Luxatie recidivanta de rotula bilateral

10-05-2017
.23
Nu este medic/terapeut
.23
Buna ziua!
Problema cu luxatiile de rotula le am de cand eram mica, am fost operata la genunchiul stang in 2004 si la genunchiul drept in 2010, nu stiu sa va dau prea multe detalii despre operatii: sunt realizate prin incizie laterala pe partea exterioara a genunchiului, din ce am inteles s-a repozitionat rotula in santul femuro-patelar.
Din 2014 luxatiile au recidivat, aproximativ o luxatie pe an, anul trecut intamplandu-se simultan la ambele picioare. Cand se intampla nu faceam un efort special, ci mergeam.Mi s-a sugerat ca o interventie chirurgicala ar fi solutia, dar ca nu este urgenta si am zis sa astept pana termin facultatea, am facut kinetoterapie, merg la inot cam de 3 ori pe saptamana in speranta ca nu va mai aparea o noua luxatie. Cu toate astea pe 30 aprilie s-a luxat iar rotula stanga, am mers la mai multi medici(3) si am primit 3 variante diferite de operatie, toti spunandu-mi ca poate astepta pana pe 10 iulie cand termin cu sesiunea si ca risc de luxatie exista la orice persoana, garantie 100% ca nu se va mai intampla neexistand si ca trebuiesc facute pe rand.
Diagnosticul pus este: displazie femuro-patelara bilaterala, genu valgum bilateral, patela alta. Recomandare osteotomie de varizare femur stang, reconstructie MPFL, asta a spus primul medic, dupa examen clinic, CT si ortholeg
Cu aceleasi analize am mers si la ceilalti doctori si am primul urmatoarele variante: lateral release(medicul 2) si o operatie de modificare a tendonului(mi s-a spus ca este inserat lateral si de aceea se produce luxatia) si repozitionare a rotulei (medicul 3)
Mi s-a spus ca prima varianta primita este foarte complicata atat ca interventie cat si ca recuperare, ca lateral release nu ar fi suficienta. Si ca displazia aceasta ma poate afecata pe viitor, avand un risc mai mare de a face gonartroza
In momentul de fata eu nu stiu ce sa aleg care ar fi cea mai buna varianta, fiecare doctor mi-a explicat foarte frumos ce si cum si pare ca varianta lui este ceva mai adecvata.
Daca si-a facut cineva o interventie as vrea sa stiu cum a decurs recuperarea si cum este acum sau daca un doctor imi poate motiva ce interventie este mai bine sa aleg.
Astept raspuns, multumesc anticipat
2 comentarii
0
18-05-2017, ora 11:42
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
lateral release nu se mai face pentru luxatii de rotula, este o metoda demodata si ineficienta (probabil ati avut deja asa ceva daca aveti incizii pe partea laterala a genunchiului).
daca genu valgum (genunchi in X) este seminificativa atunci evident fara corectie de axa nu se poate rezolva situatia - asta a propus primul coleg.
MPFL este in ziua de azi cea mai performanta operatie pentru luxatiile de patela, se recontruiesc ligamentele mediale rupte.
amandoua impreuna este o operatie de dificultate mare si recuperare indelungata - cel putin 3 luni. evident noi nu cunoastem detaiile si nu putem aprecia nici cat de bun este tehnic colegul insa ca si plan prima varianta promite sansa cea mai buna pentru rezolvarea problemei.
daca se face o modificare de axa a piciorului este bine sa fie facuta la amandoua picioare astfel nu va fi simetric si veti avea o diferenta de lungime a picioarelor.
sansa unei gonartroze (mai ales una retropatellara) este marita cu sau fara operatie
0
20-05-2017, ora 11:22
.23
Nu este medic/terapeut
.23
Multumesc pentru explicatie
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: