medicamente care ingrasa

05-02-2017
sissica
Nu este medic/terapeut
sissica
Am si eu o problema. De aproape un an am inceput sa iau pastile ptr tensiune. Si mi-am schimbat si tratamentul ptr inima. Tot de atunci am inceput sa ma ingras fara motiv, ptr ca mananc putin tocmai din acest motiv. Ce se poate face ? S-a mai lovit cineva de problema asta ? Stiti ceva solutii ?
1 comentarii
0
06-02-2017, ora 14:46
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua,

Depinde de medicamentele pe care le consumati. Sunt multi factori care pot conduce la cresterea ponderala: inaintarea in varsta, menopauza sau perioada post-menopauza, disfunctii tiroidiene subclinice sau manifeste nediagnosticate. Ar trebui comunicate aceste preocupari medicului de familie pentru a va consilia catre un specialist daca este cazul.

Intre timp, factorii alimentari nu trebuie pierduti din vedere. Indiferent daca anumite patologii duc la crestere involuntara in greutate, o alimentatie gresita, hipercalorica si inactivitatea fizica ajuta foarte mult la acest proces, ceea ce nu este de dorit.

De exemplu, dvs. face referire doar la cantitatea de alimente pe care o consumati și nu la calitatea acestora sau compozitia in principii nutritive. De exemplu 15 g de alune au circa 100 de calorii, fiind mai bogate in grasimi (asta nu inseamna ca nu sunt recomandate, din contra). Cantitativ este infim, insa din punct de vedere caloric ar trebui sa mancati de exemplu 250 g de morcovi sau 650 de castraveti pentru a atinge acelasi aport energetic al migdalelor. O masa aparent sanatoasa si rezonabila cantitativ poate fi transformata intr-una foarte calorica prin adaugarea sosurilor dulci sau grase și a grasimilor, individual. Sunt enorm de multe erori prin care caloriile se strecoara in dieta dvs. in ciuda eforturilor dvs. de a manca mai putin.

Avand in vedere ca nu ati beneficiat de o evaluare a compozitiei corporale, retentia hidrica si aparitia edemelor ar putea justifica o parte dintre kilogramele in plus afisate pe cantar. Activitatea fizica desfasurata a avut de suferit in ultimul/ ultimii ani? Cresterea ponderala a pornit de la o greutate sanatoasa sau au existat si inainte probleme cu kilogramele? Ce inseamna aceasta crestere in greutate? etc. Sunt multe intrebari fara raspuns aici. Inainte de a exclude alimentatia dintre factorii cauzali doar pe baza unui argument subiectiv, trebuie bine evaluat tiparul dvs. anterior si ulterior sa fie luate in calcul alte cauze.

Pe langa echilibrarea ponderala, adoptarea unei alimentaii sanatoase si a unui stil de viata activ este benefica si pentru tinerea sub control a afectiunilor cardiovasculare si a posibilelor complicatii metabolice. Fiti atenta la CE si la CAT mancati. Nu ezitati ca solicitati ajutorul unui specialist daca aceasta crestere in greutate persista.

Va doresc multa sanatate si sa gasiti cat mai repede o solutie pentru problema dvs!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: