obturatie retrograda

11-08-2013
sparky
Nu este medic/terapeut
sparky
Buna ziua, am si eu nevoie de cateva lamuriri legate de obturatia de canal retrograda. In 2008 am inceput o lucrare dentara la dintii din fata. Cam la o luna dupa ce a fost facuta obturatia de canal la incisivul lateral a aparut o inflamatie dureroasa langa nara (ma durea cand vorbeam, radeam sau apasam pe acea zona). Am facut radiografie, dentistul a mai umblat putin pe canal si a zis ca este totul ok. In 2010 am facut un abces palatinal. In urma consultului si radiografiei 2 medici mi-au spus ca abcesul este de la incisivul lateral si ca trebuie sa fac rezectie apicala. Am ajuns sa fac rezectia de-abia vineri, cand abcesul nu a mai cedat cu tratament antibiotic si cand la radiografie s-a vazut un chist imens care cuprinsese si radacinile caninului si incisivului central. Dintii au fost obturati in 2008 si am coroana pe ei. Dentistul m-a avertizat inainte de interventie ca exista riscul de recidiva, ca ar fi indicat sa fac extractie la incisivul lateral si trebuie neaparat schimbate coronitele ca sa nu pierd toti dintii (am 2 coronite la dintii frontali care nu sunt cimentate) dar din motive financiare am decis sa fac acum rezectie urmand ca in cel mai scurt timp sa inlocuiesc lucrarile. Chistul a fost foarte, foarte mare extins pana aproape de locul in care a 'erupt' abcesul in cerul gurii (la radiografie nu s-a vazut cat de extins era in adancime). Am tot citit ca cazul rezectie apicala se face si obturatie de canal retrograda si din cate am vazut eu la mine a curatat si suturat. Acum nu imi este clar daca acele articole se refera la dinti neobturati sau aceasta procedura se aplica in orice situatie dat fiind faptul ca se taie o bucata de radacina. Am uitat sa intreb dentistul vineri pentru ca am avut foarte multe intrebari, il voi intreba oricum cand ma voi duce la control dar as mai fi vrut o parere. In alta ordine de idei m-am speriat rau cand am vazut radiografia. L-am intrebat dupa interventie daca este nevoie de analize suplimentare (biopsie, CT, RMN) si a zis ca este un chist apical radicular clar.Nici nu stiu cum sa formulez, am incredere in dentist, este un chirurg foarte bun dar imi e frica:). Credeti ca isi mai au rostul acum CT-ul si RMN-ul? sau ar fi fost utile doar inainte de interventie. Multumesc mult,
2 comentarii
0
27-08-2013, ora 08:33
Dr. Dragomir (Parnia) Alina
Stomatologie, Bucuresti
Dr. Dragomir (Parnia) Alina
Sparky, cred ca intre timp ai aflat raspunsul nelamuririlor tale de la medicul tau. Obturatie retrograda este de dorit de obicei, exista cazuri cand se taie putin din apex si este ok si fara. Acum, dupa interventie, nu isi are rost Ct-ul, eventual la 6 luni ar trebui sa faci o radiografie ( Ct-ul este un pic prea mult, eventual daca te mai umflii de la dintii astia, ar fi indicat ). Sanatate!:)
0
27-08-2013, ora 10:17
Dr. Zlotea Mircea
Stomatologie, Bucuresti
Dr. Zlotea Mircea
Chistul periapical reprezinta 65% din totalul chisturilor dentare. El este cunoscut si sub numele de chist radicular, chisturile periapicale sunt de obicei nedureroase pana cand se infecteaza. Mai frecvent sunt afectati dintii depulpati.Tratamentul recomandat pentru acest tip de chist din mai multe motive, este indepartarea dintelui in cauza. In cazul chisturilor mari, care depasesc 200 mm patrati de suprafata afectata, pentru evitarea defectelor osoase extinse, se aplica metoda tratamentului prin decompresie. Tratamentul dureaza 2-3 luni, dar rezultatele sunt foarte bune.

Chisturile periapicale apar cel mai frecvent la adulti, in varsta de 40-60 de ani, desi ele pot aparea la orice varsta, dupa eruptia dintilor. Boala este mai frecventa la barbati decat la femei. La unii pacienti, chistul are tendinta de a recidiva (neindepartarea completa a membranei chistului, resturi epiteliale).
Daca intraoperator sa constat buna obturare a canalului (obturat etans tridimensional), obturatia retrograda nu-si mai are rostul (discutabil). Ca regula se face o preparatie apicala in care se depune un materialul de sigilare apicala, cel mai indicat pasta MTA. CT-ul si RMN-ul, in cazul de fata, sunt ivestigatii care nu va vor ajuta cu nimic. Se va urmari radiologic timp de 4 ani, la interval de 6 luni (risc de recidiva).
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Medici stomatologi, dentisti, cabinete stomatologice
Recomandă un stomatolog sau caută unul bun!
Medici-Stomatologi.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 7500 de cabinete și clinici de stomatologie din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor stomatologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: