Lipsa cronică de somn sporeşte riscurile cardiace şi de deces

14-08-2011
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Lipsa cronica de somn nu numai ca reduce concentrarea intelectuala, dar si sporeste riscurile cardiace si de deces, potrivit unui studiu publicat in SUA, relateaza AFP.
    Acest studiu efectuat pe 39 de voluntari a aratat ca un deficit de somn acumulat in numai cinci nopti poate provoca un stres important pentru inima.
    Cercetatorii de la Facultatea de medicina a Universitatii din Pennsylvania (est) au testat functiile cardiace ale acestor subiecti in doua reprize, la inceputul studiului si dupa o noapte de zece ore de somn.
    Ei au repetat aceste teste dupa cinci nopti in care subiectii nu au dormit decat patru ore in medie.
    Electrocardiogramele au aratat ca toti voluntarii aveau un puls mai rapid si o variabilitate mai redusa a batailor cardiace dupa cinci nopti de somn insuficient.
    Variabilitatea pulsului marcheaza schimbarile efectuate de inima in raspuns la stres si stimuli. O variabilitate redusa poate fi un indiciu al unor probleme cardiace sau al altor boli. Ea are, de asemenea, legatura cu hipertensiunea arteriala.
    "Daca rezultatele noastre vor fi confirmate de studii clinice mai extinse si de alte analize, ar putea insemna ca lipsa de somn are legatura cu un risc mai mare de boli cardiovasculare si de mortalitate", a subliniat Siobhan Banks, principalul autor al studiului, prezentat la conferinta "SLEEP 2007" organizata de "Associated Professional Sleep Societies", la Minneapolis (Minnesota, nord).
    Alte doua studii prezentate, de asemenea, la aceasta conferinta arata ca mai mult somn ar putea sa-i ajute pe atleti sa-si imbunatateasca performantele, iar elevii ar trebui sa nu doarma mai mult in week-end decat in timpul saptamanii pentru ca performantele lor sa nu aiba de suferit, in special lunea.
_
Sursa: Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul Romedicului pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
4 comentarii
0
14-08-2011, ora 09:42
maria 123
Nu este medic/terapeut
maria 123
Buna dimineata,
inainte de programul meu de dumineca, am dorit sa-ti scriu si sa-ti multumesc pt. toate informatiile (acceptate de unii sau nu) si sa stii ca, MI-AM FACUT UN FOLDER DIN TOATE CELE SCRISE...nu stie omul cand, acasa sau printre prieteni..da, e bine de stiut...!
Fie ca tot ceeace ne dezvalui si NOUA, sa-ti aduca sanatate si bucurie in viata.Ma voi ruga si pentru tine, azi.
Doamne ajuta!
O zi faina!
0
14-08-2011, ora 23:58
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Sărut mâna!
Stimată dnă sebesuldejos, cu multă şi deosebită plăcere am postat informaţiile care v-au fost pe plac. Sunt informaţii care pot fi de folos oricărui om receptiv la ele, la un moment dat, în anumite circumstanţe mai mult sau mai puţin medicale. Mă bucur că v-aţi salvat informaţiile! :) Voi mai posta, mâine, cred. Adică peste câteva minute :)))
"Acceptate de unii sau nu". Bună afirmaţie! Chiar am primit critici dure cu privire la informaţiile postate, din partea unor persoane, dar nu m-au deranjat, ci m-au bucurat (mă bucur foarte mult când primesc critici, pentru că ele mă ajută să conştientizez unele aspecte şi, bineînţeles, îmi oferă oportunităţi unice de a învăţa ceva nou (de a învăţa dintr-o greşeală făcută de mine, dar pe care nu am conştientizat-o; de a învăţa dintr-o greşeală făcută de un semen de-al meu, dar pe care nu am observat-o sau am ignorat-o, iniţial; de a învăţa din experienţa interlocuitorilor mei, a celor care mă critică etc.). Omul cât trăieşte învaţă, şi nu învaţă numai de la alţi oameni, ci şi de la animale, ba chiar şi de la plante, fenomene ale naturii etc.
Mulţumesc din suflet pentru urări şi rugăciuni. Şi eu vă doresc multă sănătate şi fericire. Vă port în rugăciunile mele umile.
Cu iubire,
Nick
_
Dumnezeu să vă binecuvânteze!
0
20-08-2011, ora 07:04
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Sfintii aveau lipsa cronica de somn Nicusoare ???
0
22-08-2011, ora 00:24
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Sărut mâna!
Stimată dnă clara_p, unii sfinţi aveau o lipsă cronică de somn, alţii nu (sfinţii nu erau în niciun fel afectaţi de lipsa de somn mai mult sau mai puţin cronică, pentru simplul fapt că erau îndumnezeiţi).
Acest topic nu tratează lipsa cronică de somn şi riscurile aferente ei, făcând o raportare la sfinţi, ci făcând o raportare strictă la oameni simpli, care nu sunt purtători de har divin atât de mult şi profund. Înţelegeţi?
Toate cele bune,
Nick
_
Dumnezeu să vă binecuvânteze!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Insomnia
  • Insomnia severă ar putea fi cauzată de slăbirea conexiunilor cerebrale
  • Culcatul la ore târzii a fost asociat cu alimentația nesănătoasă și sedentarismul
  • Thim - dispozitivul care te ajută să dormi mai bine, monitorizându-ți somnul
  • Insomnia crește riscul de astm la adulți
  • Calitatea redusă a somnului la copii, asociată cu insomnia mamei
  •