luxatie de rotula

14-07-2014
nina74
Nu este medic/terapeut
nina74
Pe 15 iunie am suferit o luxatie de rotula. Dupa 10 zile de imobilizare cu atela gipsata acum port o orteza cu sistem de centrare a rotulei. Initial orteza a fost blocata in extensie 0 grade, o saptamana. Apoi am deblocat orteza treptat, până am ajuns la 90 grade flexie, am facut zilnic exercitii de flexie, 2000-2500 de flexii, dar nu pot flecta piciorul mai mult de cca. 75 de grade.
Rezultatul examenului RMN indica:La nivelul coarnelor posterioare ale ambelor meniscuri se observa modificari degenerative de grad II.
Ligamentul incrucişat anterior este parţial dezinserat de pe condilul femural cu minim edem si acumulare lichidiana pe conturul anterior.
Inserţiile femurale ale ligamentului colateral intern şi tendonului popliteu sunt tumefiate, cu edem in interiorul şi în jurul structurilor descrise.
Retinaculul patelo-femural lateral este dezinserat de pe condilul femural, pe aria sa de proiectie remarcându-se acumulare lichidiană si hematica. Retinaculul patelo-femural medial este subtiat la nivelul insertiei femurale, iar rotula este luxata medial.
Edem osos difuz se observa la nivelul condilului femural medial.
Acumulare lichidiana se observă în bursele supra şi retropatelară.
Ligamentele încricişat posterior şi colateral medial, tendonul rotulian şi cartilajul articular au aspect IRM normal.
Am consultat 3 ortopezi, ultimul a apreciat ca imposibilitatea de a recupera total flexia s-ar putea datora luxatiei mediale a rotulei care nu glisează normal in santul ei, dar a recomandat sa continui cu exercitiile inca 2-3 saptamâni si apoi va evalua posibilitatea unei interventii de reconstrucţie M.P.F.L. si trohleoplastie.Genunchiul este inca umflat, merg cu sprijin pe piciorul afectat, dar folosesc cârjele fiindcă nu ma simt suficient de stabila.
In asemenea conditii voi fi plecata din tara o saptamana, medicul apreciind ca nu va fi o problema. Pot incerca si alte exercitii decât flexiile? Recomandati un nou consult sau e bine sa astept 2 saptamâni pâna ma întorc?
4 comentarii
0
15-07-2014, ora 00:43
Dr. Tarek Nazer
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Tarek Nazer
Buna seara
Rezultatul RMN-ului arata mai multe probleme eu personal as recomanda o Artoscopie de genunchi unde se repar majoritatea problemelor si se poate face lateral release si repararea aripioarele interne apoi iar kinetoterapie daca mai apar luxatii de rotula atunci ne puten gandi la MPFL sau transpozitie de tendon rotulian. Asta era protocolul din spitalele din Anglia unde am facut Specializarea. Nu vreau sa va bag in ceata ca probabil deja a ti avut 3 pareri diferite de catre medicii pe care va consultat.
Sper sa va ajuta ce am scris
O zi buna
Dr Tarek Nazer
Medic specialist ortopedie si traumatologie
0
15-07-2014, ora 08:55
nina74
Nu este medic/terapeut
nina74
Buna ziua,
Multumesc pentru raspuns, ma ajuta sa iau o decizie. Intr-adevar fiecare medic a avut pareri diferite, de aceea sunt confuza.
Cu consideratie,
Nina
0
15-07-2014, ora 17:05
Dr. Tarek Nazer
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Tarek Nazer
Eu zic sa incepeti cu Artroscopia care ceea mai buna metoda de diagnosticare si rezolvare problemei.
Si sa aveti grija sa fie persoana care face artroscopia familiar cu aceasta procedura.
O zi buna
0
31-08-2015, ora 00:44
Dr. Mitrulescu Cristian
Ortopedie si traumatologie, Timisoara
Dr. Mitrulescu Cristian
Bună ziua,

Nimic din descrierea din rmn nu justifica pierderea flexiei. Primul lucru care trebuia încercat era recuperare cu un kinetoterapeut.

Dacă mai urmăriţi subiectul tu., ne puteţi informa de starea d- voastră actuala?

Cu stima,
Mitrulescu Catalin, medic specialist ortoped
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: