Nu pot avea iar incredere deplina in el. | Forumul Medical ROmedic

Nu pot avea iar incredere deplina in el.

27-08-2016
save1
Nu este medic/terapeut
save1
Salut. E prima data cand postez pe acest forum si sincer am cateva retineri. Oricum, am o relatie de 2 ani si ceva si am cateva nelamuriri. Ne cunoastem de foarte mult timp (din scoala generala) eu fiind in clasa 5a, el in clasa a 8a. Am inceput sa fim impreuna abia cand aproape am terminat eu liceul (el era la fac..anul 3). Pana atunci am mai avut cateva tentative (drame adolescentine). Cand am hotarat sa o luam de la inceput parea totul ok pana cand am descoperit ca la inceputul relatiei, cateva luni, m-a inselat cu diferite fete, uneori aproape pe fata fara sa imi dau seama. Am trecut si peste asta (ca si peste multe altele pana atunci), si am inceput iar "de la 0", ne-a mers bine, m-am atasat tot mai mult de el, m-a ajutat sa trec prin diferite perioade mai grele, am intrat la o facultate foarte grea cu o medie mare pentru ca m-a sustinut, am inceput si eu facultatea si eram impreuna in acelasi oras si parea ca ne merge bine, dar cum eu am un simt in plus :)) am simtit ca ceva nu este in regula iar asa ca i-am incalcat intimitatea si am descoperit ca iar vorbea cu o alta fata. L-am confruntat si a recunoscut atunci cand a vazut ca sunt foarte sigura pe mine. Dupa o perioada in care l-am tratat cu indiferenta, l-am acceptat iar, la fel si familia mea care nu era de acord cu el la inceput. Relatia noastra a devenit oficiala, mergeam pe la el, la fel si el, plecam in excursii cu parintii mei, suntem un cuplu si face tot ce presupune acesta, ne simtit bine impreuna, dar acum..vine dar-ul :))..uneori ma simt nesigura, adica imi tot vin in minte scenele din trecut si sunt suparata pe el fara motiv. Stiu ca daca am hotarat sa-l iert ar trebui sa-l iert si sa continui relatia normal cu el fara sa-i scot ochii dar uneori imi amintesc de ce a fost si ma simt indignata. Am incercat sa vorbesc cu el (a trecut jumatate de an de la ultimul incident) dar imi spune ca nu vrea sa vorbeasca despre ce a fost, "nu are chef", si ca a trecut mult de atunci si sa nu ma mai gandesc. Ar trebui sa incerc sa mai vorbesc despre asta? Adica imi place cum e acum, cu toate ca ma forteaza sa am incredere in el, telefon blocat, la fel si laptop, imi zice ca vrea sa am incredere in el si sa nu il controlez dar el nu intelege ca forteaza lucrurile si trece peste niste etape. Am incercat sa vorbesc cu el dar nu vrea sa vorbeasca despre, vrea sa sterga perioada aia si sa fiu iar cum eram cu el, adica sa am foarte multa incredere in el, lucru ce mi-e foarte greu. Cum sa procedez? Stiu ca ar trebui sa mai vorbesc cu el dar degeaba incerc pentru ca respinge subiectul si pe mine ma deranjeaza si asta si ne certam. Multumesc anticipat.
5 comentarii
0
27-08-2016, ora 19:22
Psiholog Pentilie Marius
Psihologie, Cluj-Napoca
Psiholog Pentilie Marius
Buna Save, este intr-adevar o situatie complicata, pe de-o parte neincrederea ta se poate datora experientelor trecute si intr-o relatie este nevoie de incredere, pe de alta parte el poate sa repete comportamentul din trecut, de a insela, daca nu au existat niste consecinte negative pentru el. Cel mai bine ar fi sa evaluezi cat de satisfacatoare este relatia aceasta pentru tine si daca merita sa ramai in ea. La fel, poti evalua si daca pentru tine ar fi ok o relatie deschisa si cat de importanta este pentru tine exclusivitatea cu partenerul.
0
27-08-2016, ora 21:41
save1
Nu este medic/terapeut
save1
Daca printr-o relatie deschisa intelegeti o relatie in care ne este permis si sa ne vedem cu altcineva atunci nu concep asa ceva. Cat despre cat de satisfacatoare este relatia, e greu de spus. Sunt momente frumoase si sunt momente in care simt ca nu merge. Daca imi propuneti sa fac o lista cu momentele pozitive si negative, va spun deja am incercat si nu functioneaza pentru ca ma invart intr-un cerc vicios din care nu pot iesi si sunt echivalate partile negative cu cele pozitive. De exemplu, exista momente in care ma simt importanta pentru el si momente, ca acum, cand nu deoarece nu imi raspunde la telefon si stiu ca este la o mica "petrecere" la care as fi vrut sa merg. Daca imi spuneti ca poate nu vrea sa fie vazut cu mine atunci nu e chiar asa, "petrecere" fiind si cu parintii lui si el mai mult lucreaza acolo cu sunetul si restul, dar as fi vrut sa fiu cu el/Situatia e destul de complicata si cred ca nu astept o rezolvare ci mai mult cred ca am vrut sa vad cum se vede din exterior. Un exemplu de moment pozitiv e atunci cand a marturisit unor prieteni ca isi cauta de lucru in orasul in care a terminat facultatea pentru a ramane cu mine. Un exemplu de moment negativ e atunci cand i-am spus sa iesim in oras si sa avem o seara pentru noi dar e refuzat pentru ca "a avut treaba cu parintii". Cu parintii e alta poveste...si acestia influenteaza intr-o oarecare masura si cateodata simt ca ii pune pe primul loc, lucru si normal pentru ca sunt parintii lui dar cred ca as vrea un prim loc si eu. Sunt foarte confuza pentru ca atunci cand e sa trag linia la final realizez ca e prea complicat ca sa vad o rezolvare singura.
0
28-08-2016, ora 07:41
Psiholog Berdei Roxana
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Berdei Roxana
Buna, este destul de dificil sa ai incredere intr-un partener care te-a inselat. Evitarea discutiei despre ceea ce s-a intamplat nu este o solutie optima. Trebuie sa ne asumam ceea ce facem. Este important sa discutati despre relatia voastra, despre sentimentele pe care le aveti, despre felul in care vedeti relatia in viitor! Sigur ti-ar fi de ajutor sa apelezi la un psihoterapeut pt a gasi o rezolvare!
Psihoterapeut Roxana Berdei
0
17-10-2016, ora 19:27
Psiholog Andreea Chifu
Psihologie, Bucuresti, lg.pta.Constitutiei
Psiholog Andreea Chifu
Cred ca e dificil mai ales cand treci printr-o perioada de tranzitie (esti un tanar adult) sa-ti faci ordine in ganduri. De aceea partile negative si pozitive par sa se echivaleze. Un raspuns foarte clar nu prea exista la situatia ta. Un terapeut ti-ar putea fi de ajutor in a dezvolta niste tipuri de gandire care sa te faca mai putin sensibila la aceasta incertitudine si niste abilitati de comunicare care sa-ti foloseasca pt restul vietii, indiferent ce vei decide cu baiatul.

Referindu-ne strict la situatia cu el insa, ti-as recomanda sa incerci sa te gandesti pe termen lung, la restul vietii tale. In ce masura crezi ca poate altii ar putea sa te faca mai fericita intr-o relatie si in ce masura ai incercat sau crezi ca ar fi util sa incerci diferite tipuri de relatii sa dobandesti o anumita perspectiva. Raspunsul la aceste intrebari poate fi nu, dar trebuie totusi sa te gandesti in ce masura te-ar putea face fericita aceasta persoana pe termen lung atunci, incat suna ca si cum momentan nu esti satisfacuta, impreuna nu comunicati suficient de deschis sau eficient incat sa iti poata satisface mai bine nevoile de cuplu si nici tu lui nu ii poti oferi ce poate are nevoie, daca nu vrea sa iti explice de ce a simtit totusi nevoia sa te insele.

Este o situatie complexa si e de inteles daca simti nevoia unui sa apelezi la un psiholog cateva sedinta pentru dezvoltarea unor abilitati care sa-ti ajute sa depasesti situatii de criza si care apoi sa le folosesti si in alte situatii poate in viata ta. In acelasi timp, s-ar putea sa decizi ca nu merita pentru tine investirea acestui efort pentru un om care te-a inselat si nu vrea sa vb deschis cu tine. Depinde si in ce masura consideri ca merita sa depui efortul pentru tine sa dobandesti o claritate care poate ti-ar folosi si pe viitor.

Cum ziceam, ma tem ca e o perioada dificila de tranzitie, ce implica multe alegeri si crestere personala, dar asta nu ar trebui sa te descurajeze incat vei vedea ca vei fi mult mai puternica la sfarsit.
Iti tin pumnii!
1
01-02-2017, ora 16:23
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
De obicei la infidelitate se ajunge cand exista probleme in cuplu, chiar daca uneori acestea sunt bine ascunse.De aceea când apare o astfel de problemă e bine să analizăm situația cu calm și să căutăm să înțelegem adevăratele motive. Un terapeut vă poate ajuta să depistați ce anume nu funcționează în relație și să construiți una mai puternică și mai durabilă.
Nu va asteptati sa rezolvati în câteva saptamâni toate problemele pe care le aduce la suprafata o aventura. Recuperarea dupa o aventura poate dura luni si chiar ani de zile. Abordati fiecare problema pe masura ce apare si acceptati faptul ca sentimente precum amaraciunea, gelozia, furia si confuzia sunt naturale si corespunzatoare circumstantelor date. Dumneavoastra si partenerul va doriti, poate, ca totul sa ramâna în urma, dar este un vis nerealist.
Construirea încrederii necesita un timp îndelungat chiar ani de zile, în anumite cazuri. Sarcina pe care v-o propuneti - reconstruirea increderii poate dura si mai mult timp. Primele saptamani si luni dupa dezvaluirea aventurii pot fi cele mai dureroase, dar veti vedea ca daca va doriti cu adevarat puteti face fata destul de bine luării unor decizii importante în anumite probleme de care va loviți și relatia poate supraviețui aventurii.
Nu e bine să tot reluați discuția și să-i cereți și lui să vorbească despre asta. Nu faceți decât să-i stimulați unele amintiri care poate și pentru el sunt dureroase. Apoi tot găndindu- vă la o situație din trecut care v-a creat suferință, vă blocați orice cale de a găsi soluții pentru a merge mai departe.
Nu putem fi fericiți dacă ne cramponăm de trecut ! Pierdem astfel din vedere multe momente frumoase din prezent și nu găsim energia necesară de-a construi strategii pentru un viitor așa cum îl merităm.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum poate fi antrenat creierul pentru dezvoltarea încrederii în sine?
  • Semne de alarmă într-un cuplu (ce ar putea arăta ca relaÈ›ia nu evoluează bine)
  • RelaÈ›ia dintre copil È™i părinte, inclusiv încrederea interpersonală, influenÈ›ează comportamentul copilului în adolescență
  •