Merita sa iert infidelitate soțului?

11-04-2018
Just a woman
Nu este medic/terapeut
Just a woman
Buna ziua! Sunt căsătorită de 14 ani și împreună cu soțul avem trei copii. In urmă cu două luni am aflat că soțul mă înșeală de 3 ani, de când eram gravida cu mijlociu. Când l-am întrebat în prima fază a spus că fabulez, apoi a recunoscut, nici nu avea cum căci avem și dovezi. La început am incercat sa înțeleg de ce a făcut asta, i-am propus sa trecem peste, să ne rezolvam problemele cu condiția să renunțe la ea. O săptămână a fost liniștită dar întrebările legate de ea, de relația lor mă măcinau și am încercat din nou să discutăm și să-mi demonstreze că a terminat cu ea. In acel moment el a ales sa plece pentru o perioadă de acasă. Acest lucru pentru mine a reprezentat un soc, un amalgam de sentimente și emoții pe care încă încerc să le deslușesc. Pe langa asta m-am trezit și fără nici un ajutor... singura cu trei copii nu este ușor, dar din fericire am descoperit că pot face fata.
Spune că în perioada următoare vrea sa se gândească la cele întâmplate și să ia o decizie.
Uneori stau și mă întreb dacă are rost să îl iert, să îl reprimesc, să incercam sa o luam de la zero.
In unele momente sunt foarte confuză, speriată și nu știu ce să fac.
Aștept cu interes părerile și sfaturile voastre.
7 comentarii
0
11-04-2018, ora 11:41
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Buna ziua,
Intr- o astfel de situatie este important sa intelegeti ca decizia va apartine dumneavoastra. Ce simtiti ca ar trebuie sa faceti, indiferent cine s-ar afla alaturi. Nu "conditionati" alegerea de ceea ce ar trebui sa faca sotul, caci nu puteti sa impuneti cuiva ceva cu forta. Conteaza ce vreti dumneavoastra cu adevarat si ce va asumati. De multe ori decizia este afectata de teama, de dependenta de relatie si alte asemenea lucruri. V-ati demonstrat deja ca puteti sa va ocupati de copii, ceea ce inseamna ca cea mai mare teama a fost depasita.
Si daca nu ajungeti la nici o concluzie schimbati perspectiva: cum ar fi sa ramaneti in aceasta relatie? Ati putea trai cu teama si indoiala? Le puteti depasi cand ele deja va consuma?
Indiferent ce veti alege ceva va trebuie sa se schimbe in viata dumneavoastra si sa intelegeti ce v-a adus in aceasta situatie.
0
11-04-2018, ora 16:22
Just a woman
Nu este medic/terapeut
Just a woman
Întradevăr decizia îmi aparține dar în aceste momente nu sunt in stare sau nu vreau să i-au o decizie. Va mulțumesc pentru întrebările legate de noua perspectiva. Am să le notez și am să încerc să răspund cat mai sincer, așa am să îmi fac o idee a ceea ce îmi doresc.
1
11-04-2018, ora 17:50
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Bună ziua!
În asemenea situații de obicei terapia de cuplu vă ajută să gestionați problemele și să înțelegeți de ce s-a ajuns la infidelitate.

Poate vă ajută următoarele sugestii:

• Evitati discutiile care dureaza mult. Este mai bine sa fixati perioade scurte de discutie in legatura cu ce s-a intamplat decât sa petreceti ore în sir dezbatând aceleasi probleme si extenuându-va. La sfârsitul oricarei conversatii, încercati sa vedeti ce ati obtinut în urma discutiei. Va poate fi de folos chiar sa notati problemele pe care le-ati'discutat si sa luati o decizie în legatura cu ele.

• Puneti întrebari la care suportati sa auziti raspunsurile.
Puteti fi tentată sa puneti o mie de întrebari. Este mai bine sa puneti întrebari mai simple pentru a va da timp sa abordati mai târziu întrebari mai dificile.

• Acordati un timp anume discutiei despre aventura.
Discutia despre aventura poate deveni apasatoare, mai ales daca este însotita de insulte si acuzatii.
Aceasta înseamna adesea ca pâna la urma veti renunta amândoi, stresati si incapabili sa discutati într-o maniera constructiva despre ceea ce s-a întâmplat. O solutie ar fi sa cadeti de acord sa discutati acest subiect doar o jumatate de ora pe zi. Pe parcursul acestui timp, unul dintre arteneri poate fi cel care pune întrebarile sau amândoi îsi pot expune sentimentele pe care le traiesc. Dupa ce expira timpul acordat, discutia ar trebui sa se opreasca. Aceasta abordare cere disciplina, dar ajuta la reducerea învinuirilor care planeaza inevitabil in jurul aventurii.

Nu dati vina pe amantă.
Este adevarat ca si amanta îsi are propria sa responsabilitate pentru situatia creata, dar daca relatia va merge mai departe, cuplul trebuie sa faca fata adevaratului motiv al aventurii, în loc sa considere o alta persoana ca fiind complet responsabila.

• Fiti gata sa ascultati, dar si sa vorbiti.
Oamenii au tendinta de a sari grabiti de la o problema la alta, discutând adesea despre propriile lor pareri, în loc sa acorde drept la replica si altora.
Aceasta afirmatie este adevarata.si pentru partenerii unui cuplu, mai ales dupa ce au trait experienta unei aventuri. Fiecare partener poate fi atat de preocupat de viziunea sa personala asupra aventurii si atât de nerabdator sa si-o exprime, încât uita sa asculte cu adevarat ceea ce spune celalalt. Aceasta situatie poate aparea daca partenerul infidel se simte atât de vinovat, încât blocheaza destainuirile celuilalt referitoare la efectele aventurii asupra sa ca partener înselat. Ascultati- va cu atentie partenerul pâna când termina ce are de spus, fara sa-l întrerupeti si mentinând contactul vizual. Daca este suparat, ramâneti calmi si încurajati-l, în loc sa va lasati si dumneavoastra coplesiti.
Nu-l acuzati niciodata ca se poarta stupid sau ca face prea mult caz. Sentimentele lui sunt reale chiar daca nu sunteti de acord cu punctul lui de vedere

• Acordati-va timp.
Nu va asteptati sa rezolvati în câteva saptamâni toate problemele pe care le aduce la suprafata o aventura. Recuperarea dupa o aventura poate dura luni si chiar ani de zile. Abordati fiecare problema pe masura ce apare si acceptati faptul ca sentimente precum amaraciunea, gelozia, furia si confuzia sunt naturale si corespunzatoare circumstantelor date. Dumneavoastra si partenerul va doriti, poate, ca totul sa ramâna în urma, dar este un vis nerealist.
Construirea încrederii necesita un timp îndelungat chiar ani de zile, în anumite cazuri Sarcina pe care v-o propuneti - reconstruirea increderii poate dura si mai mult timp. Primele saptamani si luni dupa dezvaluirea aventurii pot fi cele mai dureroase, dar veti vedea ca daca va doriti cu adevarat puteti face fata destul de bine luarii unor decizii importante în anumite probleme de care va loviti si relatia poate supravietui aventurii
1
26-04-2018, ora 13:28
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
In cazul infidelitatii, starea de confuzie si variatiile emotionale sunt ceva obisnuit.
Acesta e si motivul pentru care sprijinul psihologul e util in aceasta perioada.
Din pacate e putin probabil sa gasesti raspunsuri pe net..mai bine incearca sa le cauti impreuna cu sotul, in cadrul terapiei de cuplu.

Dr Rares Ignat
Terapeut de cuplu – Psihosexolog
0
26-04-2018, ora 15:52
Just a woman
Nu este medic/terapeut
Just a woman
Așa este, aveți dreptate. Problema este că soțul nu vrea sa mergem la psiholog. Nu caut un răspuns cu da sau nu, am vrut sa aflu ce as putea eu sa fac sa înțeleg de ce a făcut asta, cum sa trec peste acest moment, să am un punct de plecare legat de ce simt. Colegii dumneavoastră m-au ajutat sa vad lucrurile concret si ce ar trebui să am în vedere. De aceea am inceput sa merg la psiholog. Mulțumesc pentru răspuns!
0
27-04-2018, ora 08:26
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
In cazul in care sotul tau nu-si doreste sa se implice in terapia de cuplu, poate ca prima intrebare de pus, in cadrul terapiei individuale, ar fi : De ce refuza? Raspunsul ar putea sa te duca la adevarata intrebare, ce eu banuiesc ca nu e cea din titlul postarii.
Iar raspunsul la intrebarea reala, e putin probabil sa-l gasesti in terapia individuala.

Dr Rares Ignat
Terapeut de cuplu – Psihosexolog
0
22-09-2018, ora 02:44
heart1
Nu este medic/terapeut
heart1
si eu trec printr o situatie asemanatoare. doar ca eu nu am copii. este greu, stiu ceea ce simti. eu cred ca trebuie sa vezi daca ii pare rau pt ce a facut, daca se mai intalneste in continuare cu acea femeie. si apoi poti lua o decizie
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul