obezitate declansata pe fond psihic?

16-04-2009
kikidualcore
Nu este medic/terapeut
kikidualcore
Nu stiu daca postez bine acest subiect, insa azi dupamasa am primit raspuns de la un medic de pe forum, referitor la niste probl de sanatate ale mamei mele.Necazul cel mai mare este ca, din pricina durerilor f f mari de oase si de coloana, a ajuns aproape in imposibilitatea de a se putea deplasa pe strada, iar in casa cu f mare greutate si dificultate poate face doar strictul necesar.Problema este ca are si un surplus f f mare de greutate, are 105 kg la o inaltime de 1, 48 m, varsta 57 ani, iar dr.de la fizioterapie, i-a zis ca e absolut necesar sa slabeasca, altfel probl de coloana se vor agrava tot mai rau si ar putea chiar paraliza.Ea e constienta ca are f multe kg in plus si se abtine cat poate de la mancare, seara daca chiar nu mai rezista, mananca doar fructe sau rontaie un morcov, a luat si mai multe feluri de pastile de slabit, dar n-au dat nici un rezultat, din contra s-a mai ingrasat 10 kg, dupa ce le-a luat.De anul trecut din august, pana in ianuarie anul acesta, s-a ingrasat cele 10 kg, iar in ultimii 2 ani si jum.a luat in greutate in total 22 kg.De 2 ani si jum.se afla in pensie la cerere, pt ca de atunci a inceput sa simta tot mai acut durerile si inceput sa se deplaseze cu f mare greutate.Eu m-am gandit ca si sedentarismul poate fii o sursa a ingrasarii, dar pt asta n-o condamn, o inteleg perfect ca nu mai poate de dureri si din cauza asta nu poate face miscare.Dar asa cum spuneam, raspunsul primit azi de la unul din medicii de pe forum, m-a lasat nedumerita, dansul zicea ca nu exista obezitate decat pe motive de dependenta de mancare, nu pe baze endocrine sau din alte motive, si sa mearga la un psiholog/psihiatru, care sigur o va ajuta sa-si rezolve probl. obezitatii.Va rog din suflet, daca poate cineva competent sa-mi explice daca se poate intr-adevar declansa obezitatea pe fond psihic.Nu contest competenta d-nului doctor care mi-a dat acest raspuns, dar as vrea totusi lamuriri mai amanuntite de la cineva in domeniu.Va multumesc pt rabdarea acordata si astept sfaturi, pareri.
5 comentarii
0
20-04-2009, ora 06:40
Dr. Balcan Anisoara
Medicina de familie, Erbiceni, Iasi
Dr. Balcan Anisoara
Obezitatea nu se produce doar prin simplul aport alimentar ; ea apare "ajutata" de numerosi factori, printre care, intr-adevar, si cel psihologic. Dar la mama ta cred ca sunt alte mecanisme care au dus la aceasta obezitate de grd. III, extrema.Am sa-ti enumar cateva dintre cele mai frecvente cauze ce declanseaza obezitatea la persoane cu o anumita predispozitie genetica : educatia familiala, influentele sociale, tulburari nervoase, o serie de medicamente, O SERIE DE FACTORI METABOLICI [ absorbtia intestinala, afectarea metabolismului lipidic, activitatea enzimatica si musculara, obezitatea endocrina din sindromul suprarenalometabolic prin hipercorticism, hipotiroidia, hiperinsulinismul, MENOPAUZA, castrarea chirurgicala etc. etc.].Acum, in aceasta obezitate extrema medicamentele de slabit nu-si mai fac efectul, ba chiar pot dauna.Are un indice de masa cor[porala de 47, 94. Singura solutie pentru ea este cea chirurgicala prin scurtcircuitarea unor segmente digestive.Ea trebuie urmarita de un endocrinolog si un nutritionist.Si bineinteles trebuie sa inteleaga ca este absolut necesar sa-si schimbe anumite obiceiuri legate de alimentatie. Numai bine!
0
21-04-2009, ora 18:25
kikidualcore
Nu este medic/terapeut
kikidualcore
Pt Casa drhouse:
Adica sa inteleg ca este asa cum i-a recomandat si doctorita care ii face fizioterapie ?Si dansa mi-a zis ca singurul lucru cu care as mai putea-o eu ajuta, ar fii sa caut un gastroenterolog care sa-i faca mai intai o evaluare a starii de sanatate, si apoi sa i se faca operatie de taiere din stomac si de scurtare de intestin, ptc zicea dansa, ca organismul va fii astfel obligat sa slabeasca.Insa ea este si bolnava cu inima, si hipertensiva, si nu stiu cum ar suporta o astfel de interventie, in plus cred ca si costa destul de mult.A fost si la endocrinolog, acesta a zis ca are hipotiroidie autoimuna, dar nu i-a dat nici un tratament, a zis sa revina peste 6 luni, iar pana atunci sa tina un regim hipocaloric, i-a dat o dieta cu 1200 kcal/zi.
0
22-04-2009, ora 15:31
Dr. Balcan Anisoara
Medicina de familie, Erbiceni, Iasi
Dr. Balcan Anisoara
Ai inteles bine, este asa cum a spus doctorita care-i face fizioterapie.Si v-a indrumat bine.Inseamna ca si hipotiroidia netratata i-a "acordat" cateva kg bune in plus. Prietenii obezitatii sunt zaharul, grasimea, sarea si sedentarismul.Mama ta nu-i chiar in varsta cred ca va suporta o operatie, daca va veti decide ;Trebuie sa va interesati unde se fac astfel de operatii si sa stati de vorba cu toti specialistii care se ocupa de ea : cardiologul, endocrinologul, chirurgul.Daca este asigurata, nu va costa nimic, dar te poti interesa si de acest aspect.Pana va hotarati ii poti cumpara o bicicleta medicala, o pui in casa unde este putin loc si zilnic poate face cateva exercitii.Cu regim, multe lichide, tratament adecvat [ fara pilule de slabit], in mod sigur va incepe sa slabeasca.Numai bine!
0
03-05-2009, ora 02:00
laurasaed
Identitate neconfirmată
laurasaed
Eu iti recomand sa consulti si un psihoterapeut. Unele tulburari alimentare, nu au cauze fizice.
0
06-05-2009, ora 19:41
kikidualcore
Nu este medic/terapeut
kikidualcore
D-na dr laurasaed:
Va multumesc pt sfat, insa la noi in oras, nu prea sant psihoterapeuti buni, oricum nu din ce-i ce-si fac treaba cu devotament, ci doar din obligatie.Si cu copilul am intampinat unele mici probl.anul trecut, n-a mai vrut sa mearga la gradi ptc i-a speriat d-na educatoare ca daca nu sant cuminti o sa-i inchida in dulap, iar el a zis sa nu-l mai ducem in locul acela plin de pericole, ca o sa-l gasim asfixiat in dulap cand ne ducem sa-l luam acasa de la gradi.Defapt, la el probl. cu frica cred ca era instalata deja de cand era in pantec la mine, cred ca i-am transmis-o eu, pt ca am avut o sarcina cu probleme, si toata durata sarcinii am stat cu stres si cu sufletul la gura, de frica sa nu pierd sarcina, asa cum patisem cu alte 4 sarcini ce le-am avut inainte.Si mai mult ca sigur ca tot stresul meu din timpul sarcinii l-a afectat si pe el, si de aceea a ramas cu anumite temeri.L-am dus la psihiatru si eu ma asteptam sa-l ia cu consiliere, nicidecum cu medicamente xanax.I le-am dat, desi cam cu indoiala, ptc pe prospectul lor am citit ca nu se administreaza la copii sub 18 ani, iar el avea doar 6.Dupa o luna am vazut ca nu e nici o modificare in starea lui sufleteasca si atunci le-am intrerupt, de teama sa nu-i creeze dependenta.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul