Olanzapina creste colesterolul ?

27-04-2018
Marcus Aurelius
Nu este medic/terapeut
Marcus Aurelius
Buna ziua,
Iau de 7 ani Olanzapina. Am inceput cu 10mg si treptat am ajuns la 2, 5mg cu care ma simt bine. Problema este ca am auzit ca Olanzapina ingrasa. Eu nu sint gras, am 75kg (la 1, 81m), dar mi-a iesit colesterolul mai mare si trigliceridele (261 respectiv 207). E posibil sa fie de la Olanzapina ? Mai mi-a zis cineva ca ar merge sa iau in loc Abilify ca asta nu creste colesterolul. E adevarat ?
7 comentarii
2
27-04-2018, ora 07:57
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Psihiatrie, Sibiu
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Buna dimineața
Olanzapina este un antipsihotic atipic care da disfuncții metabolice.Trecerea de la Olanzapina la alt antipsihotic se face sub supraveghere începând de la doze mici de către medicul dv curant.
Pentru colesterol trigliceride mergeți la medicul de familie sa primiti medicamente!
Sănătate!!
1
27-04-2018, ora 08:36
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
E adevarat ca Abilify nu are efectele metabolice negative ale olanzapinei, insa modificarea tratamentului se face doar sub supravegherea medicului.doar el stie daca ti-ar merge bine cu Abilify
1
27-04-2018, ora 12:19
Marcus Aurelius
Nu este medic/terapeut
Marcus Aurelius
Cand spuneti "disfunctii metabolice" va referiti la faptul ca modifica reactiile chimice din organism si ca urmare creste colesterolul fara sa pot face eu nimic, sau doar ca da pofta de mancare (cum am citit pe net) si atunci ma face sa mananc mai mult si creste colesterolol ?
Va intreb asta pentru ca eu sint foarte atent cu ce mananc, nici o pofta nu ma poate face sa mananc mai mult decat trebuie si nu mananc deloc gras. Evident ca am fost la doctor si mi-a dat tratament pe care l-am facut 3 luni si colesterolul si-a revenit la normal. Dar nu as vrea sa iau si medicamentul de colesterol la infinit o data cu antipsihoticul. Toate medicamentele au reactii adverse. De exemplu acum, din cauza medicamentului de colesterol, mi-au iesit analizele cam proaste la tiroida... Deci se tin lant.
1
28-04-2018, ora 14:57
Steve.the.great
Nu este medic/terapeut
Steve.the.great
Dupa cate stiu eu ridica foarte mult glicemia dupa care in mod natural apare hipoglicemia si de aici pofta de mancare !
Daca mananci carne de porc mai des decat de 2 ori pe saptamana si mai mult de 3-4 oua pe saptamana esti abonat la valori mari de colesterol si trigliceride !
1
28-04-2018, ora 15:06
Marcus Aurelius
Nu este medic/terapeut
Marcus Aurelius
Glicemia nu o am mare, e in limite normale.
Dar eu iau 2, 5mg de olanzapina, nu 10mg cat e doza obisnuita !
Dulciuri si zahar adaugat chiar nu mananc deloc (decat la sarbatori). Singurii carbohidrati pe care ii mananc sint cei din fructe si cereale integrale care vin la pachet cu fibre si nu ridica prea mult glicemia.
1
28-04-2018, ora 23:47
Steve.the.great
Nu este medic/terapeut
Steve.the.great
In primul paragraf m-am referit strict la olanzapina, nu te-am suspectat ca mananci dulciuri !
Colesterolul nu are nici o legatura cu carbohidratii cum se spune mai nou, cum.ca glucidele produc colesterol, trigliceride serice si infarct in cele din urma ! Este doar o scuza penibila pt dieta carnivora, hiperproteica promovata cu inconstienta in prezent !
1
29-04-2018, ora 09:30
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Psihiatrie, Sibiu
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Buna dimineața
Distincția metabolica reprezintă orice modificare a parametrilor normali ai metabolismului glucidic lipidic proteic, dereglarea reacțiilor de sinteză și a produșilor finali rezultați.
Creșterea colesterolului trigliceridelor acizilor grași reprezintă o disfuncție metabolica!De exemplu hipoglicemie este o disfuncție a metabolismului glucidic.
Sănătate!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: