Nodul descoperit la mamografie

12-12-2011
naxos
Nu este medic/terapeut
naxos
Cat este de exacta mamografia in diagnosticarea cancerului de san (stagiul 1)?
Poate fi acest diagnostic infirmat de alte investigatii si daca da cam in ce procent?

In situatia in care diagnosticul se confirma ce trebuie luat in considerare pentru un bolnav de insuficienta
renala cronica aflat sub dializa de 9 ani?
5 comentarii
0
12-12-2011, ora 12:25
Dr. Costin George Adrian
Obstetrica-ginecologie, Bucuresti
Dr. Costin George Adrian
Daca suspiciunea clinica si mamografica este mare, trebuie facuta o punctie biopsie/excizie locala a tumorii cu examen histopatologic. Doar ex HP poate pune diagnosticul de cancer mamar. Daca boala este in stadiu incipient poate fi tratata chirurgical conservator, doar cu excizie locala larga + limfadenectomie axilara.
0
12-12-2011, ora 19:45
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
in ordine:
intrebarea 1 - diagnosticarea cancerului de san (cum a zis costin g adrian si mai sus) consta in biopsierea unei leziuni. pe mamografie nu se poate decat ridica suspiciunea. la fel, infirmarea acestei suspiciuni, nu se poate face decat dupa scoaterea leziunii respective si punerea ei la microscop.

intrebarea 2 - banuiesc ca va aflati in fata unei situatii care consta intr-o mamografie pozitiva si cu o imagine suspecta de cancer de san. rata de fals-pozitive (adica numarul de bolnave cu mamografie sugestiva pentru cancer, dar care la operatie se dovedeste ca nu au cancer) este undeva pe la 7%, deci mult prea mica pentru a nu se opera o leziune cu aspect foarte suspect.

intrebarea 3 - in situatia in care diagnosticul se confirma, trebuie stadializata boala (adica stadiul TNM, sau de la I la IV); apoi proba de biopsie se da la Inst. V. Babes (in bucuresti) pentru ceea ce se cheama analiza imunohistochimica. pe baza acestui rezultat, a stadiului TNM si a starii generale, varstei si bolilor asociate ale bolnavei, oncologul decide asupra unui tratament.

asteptam sa ne furnizezi si noua rezultatele a ceea ce ti-am zis mai sus + ce ai discutat cu ceilalti medici, inclusiv oncologul. iti uram numai bine si noroc !
0
14-12-2011, ora 11:23
naxos
Nu este medic/terapeut
naxos
Multumesc pentru raspunsurile edificatoare.

Dupa consultul la oncolog si pe baza mamografiei s-a dispus trimiterea la chirurg care a decis pentru mastectomie. Nu este necesara si o biopsie in prealabil sau rezultatele mamografiei sunt uneori suficiente si concludente?

Mamografia releva existenta unui singur nodul. Poate doar acest lucru sa indice un statdiu incipient sau gravitatea bolii se poate observa doar dupa efectuarea mastectomiei?

Operatia va fi programata undeva in luna ianuarie. Nu ar fi trebuit intervenit de urgenta?
0
14-12-2011, ora 15:47
Dr. Costin George Adrian
Obstetrica-ginecologie, Bucuresti
Dr. Costin George Adrian
Recomandarea ar fi sa mai consulte cel putin un oncolog/ ginecolog oncolog /chirurg. Atitudinea moderna consta in chirurgie conservatoare atunci cand este posibil. In functie de mamografie si examen clinic chirurgul decide daca are indicatie pentru excizie locala larga a tumorii sau mastectomie. Este importanta localizarea si dimensiunile nodulului. Nu este o problema ca operatia este programata in luna ianuarie.
0
14-12-2011, ora 22:45
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
din pacate avem prea putine date ca sa-ti putem raspunde in cunostinta de cauza. da, de cele mai multe ori se indica o biopsie prealabila, dar exista si situatii in care aceasta nu se indica sau nu se poate face.
de urgenta nu poate fi vorba, insa daca nu v-a consultat si un oncolog, va recomand sa faceti o programare! oncologul nu are in cap planificarea unui act chirurgical, cum are un chirurg, si isi permite sa consulte o pacienta din mai multe puncte de vedere, uneori spre a se certifica 100% daca chiar e indicata operatia sau nu. de multe ori am vazut paciente ce pareau sa aiba un cancer in stadiu mic, operabil, chiar planificate pentru operatie, dar care s-a adeverit in scurt timp ca au METASTAZE LA DISTANTA, lucru care face operatia contraindicata.

orice pacient diagnosticat cu cancer sau cu o suspiciune destul de inalta de cancer, trebuie sa vada un oncolog, mai ales inainte de o interventie drastica si definitiva.

va urez mult noroc !

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Nodul nedureros la sân
  • Când trebuie operați nodulii la sân?
  • Biomarkeri pentru identificarea leziunilor premaligne la sân - o nouă perspectivă în abordarea sănătății sânilor la femei
  •