Metode de relaxare anti stres

30-07-2007
crimus
Nu este medic/terapeut
crimus
Am si eu o intrebare. Stiu ca exista anumite tehnici simple, individuale de reducere a starii de stres si de relaxare. As dori, daca cineva cunoaste sa imi sugereze cateva astfel de metode.

Mentionez ca am incercat metoda cu 5 secunde inspiratie, 5 secunde expiratie si 5 secunde apnee- lipsa respiratiei- dar nu a reusit sa ma relaxeze. Aveam in continuare un puls mare care imi dadea o stare de agitatie.

Am o stare aproape continua de stres, anxietate...cu un puls constant peste 90 ( 95, 96, 100, 104 ). Astept sfaturi practice de la persoane care au experimentat asemenea stari.

Saptamana viitoare intentionez sa vizitez si un endocrinolog sa lamurim daca aceste stari au un fond fiziologic.
25 comentarii
0
30-07-2007, ora 00:00
Psiholog Simina Munteanu
Psihologie, Sibiu
Psiholog Simina Munteanu
Buna, Cristina

Ai dreptate, exista tehnici de relaxare care pot fi invatate, de preferat alaturi de un psihoterapeut, si apoi practicate individual.
A invata sa te relaxezi nu este usor de unul singur, mai ales cand ai pulsul accelerat si atentia orientata spre respectarea instructiunilor. Astfel, si cele mai bune metode de relaxare pot deveni ineficiente.

In cabinet, terapeutul adapteaza tehnica de relaxare la particularitatile psihofiziologice ale clientului, astfel incat sa gaseasca impreuna o metoda potrivita, cu rezultatele asteptate.

De exemplu, in cazul tau, ti-as propune sa incepi cu exercitii bazate pe tehnica incordare-relaxare, gen Jacobson sau DMR, dupa care sa continui cu exercitii bazate pe respiratie.
Important este sa incepi sa cunosti in corpul tau semnele de stres si sa gasesti cea mai potrivita cale de a le diminua.

Mult succes!
0
31-07-2007, ora 00:00
crimus
Nu este medic/terapeut
crimus
Multumesc mult pentru raspuns. Va mai deranjez cu o intrebare...
Care sunt metodele de relaxare Jacobson sau DMR?
0
31-07-2007, ora 00:00
romedic
Administrator Forum ROmedic
romedic
Metoda de relaxare analitica Jacobson:

Tehnica este compusa din doua etape. In prima etapa se contracta si se relaxeaza alternativ o grupa de muschi (de la nivelul bratelor, picioarelor, abdomenului, spatelui, cefei, gatului sau fetei). Scopul acestei etape este de a imbunatati simtul muscular.
In a doua etapa se extinde activitatea la zone musculare din ce in ce mai mari, pana se ajunge, treptat, la relaxarea intregului corp.
Dupa saptamani sau chiar luni de antrenament se poate ajunge intr-o etapa in care pacientul constata si controleaza tensiunile musculare cauzate de situatii emotionale si reuseste sa le reduca intensitatea prin relaxare. Se indeparteaza astfel supraincordarea emotioanala si se intaleaza calmul.

In etapa initiala, exercitiul se realizeaza astfel: intr-o pozitie comoda, preferabil culcat pe spate, eventual si cu o perna mica sub cap. Se contracta mai intai muschii respectivi (de exemplu muschii piciorului stang). Se folosesc comenzi verbale, in gand. ( Contracta piciorul stang! Simti cum piciorul se contracta!) si apoi se realizeaza actiunea inversa - relaxarea, insotita de comenzile verbale. Partea respectiva a corpului trebuie bine reprezentata prin imagini corespunzatoare. Exercitiul se repeta de mai multe ori, modificand si grupele musculare. La primul semn de oboseala exercitiul se incheie.Atentie ! Nu se depune efortul maxim pentru contractia muchilor - maxim 50 % din capacitate.
Dupa depasirea etapei pentru rafinarea simtului muscular, se vor realiza doar exercitii de relaxare, extinse la grupuri tot mai mari de muschi.

Relaxarea musculara DMR (deep muscular relaxation) - este o tehnica de relaxare ce si-a dovedit eficienta. Aceasta tehnica a fost elaborata de Sank si Carolyne Shaffer dupa tehnica mai veche relaxarea musculara progresiva a lui Jacobson. Prin intermediul ei subiectul constientizeaza contractiile fiecarei grupe musculare. Subiectul se aseaza intr-o pozitie comoda, detasat de mediul inconjurator (cu inchiderea pleoapelor) si va survola mental toate zonele corpului, constientizand, pe rand, toate grupele de muschi si contractiile acestora. Subiectul va realiza astfel o relaxare progresiva analitica a intregii musculaturi ceea ce duce la relaxarea psihica.
0
31-07-2007, ora 00:00
LAVI_DIDDLE
Nu este medic/terapeut
LAVI_DIDDLE
BUNA...am ruptura de menisc de 3 ani la piciorul drept.., si nimeni nu imi face nimic, as dori mai multe informatii despre operatie..., deoarece doctorul meu isi bate joc de mine,..de 3 ani mi-se intampla tot mai des sa imi pocneasca piciorul si sa mi-se blocheze, sa am dureri si dupa o anuite perioada de exerciti imi pocneste si pot sa il intrept si totul e normal.Doctorul imi spune sa port o genunghiera si sa fac un tratament cu rivanol si tador, nu inteleg de ce rivanol ptr ca nu este rana deschisa.., si tot ma plimb asa la doctor si mi se spune ca ma fac bine, dar procesul asta se repeta de 3 ani.Nu am degand sa stau toata viata asa, si cu o genunchiera...si mai ale ca am doar 16 ani.multumesc
0
01-08-2007, ora 00:00
Dr. Andrei Dumitrescu
Psihologie, Bucuresti
Dr. Andrei Dumitrescu
Buna Cristina,

(si) din raspunsurile de mai sus poti vedea ca:
1. raspunsurile pe care le cauti le poti gasi impreuna cu un psihoterapeut (dar e ok sa consulti si un endocrinolog, sa vezi cum e cu nivelurile hormonale)

2. chiar si exercitiile simple de relaxare (cele descrise mai sus sunt exercitii de relaxare fizica, mai mult decat psihica) merg invatate cel mai bine tot impreuna cu cineva decat citita teoria...
Avantajul de a consulta un psihoterapeut (bun) de la tine din oras este ca impreuna puteti adresa direct ceea ce se intampla cu tine. Cum ar fi starile de anxietate si stress...al caror raspuns implica si alte aspecte decat cele fizice, de relaxare simpla.

Andrei
0
01-08-2007, ora 00:00
Dr. Andrei Dumitrescu
Psihologie, Bucuresti
Dr. Andrei Dumitrescu
Lavinia, ca sa poti primi raspunsuri cat mai apropiate de problema ta, povesteste-o si pe alt topic din acest forum, nu la "anxietate & atacuri de panica"...

Daca este intr-adevar ruptura de menisc, din cate stiu (dar nu sunt de specialitate) poti fi operata.
Insa poate problema ta nu este atat de grava.
Ca sa fii sigura, mergi si la alti doctori specialisti, nu te limita doar la cel in care nu mai ai incredere... povesteste-le ce si cum si intreaba-i ce parere au.

Succes,
Andrei
0
02-08-2007, ora 00:00
crimus
Nu este medic/terapeut
crimus
Multumesc pentru raspunsuri. Intr-adevar si eu cred ca e mai bine sa pui in practica tehnicile astea secondat de cineva de specialitate...dar uneori e bine macar sa incerci sa fii autodidact.
Chiar sunt interesata de un psihoterapeut bun in Iasi. Daca are cineva sugestii.
0
05-08-2007, ora 00:00
teocezi
Nu este medic/terapeut
teocezi
Draga crimus,
Eu am trecut anul trecut printr-o serie de atacuri de panica in urma carora am ajuns la psiholog unde am exersat mai multe tehnici de meditatie si relaxare. Tehnica Jacobson, descrisa mai sus, este foarte buna si ajuta la detensionarea organismului. Eu o practic de un an de zile in fiecare dimineata si seara si ma simt minunat.
O alta metoda te relaxare si meditatie este cea a norului. Adica stai intinsa pe spate, cu ochii inchisi, si incerci sa vizualizezi cu ochii mintii cum un norisor alb si pufos iti patrunde prin nari, prin trahee si ajunge in plamani. Incearca sa vizualizezi cum norisorul aspira toate tensiunile, toxinele si energiile negative din organism si cum te incarca cu enegie pozitiva. Apoi vizualizeaza cum norisorul ajunge la inima si face exact aceeasi operatie. Apoi norisorul circula prin organism eliberandu-l de tensiuni, toxine si energii negative si cum te incarca cu energie pozitiva. Il pozi vizualiza trecand pe la toate organele interne facand aceeasi operatie. In final norisorul revine in plamani si prin trahee si nari il elimini sub forma unui norisor cenusiu care se departeaza cu viteza de tine.
Repeta acest exercitiu de cateva ori si totodata incearca respiratia abdominala.
Respiratia abdominala este specifica bebelusilor si ajuta la relaxare.
Pune mana dreapta pe burta si cea stanga pe piept. Respira adanc si lent lasand aerul sa patrunda in abdomen (umflii burta). Mana stanga, cea de pe piept, nu trebuie sa se miste in ritmul respiratiei. Urmareste cum mana dreapta, cea de pe burta, se ridica si coboara in ritmul respiratiei.
Sunt multe astfel de metode dar unele sunt chiar greu de descris. Tocmai de aceea iti recomand ca si ceilalti, sa mergi sa exersezi impreuna cu un psihoterapeut. De asemenea poti face aceste metode de relaxare pe fondul unei muzici de relaxare (gasesti pe net).
Sper din tot sufletul sa fii inteles ceea ce am incercat sa-ti descriu si sa te si ajute.
Multa sanatate!
0
30-06-2009, ora 03:52
andreeeeeeeeeeeeeeeeeeeea
Nu este medic/terapeut
andreeeeeeeeeeeeeeeeeeeea
buna de cateva zile am suferit o trauma si nu reusesc sa ma relaxez ma gandesc tot timpul la lucruri negative.vreaau sa spun ca am 4 zile de cand nu mai pot sa mananc nimic si am slabit deja foarte mult.incerc tot timpul sa ma relaxez prin bai fierbinti prin gandire la lucruri frumoase dar functioneaza doar pentru cateva minute sau cateva ore depinde.am luat deja um medicament natural de relaxare dar nu functioneaza prea mult.Ma gandesc la un medicament mai puternic insa prietenul meu zice ca nu e bun deoarece acesta poate crea dependenta am doar 25 de ani sunt perfect sanatoasa insa nu reusesc sa ma calmez nu stiu ce e cu mine.va rog mult sa-mi dati un sfat sunt disperata
0
30-06-2009, ora 10:26
Dr. Andrei Dumitrescu
Psihologie, Bucuresti
Dr. Andrei Dumitrescu
Buna Andreea Daca ceea ce ai suferit este o trauma depinde de felul ei doar relaxarea nu te poate ajuta imediat. Tocmai de aceea nu prea au efect metodele de relaxare sau gandire pozitiva sau remediile naturiste. Te incurajez sa mergi cel putin odata la o sedinta de terapie la tine din oras ca sa poti sa procesezi acest eveniment. Este de asemenea posibil ca in timp sa se atenueze starile de la sine psihicul are mecanismele lui proprii de remediere. Daca totusi observi ca discomfortul nu dispare si nu se atenueaza dupa un timp e important sa ajungi sa discuti si cu un psihoterapeut bun de la tine din oras. Toate cele bune Andrei Dumitrescu
0
30-06-2009, ora 22:22
andreeeeeeeeeeeeeeeeeeeea
Nu este medic/terapeut
andreeeeeeeeeeeeeeeeeeeea
multumesc mult pentru sfat insa cred ca am ca-m exagereat putin, deoarece eram foarte speriata si nerelaxata.Nu am suferit chiar o trauma, am primit doar o veste neplacauta de la un prieten cum ca cineva ar fi murit de inima, nu am nici o legatura cu acea persoana insa ma impacientat gandinduma daca mi se intampla si mie acest lucru.Aceasta trauma este doar in mintea mea si incerc cu toata forta sa ma calmez., insa daca nu voi reusi poate ar trebui sa va ascult sfatul.
0
17-12-2009, ora 22:17
nelu65
Nu este medic/terapeut
nelu65
Buna sunt Nelu si de o perioada de timp ma confrunt cu anumite probleme de sanatate pe care nu stiu sa le gestionez in favoarea mea, in sensul de astapani fenomenele anormale cu care ma confrunt in special cu starile de incordare si de atacuri de panica, ma gandesc ca tratamentele naturiste sau tehnicile de relaxare ar fi benefice pentru depasirea starilor de sress, daca cineva poate si doreste sa ma ajute cu un sfat as fi tare bucurs. MULTUMESC!
0
19-12-2009, ora 12:53
dafff56
Nu este medic/terapeut
dafff56
SALUT ALL!
SI CONFRUNT CU TULBURARI ANXIOASE!
MA CERT MEREU CU SOTUL MEU !
CUM INCEPE CEARTA NU MA POT CONTROLA, MA ENERVEZ F TARE, LOVESC TOT CE+MI IESE IN CALE, INCLUSIV IL LOVESC PE SOTULL MEU!
S+A INTAMPLAT ACUM O SAPTAMANA SA NE CERTAM ! L+AM LOVIT PE SOTUL MEU SI EL PE MINE, PENTRU CA NU MAI PUTEAM SA MA LINISTESC!
AVEM UN COPIL DE 8 LUNI!
MI+A CAYUT COPILUL DIN BRATE SI M+AM SPERIAT F TARE!
CRED CA E NORMAL Sa mi+se intample acest lucru!
DUPA ASA UN SOC NORMAL CA NU MAI STIAM CE SA MAI FAC ! NORMAL CA M+AM SPERIAT F TARE!
SI ATUNCI L+AM LOVIT PE SOTUL, NU MAM PUTUT CONTROLA!
SI EL CASA MA LI NISTEASCA MA LOVIT SI EL!
MI+A DAT O PALMA PESTE FATA!
MI S+A SPART UN VAS LA OCHI SI MA DURUT CAPUL O SAPTAMANA!
VA MULTUMESC ! ASTEPT RASPUNS!

CUM POT SA SCAP DE ACESTE ATACURI DE PANICA!
SUNTEM FOARTE STESSATI AMANDOI!
0
19-12-2009, ora 20:01
user61314
Nu este medic/terapeut
user61314
ar trebui sa mergeti cat mai urgent la psihiatru sa va dea niste calmante si dupa aceea o sa vedeti ca n-o sa va mai certati, pentru ca o sa va simtiti foarte lesinati
0
22-02-2010, ora 12:37
Crina50
Nu este medic/terapeut
Crina50
Atunci cand simt ca inima o ia razna, adica bataile inimii ajung la 90 pe minut, {la mine provin de la o disfunctie tiroidiana }, inspir normal, dar expir cat pot mai prelung posibil [buzele tinute ca atunci cand il pronunti pe u }. Repetand aceasta expiratie de cateva ori pulsul revine la normal, te calmezi, [apropo daca ai si hipertensiune arteriala dupa acest exercitiu tensiunea scade cu 2-3 gradatii]. Eu recomand din sufleta aceasta metoda.
0
20-01-2011, ora 00:01
yop
Nu este medic/terapeut
yop
Salut!

Eu am scapat de problemele astea cu autorul cartilor lui ECKHART TOLLE.nu strica sa incercati.

-*

(*modificat de administrator)
0
14-02-2011, ora 08:08
dana
Nu este medic/terapeut
dana
buna dimineata,
tatal meu in varsta de 74 de ani face dese atacuri de panica, mentionez ca desi se afla in spital la urologie in fiecare dimineata face atac de panica si ma suna spunandu-mi ca moare.ce as putea sa ii dau, nu se poate linistii si nici nu doarme ii este teama de moarte
0
01-05-2011, ora 08:48
delllia
Nu este medic/terapeut
delllia
PRIMUL LUCRU IN ATACURILE DE PANICA, analizele pentru infectii. Tensiunea si pulsul nu urca degeaba, au motive organice. Nu o sa reusiti sa va relaxati atat timp cat sunteti bolnavi, regim alimentar, un carnat n-o sa dea niciodata o stare de confort stomacului si ficatului si implicit dv, grasimile colesterolul in sange anemiile infectiile pot fi cauze ale stresului organic, regim cateva zile si o sa vedeti ce meditatie linistita o sa puteti face si o sa va relaxati, ajutati-va organismul, altfel nici el nu va va ajuta pe dv.
0
06-03-2012, ora 22:19
mirceaianc
Nu este medic/terapeut
mirceaianc
Relaxarea este un lucru extreme de important intr-o lume atat de alerta. Cred ca nu exagerez sa spun ca viitorul apartine celor relaxati. E extrem de important sa invatam importanta relaxarii si sa descoperim tehnici cat mai variate pentru a aduce relaxarea in viata noastra.
Exista cateva tehnici de relaxare psihica care te pot ajuta sa-ti reduci tensiunea muschilor si sa-ti dai seama de efectele pe care le are asupra corpului tau o situatie de tipul lupta sau fugi. Ele sunt cu adevarat importante daca ai nevoie sa gandesti clar in momentul in care esti sub presiune.

Tehnicile se numesc: respiratie adanca, relaxare muscular progresiva si "Raspunsul relaxant".
Respiratia adanca

Respiratia adanca este o metoda simpla si eficienta de relaxare. Este o tehnica valabila atat in cazul in care spunem "respira adanc de 10 ori"cuiva care trebuie sa se calmeze dar si in cazul in care practicam meditatia Zen sau relaxarea Yoga.

In combinatie cu alte tehnici de relaxare precum relaxarea muscular progresiva si meditatia, este o tehnica extrem de eficienta de reducere a stresului.

Pentru a practica aceasta tehnica, este nevoie doar de cateva respiratii adanci si de relaxare atat pe inspiratie cat si pe expiratie. Atat trebuie ca sa ii transmit creirului tau ca tu alegi viata, iubesti viata si alegi sa functionezi la parametri maximi in fiecare zi. Daca ne mai si indreptam coloana vertebrala in mod intentionat, e bine de retinut ca nici o situatie nu ni se va mai parea grea sau de netrecut.

Relaxare muscular progresiva

Relaxarea muscular progresiva este folositoare pentru relaxarea corpului atunci cand muschii sunt tensionati.
Ideea din spatele acestei tehnici este sa tensionezi o grupa de muschi astfel incat ei sa fie contractati la maximum.Tine-i in tensiune extrema cateva secunde. Apoi, relaxeaza muschii natural. Dupa aceea, relaxeaza muschii in mod constient asftel incat esti cat de relaxat se poate.

Tensionandu-ti muschii, iti vei da seama ca esti capabil sa iti relaxezi muschii mai mult decat in cazul in care ai incerca sa-ti relaxezi muschii direct.

Experimenteaza incercand sa-ti inclestezi mana cat de strans poti pentru cateva secunde.Relaxeaza-ti mana de tensiunea anterioara si apoi relaxeaza-o in mod constient cat de mult posibil. Ar trebui sa simti o relaxare profunda in muschii mainilor.

Raspunsul relaxant

Este numele unei carti publicate de Dr. Herbert Benson de la Universitatea Harvard in 1968. Benson a realizat faptul ca aceste tehnici au un efect puternic in problema reducerii stresului si in a tine sub control situatii de genul lupta sau fugi. Efectele directe includ relaxarea profunda, bataile incete ale inimii, respiratia adanca, consumul redus de oxigen si o rezistenta crescuta a pielii.n

Poti face acest lucru pentru tine astfel:

"¢ Aseaza-te confortabil
"¢ Inchide ochii
"¢ Relaxeaza-ti muschii picioarelor si apoi ai intregului corp.
"¢ Focalizeaza-ti atentia pe respiratie.
"¢ Respira adanc si apoi expira. Numara-ti respiratiile si spune numarul respiratiei pe masura ce expiri (acest lucru iti tine mintea ocupata, a.i sa eviti sa fii distras. )
Fa asta pentru 10/20 minute.

Mult mai multe informatii despre tehnici de relaxare, inclusiv prin autohipnoza, gasiti pe http://all-about-life.ucoz.ro/index/relaxarea/0-31. De asemenea prezenta animalelor de companie, mai ales pisica, ajuta mult la eliminarea stresului.
0
28-03-2012, ora 11:01
yop
Nu este medic/terapeut
yop
Exista medicina alternativa, de exemplu Reiki.Un terapeut reiki va poate ajuta in orice fel de probleme de stres anxietate sau depresie.
0
28-03-2012, ora 11:26
yop
Nu este medic/terapeut
yop
Mai exista si terapie CranioSacrala

Aceasta terapie lucreaza in camp energetic si se focalizeaza pe intregul sistem craniosacral, insemnand oase, nervi, fluide, membrane ale craniului si coloanei vertebrale. Se foloseste o presiune foarte usoara pentru a pune in miscare si a ritma activitatile sistemului craniosacral si pentru a-l readuce in balans. Acest proces poate activa mecanismul de vindecare naturala a corpului.Indicatii: migrene si dureri de cap, dureri musculare, febra, tulburari ale sistemului nervos central, leziuni ale maduvei spinarii, scolioza, probleme de memorie, sindromul de oboseala cronica, depresie, anxietate, stres, dureri postperatorii, etc.
0
05-05-2012, ora 10:38
doina1703
Nu este medic/terapeut
doina1703
Buna ziua!

Eu am un program de relaxare si imagistica dirijata cu durata de o ora, program realizat de o echipa de psihologi.Trebuie ascultat in anumite conditii, cele precizate deja si in alte postari(de altfel in prima parte a programului sunt date toate explicatiile privind metoda, siguranta, eficienta, durata minima de aplicare etc)
Il pot oferi celor interesati, preferabil pe mess pt ca se descarca mai rapid.(trimiteti un mesaj in acest sens pt datele de contact)

Cat priveste pulsul, acesta cred ca poate scadea pe masura ce se diminueaza anxietatea daca evident nu este provocat si de alte probleme medicale(cardiace, endocrine, anemii, etc)

La debutul tulburarii mele anxioase cu 20 de ani in urma(nu va speriati, atunci m-am tratat cu psihoterapie si timp de 20 de ani am fost vindecata )pulsul de 90 era considerat normal.Mi-a spus asta un foarte bun cardiolog, cu atat convingere inca nu l-am mai bagat in seama pulsul.Il masuram f des cu mana, nu prea erau tensiometre electronice ca acum si dupa o simpla discutie cu un om in care aveam incredere, am uitat de puls si am trecut voiniceste la alte boli.
Ca sa aflu acum, in zilele noastre, cand am luat-o de la capat cu medicii si analizelele ca nu, nu...pulsul de 90 e prea mare.Poate ca interesele unei anumite megaindustrii sunt si mai mari si lumea corupta
.Acum de la anxietate pulsul bate suta cu mult, numai ca este asimptomatic de cele mai multe ori!Deci daca, cordul e ok un puls de 90 chiar mi se pare ok. si cred ca un medic ar putea sa confirme, daca priveste problema holistic si tine cont si de afectiunea anxioasa.

Sanatate multa!
0
17-07-2012, ora 11:10
vivo
Nu este medic/terapeut
vivo
buna ziua!
Daca spui ca e ok si chiar a avut efectul scontat m-ar interesa din curiozitate si pe mine un astfel de program. Spune-mi cum pot sa te contactez, fara a incalca regulile forumului. O zi buna!
0
10-02-2013, ora 10:14
gedeme
Nu este medic/terapeut
gedeme
buna ziua!draga doina 1703, nu imi trimiti si mie programul?am impresia ca imi va fi f util(dupa descrierea ta).-.Multumesc
0
22-11-2016, ora 10:10
relaxare357
Nu este medic/terapeut
relaxare357
Buna ziua,

In legatura cu subiectul, eram curios daca a auzit sau folosit cineva terapia prin plutire ?!? Am auzit ca s-a deschis un centru la Bucuresti, The Float Room si eram curios daca a incercat cineva. Din ce date am gasit de pe internet este foarte eficienta modalitatea mai ales pentru relaxare si anxietate.
Se sta intr-o cada acoperita plutind in apa si sare amara, care are multe beneficii.

As vrea sa merg sa testez, dar vreau sa stiu daca ati mai incercat.

Multumesc.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • În ce mod ajută stresul memoria
  • Stresul din timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea fătului (studiu)
  • Stresul la locul de muncă
  • Cum se reactivează virusul herpetic în condiții de stres
  • Anxietatea și stresul cronic pot crește riscul dezvoltării tulburărilor psihiatrice
  • Cum gestionăm stresul?
  • Stresul financiar ar putea cauza și durere fizică
  • Activitatea creativă reduce hormonii de stres, indiferent de nivelul de îndemânare
  • Ce efecte are stresul de sărbători asupra sănătății fizice și mentale?
  •