articulara, nu necesita tratament chirurgical.
Prin urmare, daca nu aveti aceste simptome, puteti amana interventia in speranta unei vindecari spontane, in cateva saptamani-luni, prin regularizarea unei leziuni minime.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
30-01-2011, ora 22:00
dandita
Nu este medic/terapeut
dandita
Va multumesc foarte mult pentru raspuns, dar as dori sa va mai intreb ceva: ma doare cand calc in el si merg schiopatand foarte incet dar ce inseamna blocaj sau instabilitate articulara cum se manifesta? Imi puteti recomanda va rog ce sa fac ca sa ma pot simti mai bine fara operatie?
Multumec!
0
30-01-2011, ora 22:07
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Blocajul articular inseamna imposibilitatea flexiei sau extensiei complete, iar instabilitatea articulara este atat resimtita subiectiv, cat se si cuantifica prin examen clinic.
Nu exista nici o alta solutie in afara celeei chirurgicale, mai ales in cazul prezentei durerilor, blocajelor sau instabilitatii.
Trebuie sa consultati un specialist in artroscopia genunchiului.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
30-01-2011, ora 22:22
dandita
Nu este medic/terapeut
dandita
Nu am blocaj pentru ca pot sa intind si sa indoi, insatabilitate un pic din cuza durerii atunci cand incerc sa merg. Ce parere aveti? SI IMI CER SCUZE CA VA TOT DERANJEZ DAR IMI ESTE ASA DE FRICA DE OPERATIE!!!!!!!!!
0
31-01-2011, ora 00:07
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Trebuie sa intelegeti ca nu puteti fi sfatuita fara un examen clinic. Din fericire nu este vorba despre o leziune grava, prin urmare nu trebuie sa va stressati foarte mult.
Artroscopia este o operatie relativ simpla si codificata, cu recuperare rapida si fara multe complicatii. Puteti, in perioada urmatoare, gestiona singura situatia. Daca durerea, blocajul sau instabilitatea persista dupa cateva saptamani, ar trebui totusi sa consultati un ortoped specialist in chirurgia genunchiului.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
03-12-2011, ora 16:07
silvivlad
Nu este medic/terapeut
silvivlad
Buna ziua, Am 15 ani si am consultat un medic ortoped si in urma consultului mi s-a spus ca am leziune de menisc.Mi-a prescris tratament si repaus la pat, fara a-mi recomanda operatie.Cand stau in pat si nu misc piciorul parca ma doare mai tare fata de cand calc pe el cu toate ca il simt altfel ca inainte parca instabil.Puteti sa imi spuneti daca s-ar vindeca fara operatie.Ce ma sfatuiti sa fac va multumesc!
0
27-02-2012, ora 23:00
cosmintv
Nu este medic/terapeut
cosmintv
Buna seara,

Am fost diagnosticat cu leziune gradul 2 corn posterior menisc intern si LIA cu aspect fibrilar elongativ.Lucrul acesta s-a intamplat in septembrie 2011. Am facut chinetoterapie 2 luni si a disparut durerea profunda. Simt in continuare o jena in genunchi. Vreau sa va intreb ce se va intampla in viitor daca nu fac o meniscocopie?Este necesara operatia? S-ar putea rezolva meniscul si altfel fara interventie?

Multumesc anticipat !

Cosmin Voicu
0
07-03-2012, ora 15:43
carmen9943
Nu este medic/terapeut
carmen9943
buna ziua.fac sport de performanta si in urma unui, , accident, , la recomandarea doctorului am facut un RMN.concluzile au fost:Concluzie:
Leziune orizontala de 10 mm corn posterior MI - mai probabil ruptura.
Gonartroza femuro-tibiala in compartimentul intern cu defect cartilaginos
condil femural intern posterior de 6 mm cu edem subcondral si mici
eroziuni osoase adiacente.
Artroza femuro-patelara cu o leziune de 5 mm adiacenta versantului patelar
extern, paramedian - posibil condrocalcinoza
DACA ma operez in cat timp pot reintra in teren.specific ca fac handbal.si cam cat de grav este?pt ca, recunosc suna destul de urat.
multumesc!
0
13-03-2012, ora 18:28
andrest
Nu este medic/terapeut
andrest
buna ziua!am 22 ani (f) am alunecat si am picat in genunchi, iar dupa o saptamana am fost la ortoped in resita si mi a zis ca sa mi pun gheata si sa merg ca si cum nu as avea nimic, durerea a persistat si m am dus la timisoara sa mi fac un rmn si mi a iesit ca am leziune de menisc extern corn posterior gradul 2, edem osos care intersecteaza foibia si femulrul dupa lichid intraarticular in spatiul retropatelar, spatiul popliteu se evidenteaza 2, 3 FORMAtiuni MICI LIMFOGANGLIONI, L.I.A, L.I.P cu semnal edamatosiar concluziile:modificari posttraumatice genunchi drept cu edem osos, minima colectie intrarticulara leziune de menisc extern corn posterior gradul 2.
Acum nu stiu ce sa fac, sa fac miscare ?sa stau in pat?imi trebuie operatie?e grav?va rog daca puteti sa mi raspundeti, Va multumesc!
0
13-03-2012, ora 18:36
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Decizia de a va opera nu depinde de rezultatul scris al RMN-ului practicat.
RMN-ul este valoros, dar este pur consultativ, trebuind a fi analizat, ca imagine nemijlocita, de catre ortoped, in timpul examenului clinic.
Daca examenul clinic este normal dar RMN-ul arata leziune de menisc, cu siguranta ca nu trebuie sa va operati.
Daca, in schimb, RMN-ul este normal insa exista semne clinice de leziune meniscala, inseamna ca se impune operatia.
Prin umare, decizia apartine specialistului in artroscopia genunchiului, dupa efectuarea examenului clinic.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
10-07-2013, ora 14:09
caprior_dumitru
Nu este medic/terapeut
caprior_dumitru
Buna ziua am jucat fotbal am pus o contra pe minge cu un baiat nu am simtit nimic.A doua zi ma durea tare genunchiul in interior dar nu sa umflat deloc piciorul...nu am mers la doctor puteam alerga fara probleme 5 km pe zi puteam juca fotbal dar cand loveam mingea din anumite pozitii ma durea groaznic sub rotula in interior.Dupa 3 luni am fost la doctor care mi-a spus ca am leziune de menisc am facut un tratament de 12 sedinte a cate 30 de minute fiecare laser ultrasunet si fizioterapie.astazi am terminat tratamentul doctorul mi-a spus ca sunt ok dar cand am lovit mingea am simtit exact aceleasi dureri groaznice in anumite pozitii.In rest pot sa merg pot sa alerg oricat pot sa stau in orice pozitie nu simt nici cea mai mica durere...ce poate fi?
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: