ligamente incrucisate

196 comentarii 1 23 ..... 6 7 Înainte ›
0
04-11-2009, ora 22:59
alecsinho
Nu este medic/terapeut
alecsinho
Buna seara,
Acum 7 luni o contra la fotbal si mi-a pocnit genunchiul. Am facut o radiografie si mi sa spus ca ar putea fi entorsa de ligamente. Am facut fizioterapie, injectii cu extract din plante si kinetoterapie. Vazand ca nu mi-a trecut in atatea luni, am facut un RMN unde mi-a iesit Ligament incrucisat anterior ingrosat in 2/3 inferioare, cu hipersemnal PD si T1, tip edem, fara pierderea insertiilor si a traiectului, cu aspect de ruptura partiala. Restu mi au iesit normala inafara de lichidul intraarticular. Doctorul mi a recomandat repaus total ca sa cicatrizeze. Mai bine fac operatie sau sa il las sa cicatrizeze ?

Va multumesc.
0
08-11-2009, ora 16:45
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Stimate Domn,
Cel mai intelept ar fi sa urmati indicatiile ortopedului D-voastra curant.
Daca totusi mai aveti ezitari, puteti consulta oricand un alt coleg. Este esentiala examinarea clinica (consultatia) genunchiului.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
08-11-2009, ora 20:09
Dr. Enescu Dumitru Marius
Ortopedie si traumatologie, Constanta
Dr. Enescu Dumitru Marius
Stimate Domn alecsinho
Imaginea RMN este sugestiva pentru o ruptura de ligament incrucisat anterior. Avand in vedere timpul scurs si cicatrizarea care a intervenit, este greu de spus acum daca ruptura a fost practic completa si a intervenit o reparatie sau a fost incompleta, iar "umflatura" observata este in fapt cicatricea restanta. De altfel, cicatrizarea se produce in primele trei saptamani, a.i. acum degeaba il lasati, deoarece nu mai are ce sa se cicatrizeze. Este clar ca examinarea clinica ne poate spune - functie de manevrele care se pozitiveaza - gradul de laxitate al ligamentului si daca se impune operatia. De regula, o laxitate majora a ligamentului impune interventia de plastie ligamantara, iar laxitatea mica necesita un program recuperator adecvat, in niciun caz continuarea imobilizarii, care ar fi nociva pentru genunchiul respectiv.
Cu stima
SL Dr. Marius Enescu
Medic Primar Ortopedie Traumatologie
Medic Sef Sectie Ortopedie SCJU Constanta
Doctor in Stiinte Medicale
Coordonator Centru Pilot O-HBO
0
14-11-2009, ora 15:18
miha84
Nu este medic/terapeut
miha84
Buna ziua..
am scris mai demult..ca ma doare genunchiul f rau si mi-a spus un doctor ca as avea ligamente incrucisate...
am fost la alt doctor aseara, si mi-a spus ca nu am nimic si ca nici nu am nevoie de RMN..dar pe mine inca ma doare genunchiul..nu tot timpul, dar cand stau indoit cu el..sau uneori chiar si cand cobor scarile..ideea este ca eu in februarie trebuie sa fac un transplant, o sa imi ia din fibula pentru a imi face o reconstructie de maxilar..ambii doctori mi-au spus ca nu ar avea legatura genunchiul cu acest transplant..dar totusi, mi-e frica. am inteles ca am nevoie de o anumita perioada de recuperare dupa transplant (pentru picior). au legatura genunchiul (durerea de genunchi) cu faptul ca imi ia os din picior? sau ma rog, daca as avea ceva la genunchi ar fi o problema daca as opera dupa ce a fost luat os din acelasi picior? doc nu a vrut sa imi dea trimitere pentru RMN..dar eu nu stiu ce sa fac..nu inteleg..daca e totul ok (dupa consultatie si o radiografie) de ce inca ma doare piciorul?? Daca era intr-adevar o ruptura se umfla..sau erau si alte simptome nu? pe mine doar ma doare, dar nu este umflat..nu a fost niciodata..si pot sa merg normal, cu exceptia momentelor in care ma doare si trebuie sa il intind sa isi revina..nu stiu daca sa ma mai duc si la alt doc sau nu..
Astept cu nerabdare raspuns..
Multumesc.
0
14-11-2009, ora 16:35
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Stimate Domn,
Va voi raspunde punctual:
- la nivelul genunchiului ligamentele pivotului central se numesc "incucisate" datorita pozitiei lor anatomice, "in cruce". Deci faptul ca sunt incrucisate nu inseamna o patologie specifica, ci un fapt anatomic normal. Poate exista in schimb o leziune a unuia dintre ligamentele incrucisate, asa cum poate exista o leziune cartilaginoasa sau a unuia dintre cele doua meniscuri.
- fireste ca leziunile genunchiului pot fi decelate si cu ajutorul artro-CT-ului (artro-scanner) sau al RMN-ului, asa cum se practica in centrele moderne. Esentiala este insa consultatia clinica, care deceleaza prezenta instabilitatii genunchiului sau a vreunei leziuni meniscale. Prin urmare, daca simptomatologia persista si D-voastra aveti dubii asupra diagnosticului, trebuie sa efectuati mai intai o consultatie la un alt ortoped, de preferinta unul bine familiarizat cu patoogia genunchiului. Cu ocazia acelei consultatii vi se va indica, probabil, si o alta investigatie imagistica, fie ea RMN sau artro-scanner.
- prelevarea grefonului fibular pentru o operatie pe mandibula nu are legatura cu o eventuala prelevare pentru reconstructia vreunui ligament incrucisat, asa ca nu trebuie sa va faceti probleme din acest punct de vedere.
- tineti-ne la curent cu evolutia evenimentelor.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
15-11-2009, ora 01:25
miha84
Nu este medic/terapeut
miha84
Multumesc pentru raspunsul prompt. Cu siguranta voi apela si la un al treilea doctor..pentru a fi sigura..am inteles ce inseamna ligamente incrucisate..singura intrebare are mai fi..daca as avea ruptura de ligament../leziune...singurul simptom ar fi ca ma doare doar in anumite pozitii? si nu tot timpul? nu ar trebui sa se si umfle? sau macar alt simptom? iar in legatura cu transplantul, problema mea era..in caz ca ar fi ligament rupt.si mi-ar lua din acelasi picior..nu as avea probleme serioase la mers/alergat dupa aceea/ (am inteles faptul ca nu are legatura prelevarea grefonului cu prelevarea pentru reconstructia ligamentului). sper sa nu fiu "aberanta" cu intrebarile acestea, dar avand in vedere ca nu stiu si nici nu a fost vreunul din cei 2 doctori capabil sa ma lamureasca exact..dubiile mele sunt tot acolo..eu trb sa anunt medicul din olanda care ma va opera daca am probleme la picior si sincer nu stiu exact ce sa ii spun..pentru ca se pare ca nu mi-a dat nici un doctor un diagnostic exact..
Multumesc inca o data
Mihaela
0
15-11-2009, ora 18:24
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Stimate pacient,
Va voi raspunde punctual:
- operatiile de ligamentoplastie (inlocuirea unui ligament rupt) la nivelul genunchiului sunt, la ora actuala, perfect codificate. Prelevarea neo-ligamentului, fie de la nivelul tendonului rotulian, fie de la nivelul tendoanelor "labei de gasca", nu produce iatrogenicitate (consecinte dramatice), dovada stand toti fotbalistii operati ce si-au reluat nivelul anterior al activitatii fizice...
- ruptura ligamentului incrucisat anterior (cel mai frecvent) se manifesta nu numai prin durere sau umflatura, cat mai ales prin instabilitate articulara. Aceasta instabilitate, cuantificata din punct de vedere clinic (examinare in timpul consultatiei) sta la baza indicatiei de interventie chirurgicala. Explorarea imagistica (prin IRM sau artro-CT) este doar un complement, una djuvant util, si nu sta niciodata la baza indicatiei chirurgicale.
0
15-11-2009, ora 22:58
Dr. Enescu Dumitru Marius
Ortopedie si traumatologie, Constanta
Dr. Enescu Dumitru Marius
Stimata Doamna
Intrucat v-ati exprimat dorinta de a avea si o alta parere in legatura cu problema Dvs. tin sa confirm aspectele prezentate de colegul meu, Dl. Dr. Uscatu. De asemenea, subliniez ca prelevarea unei piese de grefon peronier din 1/3 mijocie nu este in masura sa afecteze in niciun fel functionalitatea membrului inferior. Totodata, cred ca, pe langa un alt consult ortopedic, data fiind incertitudinea aparenta a diagnosticului, un RMN de genunchi va lamuri situatia, mai ales ca din simptomatologia descrisa nu putem exclude o ruptura de menisc, oarecum mai simplu de rezolvat decat leziunea ligamentelor incrucisate.
Cu stima
SL Dr. Marius Enescu
Medic Primar Ortopedie Traumatologie
Medic Sef Sectie Ortopedie SCJU Constanta
Doctor in Stiinte Medicale
Coordonator Centru Pilot O-HBO
0
04-12-2009, ora 14:19
miha84
Nu este medic/terapeut
miha84
Buna ziua,

Am mai fost la un profesor si mi-a spus ca am leziune de menisc.. si ca ar fi necesara o artroscopie.
Mi-a spus de asemenea ca daca nu e tratat, se poate croniciza...De asemenea, imi puteti spune daca am voie sa ma duc la sala pana rezolv? (daca pot face sport)?

Multumesc pentru raspunsuri.
Mihaela
0
04-12-2009, ora 15:01
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Stimata Doamna,
Leziunea de menisc, netratata la timp, poate genera leziuni cartilaginoase, infinit mai periculoase si fara un tratament viabil.
Pana la interventie va puteti desfasura o viata cvasi-normala, cu o singura exceptie: sportul, si mai ales suprasolicitarile articulare de tip "sala".. Practicarea sportului in conditiile acestea este profund daunatoare, putand genera sechele durabile.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
14-12-2009, ora 23:31
chirita
Nu este medic/terapeut
chirita
Salut..am 17..am avut un accident la ora de sport..si am fost diagnosticat astfel : entorsa genunchi stang cu leziunea capsulei ( nu inteleg exact ce scrie )ligamentelor interne ( hemartroza 80 ml) in observatie ruptura ligament incrucisat anterior. Pe data de 17.XII.2009..trebuie sa ma prezit sa'mi scoata ghipsu'..as vrea sa va intreb..despre operatie mai multe detalii..cat dureaza..un pret ( eventual )..dar cel mai mult m'ar interesa in cat timp pot sa merg fara sprijin..sau macar cu ajutorul unei singure carje..stiu ca in general tine de pacient si recuperari cand poti sa'mi reiau mersul dar..vreau macar ceva eventual..2-3..saptamani..si alte completari daca imi mai puteti da..multumesc anticipat, o zi buna.
0
15-12-2009, ora 14:32
ren
Nu este medic/terapeut
ren
Buna ziua, la un meci de fotbal am calcal gresit si am simtit ca mi-a sarit genunchiul, apoi s-a umflat am purtat o orteza de genunchi si ma simt mai bn pot sa calc dar nu prea pot sa intoi genunchiul simt o durere sub rotula in partea dreapta lagenunchiul stang imi puteti spune ce as putea sa am va rog?
0
15-12-2009, ora 21:20
chirita
Nu este medic/terapeut
chirita
frate..daca durerea e notabila nu m'ar mira sa ai ruptura de ligament incrucisat ca mine :|...cel mai bine mergi la ortoped.
0
15-12-2009, ora 23:35
ren
Nu este medic/terapeut
ren
buna seara, in urma unui meci de footbal am dintr-o saritura am calcat gresit si am simtit ca mi-a sarit genunchiul, am avut o durere groaznica apoi s-a umflat, am fost la doctor si mi-a recomandat repaos si sa port orteza acum incerc sa indoi si am o durere in partea interioara a genunchiului stang langa rotula imi puteti da un sfat cam, ce as putea sa am va multumesc
0
15-12-2009, ora 23:48
Dr. Enescu Dumitru Marius
Ortopedie si traumatologie, Constanta
Dr. Enescu Dumitru Marius
Pt. Chirita si Ren
Leziunea ligamentelor incrucisate (mai ales cel anterior) se diagnosticheaza clinic, dar ea beneficiaza si de certificare RMN. O interventie la nivel ligamentar este destul de ampla si ar fi bizar sa fie facuta dupa imobilizare. Adica nu merge chestia "hai sa vedem cu ghips si daca mnu merge, facem operatie". Daca e de operat, e de la inceput. Daca s-a decis tratamentul conservator, inseamna ca leziunea se poate vindeca si astfel si nu are consecinte importante. Pe de alta parte, leziunile meniscale - cum este cea sugerata de ren - ar putea avea rezolvare artroscopica. Este nevoie, asa cum bine zice chirita, de consult ortopedic competent si de un RMN de genunchi bine interpretat (nu ghicitori in cafea) si mai vorbim. Apropos, mersul cu o carja nu este corect. Poate semana cu efortul lui Ivan Pataichin in canoe, dar nu este la fel de eficient. Trebuie folosite 2 carje si cred ca cele mai bune sunt cele axilare, adica cu sprijin in subtiori. Cu cotierele canadiene mai mult vaslesti decat mergi.
Cu stima
SL Dr. Marius Enescu
Medic Primar Ortopedie Traumatologie
Medic Sef Sectie Ortopedie SCJU Constanta
Doctor in Stiinte Medicale
Coordonator Centru Pilot O-HBO
0
16-12-2009, ora 00:02
chirita
Nu este medic/terapeut
chirita
Multumesc foarte mult pentru raspuns sunt un pic in dubii doarece nu am fost 3 saptamani la liceu..si dupa vacanta mai e doar o luna..trebuie sa merg sa mi se incheie situatia..din acest motiv intrebam cam in cat timp pot sa merg. In caz ca e nevoie de operatie poate fi amananta pana la vacanta de vara..ca sa nu mai lipsesc atat de la liceu..am auzit ca poate fi amanata fara riscuri daca nu fortez piciorul este adevarat ?
0
16-12-2009, ora 17:52
ren
Nu este medic/terapeut
ren
multumesc mult
0
16-12-2009, ora 22:29
mary_77
Nu este medic/terapeut
mary_77
buna,
acum 7 luni am cazut pe genunchi (drept ), nu am dat importanta desi cazatura a fost destul de dura,
m-am ales cu o vanataie de toata frumusetea si cu o durere suportabila la genunchi, durere care a persistat in dealungul celor sapte luni, am fost la dr.pentru o examinare putin cam tarziu, cand am aflat in urma unui rmn ca mi s-a adunat lichid, ca am leziune de menisc (cica facut franjuri ) si ruptura de ligament incrucisat.
Daca ma puteti ajuta am si eu niste intrebari :
Mi s-a spus de catre medicul specialist care m-a consultat ca nu se vede clar daca ligamentul incrucisat este rupt de tot desi s-a uitat pe rmn DE CE ?
iar in mometul operatiei va decide daca imi va pune suruburile s-au nu, EU DE UNDE STIU CA MI LE-A PUS S-AU NU ?
Poti avea incredere in doctori cand acestia te trimit in clinice private motivind ca nu au conditiile si aparatura necesara pentru operatie ?
De ce trebuie sa ma operez intr-o clinica privata cand sunt asigurata, oare nici un spital din romania nu este dotat cu ce trebuie ?
Acum sunt somera si nu-mi permit sa platesc o suma destul de frumusica chiar daca este in joc sanatatea mea, in mod sigur daca as fi avut acesti bani nu as fi ezitat nici o secunda sa fac aceste operatii ?
Dr.mi-a recomandat o clinica, intamplator am aflat ca lucreaza cu casa de asigurari dar ca aceasta suporta doar jumatate din cheltuieli prin urmare :
Operatia de menisc( 2800 /2.lei, ligamentoplastie 4000/2 ) iar costul suruburilor le suport in totalitate eu 473 Euro. faceti un calcul vi se pare putin la un somaj de 482 lei pe luna.
Puteti sa-mi spuneti (care stiti ) daca ati intalnit si alte preturi la aceste operatii ?
De ce nu deconteaza casa de sigurari in totalitate aceste operatii (inclusiv suruburile )daca in spitalele judetene nu se pot face...?

Drepturile si obligaţiile asiguratului


Asiguratii au dreptul la materiale sanitare si dispozitive medicale pentru corectarea vazului, auzului, pentru protezarea membrelor si la alte materiale de specialitate, in scopul protezarii unor deficiente organice sau fiziologice, pentru o perioada determinata sau nedeterminata, pe baza prescriptiilor medicale, cu sau fara contributie personala, in conditiile prevazute in contractul-cadru.

Asiguratii beneficiaza de proceduri fizioterapeutice, pe baza recomandarilor medicale, cu sau fara contributie personala, in conditiile prevazute in contractul-cadru.

ARTICOLUL 4.

(1) Casele de asigurari de sanatate au obligatia sa deconteze contravaloarea serviciilor medicale, a medicamentelor si a unor materiale sanitare in tratamentul ambulatoriu, precum si a dispozitivelor medicale destinate recuperarii unor deficiente organice sau functionale in ambulatoriu contractate, conform contractelor incheiate cu furnizorii.
(2) Refuzul caselor de asigurari de sanatate de a incheia contracte sau de a deconta unele servicii raportate ca realizate se poate face numai prin prezentarea in scris a cauzelor care au condus la acesta, cu precizarea temeiului legal care a stat la baza refuzului, in termen de maximum 30 de zile calendaristice de la data solicitarii, respectiv de la data depunerii documentelor justificative de plata.
(3) Litigiile dintre furnizori si casele de asigurari de sanatate se solutioneaza de catre Comisia de arbitraj care functioneaza pe langa Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, organizata conform reglementarilor legale in vigoare, sau, dupa caz, de catre instantele de judecata.


Rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri si sfaturi.
VA MULTUMESC.
0
17-12-2009, ora 09:38
Dr. Enescu Dumitru Marius
Ortopedie si traumatologie, Constanta
Dr. Enescu Dumitru Marius
Pt. Chirita
Evident ca se poate amana interventia, insa numai daca se respecta un regim de crutare pentru functionarea genunchiului. Amanarea indelungata insa poate conduce la uzura excesiva a genunchiului.
Pt. mary_77
Este bine ca explorarea - chiar tardiva - a inclus RMN. Faptul ca pe sectiunile scanarii magnetice nucleare nu se vede ligamentul incrucisat presupus rupt nu este ceva iesit din comun. Exista posibilitatea ca zona de ruptura sa nu fie prinsa in sectiunile disponibile. Aceasta nu inseamna ca ligamentul nu este rupt, fapt care este evident si la un examen clinic competent si care este obisnuit in asociere cu leziunea de menisc intern si a ligamentului colateral intern (triada ODonoghue). Interventia de reconstructie a ligamentului presupune inlocuirea lui cu segmente os-ligament - os care se fixeaza in condili cu suruburi de interferenta, care pot fi rezorbabile (ceea ce justifica costul ridicat despre care vorbiti). Imi vine greu sa cred ca va puteti indoi de probitatea medicilor care va opereaza, astfel incat sa-i banuiti ca va subtilizeaza suruburile. Oricat de ticalosit ar fi sistemul si oricat de mult s-ar fura in Romania, de la zaharul din ceai pana la voturile din urna, nu cred ca medicii s-ar cobora la un astfel de gest, care incumba si o raspundere medico-legala. Cred ca exista clinici unde se poate realiza aceasta operatie - nu numai cele private - dar in mod sigur cele de stat nu dispun de implanturi costisitoare. Daca veti avea curiozitatea, veti afla ca in prezent sunt spitale in tara care nu mai au nici ser fiziologic pentru perfuzii si nu cred ca pentru acest lucru sunt vinovati medicii. Cred ca nu e bine sa confundati criza generata de incompetenta sau inexistenta autoritatilor cu ipotetica rea vointa a medicilor. Medicii nu au facut decat sa va prezinte oferta de servicii medicale existenta in Romania de azi, cea reala, nu cea din textele de lege nerespectate de nimeni, pe care le cunoastem si noi foarte bine. Trebuie sa fiti informata ca, in general, si la nivel de spital, casa de asigurari nu deconteaza costul real al serviciilor medicale, ci un cost stabilit de ei, functie de fondurile disponibile, iar cand acestea s-au epuizat, se ajunge la situatii asemenatoare cu a Dvs., si sunt zeci si zeci de mii. Cred ca operatia Dvs. se poate efectua si in alte clinici, dar, foarte probabil, cu utilizarea altor implanturi decat cele foarte performante. Incercati sa va adresati altui spital.
Cu stima
SL Dr. Marius Enescu
Medic Primar Ortopedie Traumatologie
Medic Sef Sectie Ortopedie SCJU Constanta
Doctor in Stiinte Medicale
Coordonator Centru Pilot O-HBO
0
17-12-2009, ora 10:32
mary_77
Nu este medic/terapeut
mary_77
buna,
va multumesc pentru ajutor si daca se poate, mai am cateva intrebari la care cu ajutorul d-voastra sa le aflu si raspunsul.
Fiind asigurata ca somera si suportand operatia de menisc si lia intr-o clinica privata (care lucreaza cu casa de sigurari ) beneficiez de co medical pentru perioada de dupa operatie si perioada de recuperare ?
Cat este aceasta perioada ?

va multumesc
astept raspuns
cu stima mary
0
18-12-2009, ora 11:35
chirita
Nu este medic/terapeut
chirita
Buna ziua domnule doctor, am fost ieri la medic me'a fost scos ghipsu'..si dom'doctor me'a zis sa fac recuperari si sa vin dupa sarbatori cu un RMN..si me'a zis ca e posibil sa mai fie ceva de operat pe la ligamente. Credeti ca am scapat de..ruptura ligamentului incrucisat anterior ? Cand reusesc sa indoi piciorul la maxim atunci sa incerc sa'l pun si jos sa pasesc ? sau..? nu stiu sa imi ziceti va rog frumos ceva mai concret despre aceasta chestie. Multumesc frumos pentru intelegere, toate cele bune.
0
18-12-2009, ora 20:00
Dr. Enescu Dumitru Marius
Ortopedie si traumatologie, Constanta
Dr. Enescu Dumitru Marius
Pt. mary_77
Daca prestatorul de servicii medicale care v-a operat are contract cu CNAS, atunci regimul de care va bucurati este cel obisnuit pentru asiguratii CNAS. Aceasta inseamna ca in concediul medical se include perioada internarii, precum si cea de ingrijire medicala ulterioara. Aceasta include 90 zile de CM date de specialist, urmate de alte posibile 90 date cu avizul comisiei pentru expertiza capacitatii de munca. In mod exceptional, dupa cele 180 de zile CM se poate obtine - pe baza unui referat de specialitate - o perioada de alte maxim 90 zile CM cu avizul MS, cu conditia asigurarii ca pacientul are sansa vindecarii in aceasta perioada fara a fi necesara pensionarea pe caz de boala. Desigur, in cazul dvs. nu se pune problema unor astfel de perioade, daca nu cumva ati acumulat deja un numar important de zile CM anterior interventiei, eventual din diverse (alte) motive, insa este necesar sa fiti corect informata si eu cred ca informatiile pe care vi le-am dat sunt in general corecte.
Pt. chirita
Este greu sa ma pronunt fara a avea acces la datele clinice si imagistice. Ca urmare, sincer nu stiu daca putem exclude ruptura de ligament si nici daca este bine ca eventuala interventie sa fie amanata mult. Daca interventia nu s-a facut imediat, atunci va reprezenta oricum abordarea unui caz cronic. Mobilizarea genunchiului poate dura cateva saptamani, iar sprijinul pe piciorul respectiv nu este neaparat dependent de acest lucru. Cred ca trebuie sa tineti legatura cu ortopedul si un kineto-terapeut astfel incat recuperarea sa fie condusa profesionist si cu eficienta maxima in timpul cel mai scurt. Daca voi avea acces la date suplimentare putem rediscuta problema.
Cu stima
SL Dr. Marius Enescu
Medic Primar Ortopedie Traumatologie
Medic Sef Sectie Ortopedie SCJU Constanta
Doctor in Stiinte Medicale
Coordonator Centru Pilot O-HBO
0
18-12-2009, ora 21:45
chirita
Nu este medic/terapeut
chirita
Buna seara, singura data concreta pe care o am.. e diagnosticul " entorsa genunchi stang cu leziunea capsulei ligamentelor interne ( hemartroza 80 ml) in observatie ruptura ligament incrucisat anterior " si ar mai fi radiografia..la al 2'lea consult nu am primit nici un fel de date..doar trimiterea pentru RMN. Nici un kineto-terapeut nu me'a fost recomandat..foarte exact nici recuperarile nu prea stiu cum sa le fac, indoiri, usor'usor incepe sa'si dea drumul, este putin umflat, adica vizibil..si cand incerc sa fortez indoirea simt o durere in partea dreapta a genunchiului ( stang ) nu este o durere tare da, e ceva acolo ( sper sa va ajute ). Domnul doctor ortoped..me'a zis sa fac miscare cat mai multa, acum asta sincer nu stiu ce inseamna exact..cat de multa ? As putea face cumva o poza la radiografie si sa v'o trimit dumneavoastra prin mail ?
Sper sa nu devin stresant da, vreau sa iasa cat mai bine..Multumesc mult, Sanatate!
0
19-12-2009, ora 15:28
ren
Nu este medic/terapeut
ren
buna ziua, am stat 4 saptamani cu otera fixa genunchi nu simt durere cand calc in el deloc si mi s-a recomandat sa incep recuperarea dar mi s-a atrofiat muschiul si simt o instabilitate la genunchi, cand scutur putin am impresia ca mi se clatina este normal o sa isi revina in timp cu recuperarea, trebuie sa port genunchiera in timpul recuperarii?va multumesc!
0
20-12-2009, ora 21:22
Dr. Enescu Dumitru Marius
Ortopedie si traumatologie, Constanta
Dr. Enescu Dumitru Marius
Pt. chirita
Dati click pe autor si veti gasi date de contact. Asteptam imagini (ceva concret) pt. a ne forma o opinie mai clara.
Pt. ren
Atrofia musculara nu este anormala, iar purtarea ortezei (genunchirei) este utila in timpul recuperarii.
Cu stima
SL Dr. Marius Enescu
Medic Primar Ortopedie Traumatologie
Medic Sef Sectie Ortopedie SCJU Constanta
Doctor in Stiinte Medicale
Coordonator Centru Pilot O-HBO
0
23-12-2009, ora 12:25
miha84
Nu este medic/terapeut
miha84
Buna ziua..
Revin cu rezultatul RMN-ului... a iesit f bine, totul normal..ligamente normal..nimic la menisc.. si totusi ma doare genunchiul??
Ce sfat imi puteti da? Ce analize sa mai fac?
Multumesc
Mihaela
0
23-12-2009, ora 12:34
chirita
Nu este medic/terapeut
chirita
Buna ziua, nu am mai trimis poza la radiografie..ca nu se vedea prea bine. In general ma simt mai bine pe zi ce trece pot sa si merg da, inca nu am iesit din casa..am mers putin pe aici. Genunchiul mai e putin umflat da in rest mai simt o durere mica cand incerc sa'l strang la maximum..me'am pus si o genunchera si cred ca e destul de bine, muschiul imi este un pic slabit da, o sa'si revina in timp. Sa mai folosesc carjele..sa nu'l fortez ? inca 2-3 zile ?
0
24-12-2009, ora 10:54
Dr. Enescu Dumitru Marius
Ortopedie si traumatologie, Constanta
Dr. Enescu Dumitru Marius
Pt miha84
Daca nu exista leziuni meniscale, in STIR se poate observa daca exista edem osos la nivelul condililor sau platoului tibial. Acestea pot fi o alta sursa de durere, din nefericire insuficient considerata de radiologi si oprtopezi. In faza de edem, inainte de declansarea necrozei avasculare si eventual, artrozei, ischemia de condili se poate trata prin oxigenoterapie hiperbara (HBO).
Pt. chirita
Trebuie folosite mai mult.
Cu stima
SL Dr. Marius Enescu
Medic Primar Ortopedie Traumatologie
Medic Sef Sectie Ortopedie SCJU Constanta
Doctor in Stiinte Medicale
Coordonator Centru Pilot O-HBO
0
31-12-2009, ora 16:37
ren
Nu este medic/terapeut
ren
buna ziua, am inceput recuperarea la genunchi dar nu m-am operat inca, ma lasa sa merg sa fac exercitii dar cand fac mai greu simt o durere in spatele genunchiului.Asta inseamna ca am ligamentele rupte sau pot sa fie doar intinse si sa nu am probleme la ele?Va multumesc!
0
02-01-2010, ora 06:26
cristi_4la
Nu este medic/terapeut
cristi_4la
Buna dimineata,
Am mai postat pe acest forum in urma cu ceva timp.
Eu am avut un accident de motocicleta din care am ramas cu foarte multe probleme ce au necesitat timp pt a le rezolva, am ramas cu o ruptura de menisc, un ligament rupt, un temdon rupt(ambele pe partea exterioara a genunchiului drept) si un sciatic popliteu extern (grefe libere nervoase) operat si externat dupa 2 sapt pe 16.12.2009.
Am avut nervul sectionat si 14 cm de hematom pe el care a fost extras.. si mi s-a facut o grefare de la nervi senzoriali.

Acum am mai ramas cu ruptura de menisc, ligamentul si tendonul... deoarece nervul am inteles ca a fost prioritar. Eu sunt speriat deoarece accidentul a fost pe 6 august 2009, mai am un pic si fac 5 luni cu ruptura in mine... in tot acest timp, ba l-am avut imobilizat(la inceput si anume 3 saptmani) ba cu orteza, am stat si in carucior 2 sapt, 1 luna la pat fara sa ma misc(coloana..)acum cu sciaticul iar 3 saptamani imobilizat cu atela fara sa calc in el si dupa ce mi s-a dat atela jos, mi s-a sugerat pana ajung la centrul de recuperare sa incerc sa calc usor in el binenteles cu carje, si nici acum nu pun toata greutatea in el, de frica si nici nu cred ca ii face bine rupturii de menisc. Mai am dureri mici uneori cand il tin suspendat pe ceva si partea sustinuta este decat gamba, iar daca stau pe un scaun de exemplu si apas cu piciorul in pamant, nu tare, moderat, observ o miscare a gambei, exact de sub rotula in jos, cum iese in exterior gamba, osul tibiei nush cum sa explic exact sa ma intelegeti... presupun ca aceea este ruptura de menisc...plus lichid extern..undeva deasupra genunchiului.. ma ingrijoreaza deoarece a trecut foarte mult timp.. pot aparea probleme la oase? sau nu stiu.. cartilagiile se pot distruge? probleme care Doamne fereste nu vor mai putea fi rezolvate? Mi s-a spus de la ortopedie ca dupa ce voi face un anumit timp de recuperare pt a insanatosi piciorul cat de cat, de abia atunci ma vor putea opera si la partea ortopedica (menisc, ligament, tendon)..Am nevoie de un sfat.. chiar daca vor mai trece 2 ani, macar sa stiu ca va fi bine...

Va multumesc Anticipat!!!
Cu respect,
Cristi Hancu
Adaugă un comentariu / răspuns
196 comentarii 1 23 ..... 6 7 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: