Luxatie de genunchi, rog sfatul unui medic

11-05-2010
liteon
Nu este medic/terapeut
liteon
Buna ziua.
La sfarsit lunii martie printr-o miscare brusca mi-a sarit rotula de la piciorul drept. Dupa o ora si jumatate de chinuri mi s-a acordat primul ajutor la spitalul de urgenta Grigore Alexandrescu unde l-am intalnit la camera de garda pe dr. Ulici.
Cum m-a vazut mi-a si spus ca ma va opera. In urma radiografiei mi-a fost pus piciorul in ghips timp de 4 saptamani, insa nu mi s-a recomandat nici-o medicamentatie; singura recomandare a fost pus sa nu pun piciorul in pamant. Dupa o saptamana de dureri si cosmaruri m-am dus la spital, unde acolo mi-au dat ghipsul jos si mi-a examinat piciorul un asistent medical si un doctor si mi-au spus ca dupa 2-3 luxatii la acelasi picior se apeleaza abia la operatie. Mi-au pus piciorul iarasi in ghips si m-au chemat dupa 3 saptamani. Am revenit la spital pentru a da ghipsul jos si mi-a recomandat gimnastica medicala timp de 6 luni, spunandu-mi ca totusi operatia este mai eficienta.
Acum sunt foarte derutata si nu mai stiu ce sa cred, am mare nevoie de un sfat de la un sfecialist. Multumesc anticipat.
13 comentarii
0
11-05-2010, ora 23:03
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Nu este vorba nicidecum de o luxatie de genunchi (diagnostic de o gravitate extrema) ci de o subluxatie externa a patelei (rotulei).
Tratamentul initial este, intr-adevar, prin imobilizare gipsata, dar care permite mersul imediat. Dupa circa 3-4 saptamani de imobilizare se poate incepe o kineto-terapie specifica, si numai dupa luni sau ani se poate judeca necesitatea tratamentului chirurgical (strictamente dupa terminarea cresterii osoase, adica 16 ani la fete si 19-20 ani la baieti).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
12-05-2010, ora 19:23
liteon
Nu este medic/terapeut
liteon
Multumesc pentru ca mi-ati acordat din timpul dv. pentru a ma linisti si in acelasi timp de a ma lamuri. Am facut exercitii cu prof. de kineto-terapie acasa timp de 10 zile (dupa ce am dat gipsul jos) pentru a ma ajuta sa pot pune piciorul in pamant si in acelasi timp sa pot merge. Azi am ajuns intr-un centru de recuperare unde am fost vazuta de o doctorita, aceasata mi-a recomandat mai multe proceduri si de luni voi incepe. Printre altele mi-a spus ca am o hiperlaxitate ligamentara si ca in aceasta perioada asa se intampla (eu am 16 ani) ; in urma cu 3 ani am mai avut subluxatie la celalalt picior adica stangul. Ce mi-ati putea sugera?
Multumesc inca-odata!
0
13-05-2010, ora 13:30
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Nu se pune problema de "proceduri" electrice de vreun fel si nici de masaj.
Recuperarea consta numai in kineto-terapie, adica gimnastica medicala dupa programe adaptate acestei patologii.
Prin urmare, cautati un kineto-terapeut cu experienta in recuperarea in cazul luxatiei laterale a rotulei, tratate ortopedic.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
23-05-2010, ora 13:39
miaa
Nu este medic/terapeut
miaa
Buna ziua!
Si eu pot spune ca am aceeasi problema. Insa eu am 15 ani si de aproximativ 4 ani am probleme cu genunchiul drept. Am fost operata cu laserul de fractura de menisc, iar dupa un timp am fost operata clasic deoarece mi-sa deplasat iar rotula si mi-sa spus ca am luxatie de rotula. Am fost la foarte multi medici si mi-sa spus ca va trebui sa ma operez si la genunchiul stang deoarece sufar de aceeasi problema.
am stat foarte mult in spital, dar durerile tot sunt.
As vrea sa stiu de ce persista durerea.
Va multumesc anticipat!
0
23-05-2010, ora 20:55
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Cauzele suferintei D-voastra sunt multiple, de ordinul sutelor.
Pentru un raspuns fiabil este necesar un consult clinic amanuntit.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
24-05-2010, ora 12:29
miaa
Nu este medic/terapeut
miaa
Buna ziua!
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul D-voastra.
Imi sunteti de mare ajutor.
0
30-05-2010, ora 16:14
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
la prima problema (liteon) luxatia a fost una de rotula cel mai probabi, : se fac radiografii: genunchi AP, lateral si patela axiala. se decide in prima faza daca exista o leziune condrala pe condilul lateral a femurului (este destul de frecvent), daca nu se examineaza daca exista un haemartros sau nu, daca este semnificativ se procedeaza la o punctie articulara, daca apar pete de grasime in sangele extras acesta este o indicatie pentru artroscopie. daca nu atunci se poate proceda la o atela ghipsta pentru cateva zile (tip Böhler), insa eu nu il mai pun de ani de zile mai degraba o orteza Patellfix sau una mai complexa, eu cred ca ghipsul nu mai are indicatia in luxatia de rotula (insa nu profesez in romania). daca nu au decis sa-l opereze din prima, pacientul revine in 2 zile la un control (poate se formeaza un hemartros din nou=artroscopie). Daca nu sunt probleme, se vindeca in 4-6 saptamani, intre timp este bine ca pacientul sa inceapa o kinetoterapie pentru intarirea stabilizatorilor activi a genunchiului axat mai ales pe intarirea m. vastus medialis. daca luxatia se repeta este o indicatie pentru operatie, in contradictie cu colegul Dr. Uscatu eu cred ca sunt metode care se pot aplica si celor care sunt inca in crestere (nu se poate face o transpozitie a tuberozitatii tibilae: ex Roux, Elmslie-Trillat, sau una pe condilul lateral gen Albee) insa un lateral release sau un Ali-Krogius-Lecene, Madigan, etc nu inteleg de ce nu s-ar putea face, de fapt noi facem, in prima faza lateral release si daca nu este de ajuns atunci celelalte in functie de originea problemei, pentru ca pot fi multe, de la hipoplasia condilului lateral a femurului, la unghi Q marit, pana la sindromul Ehlers-Danlos
pentru miaa, luxatia de rotula deseori apare bilateral, insa trebuie cautat un specialist bun care sa-ti rezolve bine aceasta problema pentru ca sunt multi care se ocupa cu asa ceva si putini care se pricep
0
31-05-2010, ora 22:38
miaa
Nu este medic/terapeut
miaa
buna ziua!
da asa este sunt constienta ca sunt foarte multi medici care se ocupa cu sanatatea din acest domeniu si tot odata putini care se pricep.
dar, eu sunt din Techirghiol am fost la un doctor de la spitalul din Eforie Sud. acesta ma si operat, insa am fost consultata in urma cu cativa ani de zile de un doctor din Bucuresti. mi-sau facut multe examene in acest moment nu va pot spune cu exactitate ce examene. Dar dupa cum spuneam am 15 ani si am fost operata pt prima data de fractura de menisc atunci cand rotula mi-sa deplasat ducandu-se in partea dreapta. A fost un soc groznic, am ajuns in acea seara la spitalul de urgenta constanta. Si nu pot spune ceea ce mi-au facut medicii de acolo, nu vreau nici sa judec pt k nu sunt in masura.
sigur este faptul ca atunci la prima operatie mi-sa scos mult lichid din genunchi. Dupa operatie nu am mai avut voie sa mai fac educatie fizica, dar totusi mi-sa deplasat iar rotula. durerile erau de nescris, am focut si a doua operatie de luxatie de rotula. mi-sa spus de medicul care ma operat ca va trebui sa mai fac aceeasi operatie la genunchiul opus deoarece si aceasta rotula se misca. Imi este foarte frica, deoarece si dupa aceasta ultima operatie rotula mi-sa deplasat.
As dori sa stiu poate fi o boala transmisa genetic? si daca ar trebui sa mai fac aceasta peratie la genunchiul opus?
Va multumesc anticipat!
0
31-05-2010, ora 23:06
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
miaa, in primul rand trebuie cautat originea problemei, pot fi multe si fiecare are un tratament specific, multi din pacate cunosc numai o singura metoda de operatie si-l aplica pentru toate cauzele luxatiei de rotula, de aceea sunt si recidive, cu o metoda bine aleasa, sansa de succes este de peste 90%. din pacate deobicei cauza care duce la luxatia de rotula este bilaterala (exceptii facand luxatiile cauzate de traumatisme majore care deobicei se asociaza si cu alte leziuni). daca odata s-a intamplat o luxatie la un traumatism banal, sansa ca sa se repete este tot mai mare, cu asta crescand si sansa ca si cartilajul sa se deterioreze. sansa ca tu sa ai o bola genetica care usureaza producerea luxatiei de rotula (gen Ehlers-Danlos) este infirma, mai degraba cauta alte cauze mai frecvente si un chirurg de genunchi bun.
0
11-10-2010, ora 21:50
lorand 29
Nu este medic/terapeut
lorand 29
Buna Ziua!In 2008 august am avut un accident rutier si am fost operat la mana dreapta cu fractura luxatie monteggia 2 cot si fractura cominutiva paleta humerala am puse suruburi in paleta humerala si hobanaj olecran drept si osteosinteza cu placa si suruburi ulna dreapta As dori sa va intreb daca suruburile le pot tine in mana sau trebuie scoase
0
05-10-2012, ora 15:18
weghy
Nu este medic/terapeut
weghy
Buna ziua!
am si eu o nelamurire maaare de tot si am rugamintea sa ma ajute cineva daca se poate. Acum vreo 3 zile am jucat fotbal si am fost lovit in partea exterioara a genunchiului s-a auzit o pocnitura si cateva secunde nu am putut sa-l folosesc dar apoi si-a revenit si a fost ok(ma gandesc ca era incalzit si de aia da na.) m-am culcat seara ok si dimineata m-am trezit cu genunchiul umflat destul de tare, am fost la medic, mi-a facut radiografie si nu am nimic la oase, apropo genunchiul mi l-a pus medicul la loc dar nu m-a durut asa tare doar fooarte putin, rmn nu am unde sa fac aici deci tre sa astept. a vrut sa mi-l puna in gips dar am negociat noi si am reusit sa-l pun in orteza care oricum e ca gipsul, nu ma lasa sa misc genunchiul dar parca am putin de mobilitate deci cred eu ca e mai bine. m-a intrebat daca e prima oara cand imi sare genunchiul si mi-a zis ca daca se mai intampla vreodata sa ma gandesc la operatie. Intrebarea mea: oare tendoanele, ligamenate sunt ok, nu ma mai doare genunchiul, de asta ma gandesc ca poate doar le-am intins mai mult decat trebuie sau poate le-am lezat mai tare.
Va multumesc anticipat si va rog sa ma ajutati daca se poate.
0
05-10-2012, ora 16:11
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Imobilizarea genunchiului (fie in gips, fie in orteza) nu mai face parte din tratamentul modern al entorsei genunchiului, deoarece determina redoare articulara (anchiloza), lungeste mult perioada de recuperare si mai ales impiedica mult timp o examinare clinica corecta a articulatiei.
Trebuie sa va reluati o activitate fizic minimala (fara eforturi mari) si, dupa cateva saptamani de la entorsa, sa va adresati unui specialist in artroscopia genunchiului, in vederea unei evaluari clinice corecte si mai ales fiabile.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
06-10-2012, ora 12:45
weghy
Nu este medic/terapeut
weghy
In primul rand va multumesc ca mi-ati raspuns. Dumneavostra imi ziceti ca pot sa calc in el si sa dau si orteza jos? de la spital mi s-a zis sa port orteza 4 saptamani si sa nu calc in picior. ce sa fac??? si as mai avea o curiozitate, daca imi permiteti: Medicul cand a vazut genunchiul umflat a zis ceva de sange ca s-a acumulat acolo, ceva de genul, nu ma pricep eu dar daca era sange nu trebuia sa se invineteasca, macar putin? usor, usor mi s-a desumflat, imi pun comprese si folosesc imflamatoare pe cale orala. Si Domnule Doctor de ligamente sau tendoane rupte poate fi vorba???
Va multumesc foarte mult pentru raspuns si sper sa nu fiu prea insistent.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum menținem sănătatea genunchilor?
  • Alergarea ar putea fi benefică pentru genunchi, contrar temerilor generale
  • Leziunile genunchilor nu se vindecă complet
  • Alergarea ameliorează inflamația genunchiului, contrar așteptărilor
  • Dislocare genunchi - primul ajutor și sfaturi utile
  • Tipuri de durere de genunchi în diferite afecțiuni ale genunchilor
  • Recuperarea genunchiului în funcţie de patologie - evoluţie şi durată
  •