Nod in gat

23-09-2016
GreenAlex
Nu este medic/terapeut
GreenAlex
Buna ziua, de dimineata m-am trezit cu senzatie de nod in gat, dispnee si durere in zona coastelor.
Speria, am baut foarte multa apa pana am simtit ca imi dispare nodul acela, durerea a tercut si ea treptat dar dispneea inca persista. Si nodul a reaparut dupa ce am mancat.
Cu cat ma gandesc mai mult la faptul asta, cu atat ma sufoc mai mult.
Pana sa adorm aveam o usoara senzatie de greata, credeti ca as fii putut sa ma innec in somn cu ceva?
2 comentarii
1
23-09-2016, ora 18:10
Psiholog Pătraşcu Roxana
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pătraşcu Roxana
Buna ziua,

Daca nu suferide nicio afectiune de ordin fizic (inima ok, plamani etc), cel mai probabil ca aceste simptome de nod in gat, respiratie ingreunata, junghiul intercostal, inclusiv starea de greata sa fie cauzate de catre o afectiune de ordin psihologic, cum este anxietatea, astenia, stresul sau/si depresia.
Din cauza faptutui ca iti incordezi muschii gatului, spatele apar aceste simpotome neplacute pe care mai apoi le percepi ca fiind ceva mai grav. Dispneea poate fi cauzata de o respiratie toracica, superficiala (hiperventilatie) specifica personelor cu anxietate, neliniste, ingrijorari persistente.

Respiratia prea intensă are drept rezultat scaderea nivelului de dioxid de carbon, iar respiratia prea lenta are ca efect cresterea acestuia. Pentru organism este cel mai benefic sa existe un echilibru intre cantitatea de oxigen si dioxid de carbon din sange. In cazul hiperventilatiei, cantitatea de oxigen din sange este mai mare si acest lucru are o serie de consecinte negative:
- Ingustarea anumitor vase de sange – se diminueaza mai ales fluxul de sange spre creier
- Intensificarea aderentei hemoglobinei la oxigen – oxigenul se desprinde mai greu si nu ajunge sa fie utilizat de catre celule.
- In mod paradoxal, chiar dac hiperventilatia presupune un aflux mai mare de oxigen, celulele din anumite zone ale creierului si corpului primesc o cantitate mai mica de sange si oxigen.

Rezultatele pot fi:
Ameteala;
Stare de confuzie;
Vedere încetosata
Intensificarea ritmului cardiac;
Senzatia de sufocare;
Amorteala si furnicaturi in extremitati;
Maini reci si umede;
Rigiditate musculara;
Incapacitatea de a respira cu usurinta.

Problema se poate trata prin cateva sedinte de psihoterapie. Poti invata sa iti monitorizezi ritmul respirator si sa iti inlocuiesti respiratia toracica cu respiratia abdominala (corecta), astfel iti vei echilibra respiratia si te vei simti mai bine.
Asadar, modul in care respiram este extrem de important si influenteaza starea noastra de bine. O respiratie adanca si regulata este specifica unui organism calm si relaxat, o astfel de respiratie este incompatibila cu agitatia şi stresul. Dupa perioade lungi de stres cronic ajungem sa respiram tot timpul mai alert, mai sacadat, fara să ne dam seama iar echilibrul trebuie restabilit.

Multa sanatate!
Roxana Patrascu psihoterapeut
0
24-09-2016, ora 05:45
GreenAlex
Nu este medic/terapeut
GreenAlex
Va multumesc!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce îmi dreg vocea întruna?
  •