Nivel colesterol dupa infarct

24-01-2017
Tetris
Nu este medic/terapeut
Tetris
Salut,

Sunt fericitul posesor a 3 stenturi (din care unul pe trunchiul comun), dupa un infarct grav (afectat VS, multe zone akinetice, FE ~35%) survenit prin iunie 2016.

Inteleg ca stenturile nu pot fi inlocuite, deci trebuie sa am grija de ele ca de ochii din cap, asa ca sunt cam ingrijorat de nivelul actual al colesterolului. Am facut analizele saptamana trecuta si mi-a iesit 236 mg/dl (tăntălăii care mi-au facut analizele au uitat sa-mi dea defalcat LDL / HDL, asa ca momentan nu stiu care sunt nivelurile).

Deja fac tratament cu Sortis de 40mg. Nu urmez un regim alimentar strict, dar nici nu exagerez cu carnea, consum foarte putin.

E posibil sa fie nevoie sa maresc doza de statine? Daca da, exista risc de deteriorare a ficatului?

Momentan nu am decat simptome de greaţă şi lipsa de pofta de mancare din cand in cand, dar e greu de spus care din pumnul zilnic de medicamente imi da simptomele astea (ma gandesc chiar sa nu cumva sa fie depresie).

Multumesc anticipat pentru sfaturi.
8 comentarii
0
25-01-2017, ora 01:27
Dr. Petre Muresan
Medicina de familie, Cluj-Napoca
Dr. Petre Muresan
Ce pot sa va spun este ca statinele sunt foarte toxice si deterioreaza ficatul. In cazul in care medicii care va trateaza o sa va propuna sa mariti doza, o solutie ar fi sa va ajutati cu medicamentele naturiste care tin colesterolul sub control. Aceasta ca sa va protejati ficatul. Dar trebuie sa faceti acest lucru cu prudenta, sub controlul atent prin analizele de laborator.
dr Petre Muresan
0
26-01-2017, ora 00:18
Tetris
Nu este medic/terapeut
Tetris
Azi am fost la control si, dupa cum ma asteptam, medicul cardiolog mi-a marit doza de Sortis la 80mg. I-am pus si lui aceeasi intrebare legata de ficat. Raspunsul medicului e greu de contrazis, ceva de genul: "Da, putem renunta la statine. O sa mori de inima, dar macar o sa ai un ficat perfect sanatos." :)
0
26-01-2017, ora 15:49
Dr. Petre Muresan
Medicina de familie, Cluj-Napoca
Dr. Petre Muresan
Chiar sunt curios cum vi se pare dumneavoastra acest raspuns ?
dr Petre Muresan
0
26-01-2017, ora 15:52
Dr. Petre Muresan
Medicina de familie, Cluj-Napoca
Dr. Petre Muresan
Pentru ca sa-si faca acelasi efect, va trebui marita mereu doza, deoarece organismul se obisnuieste.
Ideea mea si varianta mea, nu era sa scoateti complet statinele, ci ca sa nu fiti nevoit sa cresteti mereu doza si sa va intoxicati ficatul, sa va ajutati si cu tratamente naturiste, care nu sunt toxice.
dr Petre Muresan
0
26-01-2017, ora 16:27
Tetris
Nu este medic/terapeut
Tetris
Nu stiu ce sa zic, trebuie sa ma gandesc foarte bine, e vorba de un echilibru foarte delicat. Pe de o parte infundarea stentului din trunchiul comun imi poate aduce moartea instantanee, pe de alta parte un ficat intoxicat imi poate aduce o moarte lenta si dureroasa. Ideal al fi sa "storc" tot ce pot din ambele organe, sa mor abia cand ambele sunt terminate :)

Apropo de terapiile naturiste, stiu ca in general acestea sunt empirice, bazate pe observatii si fara realizeaza unor studii clinice care sa demonstreze in mod clar daca au vreun efect semnificativ. Sunt sigur ca unele din ele pot avea si efecte adverse, desi multi sunt de parere ca daca e din "plante" n-are cum sa-ti faca rau.

Puteti sa-mi recomandati ceva concret, bazat pe experienta dvs? As putea testa o luna si la sfarsitul perioadei sa-mi masor colesterolul din nou, chiar sunt curios daca se schimba ceva.

Multumesc.
0
27-01-2017, ora 10:19
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Bună ziua!

Deși nu are rol curativ, intervenția nutrițională este de asemenea esențială în cazul descris de dvs. Colesterolul din alimente aduce un aport nesemnificativ în ceea ce privește majorarea valorilor plasmatice ale colesterolului. Ce poate face ea in schimb? Poate acționa sinergic împreună cu tratamentul farmacologic pentru ameliorarea profilului lipidic si nu numai.

O dietă bogată în fibre care „leagă” colesterolul și astfel scade absorbtia la nivelul tubului digestiv și ajută la eliminarea lui, respectiv poate regla sectetia endogena a acestuia. Aceste fibre se găsesc în mod special în cerealele integrale (pâine/orez/paste integrale, fulgi de ovăz), fructe și vegetale, în special în mere, leguminoase uscate (năut, linte, fasole, mazăre, păstăi). De asemenea sterolii și stanolii din alimentele de origine vegetala ar putea ajuta la controlul profilului lipidic. Prin urmare, creșterea aportului de fructe, vegetale și leguminoase la minimum 50% din alimentele ingerate zi de zi este foarte importanta.

Ce am dorit sa subliniez este faptul ca reducerea grasimilor din alimentatie si a aportului de carne sunt ratiuni simpliste si trebuie avute in vedere mai multe schimbari cu ajutorul carora sa scada riscul cardiovascular și sa se prevena suprasolicitarea (mai mult decat este cazul) a ficatului, fara a afecta aportul de nutrienti esentiali ce asigura o buna functionare a organismului.

Mentinerea unei greutati sanatoase sau dobandirea acesteia prin optimizarea stilului de viata si a alegerilor alimentare, cresterea gradului de activitate fizica, stoparea consumului de alcool si tutun, o igiena a somnului corespunzatoare, alaturi de un bun management al stresului, nu trebuie sa lipseasca din obiectivele dvs. pentru o mai buna sanatate.

Aveti in aceste articole explicate mai multe principii alimentare pentru protectia cardiovasculara:
link 1: http://dieta.romedic.ro/dieta-mind
link 2: http://dieta.romedic.ro/dieta-mediteraneana
link 3: http://dieta.romedic.ro/dieta-dash
link 4: http://dieta.romedic.ro/dieta-ornish

Multa sanatate va doresc!
0
27-01-2017, ora 18:34
Dr. Petre Muresan
Medicina de familie, Cluj-Napoca
Dr. Petre Muresan
Ceea ce veti face, trebuie sa faceti sub coordonarea unui medic care are experienta in domeniu. Noi in centrul medical urmarim efectele tratamentelor noastre prin analize atente de laborator. Oricum parerea mea este ca ceea ce veti face trebuie sa faceti si cu aducerea la cunostinta catre medicul cardiolog care va urmareste.
dr Petre Muresan
0
27-01-2017, ora 18:37
Dr. Petre Muresan
Medicina de familie, Cluj-Napoca
Dr. Petre Muresan
Si va recomand sa tineti cont si de recomandarile legate de alimentatie pe care vi le-a dat Domnisoara Acasandrei Mihaela. Va pot ajuta foarte mult.
dr Petre Muresan
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
06-06-2023, ora 10:15
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Senzație de greutate și durere în picioare? Din anul 1997 suntem în România și tratăm varice fără operație și fără internare. La Varicoline, beneficiați de servicii medicale la cele mai înalte standarde, efectuate de profesioniști cu o rată de succes între 93-97%! Detalii aici