leziune menisc intern genunghi drept

24-05-2011
gabriela bucuresti
Nu este medic/terapeut
gabriela bucuresti
Buna,
In urma unei cazaturi cu rolele, mi s-a umflat genunchiul drept si nu-l mai pot misca/ indoi. Astazi am consultat un medic de specialitate iar diagnosticul pus a fost "leziune menisc intern genunchi drept" si trimitere la un RMN. Va rog mult sa ma ajutati cu o recomandare daca este ok sa fac RMN si in cazul in care se adevereste diagnosticul sa ma operez. Ar fi o alta solutie sa scap de interventia chirurgicala??
Problema este ca la acest genunchi mai aveam dureri in urma unei cazaturi la ski in urma cu 3 ani. Se poate agrava daca nu accept interventia chirurgicala?
Astept o solutie.

Multumesc anticipat
14 comentarii
0
24-05-2011, ora 20:17
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
leziunea de menisc nu se vindeca singur, daca este neglijata distruge si cartilajul hyalinic din articulatie.
intrebarea este: daca aceasta limitare de mobilitate a genunchiului este reala (bucata de menisc este prins intre femur si tibie)? - starea se mumeste "menisc incarcerat", sau mobilitatea genunchiului este normala pasiv?
pentru ca: in primul caz operatia este de urgenta relativa, la noi se efectueaza in primele 24 de ore
in al doilea caz, daca vreti sa fiti si mai sigur in diagnostic, puteti sa faceti un RMN, nu dauneaza, insa daca medicul se pricepe, o leziune de menisc se poate stabili si prin examen fizic
0
24-05-2011, ora 21:54
gabriela bucuresti
Nu este medic/terapeut
gabriela bucuresti
Va multumesc mult pentru raspuns. In acest caz, voi continua cu un RMN chiar daca intre timp a mai cedat inflamatia si durerea dar nu cedeaza in momentul in care indoi genunchiul. Poate fi si acesta un semn de leziune?
Puteti sa ma ajutati si cu un sfat in refacerea dupa interventia chirurgicala, cat e de complicata si cat ar dura? Cat ar trebui sa stau imobilizata si cat timp nu mai pot face sport?
Multumesc frumos
0
24-05-2011, ora 22:26
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
raspunsul este foarte greu, pentru ca sunt foarte multe variante, cu mai multe metode de operatie.
prima si cea mai simpla ar fi o leziune minora de menisc, pentru care se face o rezectie partiala de menisc, vindecarea este de aproximativ 2 saptamani, imobilizare: zero, chiar contraindicata
urmatoarea varianta ar fi o leziune de menisc suficient de mare, si intr-o zona adecvata pentru sutura meniscului: metoda complicata care presupune o perioada de vindecare de 6 saptamani, cu o posibila limitare a mobilitatii sau incarcarea partiala a membrului pentru perioada respectiva
urmatoarea varianta ar fi combinatia leziunii de menisc cu diferite leziuni de cartilaj si de ligamente, in acest caz perioada de vindecare nu se poate prezice, insa intre 1-12 luni (sau eventual o leziune ireparabila)
0
24-05-2011, ora 22:37
gabriela bucuresti
Nu este medic/terapeut
gabriela bucuresti
Va multumesc foarte frumos pentru raspuns si promptitudine.
0
24-05-2011, ora 23:14
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
ceva foarte important, sper sa nu fie realitate insa am auzit ca sunt locuri in romania unde se mai opereaza leziunile de menisc cu metoda clasica, deschisa. asa ceva sa nu acceptati, in ziua de azi marea majoritate a leziunilor genunuchiului sunt operate artroscopic, mai ales leziunile de menisc
0
25-05-2011, ora 00:37
gabriela bucuresti
Nu este medic/terapeut
gabriela bucuresti
Intr-adevar ce am mai citit pe internet aceasta era varianta actuala.
Totusi, sunt nehotarata datorita faptului ca imi este foarte frica de orice operatie.
As tinde sa mai astept 1-2 zile sa vad cum evolueaza si daca nu cedeaza, sa accept demersurile in continuare.
Eu sunt pasionata de sporturi cum sunt: tenis de camp, ski, baschet, role, bicicleta, alergare etc. Din neglijenta actuala, daca este cazul de leziune menisc, ar putea sa reapara probleme in momentul in care reincep sa practic unul din sporturile mentionate?
Multumesc
0
25-05-2011, ora 00:42
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
DACA este o leziune de menisc, nu se va vindeca singur si va distruge cartilajul din genunchi
0
25-05-2011, ora 00:48
gabriela bucuresti
Nu este medic/terapeut
gabriela bucuresti
ok.
Daca accidentul s-a produs duminica iar eu voi reveni la medic cu rezultatul de la RMN de abia joi-vineri, poate fi prea tarziu?
0
26-05-2011, ora 18:50
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
nu va fi prea tarziu, insa sa nu fortati genunchiul in acest timp
0
01-06-2011, ora 21:15
gabriela bucuresti
Nu este medic/terapeut
gabriela bucuresti
va rog sa ma ajutati cu o parere in urmatoarele probleme: in urma RMNului si a consultatiilor s-a constatat ca este vorba de o ruptura de menisc si nu numai si de ligamente. Astfel, medicul mi-a recomandat sa fac deodata atat meniscectomie cat si ligamentoplastie.
Ce parere aveti? Se pot face deodata ambele interventii?
Ce riscuri ar fi daca nu as face acum ligamentoplastia?

Multumesc
0
01-06-2011, ora 23:52
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Nu am inteles exact din relatarea D-voastra singurele elemnte importante: sex, varsta, greutate, status ocupational si sportiv, antecedente traumatice, metabolice, inflamatorii, hepatice sau renale, nu am inteles originea durerii, tipul si intensitatea acesteia, periodicitatea si legatura cu efortul, care a fost contextul traumatic etc etc.
Examenul RMN are importanta apropiata de zero.
Doar examenul clinic poate determina o indicatie chirurgicala, prin cuantificarea leziunii ligamentare sau meniscale
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
02-06-2011, ora 00:41
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
probabil este vorba de ligamentul incrucisat anterior. trebuie sa stiti ca RMN-ul nu are o precizie de 100%, deci colegul care va va examina va avea ultimul cuvant de spus.
fara un cruciat anterior se poate trai, depinde foarte mult de fizicul si de nivelul de activitate a Dvs, daca veti simti lipsa ligamentului sau nu. La pacienti tineri, activi cu o instabilitate accentuata a genunchiului recomandam efectuarea ligamentoplastiei (metoda artroscopica cu BTB sau Hamstring, metoda clasica, deschisa sa nu-l acceptati sub nici o forma)
noi nu efectuam ligamentoplastie primara, numai dupa cel putin 6 saptamani de la accident, acest lucru are mai multe motive, unele destul de bine studiate stiintific.
perioada de recuperare nu este acelasi. daca se efectueaza o ligamentoplastie, trebuie sa calculati cu o perioada de 6-9 luni pana la raintoarcerea la activitatea normala.
deci consultati-va cu medicul ortoped, ganditi-va care sunt avantaele si dezavantajele celor doua variante si alegeti cea potrivita cu ajutorul ortopedului
0
02-06-2011, ora 10:14
gabriela bucuresti
Nu este medic/terapeut
gabriela bucuresti
Ca urmare a solicitarii din partea d-lui dr. Marius Uscatu a elementelor importante va transmit urmatoarele
sex: feminin, varsta: 28, greutate: 63, status ocupational si sportiv: economist si practic sporturi doar in timpul liber (tenis, ski, basket...role); antecedente traumatice, metabolice, inflamatorii, hepatice sau renale: pot afirma doar de unele dureri la acelasi genunchi, de aproximativ 3 ani, in timpul practicarii unuia din sporturile mentionate sau cateodata chiar si dupa o simpla plimbare pe jos intr-un concediu. De asemenea, acelasi genunchi, in momentul in care stateam pe el in pozitia "turceste" in momentul in care vroiam sa ma ridic nu mai puteam cateva secunde sa-l sa-l indoi/intind.
"Originea durerii, tipul si intensitatea acesteia, periodicitatea si legatura cu efortul, care a fost contextul traumatic"- in urma unei cazaturi usoare cu rolele, am simtit ca a trosnit ceva la genunchi si de atunci este blocat, nu mai am stabilitate pe el, ma doare doar la efort daca incerc sa-l indoi.
Dupa cum am precizat mai sus, in urma consultaiilor, s-a constatat ca am nevoie de 2 interventii, atat meniscectomie cat si ligamentoplastie. Intrebarea era, daca este ok sa le fac pe ambele deodata?
Imi place sa am o viata activa si voi practica in continuare sporturile mentionate mai sus, astfel trebuie sa decid cat mai repede ce sa fac cu cele 2 interventii propuse.
Va multumesc mult pentru toate sfaturile.
O zi buna!
0
10-06-2011, ora 11:38
gabriela bucuresti
Nu este medic/terapeut
gabriela bucuresti
Buna ziua,
Revin cu rugamintea de a ma mai ajuta cu o parere in urmatoarea problema: In urma RMN-ului si a interpretarii din partea medicului, solutia pt. care s-a optat ar fi artroscopie pt. menisc si ligamentoplastie. Eu am totusi o retinere in ceea ce consta ligamentoplastia deoarece pe diagnostic e specificat "suferinta ligamentara recenta LIA cu ruptura partiala de filete ligamentare". Daca este doar "ruptura partiala" nu se poate alege varianta doar de ghips pt. refacere sau o alta varianta?
Va rog sa-mi spuneti ce riscuri as avea pe viitor daca nu accept acum ligamentoplastia?

Multumesc
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul