Mama mea nu il vrea

08-01-2018
Alexandra112
Nu este medic/terapeut
Alexandra112
Buna ! Sunt cu un baiat de vreo 8 luni. Mama nu nu il vrea din anumite motive : spune ca ea stie cum e el si e gelos e urat nu ne potrivim cum pot iesi cu el pe strada. Ideea este ca ea nu l-a vazut niciodata decat in cateva poze si nici nu vrea. Intr-o seara a zis ca daca ies in oras cu el inseamna ca il aleg pe el si asa am facut am iesit. Deseori ne certam pentru ca nu il accepta desi meu consider ca daca voi gresi este greseala mea. El se poarta frumos cu mine imi place prezenta lui. Mama mea era obisnuita cand zicea ceva sa facem eu imediat sa fiu acolo si sa facem sa mergem undeva sau sa facem ceva dar acum fac impreuna cu el. Nu stiu cum sa o fac sa inteleaga ca de acum desi nu il accepta el este partenerul meu si vreau sa petrec timp cu el sa vorbesc cu el sa ies cu el. Ieri a vrut mama mea sa iesim si eu am iesit cu iubitul meu si ea a zis ca sunt o jigodie. De ce ma pune sa aleg intre ea si el ? Ps : tatal meu a murit acum 4 ani si ea e singura. Si ea zice despre el toate astea din auzite deoarece cineva ii spunea ca el este betiv curvar ca isi va bate joc de mine si multe altele. Va rog niste sfaturi. Multumesc!
8 comentarii
2
08-01-2018, ora 12:27
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Alexandra, sti ce e mai important? Ca ai inteles tu unde apare eroarea de logica: la mama si nu la tine. Mama e geloasa pe relatia ta si nu e datoria ta sa o faci sa inteleaga nevoia ta fireasca de a avea o relatie. Nu spui ce varsta ai, dar nu reiese ca ai fi minora. E greu pt tine deoarece probabil iti doresti acceptare si suport din partea mamei. Dar daca ea nu ti le poate oferi, de ce sa iti consumi energia incercand sa o schimbi pe ea? Nimeni nu se schimba daca nu crede ca e cazul. Ei ii e probabil greu fara partenerul ei, dar nu e ok sa iti impuna inconstient ca nici tu sa nu ai. Nu e vina nimanui pt ca tatal tau si partenerul mamei nu mai este printre noi. Desi am indoieli ca va dori sa mearga la psiholog, poti sa ii propui mamei sa mergeti impreuna sa va rezolvati problema.
2
09-01-2018, ora 13:09
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Bună!
Probabil mama ta a suferit mult după pierderea soțului și are impresia că dacă tu te atașezi de cineva mai mult poate pierde și dragostea ta.
Încearcă s-o faci să înțeleagă că iubirea ta față de ea nu o s-o schimbe nimic, dar că și tu ai viața ta și e normal s-o trăiești așa cum îți dorești.
Dacă nu reușești singură, poate un terapeut de familie la care ai merge cu mama ta să o ajute să înțeleagă acest lucru.
Nu spui ce vârstă are mama ta, dar poate o sprijini să se întâlnească cu prietene, cu rude, cu care să găsească subiecte comune, să nu se mai simtă singură.
E dureros că și-a pierdut soțul, dar viața merge înainte și trebuie trăită frumos, fără temeri și frustrări, dar și fără să proiectezi în ceilalți propriile dorințe și să încerci să le controlezi viața.
0
09-01-2018, ora 20:48
Alexandra112
Nu este medic/terapeut
Alexandra112
Buna seara ! Va multumesc frumos pentru raspunsuri. Mama mea are 51 de ani iar eu am 24 urmand anul acesta sa fac 25. O inteleg si pe ea dar din pacate ne certam mereu ea avand impresia ca o las singura. Vreau sa imi fac viata mea si sa iau propriile decizii fie bund sau rele. Nu ar accepta sa mearga la un psihoterapeut pentru ca o cunosc foarte bine. Mereu stau cu frica atunci cand ii spun ca dorm la prietenul meu sau ca ies cu el in fiecare weekend ea spunand ca azi nu poti sa stai acasa cu mine ca ai iesit ieri. Eu consider ca nu gresesc daca o infrunt si ii zic ca sunt tanara si vreau sa am viata mea desi ea eraobisnuita ca eu atunci cand vrea ceva sa fiu acolo si sa ii zic da mergem undeva evident unde vrea ea si doar cand vrea ea. Credeti ca eu gresesc daca aleg sa imi traiesc iubirea cum pot eu mai frumos desi ea nu il vrea? Multumesc frumos !
1
09-01-2018, ora 23:06
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Fara sa vrei, nu iesi nici aici din rolul de copil - ne intrebi pe noi daca gresesti dorind sa alegi relatia cu baiatul chiar daca mama nu e de acord. E ca si cum ne-ai cere aprobarea. Si cui ii cerem aprobarea cand suntem mici? Parintilor. Cand suntem mari, doar sefilor - doar cand vrem vreun concediu, sau invoire din timpul programului(pt cei care au sefi).
Deci asuma-ti rolul de adult si ia propriile decizii, asumate. Adica sa iti asumi responsabilitatea in totalitate(a alegerilor zic) si apoi a consecintelor. Aici intra si reactia mamei, ca si consecinta. Adica asuma-ti posibilitatea aparitiei unei reactii negative din partea mamei - si ea are dreptul la propriile alegeri, iar daca ea alege sa se supere pe tine pt ca iti dai voie sa fii independenta si autonoma, e alegerea ei pana la urma. Tu joci dublu rol: cand copil care se teme de reactia mamei, cand de mama pt mama ta(cand te ingrijorezi pt reactia ei). Mama poate sa se supere si trebuie sa invete si ea cumva ca un copil nu e nici o prelungire a ei si nici un surogat de sot pe care sa-l sufoce cu reactiile ei de gelozie. Fara ca tu sa alegi sa iti organizezi viata asa cum iti doresti si sa iti asumi si riscul de a gresi, mama nu va opri acest mecanism de subjugare, pt ca ea nu poate vedea unde greseste ea. E mai usor sa puna pe umerii tai povara greselilor ei. Stiu ca e dureroasa pierderea sotului, dar tu nu trebuie sa devii obiectul furiei ei.
0
10-01-2018, ora 00:17
Alexandra112
Nu este medic/terapeut
Alexandra112
Dar cum as putea face ca iubitul meu sa inteleaga ca mama mea nu se va schimba si la fel ca mine nu intelege inversunarea ei impotriva lui si ca desi nu il accepta a renuntat sa mai zica ca l inceput ( ca a foat vazut cu o fata in masina si dupa 15 min a venit la mine sa iesim sau ca iasa noaptea si eu nu stiu, ca vorbeste cu mine zice ca e acasa dar el defapt nu e acasa. Ca la locul de munca a pipait o colega desi lucram in acelasi loc, ca s-a si culcat cu ea dar eu nu stiu ca imi va adice dovezi ca a pipait-o si cand am zis ca vreau sa le vad a zis ca sunt greu de obtinut dar o sa imi arate dupa care a zis ca nu imi arata ca asteapta sa ma conving eu singura si multe altele) probabil crezand ca asa ma v-a desparti de el dar nu a reusit. Ba chiar m-a intrebat mama mea cum de nu sunt geloasa ca eu faceam urat inainte cand auzeam asa ceva. Nu isi poate explica de ce e asa daca el nu i-a facut nimic ei personal si nici nu ii face nimic inafara faptului ca ma face pe mine fericita. As vrea ca el sa inteleaga ca nu ma voi ruga de ea sa il accepte si nici sa vorbeasca cu el daca nu doreste asta. Va multumesc din suflet imi sunt de mare ajutor toate parerile dv.
1
10-01-2018, ora 13:28
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Pai din nou, vrei sa schimbi pe cineva: de data asta e iubitul :). Adica spui ca iti doresti ca tu sa il faci pe el sa inteleaga ca mama ta nu il vrea si cu asta, basta. Nu te mai pune in rol de avocat pt nimeni si vei fi ma linistita. Iubitul tau, are si el probabil destula minte incat sa inteleaga ca unii il plac si altii nu - si ca asa e normal sa fie.
Sunteti tineri, petreceti-va timpul facand lucruri frumoase, iubiti-va (responsabil!) si fiti fericiti! Nu mai cautati sa primiti acceptarea acolo nu ea nu e si probabil nu va veni.
0
10-01-2018, ora 14:03
Alexandra112
Nu este medic/terapeut
Alexandra112
Va multumesc din suflet ! Imi sunt de mare ajutor sfaturile dv. Multumesc !
1
29-01-2018, ora 13:17
Sinceritate
Nu este medic/terapeut
Sinceritate
Buna Alexandra 112,

Da. Este foarte usor din cate observ sa se gaseasca imediat un vinovat. Categoric si neprofesional din pacate se pune o stampila si ti se spune rapid: tu trebuie sa hotarasti, mama ta e geloasa, sau este prietenul tau si daca te simti bine este in regula, restul nu conteaza.
Situatia ta este foarte complicata, iar un sfat superficial poate declansa uneori o criza in viata unui tanar, dar imi permit sa iti dau cateva sugestii:
1. sa stii ca intr-o faza intiala( care poate dura cateva luni) a perioadei in care te indragostesti de cineva esti
ORB, NU VEZI DECAT CEEA CE ESTE BUN SI FRUMOS LA PARTENERUL TAU!
2.de aceea este bine sa nu iei hotarari majore, sa te abtii pe cat posibil de la pasi hotaratori in viata.
O anumita regiune din creier(FRONTAL CORTEX), nu functioneaza normal!!!
Incearca sa discuti calm si folosind un limbaj plin de respect(RECIPROC) cu mama ta.
Spune-i cat de mult o iubesti defapt, ca amandoua sunteti la fel de indurerate de moartea sotului /tatalui, ca pentru tine ea ramane pe viata MAMA TA, iar faptul ca tu ai un prieten nu inseamna ca te desparti de ea, sau o parasesti, ci ca este normal ca o tanara sa aiba o relatie.
3.daruieste-i un buchet de flori.
4. NU UITA CA ESTE FALSA IPOTEZA VEHICULATA CARE SPUNE CA SI TINERII TREBUIE LASATI SA GRESEASCA ; CA ASA INVATA DIN PROPRIILE GRESELI: TOCMAI CA DIN GRESELILE MARI NU INVATAM NIMIC;PENTRU CA ELE NE DOR; LE UITAM CAT MAI REPEDE SI DE ACEEA LE REPETAM UNEORI (NEUROLOGIC DEMONSTRAT):
5. Cred ca iti doresti sa nu mai fii singura si sa ai un prieten, dar sa stii ca este bine sa analizezi clar daca mama ta nu are dreptate? Incearca sa verifici afirmatiile ei, incearca sa afli cat mai mult despre adevaratul caracter al prietenului, nu te arunca rapid intr-o apa prea adanca pentru ca este pericol sa te ineci.

Iti doresc numai bine, sa ai parte de o dragoste minunata, de liniste sufleteasca si de armonie in familie !
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul